Oyun Ön İncelemeleri

Napoleon: Total War

Total War serisi ilk çıktığı andan beri, oyuncuların geleneksel strateji anlayışına yeni bir soluk getirmeye devam ediyor. Haritaların böylesine büyük ve gerçekçi, savaşların bu kadar stratejik ve taktiksel olduğu başka bir RTS ortalarda yoktu. Diplomasi, teknolojik ilerleme ve askeri içerik, öncesinde olmadığı şekilde iyi işlenmiş, tarihi olaylar en ince detayına kadar anlatılmıştı.

Serinin ilki Shogun: Total War’da savaşmakla kalmıyor, diğer ülkelere elçiler yollayabiliyor, karşı imparatoru ninja suikastçimizle öldürebiliyorduk. Savaş, Japonya’yla sınırlı kalmadı, oradan Avrupa’ya, Avrupa’dan Amerika’ya kadar yayıldı.


Kıtadan kıtaya savaşlara koşarken, 19. yüzyılın çehresini değiştirmiş bir ikonu, Fransa’nın o dönemdeki askeri ve politik lideri, Fransız İmparatoru Napolyon Bonapart’ı konu almamak büyük hata olurdu. Savaşların gerçekçiliğine önem veren Total War serisiyle, böylesine bir komutanın kesişmesi bakalım neler doğuruyor. Girişte etkileyici bir videoyla karşılaşıyoruz. Napolyon gözlerimizin içine bakarak iddialı konuşmasıyla bizi teşvik ediyor. Fransızca bilen arkadaşlarınızın “Alléz! Alléz!” (Alle alle: Hadi hadi!) diye bağıracaklarını düşünerek, sakin olmalarını telkin etmenizi öneriyoruz, aman diyelim.Ana menüyle karşılaştığımızda muhteşem müzikler ilgimizi çekiyor. Açıkçası daha önce hiçbir Total War oyununda bu kadar etkileyici müziklerle karşılaşmadığımı söyleyebilirim. Orkestral tarzda olan müzikler beklentilerimizin üzerinde. Bu yazıyı kaleme alırken, ana menü açık duruyordu ve çalan müzik yüzünden yazıyı bırakıp oyuna dönmemek için kendimi zor tuttum.

Options menüsünü ayrıntılı şekilde ayarlayabiliyoruz. Özellikle grafik ayarları en ince ayrıntısına kadar değiştirilebiliyor ve bir çok seçenek sunulmuş. Hazır bu ekrandayken size çok iyi optimize edildiğini söylemem gerekiyor. Düşük konfigürasyonlu bir bilgisayarda, tüm ayarları düşürseniz bile, oyunun size verdiği zevk azalmıyor.


Single Player modunda nasıl oynayacağınızı anlatan Tutorial, farklı senaryolar oynayabileceğimiz Napoleon’s Campaigns ve önemli savaşları yönetebileceğiniz Napoleon’s Battles adında üç ayrı seçenek bulunuyor.Tutorial kısmına baktığımızda ise bize bölüklerimizi nasıl kullanacağımız kısa ve anlaşılır şekilde anlatılmış. Sol üstte size yardımcı olan asistanınız tek tek hangi tuşlara ne zaman basacağınız, bölüklerinizi nasıl hareket ettirebileceğiniz gibi basit kontrolleri anlatıyor. Oyunun dinamiklerine alışmanız için bu bölümü oynamanızı ve es geçmemenizi tavsiye ediyorum.Bol seçenek
Senaryo moduna 5 farklı seçenek var. İlki kısa bir Tutorial, diğerleri ise İtalya, Mısır, Avrupa ve Waterloo olarak sıralanıyor. Elimizdeki versiyonda Tutorial ve İtalya senaryoları oynanabilir durumdaydı. Seçimimizden sonra bizi yine sürükleyici bir ara video karşılıyor. Seçilen senaryoyla ilgili bilgileri de aldığımız ara videolar, Total War ruhunu tam anlamıyla yansıtıyor. Ardından karşımıza o bildiğimiz harita ekranı geliyor. Harita daha ayrıntılı ve etkileyici görünüyor. Kısa bir şekilde içinde bulunduğumuz durumu asistanımızdan dinliyor ve izliyoruz.

Menüler biraz olsun kafa karışıklığına yol açmıyor değil ancak zamanla alışılacak cinsten. Alıştığımız Total War menülerinden daha detaylı ve daha güzel gözüküyor. İlk girdiğinizde menüleri okumak işkence gibi gelecek. Zaten siz de 1-2 turn’den sonra dayanamayıp “Hemen savaşayım” diyeceksiniz. Ancak bizden söylemesi, bu menüler o kadar ayrıntılı ki, yazıları okuyarak o dönemle ilgili bir çok ayrıntılı bilgiye sahip olabiliyorsunuz. Buna rağmen biz de dayanamayıp hemen savaşa giriyor ve Alman ordusuna saldırıyoruz.


Savaş ekranlarının grafikleri daha güzel ve optimizasyonlardan sonra kötü bir sisteminiz olsa bile rahatça bu savaşları oynayabiliyorsunuz. Artık otomatik olarak sonucu görmek istemeyeceksiniz. Animasyonlar çok gerçekçi ve kaplamalar çok ayrıntılı görünüyor. Sesler ise ortalama bir savaş oyunundan daha iyi. Arkadaşlarınız sizi izlerken sıkılmayacak ve hatta dayanamayıp size “Şu birlikleri öbür tepeye götür” gibi cümleler kuracaklar. (Biz oynarken heyecanlanan arkadaşlarımız oldu.)Moralinizi bozmayın
Savaşlara eklenen birçok yeni özellik bulunuyor. Bunlardan biri ordunuzun, hava koşullarına göre tepkiler vermesi. Örneğin çok soğuk bir havada donarak ölen askerleriniz olacak. Neyseki savaştığımız haritada normal bir hava durumu mevcuttu ki kayıplarımız az oldu. Savaşlar alıştığımız Total War savaşları ancak kumandanlara verilen “morale boost” benzeri bir özellik de bulunuyor. Belli aralıklarla kullanabildiğimiz bu özellikle, morali düşen bölüklerimizin morallerini yükseltebiliyoruz.

Harita ekranına döndüğümüzde, elimizdeki basın versiyonu olduğundan, sadece paramızı çoğaltmak için kullanabileceğimiz binalar yaptırabiliyor ve yeni bölükler üretebiliyoruz. Bunlar dışında tam sürümde eğitim ve teknolojiyle ilgili binalar da mevcut olacak. Aynı zamanda deneyemediğimiz kısımlar arasında deniz savaşları da mevcut. Napoleon’s Battles modunu seçtiğimizde, Napolyon’un katıldığı ünlü savaşları oynayabiliyoruz. Bizi karşılayan Avrupa haritasından, Trafalgar, Waterloo, Ligny, Dresden, Arcole, Asuterlitz, Borodino, Nil ve Piramitler gibi savaşları seçebiliyoruz.


Elimizdeki versiyonda oynanabilen Ligny Savaşı’nı deneme fırsatımız oldu. İlk olarak söylemek gerekirse savaşlar çok gerçekçi ve en kolay seviyede oynasanız bile sizi oldukça zorluyor. Senaryo modundaki savaşlar, Battle modundaki zor ve büyük boyutlardaki savaşlara geçmeden önce, pratik yapmanıza imkan sunuyor. Ayrıca bu modla seçilen savaşların daha zevkli ve uzun sürdüğünü de belirtelim. Bu gördüklerimiz dışında oyun piyasaya çıktığı zaman, birçok değişik özelliğe sahip Multiplayer modu da bulunacak. Napoleon: Total War’ın tek kişilik modu bile insanı bu kadar eğlendiriyorken; Multiplayer’ın oyuncuları zevkten titreterek, yerlerde süründürmesini beklememiz pek de garip olmaz herhalde.

Sonuç olarak Napoleon: Total War bir ek paket. Ancak oyunun tam sürümüne ihtiyaç duymaması ve farkettirmeden sizi içine alan yapısıyla bambaşka bir oyun. Creative Assembly tipik ek paket anlayışı olan ek sınıf, ek harita tarzını benimsemeyip, farklı bir hikaye ve oynanabilirlikle sizi ele geçirecek diyebiliriz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu