Oyun Haberleri

Nintendo 9 yaşındaki Venezuela’lı çocuğa dava açtı mı?

Ocak 2021’de sosyal medya üzerinde “Paco Guiterrez” adlı bir çocuğun, yaptığı karton Nintendo Gameboy‘un resmini ve şirketin kendisine ve ev halkına 200 milyon dolarlık dava açtığını iddia eden paylaşımlar dolanmaya başladı. Metin içeriğinde 9 yaşındaki Paco Guitterez’in Venezuela’daki yaşam koşulları nedeniyle bir Nintendo konsolu alamadığını, bu nedenle kartondan kendi konsolunu ve Super Mario oyununu yaptığı, videosunu kaydedip YouTube’a yüklediği söyleniyor. Daha sonra bu video nedeniyle Nintendo CEO’sunun bizzat Venezuela’ya giderek bunu yapmayı kesmesini söylediği ve ailesine de 200 milyon dolarlık bir dava açtığı belirtiliyor. İnternette viral hale gelen bu durum göründüğü gibi mi? Gelin birlikte inceleyelim.

Nintendo 9 yaşındaki çocuğa kartondan kendi konsolunu yaptığı için dava açtı mı?

[reklam=496]

Tamam belki Nintendo bu konularda hassas bir şirket olabilir fakat o kadar da değil. Sosyal medyada dolaşan bu söylentiler gerçeklikten çok uzak. Şirket “Paco Guitterez” adındaki bu çocuğa kendi Gameboy konsolunu kartondan yaptığı için dava açmadı. Ortalıkta dolaşan bu söylenti aslında Nintendo’nun doğasıyla dalga geçmek amaçlı çıkartılmış gibi duruyor. Söz konusu hikayedeki karton Nintendo’nun gösterildiği ilk resim 2018’de viral olan bir videodan geliyor. Paco Guitterez değil, Rubén adlı bir çocuk tarafından yapılmış kartondan bir Nintendo Gameboy konsolunu gösteriyor.

İlk video viral haline geldiğinde, Rubén‘in yaratıcılığı ve yeteneği konusunda övgüler toplamıştı. Daha sonra sosyal medyada -aslında çoğu zaman olduğu gibi- arkaplana dramatik ve şirketi hedef alan bir hikaye eklenerek 2021’de tekrar viral hale getirildi. Burada kartondan yapılan konsolun ya da videonun arkasına iliştirilen bu dramatik hikaye, resmin ve videonun sahibi olan Rubén’i göstermiyor. Biliyorsunuz, sosyal medya bilgi kirliliğinin en yüksek olduğu platformlar arasında.

İnternette çok kez dalga geçilen bu bilgi kirliliği sorunu da göründüğünden çok daha tehlikeli. Hani diyoruz ya “Siyah arkaplanın üzerinde beyaz metin, bu kesin doğrudur” diye. Bu aslında o kadar da komik değil. Sosyal medyadaki bilgi kirliliği günden güne farklı amaçlara hizmet etmeye başlıyor ve hepsinin masum olduğunu söyleyemeyiz. Sizler de görüşlerinizi yorumlar kısmında belirtebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu