Oyun İncelemeleri

NBA 2K23 inceleme

NBA 2K23 inceleme: Her sene rakipsiz bir şekilde piyasaya çıkan NBA 2K serisi, bu sene de yine rakiplerinin olmadığı bir şekilde piyasaya çıktı. Tabii rakipsiz dediysem, buradan kötü anlam çıkmasın. NBA 2K serisi son 10 yıllık zamanda o kadar iyi bir performans gösterdi ki, Electronic Arts gibi bir rakibi sektörden çekilmeye resmen ikna etti. Sonucunda da rakipsiz kalmayı başardı.

NBA 2K23 inceleme / PS5

NBA 2K23 inceleme

Yine de oyunun geliştiricisi Visual Concepts ekibinin nasıl olsa rakip yok diye ipleri salmadığını, halen üzerine koyduğunu görmek çok güzel. NBA 2K serisi kusursuz bir oyun mu? Kesinlikle değil. Özellikle eleştirilen bazı kısımları var ki ona inceleme içinde değineceğim. Ancak yaptığı iyi şeyleri, daha da iyi yapması sayesinde her sene milyonlarca basketbol severi peşinden sürükleyebiliyor. 

NBA 2K serisinin sevdiğim özelliklerinden biri kapaklarının her sene değişmesi. Yani bir basketbolcuyla anlaşıp senelerce onu kullanmıyorlar. Aslında bir yandan da güzel bir taktik, çünkü bu sayede koleksiyonerlerin ve oyuncuların hayranlarının da kutulu bir şekilde almasını sağlıyorlar. Son dönemde standart versiyonda günümüzdeki basketbolcuları kullanırken, daha üst versiyonlarda eski basketbolcuları kullanmaya başladı ki bu da yine koleksiyonerler için büyük önem taşıyor.

NBA 2K23 inceleme

Efsaneler 23 giyer!

Geçtiğimiz yıl kapakta Luka Doncic, 75. Yıl özel versiyonun kapağında ise Kareem Abdul-Jabbar, Dirk Nowitzki ve Kevin Durant olmak üzere üç farklı jenerasyonun önemli ismi vardı. Bu sene ise standart versiyonda Devin Booker yer alıyor. Üst versiyonlarda ise majesteleri Michael Jordan uzun bir aradan sonra kapağa geri döndü. Yazıda fazlasıyla bahsedeceğim Michael Jordan kısmından, ancak oyunun ismiyle ilgili bir bilgi vermek istiyorum. Michael Jordan’ın uzun bir süre sonra özel içerikleriyle NBA 2K serisine dönmesi aslında tesadüfen değil.

Michael Jordan’ın efsanevi 23 forma numarasının oyunun isminde yer almasından dolayı, yani NBA 2K23 olmasından dolayı Jordan dönüş yapıyor. Yeri gelmişken buradan NBA 2K serisi yetkililerine de seslenmek istiyorum, keza belki PlayStation yetkililerine de seslenmek gerekebilir belki teknik olarak izin verilmediğinden. Oyunun dijital versiyonlarında, lütfen satın aldığımız versiyonun kapağını PlayStation menüsünde görelim. Yani gidip daha pahalı olan Michael Jordan Edition’ı aldığımızda, insan PlayStation menüsünde oyunun ikonu olarak Michael Jordan’ı görmek istiyor, standart sürüm kapağını değil!

NBA 2K23 PS5 inceleme

 Her sene yeni bir sürümüyle piyasaya çıkan oyunlarda yeniliği korumak bazen çok zor olur. O yüzden genellikle birkaç yılda bir önemli değişiklikler görürüz. Bazen de sırf değişiklik olsun diye değişiklik yapılır, ama bu bazen iyi işleyen sistemin bozulmasına sebep olabilir. NBA 2K23 o birkaç senede bir gelen iyi yenilikleri barındıran oyunlardan biri olmuş. Tabii ki oturmuş ve piyasanın en iyi basketbol oyunu olan bir seriden köklü değişiklikler beklemek yanlış olur. Çünkü özellikle en önemli kısmı olan maç dinamiği zaten oldukça başarılı. PlayStation 4’ten 5’e geçerken de zaten çok ciddi bir sıçrama yaşamıştı. 

NBA 2K oyunları, farklı modlarıyla herkese sene boyunca oynayabileceği farklı içerikler sunan bir yapım. Tek başına bir oyuncuyla oynamak isteyenler MyCareer ile kendi oluşturduğu oyuncunun NBA’de süperstar olma yolculuğunu oynarken, benim gibi takım yönetmek isteyenler MyGM tarzındaki modlara gidebiliyor ki bu sene bu modun adı değişmiş, birazdan detaylı değineceğim.

Bu ikisinden bağımsız olarak bir de FIFA’nın Ultimate Team modeli paketlerden kart çıkararak takım oluşturduğumuz MyTEAM kısmı var, o da yine sadece bu bölümü oynayanlar binlerce oyuncuya sahip. Son olarak da kadın NBA takımlarıyla oynamak isteyenler için birkaç sene önce oyuna eklenen WNBA modu da her zamanki gibi oyunda yer alıyor.

NBA 2K23 PS5 inceleme

Eski dönemler, eski takımlar

Benim de daha çok oynadığım mod olan eski adıyla MyGM, yeni adıyla MyNBA Eras modundan anlatmaya başlayacağım. Bu sene bu modda yapılan değişiklikler benim fazlasıyla hoşuma gitti. NBA 2K serisini oynamaya başladığım zamandan (yanlış hatırlamıyorsam kapağında Shaq’ın olduğu 2K6’dan beri olması lazım) itibaren belki en çok bu modu seviyordum. Sürekli olarak adı değişti, formatı değişti. Hatta yanlış olmasın, bundan 5-6 oyun önce çok mükemmel de bir hale gelmişti. Fakat biraz önce de bahsettiğim yenilik yapmak için bozulan modlardan biri de bu mod olmuştu.

NBA 2K23, beklemediğim şekilde bu modu fazlasıyla toparlamış. Beklemediğim diyorum çünkü gerçekten beklemediğim bazı özellikler gelmiş. Öncelikle adı MyNBA Eras olarak değiştirilmiş. İngilizce Era, belirli bir dönemi temsilen kullanılan bir kelime. Kabaca NBA Dönemleri diye çevirebileceğimiz bu mod, NBA’in tarihindeki önemli dönemlerde takımları yönetmenizi sağlıyor. Normalde Çok eski NBA takımlarının oyuncuları zaten olurdu, günümüzdeki takımlara örneğin Kareem Abdul-Jabbar’ı alarak oynayabilirdiniz. Ama bu sefer daha farklı bir şey yapılmış. Direkt o dönemin kadrosuyla oynuyorsunuz. 

NBA 2K23 Türkçe

Toplamda 4 farklı dönem bulunuyor. Bunlar; Magic vs Bird döneni, Jordan dönemi, Kobe dönemi ve Modern dönem. Modern dönem, bu sezonki NBA’den başlatan klasik mod. Diğerleri ise oyuna farklı heyecanlar katan farklı dönemleri kapsıyor. Örneğin Magic vs Bird dönemine girip, Magic Johnson’ın ya da Larry Bird’ün olduğu takımları tam kadroları ve gerçek sezon fikstürleriyle yönetebilir, 84 draft’ına girip Michael Jordan’ı siz draft edebilirsiniz.

Bu dönem genel olarak 83 yılının kadrolarına odaklanmış. Ayrıca o dönemki forma tasarımları da yine orijinal haliyle oynanabiliyor. Aslında tam anlamıyla NBA’in eskiden de pazarlama sloganı olan “what if” yani yine Türkçe çeviriyle “ya şöyle olsaydı” sözünün örneği gibi. Ya siz Utah Jazz ile 84’te Jordan’ı draft etseydiniz ne olurdu? 

Jordan dönemi, artık Jordan’ın oyununun oturduğu dönemlere odaklanıyor. Tabii bu sırada genç Shaquille O’neal, Karl Malone, Scottie Pippen gibi isimle var. Kobe dönemi de yakın geçmişteki NBA takımlarını ele alıyor. 2020 yılının başında kaybettiğimiz Kobe Bryant’ın da bu şekilde oyunda anılması hoş bir detay olmuş. Kobe dönemi, yaşı 30 ve üstü olanların canlı olarak da rahatça izlediği bir dönemin oyuncularını ve takımlarını içeriyor.

NBA 2K23 oynanış

Tim Duncan, Allen Iverson, Lebron James, Kevin Garnett, Dirk Nowitzki, Steve Nash, Jason Kidd gibi isimlerin olduğu 2002 yılına odaklanan bu Kobe Dönemi, belki de NBA’in de en renkli dönemini oynamamızı sağlıyor. Ben bir yandan modern dönemdeki Timberwolves’u yönetirken, bir yandan da Kobe dönemine giderek eski Timberwolves ile oynuyorum. Bu dönemler dışında işleyişte geçen seneye göre bir şeyi değiştirmemişler ki bu iyi bir şey, çünkü geçen sene bu mod fena değildi.

Kariyer modu bu sene gölgede kalmış

Çok fazla hayranı olan, benimse sürekli sıfırdan karakter yapmayı sevmememden ötürü 2-3 yılda bir oynadığım MyCareer modu bu sene pek de sevilmeyen modlardan biri olmuş gibi duruyor. Bu sefer öyle kolejden başlayıp gelen bir hikaye yok, onun yerine draft döneminden beri birbiriyle çekişen iki oyuncunun kariyerine odaklanıyor. Biraz hikayesi olsun diye yazılmış diyebilirim.

Bazı seneler ünlü isimlerle ortaklaşa işler yapılıyordu. Örneğin NBA 2K16’da hikayeyi Spike Lee yazmıştı. Gerçi onda da hikaye çok güzel olmasına rağmen direkt oyuna giremiyor olmak fazla eleştiri almıştı çünkü bu sefer sinematikler çok fazlaydı. Yine NBA 2K20’de de Che isminde bir karakterin hikayesini oynuyorduk ki o da ara sahneler bakımından epey uzundu. Sanırım bu sene 2K, daha hızlı oyuna girmeye göre tasarlamış tüm modları. Karakter oluşturma ekranını bile çok hızlı geçiyoruz ilginç bir şekilde.

MyCareer’in geliştiği en önemli kısımsa eski adıyla Neighborhood olan, şimdiki adıyla The City olan şehri. Burada serbestçe dolaşıp hem karakterimizin görünümünü özelleştirebiliyor, hem de teke tek ya da takım halinde sokak maçları yapabiliyoruz. NBA mağazasına gidip sevdiğimiz takımın kıyafetlerini alabiliyor, dövme dükkanına gidip yeni dövmeler yaptırabiliyoruz. Harita büyük olduğu için de fast travel olarak haritaya metro hattı yerleştirilmiş.

Bir Jordan kolay yetişmiyor

Bu yıl isminde 23, kapağında ise Jordan yer almasından dolayı oyuna eklenen önemli modlardan biri de Jordan Challenge kısmı. Michael Jordan’ı en iyi NBA oyuncusu yapan önemli anlardan seçilen 15 maçı bu modda tekrarlıyoruz. Ancak sadece maçları düz bir şekilde oynamıyor, Jordan’ın yaptığı istatistikleri yakalayarak yıldızlar topluyoruz.

Her maçtan 3 yıldız olmak üzere toplamda 45 toplanabilir yıldız bulunuyor. Jordan Challenge, sadece NBA’e de değil, Jordan’ın kolej kariyerine de odaklanıyor. Ayrıca bu modun ve diğer eski era maçlarının da en güzel özelliği yeni kamera filtresi olmuş. Eski tüplü televizyon kalitesini yansıtan Era Cam ile oynadığınız televizyonunuz ya da monitörünüz bir anda tüplü televizyon kalitesindeki görüntüye dönüşüyor. Arada çizgiler geçiyor, renkler soluyor. Ayrıca skor tabelası ve televizyon kj’leri de yine eski dönemi yansıtan görüntüye sahip. Bu modu oynamanın en güzel yanı kesinlikle bu nostalji havası olmuş. 

NBA 2K serisinin zaten çok uzun zamandır oynanış anlamında oturduğunu söyleyebilirim. 2K23, oynanış kısmına çok büyük yenilik katmasa da bazı minik değişiklikler mevcut. Öncelikle şut barı her sene olduğu gibi bu sene de değişmiş. Bu sebeple ilk maçlarda yeni sisteme alışmanız biraz zaman alabiliyor. Oyuncuların şut pozisyonlarına göre bu bar artık çok daha hızlı hareket ediyor ki oyunun biraz daha gerçekçi hale gelmesi için hoş bir ayrıntı olmuş.

Faul atışlarında ise biraz daha zorlaştırılmış. Hem şutlarda hem de faul atışlarında artık sadece tam barın dolduğu anı yakaladığımızda yeşile dönmüyor. Biraz altındayken yakalasak da yeşile döndüğü oluyor ancak bunun için diğer şartların da tamamlanması gerekiyor. Bunlar oyuncunun yeteneği, rating’i, şut attığı yerin rahat attığı yer olup olmaması ve çevresinde şutunu engelleyecek birilerinin olup olmaması bu kısmı fazlasıyla etkiliyor.

VC kazanma ve harcama dengesi

Müzik olarak, grafik olarak, NBA havası olarak ve çok daha fazla iyi özelliğiyle NBA 2K23, daha önceden iyi yaptığı şeyleri yine iyi yapmaya devam ediyor. Ancak kötü yaptığı diyebileceğimiz, en çok eleştirilen konulardan biri olan VC kazanım ve harcaması yani bir diğer adıyla mikro ödeme sisteminde ise halen aynen devam ediyor. Mikro ödemeler bu tarz oyunlarda önemli bir gelir kaynağı, ona şüphe yok. Ancak VC, tüm oyunun ana can damarı konumunda. Yani hem tüm modlarda VC kazanıyoruz, hem de VC harcıyoruz. Bu yüzden eğer tek bir modu değil de birkaç modu birden oynuyorsanız VC çok hızlı bir şekilde tükenmeye başlıyor.

Örneğin MyNBA Eras modunda kazandığınız bir maçtan 950 VC kazanıyorsunuz, bu güzel. Ancak MyCareer modunda oyuncunuzun özelliğini bir tık ileri götürmek için bulunduğu puana bağlı olarak 500’den 4000’e kadar VC harcayabiliyoruz. Tek bir puan artırımından bahsediyorum. Oyun, Jordan Edition ile 100 bin VC veriyor, ancak MyCareer modunda karakterimin genel rating’ini 65’ten 79’a getirmek için 104 bin VC harcamam gerekti. Halen bu rating ile ortalama bir oyuncu konumunda. 79’dan 85’e yükseltmek için şu an 113 bin VC daha harcamam gerekli ancak 75 bin VC’nin fiyatı 240 TL. 110 bin VC için harcamam gereken tutar 360 TL. 

NBA 2K23 inceleme

Oyun içinden kazanmak istersem MyNBA Eras’ta bir maçtan 950 VC kazandığımı söylemiştim, düz 1000 dersek 113 maç yapmam gerekiyor. Bu da bir periyodu benim gibi 10 dk’dan oynadığınızda kaba hesapla 75 saat yapar. Periyodunu 4 dk’dan, zevk almadan az skorla oynayayım dersem de 31 saat yapıyor. Sıkıntı dediğim gibi VC’nin tüm modlara işlemiş olması. Çünkü bir de MyTEAM’de paket açayım derseniz orada da binlerce VC harcamanız gerekecek. Bu birimleri değiştirseler, MyCareer’de kazanılan sadece orada harcansa, MyTEAM’in birimi farklı olsa belki işler biraz daha rayına oturabilirdi.

Toparlayacak olursak NBA 2K23, bir önceki senenin üzerine özellikle yeni modlar ekleyerek eğlenceli bir içerik sunuyor. 10 saati aşkın Jordan Challenge modunun yanı sıra farklı dönemde NBA sezonlarını oynatması da ayrı bir keyif olmuş.

NBA 2K23 inceleme

Zaten piyasaya başka bir NBA oyununun artık olmadığını düşünürsek rakipsiz diyebiliriz. Yine de bu rakipsizlikte ipleri elden bırakmadan yine sıkı bir oyun çıkarmayı başarmışlar. Genel olarak NBA 2K23, daha önce de söylediğim gibi iyi yaptığı şeyleri daha iyi yapmaya devam ederken, kötü yaptıklarında ise pek düzeltmeden yola devam ediyor.

Son olarak NBA 2K yetkililerine seslenmek istiyorum. Lütfen, ama lütfen Euroleague modunu geri getirin. Türk takımlarıyla Euroleague maçlarına çıkmak, Fenerbahçe ve Anadolu Efes takımlarının formalarını oyunda görmek çok güzel bir duyguydu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu