Oyun İncelemeleri

NBA 2K8

“Yazı için Hayri Özgür Yılmaz’a teşekkür ederiz.”

Sezonun son maçıydı, bütün bir sezon mükemmele yakın bir performans sergilemiştim, önce sezonda en değerli oyuncu seçilmiştim ve büyük ihtimallerde de finallerin en değerli oyuncusu seçilecektim. Maçın bitmesine 10 sn vardı. İki sayı ile gerideydik, koç son molada sezonun son oyun taktiğini veriyordu ya buraya kadardı ya da sonuna kadar.

Evet, arkadaşlar sezonun en çok beklenen NBA oyunu yoluna 2K8 ile devam ediyor. Geçen derslerimizin aksamasına, uyku düzenimizin bozulmasına ve ebeveynlerimizle yaptığımız bir çok tartışmaya yol açan NBA 2K7’ nin devam oyunu.

Oyuna giriş yaptığımız zaman geçen seneden çokta farklı olmayan, hemen hemen hiç farkı olmayan bir menü bizi karşılıyor. Sağ tarafta SPURS ve sol tarafta CAVS takımları kapışmak bizim start tuşuna basmamızı bekliyor. İstersek hemen maça geçebiliyor geçen senenin final heyecanını yaşamaya başlayabiliyoruz. Fakat sağ analog çubuğa basarak geçen sene ile aynı menüye girebilir ve maçlara başlamadan önce ayarlarımızı yapabiliriz.

Oyunun grafikleri geçen seneden çokta farklı değil. Zaten farklı olmasına gerek yok, çünkü herkes geçen sene bu oyunun grafiklerine hayran kalmıştı. Fakat gözüme çarpan birkaç eksi yok değil. Öncelikle oyuncuların doku kalitesi geçen seneye göre biraz azaltılmış, sonra oyuncuların terlemesi artık yok. Fakat seyirciler ve salonda ki geri kalan herkes (Ponpon kızlar, maskotlar, temizleyici çocuklar, basın mensupları) çok daha kaliteli yapılmış. Hepsi 3 boyutlu ve maç esnasında hareketliler. Seyircinin oyuna etkisi güzel yansıtılmış.

Yenilikler

Oyunumuzda geçen seneye göre gözümüze çarpan çok fazla yenilik yok gibi geliyor. Giriş aynı, menü aynı, sonra oyuna başlarken ilk değişiklik gözüme çarptı. Geçen sene yükleme ekranında şehrin içinde dolaşan bir ışık kümesi salona ulaşır ve maçımız başlardı. Bu sene ise yükleme sırasında NBA ile ilgili sorular ya da oyuncular hakkında bilgilerin bulunduğu bir ekran ile bekliyoruz maçımızın başlamasını.

Asıl yenilik ise oynanabilirlik. Diyebilirsiniz ki “Ne gerek vardı o kadar değiştirmeye zaten geçen sene oyun çok iyiydi” ama alışınca gerçekten çok hoşunuza gidecek bu yenilikler. Bir kere oyun tam anlamıyla bir basketbol simülasyonu olmuş. Oldukça gerçekçi animasyonlar, şutlar, paslar, smaçlar ile karşılaşıyoruz. Daha da güzel olan oyunda o kadar fazla animasyon var ki, sanki maçın her dakikasında farklı bir hareket ile hücumumuzu ya da müdafaamızı bitiriyoruz.

Yapımcı firma geçen seneki oyunu iyi incelemiş ve eksik yönlerini saptamışlar. Oyunu biraz yavaşlatmışlar, top çalmayı zorlaştırmışlar ve artık her oyuncunun üzerinden smaç vurmak neredeyse imkansız gibi. Oyuncu pozisyona göre şutunu atıyor ya da smaç vuruyor. Pota altı oyunlarını biraz daha geliştirmeseler; birebirler set hücumlar, ani şutlar yani oyunda basketbol oynanışı adına ne ararsak var diyebilirim. Smaç yarışması ise diğer bir yenilik. Ama ben pek sevmediğim için üzerine pek fazla düşmedim. Sağ analog çubukla değişik varyasyonlar yaparak değişik smaçlar vurabiliyoruz.

En sevdiğim yeniliği en sona sakladım. Maçlar bittikten sonra oyunda oyuncularımız ne yaptıysa görebiliyoruz ya da maçın en iyi 3 basketini izleyebiliyoruz. İstatistikleri takip edebiliyoruz ve bu da eğer galip geldiysek aldığımız zevki ikiye katılıyor. Ne de olsa basket istatistik oyunudur değil mi?

Yanan eller, yakan toplar

Oyunda en çok hoşuma giden özelliklerden biriside oyuncunun altında bulunan ve 5 kademeden oluşan moral durumunu gösteren çizgiler (Siz buna oyuncunun soğuk ya da sıcak oluşu da diyebilirsiniz). Basket attıkça oyuncunun altından bulunan çizgiler önce turuncu sonrada hafif hafif kırmızı ve sonunda kıpkırmızı oluyor.Aynı zamanda basket kaçırdıkça da açık mavi, mavi ve mora dönüşüyor. Özellikle moral seviyesi yüksek oyuncuları doğru bir şekilde kullanmak size oyun sırasında büyük avantajlar getirecektir. Bu sayede Kobe Bryant bomboş biz pozisyonda -Sizi şok ederek- bir şut kaçırabiliyor ya da 2 kişinin üzerinden inanılmaz bir smaç vurabiliyor.

Bir başka yenilik ise sağ yön tuşu ile açtığımız ekranda seçtiğimiz hücum oyunlarından birini oynarken parke üzerinde çıkan işaretler ile oyunun bize yardımcı olması. Oyuncumuzun nerede durması gerektiği, nereye pas atması ya da neye top sürmesini bu işaretler sayesinde anlayabiliyor. Bu hücum setlerini uygulayabiliyoruz. Ama yazdığım kadar kolay değil bir hayli zorlayacaktır sizleri.

Yapay zeka

Ben Hall of Fame zorluk seviyesinde oynuyorum. Bu seviyede yapay zeka oldukça başarılı, oyunun her anında size baskı uyguluyor ve maçtan kısa bir süreliğine koparsanız emin olun maç geri dönülmeyecek bir farka doğru ilerliyor. En doğru oyuncu ile şutlarını atarken , bütün silahlarını size karşı çok iyi kullanıyor. Fakat oyunun bir başka güzelliği de burada ortaya çıkıyor. Kendine ve takımına hakim olan yapay zeka siz iyi müdafaa yaptıkça ve hafif hafif farkı açmaya başladıkça bu sefer set oyunlarını oynayamıyor. Erken ve gereksiz şutlar kullanmaya kontrolünü kaybetmeye başlıyor. Aynı zamanda önde giderken de kesinlikle sakin oynuyor ve bu farkı korumak için her şeyi yapıyor. Kısaca iyi bir NBA oyuncu iseniz bu yapay zeka ile başınız dertte demektir.

Kontroller ne alemde?

Kontrollerden de bahsedecek olursam hemen hemen geçen sene ile aynı. Yapay zeka NBA 2K8’i zorlaştırırken, kontrollerimiz ise oyunu biraz daha kolaylaştırıyor. Bu durum oyunun zevkini iyice arttırıyor. Ben yinede geçen seneki oyunu oynamamış arkadaşlar için birkaç küçük ipucu verebilirim. Pas ve şut tuşları ile ilgili bilgi vermeme gerek yok sanırım diğer tuşları ise kısaca özet geçersek;

  • LT: Hücumdayken sırtımızı rakibe dayayıp yüklenmemizi ve o şekilde şut atmamızı sağlıyor. Özellikle 4-5 numaralı oyuncularda çok işe yarıyor. Defansta ise doğru zamanlama ile basıldığında oyuncumuzu rakibe kilitliyor bu sayede defans yapmamız kolaylaşıyor, ama bu kilitleme ile kesin basket yemiyoruz diyemeyiz.
  • LB: Hücumda basılı tutunca, küçük hücum setlerini gösteren yazılar çıkıyor. Yazının yanında bulunan tuşa basınca ise o hücum setini uyguluyoruz.
  • RT: Hızlı koşma ve Cross Over işlemlerini bu tuş sayesinde yerine getiriyoruz.
  • RS: Oyuncu seçmemize yardımcı oluyor. Basılı tutuyoruz ve hangi oyuncuya pas atmak istiyorsak o oyuncunun üzerinde bulunan tuşa basıyoruz.
  • Sağ yön tuşu: Hücum ve defans setlerini oluşturmamızı sağlıyor.
  • Aşağı yön tuşu: Maç içinde oyuncu değiştirmek için kullanıyoruz.
  • Sol yön tuşu: Koçun hangi ayarları otomatik hangilerini ise elle yapmasını ayarlamamızı sağlıyor.
  • Yukarı yön tuşu: Hücumdayken oyuncularımız attığı sayı ve faulleri ile ilgili bilgiler verirken defansta ise eşleşmeleri yapmamızı sağlıyor.

Son söz olarak bu sene belki de tarihin en zevkli NBA sezonlarından biri bizi bekliyor. Garnet, Pierce ve Allen bütün NBA’ e Celtics forması altında meydan okurken, HEAT ve MAVS geçen sezonun hayal kırıklığını örtmeye çalışacak. SUNS ise bu sene artık şampiyon olmak istiyor ve SPURS hanedanlığı bütün bu rakiplerini en tepede bekliyor olacak. Biz bu sezonun heyecanını uykusuz geceler ile yaşarken sanal dünyada ise bunu en iyi şekilde yansıtan oyuna yani NBA 2K8 ‘e uzak kalmayın. İyi eğlenceler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu