Oyun İncelemeleri

Medieval: Total War

Shogun Totalwar’ u sevipte aynı haritadan bıkanlara müjde; yapımcı Creative Assembly, Medieval Total War’ u sonunda piyasaya çıkardı. Amaç bu sefer Japonya değil; Avrupa, Orta Doğu ve Asya’ nın bir kısmı ve Afrika’ nın kuzeyi; yani o çağda egemenlik kurulmaya çalışılan dünya. Anlaşılacağı gibi Shogun’ a göre haritamız bir hayli genişliyor. Oyun ilk haçlı seferinin yapıldığı yıl olan 1095′ ten başlıyor ve 1453 İstanbul’un fethine kadar sürüyor; yani yaklaşık 400 sene gibi geniş bir zaman dilimini kapsayan oyunda 12 değişik uygarlık
mevcut: Türkler, İngilizler, İspanyollar, Mısırlılar, İtalyanlar, Almanlar… Oyuna göre bütün uygarlıklar 1095’deki sınırlarına sahip ve olaylar bundan sonra 1453′ e kadar sizin çiziceğiniz tarihe bakıyor. Eğer Türkleri seçerseniz biraz şaşkınlığa uğramanız mümkün:1095 yılında ilk haçlı seferinin başladığı doğru ama oyuna başlarken I.Kılıç Arslan yerine I.Sultan Süleyman’ la başlıyorsunuz. Bu arada yanlış anlaşılma olmasın, 1095 yılında Anadolu Selçuklu Devleti’ i hüküm sürmekteydi, yani Osmanlı Devleti’ nin ortaya çıkmasına epey bir zaman var. Oyuna 3 ayrı dönemden birini seçerek de başlamak mümkün:Early, High, Late. Oyunun başlangıcında bu dönemlere ait haritalar ve uygarlıkların sahip oldukları sınırlar mevcut. İlk iki dönemde Anadolu Selçuklular’ ı oynuyorsunuz ancak Late Period’ ın başladığı 1321 yılında I. Osman’ ı padişah olarak görebilmeniz mümkün. 

Oyunun amacı ve görüntüsü Shogun ile aynı ama bu sefer ki hedefiniz dünya. Ana menüsü, harita görüntüsü, asker yetiştirme ve binaları inşa etme menülerinin hepsi de aynı: oyun gene iki ortamda oynanıyor; harita ve savaş meydanı. Kontroller de değişmemiş; mouse ve özellikle savaşta klavyedeki tuşları
gibi (Savaşta kullanılan klavye tuşlarını öğrenmeniz size kolaylık ve hız kazandırır.). Dilerseniz savaşları kendiniz yönetiyor, dilerseniz de “automatically resolve the attack” butonuna tıklayıp sonucu oyuna bırakıyorsunuz. Tahmin ediyorum ki Shogun hayranları savaşları kendileri yönetmeyi tercih edeceklerdir ama belirtmem gerekir ki sorunsuz bir savaş seyri için en az 192 Mb Ram gerekiyor aksi halde bölükleri kontrol sırasında çileden çıkıyorsunuz. Savaş zamanı çalan müzikler de müthiş; her uygarlığın kendine ait müzikleri var. Bir diğer ilerleme de ek kuvvetleri savaş alanında istediğiniz bir yere çağırabilmeniz, yani pat diye kaçan düşmanın önüne askerlerinizi çıkarabilirsiniz. 

Ve gelelim kale kuşatmalarına; Shogun’dan farklı olarak bu da gelişmiş: surları yıkıp askerleri içeri sokmak için büyük toplara ihtiyacınız olacak bu toplar da
oldukça çok çeşitli. Bu özellikleriyle Creative Assembly savaş meydanlarına yeni tatlar getirmiş. Tabi eğer savaş meydanında işim olmaz diyorsanız işte o zaman sonuç asker sayınızın üstünlüğüne ve askerlerinizin deneyimine, başarısına ve diğer ordudaki askerlere göre üstünlüklerine bakıyor.

Her uygarlığın askerleri ve binaları farklı. Askerler de çok çeşitlendirilmiş:100 değişik birim mevcut. Mesela Türklerin sipahileri, İspanyolların şovalyeleri var. Shogun’ dan bir diğer farkı ise belli bölgelerinizden asker kiralayabiliyor olabilmeniz. Bu arada Papa bazen kuşattığınız bir yerden memnun kalmayıp size geri çekilmenizi, bazen de Haçlı ordusuna destek vermenizi istiyor. Hristiyan ülkeler prenseslerini evlilik yoluyla size sunabiliyorlar veya kendi komutanlarıyla bağlılık amaçlı evlendirebiliyorlar. Hristiyan bir ülkeyi seçecekseniz Haçlı seferi ordusu hazırlıyabiliyorsunuz ve Müslümanlar da kendi ülkelerinden Cihad ilan edebiliyorlar. Bu orduların sayısı sizin normal ordularınızdan 5-6 kat daha fazla oluyor, işte bu Medieval’in en sevdiğim yeniliklerinden biri; çünkü bu sayede istediğiniz yeri işgal etmeniz çok kolaylaşıyor. Tabii bu arada size saldırabilecek haçlı ve cihad ordularını da düşünmekte yarar var. Bu arada haritanın büyük bir bölümünü ele geçirdiğiniz zaman oyun size %60lık kısmı ele geçiridiğinizi ve devam edip etmiyceğinizi soruyor. O da size kalmış.

Oyunda Rpg tarzı karakter oluşturmak da mümkün veya tarihteki ünlü bir kişi olarak da başlayabilirsiniz: Aslan Yürekli Richard, Joan of Arc, Saladin ve daha birçoğu. Ayrıca ünlü savaşları da yönetebilirsiniz: 100 Yıl Savaşları, Haçlı Seferleri gibi.

Gelelim grafiklere, bu konuda da pek bi değişiklik yok. Harita tamamiyle aynı yalnız size gelen mesajlardaki karakterlerin çeşitliliği artmış. Savaş alanlarına da gösterişli kaleler konmuş.

Özetle; bence Total War’u sevip de oynayanlar için olmazsa olmaz bir oyun. Yapılan yenilikler de oyuna ayrı bir tat katmış ama format gene aynı. Daha evvelden hiç Total War veya başka bir strateji oyunu oynamayanların böyle muhteşem bir strateji oyunu oynamaları için bulunmaz bir fırsat.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu