World of Warcraft, Guild Wars ve Second Life gibi MMOG (massively multiplayer online games) oyunları giderek daha popüler hale gelmekte. Hepsi çok büyük sayılarda oyunculara sahip, WOW 7.5 milyonuncu oyuncusunu duyururken Guild Wars 2 milyon kişiye ulaşmış durumda.
Ancak “WoW gibi oyunların başından ayrılmak ve bırakmak hiçte kolay değil.” diye konuşan Nottingham Trent Üniversitesi Uluslararası Oyun Araştırmaları Başkanı Prof. Mark Griffiths “Bunun nedeni oyunlarda bir son olmaması ve sürekli mutlaka birilerinin online olmasıdır.” dedi.
Nottingham Trent Üniversitesi tarafından 7000 MMOG oyuncusu üzerinde yapılan araştırmada deneklerin %12’si Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenen “bağımlılık” kriterlerinin en az üç tanesine sahip olduğu ortaya çıktı. Bu kriterler: Kontrol kaybı, başka aktivitelerden kaçınma ve oyunu bıraktıktan sonra ortaya çıkan yoksunluk durumu.
Araştırmaya katılanların büyük bölümü 21 yaş civarı oyunlara bağımlı olduğu şüphesini taşıyan erkeklerdi.Griffiths “Eğer bu araştırmayı daha çok oyunların tek kişilik modlarıyla ilgilenenler üzerinde yapsaydık tahmin ediyorum ki bağımlılık belirtileri daha az çıkacaktı.” diye konuştu.
Griffiths’e göre online oyunlarla ilgili asıl sorun oyunda bir noktada bir final boss ile yapılan savaş ardından hikayenin bir sona bağlanması ve oyuncusun tatmin olma duygusyla birlikte bilgisayarı kapatabileceği bir durmun olmaması. “Online oyunlar hiçbir zaman bitmiyor, hatta oyunda pasue bile yok. Oyunlarla ilgilenen bazı insanların neden bu kadar kolay bu oyunlara kapıldığını ve bırakmak istememesinin sebeplerini görebiliyorum.”
Griffiths ayrıca oyun oynamanın insanlar üzerinde pozitif etkileri olduğunuda vurguladı. Oyun oynayanların oynamayanlara göre el-göz koordinasyonlarının ve reaksiyon verme hızlarının daha iyi olduğunu açıkladı.
Prof. Griffiths oyunların birçok yararlı konuda kullanılabildiğini söyleyerek örnek olarak oyunların kemoterapi, fizyoterapi veya bunlar gibi acı verici tedaviler yaptıran kişiler için dikkatlerini başka yöne çekecek aktiviteler olarak kullanılabildiğini de belirtti.
Haberin Kaynağı için TIKLAYINIZ