Oyun İncelemeleri

Nancy Drew 30: The Shattered Medallion

Tam 15 senedir oyun piyasasında her sene iki kere olmak üzere düzenli çıkan bir seri var. Yapım, macera oyunu olduğu için arka planda olsa ve özellikle ülkemizde türünden dolayı tanınmıyor olsa da sessiz sedasız yoluna devam ediyor. Başlıktan anlayacağınız üzere Nancy Drew’den bahsediyorum. 1999 yılında çıkan ilk oyunu Secrets Can Kill ile başlayan serüven her oyunda üzerine biraz daha katarak devam etti. Her oyunda karşımıza çıkan farklı kurgu, belirli yöreler veya konular üzerine bilgiler vermesi, suçlunun her daim konuştuğumuz karakterlerden birisi olması ve eğlenceli bulmacaları sayesinde Nancy, kendi hayran kitlesini oluşturmayı başardı ve dediğim gibi her sene iki yapımla bizlere merhaba diyor. 2014 yılının ilk Nancy Drew yapımı, serinin ise otuzuncu oyunun adı “The Shattered Medallion”.  Bu sefer ise karşımızda alışagelmişin dışında bir Drew oyunu var. Ve baştan söylemem gerekirse takip edilen kurgu Nancy Drew’a pek yakışmamış. 


Survivor?

The Shattered Medallion ile karşımıza ne cinayetler, ne hırsızlıklar, ne gizemler, ne hayaletler ne de komplo teorileri çıkıyor. Bu yapımda Nancy’nin sevgili arkadaşı George Fayne, Pacific Run adında ve tarz olarak biraz Survivor’u andıran bir yarışmaya katılmıştır ve kendisine eşlik etmesi için Nancy’yi de işin içine sürüklemiştir. Yeni Zelanda’da ıssız bir adada gerçekleştirilen ve “reality şov” tarzında olan yarışmada amaç her yarışmada olduğu gibi birinci olmaktır. Rakipler zorlayıcı, bulmacalar ise çetin cevizdir.

The Shattered Medallion’u diğer Nancy Drew yapımlarından ayıran en önemli özelliği şüphesiz kurgusu. 29. yapım olan The Silent Spy da farklı bir Drew oyunuydu ama o yapım olumlu yönde farklı iken Shattered Medallion olumsuz yönde bir grafik çiziyor. Bir adada ve yarışmada olmaya söylenecek bir söz yok ama Nancy Drew’i Nancy Drew yapan gizem unsuru maalesef bu yapımda yok. Yapımda bir yandan yarışmanın gerektirdiği bulmacaları çözerken bir yandan da yarışmanın yapımcısı Sonny Joon’un bir şeylerin peşinde olma ihtimalini araştırıyoruz. Aranızda benim gibi Nancy Drew hayranları varsa Sonny ismi onlara da yabancı gelmeyecektir. Hani her oyunda ismi bir yerlerde mutlaka karşımıza çıkan, uzaylılara düşkün Sonny vardı ya, otuzuncu yapımda kendisi kanlı canlı olarak karşımıza çıkıyor ama Sonny’nin bu sürpriz sahne alışı bile Shattered Medallion’u kurtarmaya yetmiyor. Yapımın süresi zaten kısa, sizi oyuna bağlayacak bir heyecan olmayınca öylece etrafta gezinip bulmaca çözüyorsunuz ve ortalama iki – üç saat içinde de bitirivermiş bulunuyorsunuz. Sonuç? Maalesef hayal kırıklığı.

DEVAMI DİĞER SAYFADA
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Sıkı dostlar, güçlü rakipler
Yeni Nancy Drew oyununda toplam altı karakter bizlere eşlik ediyor. Bunlardan ikisi zaten Nancy’nin kankaları Bess ve George. Bir diğeri de ismini sürekli duyduğumuz ama kendisini ilk defa gördüğümüz Sonny. Geriye kalanlar ise eski bir rugby oyuncusu olan atletik yapılı ama kafası pek basmayan Patrick, reality programları kendisinde bağımlılık yapmış olan Kiri ve otoriter Leena. Ayrıca telefon ile 26. Oyun olan Tomb of the Lost Queen’den tanıdığımız Jamilla ile de kısa bir sohbet gerçekleştiriyoruz.

Mekân olarak ise bahsettiğim gibi oyun Yeni Zelanda’ya bağlı bir adada geçiyor. Adadaki mekânlar geniş ve gezilebilecek birçok yer var. Toplamda beş adet mekân var ve bu mekânların içinde de barınaklar, yarışma parkurları, mağaralar gibi birçok yer bulunmakta. Bu yüzden The Shattered Medallion’u ilk oynamaya başladığınızda kafanız karışabilir, ne nerede şaşırabilirsiniz. Lakin çok geçmeden de adanın hakimi oluyorsunuz.

Bulmacalar, teknik detaylar

Yapımdaki bulmacalar biraz zorlayıcı ama genel olarak başarılılar. Puzzle tarzında olan bulmacalarda yeri geldiğinde kafamızı kullanıyoruz yeri geldiğinde de envanterimizdeki evrak ve kitaplardan yardım alıyoruz. Zorlanmaya devam ederseniz de ipucu sistemi ile önce ipuçları alabilir, yine yeterli olmazsa çözümü dahi isteyebilirsiniz. Dediğim gibi bulmacalar biraz zorlayıcı ve dikkat istiyor. Bu yüzden benim gibi birkaç ipucu istemeye hiç çekinmeyin. Bu arada, ipucu ve yardım sistemi sadece “Amatör Hafiye” olarak oyuna başlarsanız aktif oluyor. Ben kendime güveniyorum, ipucuna falan gerek yok derseniz “Usta Hafiye” olarak oyuna başlayabilirsiniz.

Nancy Drew oyunlarının belki de en büyük eksisi olan 4:3 formatı ne yazık ki yeni yapımda da mevcut. Yani oyunu kare ekranda oynuyorsunuz. Birkaç yapım önce yapımcılar yazıları hızlıca ilerletebilme fonksiyonu eklediler oyuna ama hala geniş ekrana geçişi gerçekleştiremedik. Bir önceki oyunun incelemesinde grafiklerin diğer oyunlara nazaran sanki gerilemiş gibi olduğunu yazmıştım. Bu dediğim aynen The Shattered Medallion için de geçerli. Diğer yapımlar, örneğin 28. yapım Ghost of Thornton Hall çok daha kaliteli grafiklere sahipti. Kaliteli ile de kastettiğim mekân tasarımları ve animasyonlar. Son iki oyunda neden durum böyle anlayabilmiş değilim. Bütçe kısıntısına mı gidildi ki? Kötü bir espri yaptıktan sonra da şunu hatırlatmamda fayda var, Nancy Drew oyunlarının grafiklerini diğer macera oyunlarına kıyasla değerlendiriyorum. Bir macera oyununa göre yeterli seviyede mi diye bakıyorum. Yani gidip de Nancy Drew ile atıyorum Watch Dogs ile kıyaslamaya gitmeyin sakın. Her türün kendine has çekiciliği vardır.

DEVAMI DİĞER SAYFADA
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Macera nerede?
Nancy
Drew macera oyunlarını oldukça seven birisiyim ve ortaokul yıllarımdan
beri takip ederim, hepsini de oynamışlığım var. Fakat ilk defa bir Nancy
Drew oyunundan bu kadar sıkıldım ve hiç tat alamadım. Macera oyunu
olarak oyunun macera kısmı eksik diyebilirim. Teknik kısmında veya
bulmacalarında bir sorun yok ama kurgu olarak The Shattered Medallion
benim için bir hayal kırıklığı oldu ve belki de koca serinin en zayıf
halkası diyebilirim. Benim gibi oyunun başka fanları varsa eminim bana
katılacaktır ve Nancy Drew oyunlarını merak edenlere, seriye başlamak
isteyenlere önerim, bu yapımı en sona saklayın. Nasıl olsa yapımlar
arasında senaryo olarak bir bağ (küçük göndermeler ve resimler dışında)
yok ve isteyen istediği yapım ile Nancy Drew’un dünyasına adım atabilir.
Bir sonraki yapım “Labyrinth of Lies”da görüşmek üzere.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu