Oyun İncelemeleri

NBA 2K20

NBA 2K20 incelemesi ile karşınızdayız. EA Sports’un geliştirdiği NBA Live son üç yıldır yaptığı başarısız denemelerin ardından sahneyi yine NBA 2K serisine bırakarak kabuğuna çekildi. Basketbol oyunlarında yeniden tekel konumuna geri dönen NBA serisi NBA 2K20 ile seriye bir yenilik getirmeyi başardı mı? Yoksa ben yaptığım doğrulardan vazgeçmeyeyim diyerek çok fazla risk almaktan kaçındı mı? Aslında cevap belli.

Bu yıl önceki yıllara oranla NBA 2K serisi biraz daha sessiz sedasız bir reklam kampanyası yürüttü desek yeridir. Artık neslin sonuna gelmiş olduğumuzdan olsa gerek kanımca 2K reklam çalışmalarına çok büyük para harcamak istemedi. Tabii bunda NBA 2K’nın karşısında artık bir rakip kalmamasının da etkisi oldukça büyük. Oyunun hikaye modunda yer alacağı açıklanan önemli Hollywood yıldızları NBA 2K20’nin reklam çalışmalarının da ana teması oldu. Idris Elba, Rosario Dawson, Ernie Hudson, Lamorne Morris, Maverick Carter gibi isimlere Lebron James, NBA 2K20’nin kapak yıldızı Anthony Davis gibi NBA yıldızlarının yanı sıra bir Şikago Bulls ve NBA efsanesi olan Scottie Pippen da NBA 2K20’nin hikaye modunda eşlik ediyor. Ancak bu yıldızların oyunun hikaye modunda yer alması da NBA 2K20’nin hikaye modunu kurtarabiliyor diyemeyiz.

NBA 2K serisinin en çok oynanan oyun modu olan, kendi basketbol oyuncumuzu yarattığımız MY Career modunda kolej liginde kendini göstermeye çalışan bir basketbol oyuncusu olarak oyuna başlıyoruz. En yakın arkadaşımızın talihsiz bir sakatlık yaşaması sonrasında duygusal olarak çöküş yaşasak da kısa bir süre içinde kendimiz toparlamayı başarıyor ve önce yaz ligi ardında NBA Draft’ı NBA yıldızı olma yolunda kariyer basamaklarını birer birer tırmanmayı başarıyoruz. 2K bu yıl, ünlü oyuncuların da desteğiyle birlikte biraz daha dramatik bir hikaye modu kurgusu yaratmış. Oyunun hikayesi kolej liginden koçumuz olan İdris Elba ile inişli çıkışlı, bazen büyük tartışmaların yaşandığı bir ilişki çevresine oturtulmuş. Ancak inanılmaz bayık diyaloglar, uzun ve anlamsız sahneler NBA 2K20’nin hikaye modunu X’e basıp (neyse ki) geçmek zorunda kaldığınız bir angarya olmaktan kurtaramamış.

NBA 2K20’nin çok da özenli olmadığı her halinden belli olan hikaye modunu bir kenara bırakırsak, bu sene My Career modunun en önemli değişikliği karakter yaratma ekranında karşımıza çıkıyor. Her sene olduğu gibi bu sene de yine android ve iOS cihazlar için MyNBA 2K20 mobil uygulamasıyla birlikte cep telefonunuzu yüzünüzü taratıp oyuna aktarmak için kullanabiliyorsunuz. Ancak yine her sene olduğu gibi çok da başarılı sonuç verdiğini söylemek zor bu yöntemin. Bahsettiğim yenilik ise karakter özellikleri kısmında karşımıza çıkıyor. Yeni karakter yaratma ekranının daha ayrıntılı olduğunu söyleyebilirim.

Yani skorer içeri drive eden bir oyun kurucu mu yaratacaksınız, yoksa uzun kolları olan uzun boylu sabit bir şutör mü, yoksa uzun, cüsseli tank gibi bir beş numara mı? Tamamen kafanızdaki oynayış stilinizi, yeni karakter yaratma ekranını kullanarak yaratacağınız karakterinize uygulamanız mümkün. Savunma ya da daha hücumcu bir oyuncu tercih edip edebilir, şuttan feragat edip yırtıcı bir oyuncu oluşturabilirsiniz. Ya da dengeli bir oyuncu yaratarak olmak istediğiniz oyuncuyu NBA 2K20’de yaratmanız mümkün. Yeni rozet özellikleri de karakterinizi özelleştirmeniz için size yardımcı oluyor. Bu yıl oyuncumuza ekstra özellikler veren rozetlerde de köklü değişiklikler var. Artık rozetler sınıflara ayrılmış durumda. Bu sınıflar içinden istediğimiz rozetleri yetenek puanı harcayarak kendimiz seçiyoruz.  Artık maç içinde yaptığımız hareketlere göre, ilgili rozetin bulunduğu sınıfın seviyesi doluyor. Her seviye dolduğunda da bir yetenek puanı daha kazanıyoruz. Kazandığımız yetenek puanını da istediğimiz rozetin seviyesini yükseltmek için kullanıyoruz. 

Rozetlerdeki bu değişiklik karakterimizin gelişim kontrolünü tamamen bize vermiş. Böylece her yetenek puanı kazandığımızda karakterin gelişim yönünü kendimiz tayin edebiliyoruz. NBA 2K20’nin MY Career modunun en büyük yeniliği de aslında bu karakter gelişim özellikleri desek yeridir. Çevrimiçi, ikiye iki, üçe üç beşe beş maçlar yapabildiğimiz adeta GTA’da yer alan bir mahalleyi andıran neighborhood’da görsel olarak çok fazla değişiklik yok. İçerik olarak da karşımıza çok büyük yenilikler çıkmıyor. Yine daha oyunun ilk gününde oyun içi para harcayarak karakterini 90 seviyeye çıkarmış oyunculara rastlamak hafif can sıkıyor. Özellikle oyun içi mikro ödemeler karakter gelişimini büyük ölçüde hızlandırıyor. Bu da özellikle çevrimiçi maçlarda büyük dengesizlikler yaratıyor.
İnceleme yazımın bu bölümüne kadar dikkat ettiyseniz NBA 2K20’nin oynanış özelliklerinden, yeni dinamiklerinden çok fazla bahsetmedim. Bunun nedeni NBA 2K20’nin NBA 2K19’dan çok farklı hissettirmemesi. NBA 2K oyunları yıllar içinde oynanış olarak büyük gelişim gösterdi. Amerikan Basketbol Ligi NBA’in yıllar içinde değişen dinamikleri mekanik değişikliği şeklinde NBA 2K oyunlarına başarılı bir şekilde yansıtıldı. Pivot ağırlıklı oyun yavaş yavaş şutör ağırlıklı oyuna evrilirken, NBA 2K oyunları bu paralelde ilerledi. Ancak görünen o ki en azından bu nesil için NBA 2K evrimini tamamladı. Her sene oynanış olarak en azından bir major değişiklikle karşılaştığım NBA 2K oynanış mekaniğinde bu sene önemli bir değişiklik yok. NBA 2K19’un oynanış mekaniği ufak animasyonlarla desteklenerek korunmuş.
Bu yıl geçtiğimiz yıla oranla biraz daha fazla top çalabilmek mümkün. Faul düdüğü sayısı da azaltılmış. Tabii bu mekanikler gelen güncellemeler ile değişebiliyor. NBA 2K20’ye bu yıl ilk kez kadın basketbol ligi WNBA de eklenmiş durumda. PlayNow menüsü içinden online mücadelelere, üçe üç dörde dört sokak basketbolu maçlarına, ya da her online oyuncunun bir basketbolcuyu kontrol edebildiği çevrimiçi maçlara katılabiliyoruz. Kendi NBA takımınızı oluşturup basketbolcu kartları düşürerek ya da mikro ödemelerle satın alarak, kadronuzu oluşturmaya çalıştığınız NBA 2K oyunlarının en çok oynanan oyun modlarının başında gelen My Team yine bu modun hayranlarını tatmin edecektir. İçerik olarak NBA 2K20’nin yine dolu dolu bir oyun olduğunu söyleyebiliriz. 
NBA 2K20, NBA 2K19’un attığı adımları takip eden çok fazla riske girmeyen bir oyun. Hem oynanış, hem grafik hem de içerik olarak bunu söylemek mümkün. NBA 2K19’un küçük süslemeler yapılmış, biraz makyajlanmış hali diyebiliriz NBA 2K20 için. PlayStation 4’te oynadığım NBA 2K20’de sık sık yaşadığınız bağlantı sorunları can sıkıyor. Şut zamanlamasının oldukça önemli olduğu oyunda, çevrim içi maçlarda bağlantı sorunları nedeniyle istediğiniz an topu elinizden çıkaramamak oyundan aldığınız zevki oldukça düşürüyor. Oyunun soundtrack’lerinin de yine gaza getirici ve basketbol havasına sokacak cinsten olduğunu söyleyebilirim. Bu konuda da her zamanki kalite korunmuş.
İyisiyle kötüsüyle NBA 2K20 basketbol severleri tatmin etmeyi başaracak bir yapım. Ne de olsa elimizdeki tek basketbol oyunu bu. 2K tekel olmanın rahatlığını yaşayarak bu sene yenilik yapmaktan kaçınmış. Çok büyük yenilik aramıyorsanız oyundan kesinlikle memnun kalacaksınız. Ancak büyük yenilikler bekliyorsanız NBA 2K20 kesinlikle sizi hayal kırıklığına uğratabilir. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu