İlk olarak 1993 yılında karşımıza çıkan ve takip eden oyunları sonrasında bu türde adını efsaneler arasına yazdıran Master of Orion, yeni bir bakış açısıyla tekrar karşımıza çıkmaya hazırlanıyor. Geçtiğimiz yıllarda isim hakları Wargaming firması tarafından alınan ve daha önce farklı isimlerde çıkan denemelerden sonra asıl geri dönüşü ile karşımıza çıkan Master of Orion’da son düzlüğe girildi. Beta aşamasında bulunan ve son olarak yeni ırkları tanıtılan Master of Orion’un Türkiye lansmanı dün gerçekleşti.
Akaretler’de W İstanbul’da gerçekleşen oyunun lansmanına Master of Orion’un proje yöneticisi olan Chris Kelling’te katıldı. Bu lansmanda Wargaming çatısı altında faliyet gösteren WG Labs’ın ilk meyvesi diyebileceğimiz Master of Orion’u daha yakından görme şansına eriştik.
Öncelikle galaksiyi ele geçirmeye çalıştığımız ve son eklenen 2 ırk ile birlikte, hatta Terran ırkını da hesaba katarsak orjinal oyunda da yer alan tüm ırklar oyuna eklenmiş durumda. Siyasi ayarlamalar, ticaret ve işlerin yolunda gitmemesi sonucu savaşların ortaya çıkabileceği Master of Orion’ı uzay similasyonu kulvarına sokabiliriz.
Oyunun Türkiye lansmanında kısa bir girişten sonra konuşmaya başlayan Chris Kelling, bu projenin Wargaming için oldukça önemli olduğunu dile getirdi. Bunun yanı sıra Kelling’in yapmış olduğu açıklamalardan firmanın ne kadar oyun ve oyuncu odaklı olduğunu da anladık. Çünkü Kelling, Master of Orion’ın eğlenceli olmasına ve türünün en iyi örneklerinden biri olmasına rağmen belli bir kesmin dikkatini çekebileceğini, bu proje başarısız dahi olsa bunun arkasında durmak istediklerini dile getirdi. Daha sonra ise oyunun ana dinamiklerine değindiği bir oynanış kısmına yer verildi.
Bizzat Chris Kelling’in oynadığı bu kısımda ırklar arası gerçekleşen diyaloglardan oyunun sahip olduğu ticaret ağına kadar birçok özelliğe vakıf olduk. Tur tabanlı bir işleyişe sahip olan oyunda ayrıca yapılan yanlış ya da kasıtlı diplamasiler sonucu ortaya çıkan savaşlara da yer verilmiş. Tabi Kelling sırf bize gösterebilmek adına diplomasi ile anlaşamadığı bir gezegene saldırmaktan çekinmedi. Sinematik sahneler ile süslenen savaş dinamiğinin derin bir taktik gerektirdiğini söylemem gerekiyor. Daha doğrusu bu taktik savaş alanından çok, öncesinde yapacağınız teknolojik gelişmeler ve filo genişletmeye de bağlı olarak işliyor.
Master of Orion türü seven oyuncuların içerisinde kaybolacağı bir yapım olarak karşımıza çıkacak. Bu anlatmaya çalıştığım kısımların oyunun çok küçük bir yüzdesini oluşturduğunu söyleyebilirim. Çünkü seçilecek olan harita boyutuna da bağlı olarak işin içine diploması, ticaret ve teknolojik geliştirmeler de girince oyunun gittikçe derinleştiğine tanık oluyorsunuz. Tabi tüm bu ana hatlar dışında filonuz üzerinde yapabileceğiniz ayarlamalar ve gelişmeleri saymıyoruz bile. Kısacası demin de söylediğim gibi türü seviyorsanız hali hazırda erken erişimde olan Master of Orion’a göz atmanızda fayda var.
Son olarak oyunun Şubat ayında açıklanan seslendirme kadrosuna tekrar baktığımızda ortada ne kadar özverili bir iş olduğunu bir kez daha hatırlıyoruz.
Master of Orion ile ilgili daha fazla bilgi için https://masteroforion.eu/tr/intro adresini ziyaret edebilirsiniz
⦁ Troy Baker: Klackon Danışmanı, Psilon İmparatoru
⦁ J.B. Blanc: Bulrathi Danışmanı, Meklar Danışmanı, Meklar İmparatoru
⦁ Kat Cressida: Mrrshan İmparatoriçesi
⦁ John de Lancie: İnsan Irkının İmparatoru
⦁ Michael Dorn: Anlatıcı
⦁ Robert Englund: Terran İmparatoru
⦁ Nika Futterman: Darlok Danışmanı, Mrrshan Danışmanı
⦁ Jean Gilpin: Klackon İmparatoru
⦁ Mark Hamill: Alkari İmparatoru
⦁ John Kassir: Alkari Danışmanı
⦁ Misty Lee:, Silicoid Danışmanı
⦁ Sumalee Montano: Terran Danışmanı
⦁ Nolan North: Darlok İmparatoru, Sakkra İmparatoru
⦁ Dwight Schultz: GNN Sunucusu
⦁ Roger Craig Smith: Sakkra Danışmanı
⦁ Fred Tatasciore: Bulrathi İmparatoru, Silicoid İmparatoru
⦁ Alan Tudyk: Psilon Danışmanı
⦁ Kari Wahlgren: İnsan Irkı Danışmanı, GNN Sunucusu