Microsoft’un Activision Blizzard hamlesi dün sadece oyun değil iş dünyasını da sarsmıştı. Zor günler geçiren Activision-Blizzard’ın hisseleri son dönemin en büyük sıçramasını yaşarken bu olay akıllara daha önce haber olan benzer firma satın alımlarını getirdi. Yalnızca oyun dünyasını değil sinema sektörünü de kapsayan listede Disney ve Microsoft başı çeken firmalar olarak göze çarpıyor.
Microsoft’un Activision Blizzard hamlesi benzer olayları akla getirdi
Disney’in 21st Century Fox’u 71.3 Milyar Dolara Satın Alması ( 2019)
Disney, 2019 yılında 70 milyar dolardan fazla bir ödeme karşılığında bünyesine 21st Century Fox’u, yani Deadpool, X-Men, Fantastic Four gibi serileri bünyesine katmıştı.
Microsoft’un Activision-Blizzard’ı 68.7 Milyar Dolara Satın Alması ( 2022)
Listenin ikinci sırasında ise en güncel örnek olarak Activison-Blizzard’ı bünyesine katan Microsoft bulunuyor.
Take-Two’un Zynga’yı 12.7 Milyar Dolar Karşılığında Bünyesine Katması ( 2022)
Yine bu yılın başında Rockstar ve 2K’nın bağlı olduğu Take-Two firması, Farmville’in de yapımcısı olan mobil oyun devi Zynga’yı yaklaşık 13 milyar dolara satın aldı.
Microsoft’un Bethesda’yı 8.1 Milyar Dolara Satın Alması ( 2020)
Microsoft, Bethes’danın bağlı olduğu Zenimax Stüdyosu’nu 2020 yılında 8 milyar dolara bünyesine katarak oyun dünyasını sarsmıştı. Microsoft’un Bethesda’yı satın almasının ardından The Elder Scrolls, Doom, Fallout gbi dev markalar Xbox markasına dahil olmuşlardı.
Disney’in Pixar’ı 7.4 Milyar Dolar karşılığında satın alması ( 2006)
Disney, 2006 yılında 7.4 Milyar dolar karşılığında o dönem Oyuncak Hikayesi, Monsters Inc, Kayıp Balık Nemo, The Incredibles, ve Cars gibi meşhur filmlerin yapımcısı Pixar stüdyosunu satın almıştı.
Activision-Blizzard’ın King’i 5.9 Milyar Dolara satın alması ( 2015)
Microsoft’un Activision Blizzard hamlesi gelmeden önce Activision-Blizzard’da bünyesine başka stüdyoları katmıştı. Activision 2015 yılında, Candy Crush’ın yapımcısı dev mobil oyun stüdyosu King’i yaklaşık 6 Milyar Dolar karşılığında bünyesine kattı.
Disney’in Marvel’ı 4.24 Milyar Dolara Satın Alması ( 2009)
Listenin en hareketli firmalarından Disney, ekosistemine belki de en önemli katkıyı 2009 yılında Marvel’ı satın alarak yapmıştı. 4.24 milyar dolar karşılığında Marvel’ı bünyesine katan Disney, Marvel’ın markalarını muhteşem bir şekilde değerlendirerek belki de sinema tarihinin en büyük evreninin, Marvel Sinematik Evreni’nin doğuşuna yolu hazırlamış oldu.
Disney’in Lucas Films’i 4.5 Milyar Dolara Satın Alması ( 2012)
Disney, 2012 yılında Lucas Films’i 4.5 milyar dolar karşılığında bünyesine katarak bir dolu Star Wars filmi, dizisi ve spin-off’unu hayatımıza kazandırdı.