Oyun İncelemeleri

NBA 2K19

2009 yılından itibaren inanılmaz bir yükseliş trendine giren NBA 2K serisi, rakipsiz liderliğini NBA Live oyunları karşısında da sürdürüyor. Amerika’da aynı tarihlerde yayınlanan her iki oyun NBA 2K19 ve NBA Live19 ikilisinden, adından en çok söz ettiren oyun, yine NBA 2K19 oldu. Oynanış olarak simülasyon oynanış mekaniklerine yakın olan NBA 2K oyunları, kolay kontrolcü şeması ve akıcı animasyonlarıyla, rakibinden birkaç adım önde. Peki NBA 2K, bu liderliğini ne zamana kadar sürdürecek, bu çıkış trendi NBA 2K19’da da devam ediyor mu? Kendini en ateşli şekilde Mikro ödeme çılgınlığına kaptıran, hatta bu anlamda sektörün öncü firmalarından olan 2K, oyunu mikro ödemelere göre baştan mı dizayn ediyor? Oynanış mekaniklerinde hangi değişiklikler var? NBA 2K19 artıları ve eksileriyle nasıl bir oyun?

NBA 2K19 İnceleme

NBA 2K oyunları için, basketbol keyfini en iyi yansıtan video oyunları desek yanlış olmaz sanırım. Öyle ki, pek çok NBA oyuncusu da, NBA 2K oyunlarını tercih ediyor. Hatta kendi karakterlerini yaratıp, oyunun kariyer modunu oynayan, çevrim içi maçlara katılan NBA yıldızlarının sayısı hiç de az değil. Süper Starların da NBA 2K oyunlarını tercih etmesinin en önemli sebebi ise, NBA 2K oyunlarının gerçek basketbol dinamiklerini, gerçekçi bir şekilde simüle edebilmesi.

NBA 2K19’un da bu yüksek seviyeyi koruduğunu söyleyebiliriz. Hatta bazı konularda önemli geliştirmeler var. Özellikle yapay zeka ve savunma konusunda serinin en “olmuş” oyunu ile karşı karşıya olduğumuzu söyleyebilirim. Geliştiriciler savunma konusuna biraz daha ağırlık göstermiş olacaklar ki, Hücum tarafında çok fazla yeni dinamik olmasa da savunma tarafındaki yeni animasyonlar göze çarpıyor. Öncelikle artık, hızlı bir adam alayım, savunmacının yanından geçip gideyim gibi bir durum artık yok. Karşınızdaki savunmacının dengesini bozup, ki o da artık çok kolay değil, ardından içeri drive edebiliyorsunuz, yoksa kayma adımını oldukça iyi uygulayan yapay zeka, adeta sülük gibi yakanıza yapışıyor, girdiğiniz her delikte adeta sizi buluyor. Bu çılgın savunmayı aşmak için rakibinizi perdelere takmanız, daha kolektif bir oyuna yönelmeniz gerekiyor. Bu yönden serinin en zorlayıcı oyunu olmuş NBA 2K19

NBA 2K19’da şut mekaniklerinde çok fazla bir değişiklik yok, şut hissi hemen hemen aynı, bir değişiklik, artık turnike atarken de şut barı beliriyor. Bu şut barını istersek kişiselleştirebiliyor, oyuncumuzun ayak hizasına alabiliyor rengini de değiştirebiliyoruz. NBA 2K19’un yeni animasyonlarla birlikte daha akıcı, kontrollerin ve oynanış hissinin daha rahat hissettirdiğini söyleyeiliriz. Bir oyuncuyu kontrol ettiğinizde evet ben bu adamı kontrol ediyorum diyorsunuz. Şut şekilleri, sevinçleri dövmeleri, top kontrolleri, oyun tarzlarıyla Süper Starlar NBA 2K19’da bir başka Curry’yi kontrol ederken Curry, Lebron’u kontrol ederken Lebron oluyorsunuz. NBA 2K19, yine bu noktada oldukça iyi bir iş çıkartmış.

Yeni Takeover moduyla istediğimiz zaman alev alma modunu aktif hale getirebiliyoruz. Takeover modunu aktif edince, performansımız da geçici olarak artıyor.

Atmosfer yine muazzam 

Oyuncuyu basketbol ortamına sokma konusunda uzman olan 2K, yine bu çizgisini NBA 2K19’da devam ettirmiş. Ernie Johnson, Shaquille O’Neal ve Kenny Smith’in eğlenceli sunumları ile Pre-Game Show’u izleyerek maça ısınıyor. Maç atmosferinin oynandığı salonun dinamik havasını adeta içinize çekerek maça başlıyorsunuz. 2K, grafikler ve oyuncu yüzleri konusunda da NBA 2K19′da iyi bir iş çıkartmış. Salon Atmosferi, ses efektleri maçın kzıştığı anlarda, artan yoğun tezahürat ve gerçekçi sesler ile oyuncu yüzleri, dövmeleri, gerçekçi yüz hareketleri yine muazzam. Ancak bu durumun sadece oyunun offline modu için geçerli olduğunu da ekleyelim. Pro-Am ve My Park gibi çevrim içi oyun modlarında bu muazzam grafikte büyük bir düşüş yaşanıyor. Teknik bir sorun mu, ilerde güncelleme ile çözülür mü bilemiyorum, ancak offline modlardaki muazzam grafiği online modlarda görememek rahatsız edici bir durum.

Mikro ödeme konusu

Basketbol oyunları tarafında “kusursuza” en yakın basketbol oyunlarını 2K yaptı. Özellikle NBA 2K9, NBA 2K10 ve NBA 2K16 serinin hayranlarının en sevdiği yapımların başında, “kusursuza yakın” basketbol oyunu olarak anılıyordu. 2K, NBA 2K17’den itibaren adım adım mikro ödeme yöntemlerini oyunun içine monte ederek oyunun en çok oynanan modu MyCareer’i adeta pay to win türüne dönüştürdü. NBA 2K18 ile “öde ve kazan” oyunun ana dinamiği haline dönüştü. Kendi karakterimizi yapıp çevrim içi maçlara girdiğimiz, My Career modunda, karakteri geliştirmek için ihtiyaç duyduğumuz sanal para birimi VC’nin gerçek para ile satılıyor olması oyunun dengelerini adeta alt üst etti. Gerçek para verip VC satın alan oyuncular, diğer oyuncular karşısında 5 hatta 10 adım öne geçmeye başladı. Bu durum 2K’nın kasasını doldursa da pek çok oyuncu bu durumdan hiç memnun değil. Özellikle Belçika ve Hollanda’da micro ödemelerin yasaklanması 2K’yı da etkiledi. 2K, NBA 2K19’un bazı içeriklerinin oyunun Belçika sürümünde kullanılabilir durumda olmayacağını belirterek Oyunculardan özür diledi. Oyuncuların tepkisi ve Belçika hükümetinin katı kuralları 2K’nın mikro ödemeler konusunda düşünmesini sağlayacağı düşünülüyordu. Take-Two CEO’su Strauss Zelnick bu sene daha adil bir oyun yapmaya çalıştıklarını belirten açıklamalar yapmıştı. Peki bu yaşananlar NBA 2K19’a ne kadar yansıdı?

Şöyle ki, öncellikle 2K, VC satma konusunda geri atmış değil. Oyunun My Career moduna girdiğiniz andan itibaren VC satın al yazıları gözünüze sokuluyor. Kaldı ki 2K, bu işte oldukça başarılı. My Carrer Modunun etkinlik alanı Neighborhood’a girdiğiniz andan itibaren bu başarının meyvelerini sağda solda koşuştururken görebiliyorsunuz. Gerçek para ile VC satın alan oyuncular, daha oyunun çıkış gününden itibaren, sizin en az 30 maç yapıp biriktirebileceğiniz VC’leri satın almış karakterlerini 80+ Level seviyelerini çıkarmış oluyor. Siz 60 level iken, çevrenizde 80+ Level oyuncular görmek can sıkıcı olsa da, çevrim içi maçlara üzerinizden smaç yemedikçe bu farkı hissetmiyorsunuz. Peki mikro ödeme satın almayan oyuncular ne yapacak, karakterlerini nasıl geliştirecekler Take Two’nun bahsettiği adalet tam olarak nerede karşımıza çıkıyor? Taraftar desteğinde!

My Career Modu ve yeni Neigborhood

NBA 2K19’un en çok oynan oyun modu My Carrer’e yine kendi karakterimizi yaratarak başlıyoruz. Akıllı telefon uygulaması MY NBA 2k19’u kullanarak tarattığımız yüzümüzü, oyuna ekleyebiliyoruz. Ancak 2K’nın bu konuda git gide kötü gittiğini söyleyebiliriz. serinin önceki oyunlarında, yüzünüzü taratarak oluşturduğunuz karakterinizi kişiselleştirebiliyorsunuz. Önceden çene yapısını seçebiliyordunuz. Böylece, kendinize oldukça benzeyen bir karakter yaratabiliyordunuz. Ancak NBA 2k19’da neredeyse hiç kişiselleştirme seçeneği yok. Burnunuzu bile seçemiyorsunuz. Benim gibi Karadenizli kimliğini burnunda taşıyan bir insan için, bu büyük bir eksi! Ne yazık ki uygulamadan aldığınız sonuç eski oyunalra kıyasla oldukça kötü. Önceki oyunlarda olduğu gibi My Carrer modunda girdiğimiz maçlarda gösterdiğimiz performansa göre, bir takım notu alıyoruz. Bu takım notunun yanında performansımıza göre taraftar sayımız da artıyor. NBA 2K19’da taraftar desteği kritik bir önem taşıyor. Zira ne kadar çok taraftarınız, takipçiniz olursa o kadar fazla bilinirlik seviyeniz ve marka değeriniz artıyor. Marka değeriniz arttıkça da, spor ürünleri satan büyük firmaların ilgi alanına giriyor ve sponsorluk teklifleri alıyorsunuz. Bu sponsorluklardan gelen oyun içi parayı kullanarak, karakteriniz geliştiriyorsunuz. Bu konuda 2K’nın eli açık davrandığını söyleyebiliriz.

NBA 2K17 ve NBA 2K18’e göre, NBA 2K19’da çok daha fazla VC kazanabiliyoruz. Bu da karakterimizi geliştirme konusunda, VC satın alan oyuncularla biraz da olsa yarışabilmemizi sağlıyor. NBA 2K19’da VC konusunda biraz daha rahatız. Ancak aynı rahatlığı takım notu konusunda yaşamıyoruz. NBA 2K19’da takım notumuzu arttırmak serinin diğer oyunlara oranla daha zor. Örneğin pas hatası ya da top kaybı yaptığınızda düşen notunuzun yanında olumlu bir hareket asist ya da iyi bir savunma yaptığınızda artan performans notunuz çok zayıf kalıyor. Seviyeniz düşük iken, maçı eski oyunlarda olduğu gibi, A+ seviyelerinde bitirmek, NBA 2K19’da diğer oyunlara göre oldukça zor. Bu da hem maç sonunda kazanacağınız VC’yi hem de takipçi sayınızı etkiliyor. Tabii bu söylediklerim düşük seviye karakterler için geçerli. Karakteriniz geliştikçe, parkeleri domine etmeye, süperstar gibi oynamaya başladığınız için notunuzu yükseltme konsunda pek de zorluk yaşamıyorsunuz.

”Kariyerim boyunca 9000’den fazla başarısız atış yaptım, 300’den fazla oyun kaybettim, 26 kez oyun kazandiracak atişi ıskaladım.. Çabaladıkça başarısız oldum, başarısız oldukça çabaladım. Başarımın sırrı işte bu dur. ” M Jordan


NBA2K19’da geçtiğimiz sene olduğu gibi, sadece VC harcayarak karakterinizi geliştiremiyorsunuz. Maç yapmadan karakter geliştirmenin belirli bir limiti var. Bu limiti aşmak için ise, maç veya antrenman yapıp antrenman seviyenizi yüzde yüze tamamlamanız gerekiyor. Daha sonra karakter gelişim ağacınıza yeni bir seviye barı daha ekleniyor. Bu antrenman seviyesini maçlarda doldurabileceğiniz gibi, takım antrenmanlarında da doldurabiliyorsunuz. Takım antrenmanları önemli çünkü karakterinize ekstra yetenek arttırımları sağlayan rozetlerinizi de takım anlatmalarıyla altın seviyesine çıkartabiliyorsunuz.

Durdurulamaz bir yıldız haile gelmek için, çalışmak çalışmak ve çalışmak gerekiyor. Başka seçeneği yok! My Carrer’in ana teması bu sene yine mahalle. Sokak basketbolu potaları, giyim kuşam mağazaları etkinlik alanları gibi pek çok farklı alanı barındıran Neigborhood’un tasarımında değişikliğe gidilmiş. Artık mahallemiz tek ve büyük bir meydandan oluşuyor. Bu değişikliğin daha kullanışlı olduğunu söyleyebilirim. Zira geçen sene uzun uzun koşturup daha daha sonra potaların olduğu sokağa gitmek büyük zaman kaybıydı. Bu seneki dizayn oldukça kullanışlı ve gece gündüz döngüsünün olması da önceki oyunlardaki atmosferi yeniden kazandırmış. Neighborhood’da gelen yeniliklerden biri Cage adı verilen yeni etkinlik alanı. Bu etkinlik alanında trambolin bulunan basketbol sahalarında çılgın gibi sıçrayıp akrobatik hareketler yapabiliyorsunuz. Ben edebimle basketbol oynarım derseniz, tekrar geri dönen Jordan Rec Center’da salon basketbolu maçları yapabiliyorsunuz. Biz sokak çocuğuyuz derseniz 2’ye 2, 3’e 3 maçlar yapabileceğiniz potalar Neigborhood’daki yerini almış durumda. tuhaf tuhaf dans eden basketbolcularıyla sağda solda, ilginç hareketlerle koşturan tipleriyle Neigborhood 2K19’un dinamik ve eğlenceli yüzünü yansıtıyor.

Oynanış mekanikleriyle, grafikleriyle, basketbolun coşkusunu buram buram yansıtmasıyla, NBA 2K19’un basketbol severleri çağırıyor. Ancak 2K’nın özellikle, MY Career modunu mikro ödemelere uygun olacak şekilde dizayn etmeye çalışması da gözden kaçırılabilecek bir ayrıntı değil. Bu dizaynı, oyunun MY Career modunda buram buram hissediyorsunuz. NBA 2K19, “Başkalarıyla rekabet edebilmek için VC alman gerek. Eğer almak istemiyorsan çok çalışmalı, çok oynamalısın diyor.” Oyun, ben oğluma bir flüt alamayacak mıyım diyen, İbrahim Tatlıses gibi hissetmeniz için elinden geleni yapıyor açıkçası. Bu durum da sizi VC almaya yönlendiriyor. Ancak benim my carrer ile işim yok, ben girer lig yaparım arada online maç açarım karakter geliştirmek falan bana göre değil diyorsanız, oynanış mekanikleriyle, grafikleriyle, sesleriyle kolay kullanım şemasıyla, NBA 2K19 sizin için ideal bir oyun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu