Oyun Ön İncelemeleri

Metal Gear Solid 3: Snake Eater

Geçtiğimiz E3 fuarında gösterilen son MGS3 videolarından sonra Hideo Kojima’nın Snake Eater’da ne kadar iddialı olduğu bir kez daha gözler önüne serildi; haliyle biz oyuncular da bu muhteşem oyunu oynayabilmek için sabırsızlanmaya başladık. Daha önceki yazılarımızda da belirttiğimiz gibi oyun, 1960’lardaki Amerika ve Sovyetler Birliği arasında geçen soğuk savaş dönemini kapsayacak. 

Akıllarda bazı soru işaretleri(?) olsa da MGS3’te büyük ihtimalle Solid Snake’i yönetmeye devam edeceğiz. Snake ise bu kez kendini dünyanın doğu bölgelerindeki vahşi ormanlarda buluyor. Haliyle oyunun geçeceği mekanların büyük bölümünü ormanlar oluşturunca doğa şartları da oynanışta öne çıkıyor olacak (Bu konu hakkındaki diğer detayları daha önce yaptığımız MGS3 önincelemesinde bulabilirsiniz.). 

Göründüğü kadarıyla oynanış ve doğa şartları birbiriyle o kadar iyi bir şekilde örtüştürülmüş ki Snake doğadan; atak, savunma, beslenme gibi bir çok konuda yararlanıyor. Videolarda görüldüğü kadarıyla kamuflaj bu oyunda çok önemli bir yer tutuyor. Snake uygun teçhizat ile ağaçlar, çimenler ve hatta tuğla duvarlar arasında bile ustaca görünmez olabiliyor. Yani çevreyle ne kadar iyi uyum sağlarsanız hayatta kalma şansınız da o kadar fazla oluyor. Bunun yanında ne kadar iyi kamufle olabilirseniz düşmanlarınızı da o şekilde kolay avlayabileceksiniz. Tabi düşmanlarınızın ne kadar iyi iz sürebildiğini de unutmamalasınız; çünkü fark etmeden bıraktığınız ayak iziniz veya çalılıklar arasında çıkarttığınız küçük bir çıtırtı düşmanınızın ilgisini hemen çecektir. Yine de ağaçlık bir bölgede yüksek dalların arasından atlayıp boynunu kırmak için hamle yaptığınız bir askerin olan biteni anlamak için fazla zamanı olmayacaktır… İşinize yarayacağınızı düşünürseniz Stalk adı verilen değişik bir gizlenerek yürüş şekli de Snake’in özellikleri arasında. Stalk ile düşmanlarınıza arkalarından yaklaşarak onları sessiz ve profesyonelce öldürebilirsiniz; fakat yanlışlıkla çıkartacağınız küçük bir çıtırtı namlunun ucunun siz hiç hazırlıksızken Snake’e dönmesine sebep olabilir. 

Bir yılan avına yaklaşırken her zaman sessiz olmalıdır!

Önceki oyunlarda gizlilik çok önemli bir unsurdu, Snake Eater’la birlikte bu unsur daha da artacak. Oyun sırasında ekranın köşesinde gizlilik yüzdenizi gösteren bir sayaç olacak, bu şekilde çevreyle ne denli uyum sağladığınızı görecek ve düşmanın sizi farketme olasılığını hesaplayabileceksiniz. Bu gösterge 100’e ne kadar yakınsa Snake o kadar ustaca gizlenmiş olacak. Tabi daha önceden de belirttiğimiz gibi o anda üzerinizde bulunan üniforma bu yüzdeye büyük oranda etki edecek, bunun yanında koşmanız, eğilmeniz veya sürünmeniz gibi nasıl hareket ettiğiniz de kamufle olmanızda doğrudan etkili olacak. Unutmadan; o anda bulunduğunuz yerin soğuk ya da sıcak olması da sizi etkileyecek; çünkü o anda çevreyle uyum halinde olan üniformanız düşman tarafından görülmenizi zorlaştırsa da sizi dondurucu soğuktan korumayabilir…

Olurda düşmanlarınıza gizlice yaklaşmanız veya onlardan sessizce uzaklaşmanız gerekirse usulca akan nehir en büyük yardımcınız olabilir. Üstelik eğer varsa bir timsah maskesi sizi daha da görünmez yapacaktır; hiç bir şey yoksa çamura bulanmak da iyi bir fikir olabilir; yalnız dikkat edin de nehirdeki sülükler ve bataklık bölgeler canınızı yakmasın! 

Oyunun en ilgi çeken taraflarından bir tanesini de Snake’in sağlık durumunu düzeltmek için çevreden yakalayıp yiyeceği balık, böcek gibi çeşitli hayvanlar, ya da bitkiler oluşturuyor. Tabi Snake bunları yaparken yine dikkatli olmalı çünkü sessizce yaklaşan bir timsah veya kızgın bir arı kümesi rahatlıkla istenmeyen sonuçlar doğurabilir. 

Karanlık bir orman gizlenmek için her zaman daha müsaittir ve gerçek avcılar karanlıkta ortaya çıkarlar… 

Biz hep ormanlardan bahsettik ama kapalı mekanlarda geçen bazı bölümlerde olacak; mesela videolarda göründüğü kadarıyla Snake oyunun bir bölümünde karargahlardan birine keskin nişancı tüfeği ile ölüm saçıyor ve tuğla duvarlar arasındaki merdivenlerde geziniyordu. Karşılaşacağınız bir başka çevre mekan ise tünel şeklindeki karanlık mağaralar olacak ve buralarda çevreyi görebilmek için kızgın bir meşale bulmanız şart olacak. Sakınola Snake’in karanlıktan korktuğunu düşünmeyin; çünkü karanlık bir orman gizlenmek için her zaman daha müsaittir ve gerçek avcılar karanlıkta ortaya çıkarlar. Snake karanlıkta da gerçekten iyi bir avcı olabilir; fakat düşmanın helikopterlerdeki dev projektörlerle sizi aradığını da hesaba katarsanız sanırım durum berabere demektir.

Grafiksel olarak da muheteşem görünen oyun kesinlikle PS2’nin en iyisi olacak. MGS2’den daha parlak görünen grafikler çevrenin açık alanlardan oluşması nedeniyle daha dikkat çekici hale gelmiş. Özellikle alev efektleri ve nehir inanılmaz gözüküyor. Bunların yanında ağaç dallarının arasından gelen güneş/ışık huzmeleri ve gölgelendirme de anlatılacak gibi değil (gölgelerin kamuflaj olayına da etki edeceğini belirtelim.). Yağmur, kuş cıvıltıları, rüzgar gibi etkenlerle yaşayan bir orman oluşturulması da kaliteyi daha da gözler önüne seriyor.

Oyunun görünen kısmının biraz Vietnamvari olduğu söylenebilir, oynanışta da bu göze çarpıyor zaten; Snake’in ağaç dallarında bir eliyle tutunurken bir eliyle ateş etmesi, yine bir eliyle düşmanını boğazından kavrayıp kendine siper olarak kullanması ve diğer eliyle de ateş etmesi, çok daha ustaca yapılan ve geliştirilmiş yakın dövüş teknikleri oyunun aksiyon havasını hep en üst seviyede tutuyor. Senaryo içinse bir şey söylemeye aslında gerek yok; çünkü Kojima’nın herkesi şaşırtacağı biliniyor. Videolarda uçan araçlara binmiş teknolojik donanımlı askerlerin de bazı yerlerde görünmesi oyunun gelecekle de bağlantısı olabileceğini düşündürdü bana…

Ve şimdi gelelim yazının başında belirttiğimiz soru işaretine; videolarda görünen karakterin Snake olduğu sanılıyor, çünkü Snake’i çok andırıyor, aynı Sons of Liberty’nin Pliskin’i gibi; yani Snake olduğunu bilsenizde bir “acaba?” geliyor aklınıza. Gerçi biraz dikkat ederseniz nasıl Snake’e çok benziyorsa, sanki ciddi ve sert simasıyla da başka biri. Tabi oyunun 60’larda geçmesi Snake Eater’daki karakter eğer gerçekten Snake ise karakterimizin kaç yaşında olduğunu da akıllara getiriyor. Videolardan birinde Snake’in bir gözünü kaybetmiş olduğu gözüküyor, yalnız daha sonra onun Big Boss olarak bilinen, Snake’in babası olduğu kuşkuları da ortaya çıkıyor. Yoksa bu iki karakter de oyunda var mı? Öte yandan Revolver Ocelot gibi eski karakterlerin dışında yeni bir bayan karakter ve Sokolov ismi de videolarda görülüyordu; fakat kimin ne ve hangi tarafta olduğu bir kapalı kutu. Sonuç olarak ne desek boş, her şey Kojima’nın ellerinde ve tüm bunlar oyunun 2004 sonunda piyasaya çıkışıyla netlik kazanacak…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu