Oyun Ön İncelemeleri

Metal Gear Solid V: The Phantom Pain (İlk Bakış)

“Birimiz ölmeli, birimiz yaşamalı. Ne bir kazanan olacak ne de bir kaybeden. Hayatta kalan savaşmaya devam edecek, bu bizim kaderimiz. Hayatta kalan “The Boss” ismini devam ettirecek. Bu isme sahip olanın kaderi ise sonsuza kadar savaşın içinde geçen bir varoluştur. Sana on dakika vereceğim, on dakika içerisinde MiG’ler burayı bombalayacak, eğer beni on dakika içerisinde yenebilirsen, zamanında kaçabilirsin. Hadi bu on dakikayı hayatımızın en güzel on dakikası yapalım. Söyle bana Jack, hangisini seçeceksin? Ülkene olan sadakatin mi yoksa bana karşı olan sadakatin mi? Ülken mi yoksa akıl hocan mı? Görevin mi ideallerin mi? Birimine olan bağlılığın mı yoksa kişisel hislerin mi? Gerçeği henüz bilmiyorsun fakat eninde sonunda bir seçim yapman gerekecek.”

            The Boss

Bu yazıya başlamadan önce çok düşündüm, nasıl bir başlangıç yapmam gerekiyordu, size neyi anlatabilirdim? Size beni gelmiş geçmiş en çok heyecanlandıran oyunu nasıl anlatabilirdim? Metal Gear Solid isimli yüce hikaye ağacının belki de en önemli halkası olacak bu yapımla ilgili ne yazıp çizebilirdim? Kojima’nın fragmanını herhalde bir 500 kere falan izledim, yaklaşık olarak 4 aydır çeşitli dijital mecralarda Phantom Pain ile ilgili bol teorili konuşmaların içerisindeyim, her geçen gün benim için Metal Gear Solid V’e daha çok yaklaştığımın göstergesi. Size bütün bunları, bütün bunların anlamını nasıl yansıtabilirim?

Sanırım yansıtamam, sanırım Metal Gear Solid tecrübesi bütün karakterleriyle, hikayeleriyle ve trajedileriyle herkesin kişisel olarak yaşaması gereken bir olay, bu sebeple bir oyun editörü olarak eğer PlayStation 3 sahibiyseniz, yeni çıkacak olan Metal Gear Solid: Legacy Collection’ı bir şekilde edinip serinin bütün oyunlarını oynamanızı rica ediyorum, gerçekten bir oyuncu olarak bu kendinize yaptığınız en büyük iyilik olur.

MGS V, adından anlaşılabileceği gibi, Metal Gear Solid serisinde yeni bir dönemi sembolize ediyor.

Şimdi konumuza dönecek olursak, Hideo Kojima, yeni jenerasyonun fersah fersah yaklaşması ve yeni jenerasyon konsolların artık bir gerçeklik olmasıyla birlikte, oyun dünyasına aynı büyüklükte adımlarla geliyor. Bu adımlardan birisi Fox Engine, diğeri ise Metal Gear Solid V.

Phantom Pain’in Metal Gear Solid V olup olmadığıyla ilgili ilk etapta pek çok spekülasyon dönüyordu, Moby Dick Studios ve Joakim Mogren geyikleri ile yine bütün ışıkları üzerinde toplayan Kojima, oldukça başarılı sosyal medya hamleleri ile oyunun yeni bir Metal Gear Solid yapımı olduğunun sinyallerini vermişti belki fakat söz konusu MGS olduğu zaman hangi dönemi konu alacağı ve hangi karakterlerin hikayesinin olacağı çok fazla önem teşkil ettiği için, insanlar Phantom Pain fragmanında gördüklerinin Solid Snake’mi yoksa Big Boss’mu olduğunun farkındalığına henüz varamamışlardı.

“Strangelove’ı Peace Walker oynayanlar hatırlayacaktır.”

MGS V, adından anlaşılabileceği gibi, Metal Gear Solid serisinde yeni bir dönemi sembolize ediyor. Neden böyle diyorum çünkü daha önce hiçbir Metal Gear Solid oyununda latin harfi kullanılmadı. Peace Walker oynayanlar “V” harfinin ve işaretinin Big Boss’un hikayesinde ne kadar büyük bir sembolik önem taşıdığını bilirler. Özellikle Peace Walker’dan Galvez’in son sahnesini hatırlayanlar olacaktır (Hatırlıyorsanız eğer nasıl Metal Gear Solid 4’ün sonunda Metal Gear Rising’in adı söylenmişse, Peace Walker’ın sonunda da aslında bir Metal Gear Solid 5 geleceği müjdelenmiş.), bir de zaten V, barış işareti olduğu için, Peace Walker’da barış kavramının altından girip üstünden çıktığı için, bunun beraberinde gelen bütün anlamlar Metal Gear Solid V’e yüklenmiş oluyor haliyle.

Ground Zeroes ve Phantom Pain’in iki ayrı oyun olmadığını biliyoruz. Bunlar iki ayrı hikaye aslında. Kojima bu konuda birbiriyle çelişen açıklamalar yaptığı için bu böyle de olmayabilir tabii fakat bana en mantıklı gelen teori bunun Metal Gear Solid 2’de olduğu gibi “The Tanker” ve “The Plant” tadında iki ayrı hikaye oluşu.

Ground Zeroes hikayesi Peace Walker’dan neredeyse 1 yıl sonra başlıyor. Eğer Peace Walker’ı oynamadıysanız buradan sonrasını okumayın derim, oyunun hikayesiyle ilgili spoiler içeren bilgiler gelecek çünkü bolca.

“Big Boss, Camp Omega olaylarından 9 sene sonra Ishmael ile kaçarken”

Peace Walker’ın sonunda hatırlarsanız Ramon Galvez Mena, KGB’nin adamı çıkıyordu ve Coldman’a ihanet ederek Peace Walker’ı kullanarak Orta Amerika’yı işgale uygun hale getirmeye çalışıyordu. Coldman ve Galvez’i durduran Big Boss ise Militaires Sans Frontieres’in üssüne döndüğünde Chrysalis ve Cocoon’un parçalarından yaptıkları Metal Gear ZEKE’nin Paz Ortega’nın kontrolüne geçtiğini görüyordu  Paz kendisinin Cipher (Patriots) ajanı olduğunu açıklayıp Zero’nun Big Boss’un ona katılması yönünde teklifini iletiyordu (burada gerçek adının Pacifica Ocean olduğunu da öğreniyoruz). Pacifica’nın teklifini geri çeviren Big Boss, Metal Gear ZEKE’yi durduruyordu durdurmasına fakat Pacifica kaçmayı başarıyordu.

Kojima, bu sefer gerçekten tabu olan konuları işleyecek, daha önce bunu verdiği demeçlerde de belirtmişti, Phantom Pain, çocuk askerler, işkence, tecavüz ve savaşın bütün karanlık taraflarını açık seçik konu alacak

Ground Zeroes, bu olaydan tam 1 sene sonra başlıyor. Paz’ın Camp Omega isimli bir bölgede Chico ile birlikte Küba’da tutulduğu bilgisine ulaşan Miller ve Big Boss, ikisini kurtarmak için bölgeye gider ve burada XOF birlikleri tarafından yakalanır, işte tam bu noktada Big Boss’un efsanevi 9 yıllık koması ve Phantom Pain’in hikayesi başlıyor.

Doğru okudunuz, Phantom Pain tam olarak 1975’ten 9 yıl sonra geçen zaman dilimini kapsıyor. Phantom Pain videolarından hatırlarsanız, sol kolunu kaybeden ve sağ alnında bir şarapnel ile uyanan Big Boss, koması boyunca kendisini kollayan Ishmael’in yardımıyla buradan kaçmaya çalışır. Hastahaneden kaçan Big Boss daha sonra Revolver Ocelot’un yardımıyla Afganistan’a giderek Cipher tarafından kaçırılan Miller’ı kurtarıp Zero’dan intikam alacağı efsanevi görevine başlar.

Phantom Pain, artık “Punished Snake” ismiyle bilinen Big Boss’un Outer Heaven’ı kurma hikayesi fakat oyun 1985 yılında geçeceği için bir Outer Heaven görmeyi beklemeyin, zira Outer Heaven 1995 yılında kuruluyor Metal Gear’da gördüğümüz üzere.

Kojima, bu sefer gerçekten tabu olan konuları işleyecek, daha önce bunu verdiği demeçlerde de belirtmişti, Phantom Pain, çocuk askerler, işkence, tecavüz ve savaşın bütün karanlık taraflarını açık seçik konu alacak, diğer Metal Gear Solid hikayeleriyle oranlandığında bile oldukça karanlık bir hikaye ile geliyor. “Bunun nasıl karşılanacağını bilmiyorum, büyük bir risk alıyorum” diyen Kojima, bir başka kırılma noktasına hazırlanıyor gibi.

 Bu kırılma noktası, sadece endüstri için değil biz oyuncular için de geçerli. Özellikle bazı alışkanlıklarımızı geride bırakmamız gerekiyor sanırım, mesela artık Snake’i David Hayter seslendirmiyor.

Projeden haberi bile olmadığını, herkesle birlikte öğrendiğini söyleyen Hayter, konuyla ilgili Twitter’dan açıklamalar yapıp,artık Snake’i seslendirmeyeceğini belirtmişti. Kojima bu konuyla ilgili ısrarla tam bir açıklama yapmaktan kaçınıyor. Yeni Snake ise Kiefer Sutherland. Açıkçası, ben bu duruma inanılmaz karşıydım ve yılların Metal Gear Solid hayranı olarak David Hayter’dan başkasının Snake’i seslendiremeyeceğini savunuyordum.

“Yeni Snake Kiefer Sutherland”

Bunu savunan milyonlarca kişi var tabii fakat hepimizin ortak olarak unuttuğu bir şey var ki, burada Big Boss oldukça yaşını başını almış bir karakter olarak karşımıza çıkıyor ve yavaş yavaş sesinin değişmesi zaten yaşla birlikte gerekli, Kiefer Sutherland bu sebeple iyi bir seçim olabilir, fragmanlarda beni rahatsız etmedi en azından.

Bir de Les Enfants Terribles projesinden yıllar sonra geçtiği için hikaye, ortada bir Liquid Snake ve Solid Snake mutlaka göreceğiz gibime geliyor, eh, ortada bir Solid Snake varsa, bunu seslendirecek kişi kesinlikle David Hayter olacaktır, hatta Kojima sırf Big Boss ve Solid Snake’i bizlere aynı oyunda göstereceği için Kiefer Sutherland’i seçmiş olabilir, sonuçta iki karakteri Hayter’ın seslendirmesi oldukça mantıksız. Tabii burada neden Big Boss olarak Richard Doyle’ı görmedik diyebilirsiniz, Metal Gear Solid 4’te gördüğümüz Big Boss artık kaç yaşındadır, onu siz düşünün.



“Eli’ın Liquid Snake olduğu konusunda çok fazla spekülasyon var”

Metal Gear Solid V, daha önce Ground Zeroes ismiyle açıklandığında gördüğümüz üzere MGS serisinin ilk açık dünya oynanışına sahip yapımı olacak.

Bir başka kırılma noktası ise  oynanış, grafik gibi teknik yönleri kapsıyor. Öncelikle FOX Engine gerçekten şimdiye kadar gelmiş geçmiş en iddialı oyun motorlarından biri. Kojima’nın FOX Engine’i hem Xbox One hem de PlayStation 4 platformlarında kullanıyor olması zaten ne kadar iddialı olduğunu gözler önüne seriyor, artık efsanevi yönetmen için konsol teknolojileri değil kendi geliştirdiği teknolojiler önemli gibi görünüyor. Konsol mimarileri sadece oyunun yapım süresini belirleyen bir parametre halini almış durumda. (Bu arada oyunun PC versiyonu düşünülüyor.)

Metal Gear Solid V, daha önce Ground Zeroes ismiyle açıklandığında bunu biliyorduk fakat MGS 5, MGS serisinin ilk açık dünya oynanışına sahip yapımı olacak. Yayınlanan videolarda, Snake’i Afganistan’da bir günü geçirirken görüyoruz. Gece gündüz dengesi oldukça gerçekçi bir şekilde değişen iklim koşullarıyla birlikte farklı saklanma yöntemleri bulmanızı sağlarken, bunun oyun mekaniğine etkileri Kojima’nın söylediğine göre muazzam olacak.

Hideo Kojima oyunu tam anlamıyla bir “Gizlilik Simülatörü” olarak değerlendiriyor, bu terim önemli, bu terim daha önce Kojima’nın hiç kullanmadığı ve oldukça iddialı bir terim. Zamanında Metal Gear Solid 3’ü yaparken uygulamak istediği açık dünya oynanışı ve alternatif yollar/çözümler bulma fikirlerini PlayStation 2’nin kısıtlamaları yüzünden yapamayan Kojima, bu sefer yeni jenerasyon sayesinde bunu başarabilecek gibi görünüyor. Phantom Pain ile birlikte Metal Gear Online’ın da yeni bir versiyonu gelecek, bir de hemen belirteyim, Kojima oyunu 60 FPS ve 1080p olarak çıkartmak istiyor, en azından planları bu yönde.

“Kojima çok sert konuları işleyecek, bunlardan biri çocuk askerler”

Oyunun teması Kojima’nın açıklamasına göre “Irk ve İntikam”. Bunlar gerçekten çok ağır iki kelime, ucunun nereye gideceği ise belirsiz.

Phantom Pain, eski karakterlerin yanı sıra pek çok yeni karakterlere ev sahipliği yapacak. Bunların çoğunu biz Metal Gear Solid hayranları olarak hiç duymadık ve görmedik. Şimdiden ortada fragmanlarda görülen Eli’ın Liquid Snake olması ile ilgili spekülasyonlar dönerken, en çok ilgi çeken karakterlerden biri Quiet isimli keskin nişancıyken, Ishmael ve XOF komutanı Skull Face ile ilgili çılgın teoriler dönüyor.

“Miller’ın Afganistan’da Cipher’dan kurtarılışı sonrası, Diamond Dogs’un kuruluşu”

Eski karakterlerden şimdiye kadar gördüklerimiz ise Miller, Dr.Emmerich ve Chico. Tabii Paz’ın da adı geçiyor fakat görüp göremeyeceğimiz belli değil. Bir de Phantom Pain’de artık Militaires Sans Frontieres yok, onun yerine Big Boss’un yeni ünitesi Diamond Dogs var, XOF muhabbeti ise hiç bilinmiyor.

Metal Gear Solid V, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 ve Xbox One için geliyor, ne zaman geleceğini bilmiyoruz fakat geliyor, Kojima, bütün oyun dünyasını değiştirecek bir şeylerin peşinde ve gerçekten de bunu çok merak ediyoruz, Metal Gear Solid V’i beklerken ise tek yapabileceğimiz şey yeni çıkan Metal Gear Solid: Legacy Collection’ı alıp oynamak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu