NVIDIA GeForce GTX 980’i ofisimizde test ettik!

Test için ofisimize gelen Nvidia’nın yeni amiral gemisi GeForce GTX 980, kısa sürede hepimizin göz bebeği oldu. Günlerdir hemen her oyunda test etme imkanı bulduğumuz ekran kartının resmen altını üstüne getirdik.

Elde ettiğimiz deneyimleri sizinle paylaşmak için, GTX 980’in günümüzün popüler dört oyunundaki performanslarını sizler için bir video haline getirdik.

Tüm oyunlarda, grafik seçeneklerini maksimuma getirdiğimiz gibi, ekran çözünürlüğünü de 2K, yani 2560x1440p seviyesine çıkardık.

Videoda sizlerin de göreceği gibi, Nvidia destekli oyunlarda ortalama 60 FPS hızında çalışan ve aynı anda kayıt yapılmasına rağmen en ufak bir zorlanma ibaresi göstermeyen kartın sadece AMD destekli METRO Redux testinde düşük FPS aldığını tecrübe ettik. Bu yavaşlığın da kart piyasaya sürüldükten sonra yayımlanacak bir güncelleme ile kolayca üstesinden gelineceğini düşünüyoruz.

Test Sistemimiz:

Monitör: ASUS ROG Swift PG2780 (G-SYNC teknolojili, QHD)

Anakart: Gigabyte GA-X79-UD3
İşlemci: Intel Core i7-4960X @3.60GHz
RAM: Kingston HyperX Beast 4GBx2 2133MHz
Kasa: Cooler Master Cosmos SE
Güç Kaynağı: Cooler Master Silent Pro 850W
Depolama birimleri: Samsung SSD 840 Pro + WD Black 2TB
İşletim Sistemi: Windows 7 Ultimate 64-bit
NVIDIA GeForce sürücü versiyonu: 344.07

Tüm grafik ayarları en üst seviyede ve çözünürlük de 2560×1440 (2K) olarak ayarlanmıştır.

Battlefield 4 : Ortalama 60 FPS
Assassins’s Creed IV: Black Flag : Ortalama 60 FPS
Metro Redux : Ortalama 13 FPS (Sürücü desteği şu anda yok)
Titanfall : Ortalama 60 FPS

Artık lafı daha fazla uzatmadan, sizleri GTX 980 ile çektiğimiz oyun içi video ile başbaşa bırakıyoruz. Şimdi oyun zamanı!

NVIDIA Maxwell teknolojisine sahip olan ekran kartları, oldukça yüksek bir “watt başına performans” oranına sahip. Maxwell GPU’lar CUDA çekirdeği başına +%40 performans vadediyor. Maxwell teknolojisinin en üst seviyesindeki GM204 GPU, yani GeForce GTX 980’e güç veren GPU’da 5,2 milyar transistör, GeForce GTX 780′de kullanılan GK104 GPU‘ya oranla iki kat daha yüksek performans, 2048 CUDA çekirdeği, 16 geometri ünitesi, 128 kaplama ünitesi ve 256-bit GDDR5 bellek bellek arayüzü bulunuyor.

Maxwell serisi ekran kartları MSAA yerine MFAA teknolojisini tercih edebilmemizi sağlıyor. Bu teknoloji, oyunlardaki kenar düzeltme (Anti Aliasing) kalitesini de, performansını da arttırıyor. MFAA 4X’in performansı, MSAA 4X’in performansına göre %40 daha yüksek.

NVIDIA Maxwell serisi ekran kartlarının bir başka özelliği Dynamic Super Resolution ya da kısa adıyla DSR olacak. Bu teknoloji, 1080p çözünürlükte oyunun kalitesini yükselten, 4K desteğe sahip olmayan oyunları 4K oynayabilmemizi sağlayan bir teknoloji. GeForce Experience üzerinden açılıp kapanabilen özellik sayesinde grafik işlemci, görüntünün kalitesini yükseltebiliyor, hatta oyunda olmayan detayları anlık olarak oluşturup görmemizi sağlıyor.

Bunu 4K televizyonların 1080p videoları upscale ederek çok daha kaliteli göstermesine benzetebiliriz. Bu sayede 4K monitör ya da TV üzerinde oyun oynayanlar, oyunun bu çözünürlüğe desteği olmaması halinde bile bu keyiften mahrum kalmayacak.

Tüm bunlar dışında NVIDIA Maxwell teknolojisinin amiral gemisi konumundaki GeForce GTX 980’in muhteşem bir karşılaştırma tablosunu sizlerle paylaşmak istiyoruz. GTX 680 ve 780’e göre çok daha fazla işlem gücüne sahip olan GTX 980, bu işlem gücüne rağmen çok daha düşük güç tüketiyor. Tasarım bölümündeki fotoğraflarda görebileceğiniz üzere, ekran kartı tüm gücünü iki adet 6-pin’lik güç bağlantısından alıyor. GeForce GTX 980, sadece 165W güç tüketimiyle öne çıkıyor.

Tüm bu ön bilgilerin ışığında, incelememize kartın tasarım detaylarıyla başlayalım. Bakalım NVIDIA, GeForce GTX 980 ile tasarım açısından nasıl bir işe imza atmış.

Testler

NVIDIA GeForce GTX 980 ile çok keyifli bir test süreci yaşadık. Özellikle G-SYNC teknolojisini deneyimlememiz için ofise gelen ASUS ROG Swift PG2780 QHD monitör ile GeForce GTX 980 öyle güzel bir ikili oldu ki, zaman zaman test bilgisayarının başında tribün oluştu. G-SYNC teknolojisinin kullanım tecrübesine ve teknik detaylarına testlerden sonraki sayfada değineceğiz. Şu an bir ön bilgi verelim, bu teknoloji insanda bağımlılık yaratıyor, oyuncunun keyif standardını değiştiriyor.

Öncelikle kartın GPU-Z bilgilerini ve test sistemimizin özelliklerini sizlerle paylaşalım, ardından test sonuçlarına geçelim.

GPU-Z bilgileri

3DMark FireStrike Standart ayarları ve test sonuçları


3DMark FireStrike Extreme ayarları ve test sonuçları


Unigine Heaven Benchmark 4.0 benchmark sonucu ve ayarları

Testler, GeForce GTX 980′in sentetik benchmark testlerinde son derece başarılı olduğunu, NVIDIA’nın ürettiği en gelişmiş yeni nesil ekran kartı olduğunu açıkça gösteriyor. 2560×1440 piksel gibi yüksek bir çözünürlükte, 3DMark FireStrike Extreme ve Heaven extreme’de bu denli yüksek puanlar almak çok büyük başarının göstergesi. Üstelik bu başarının sadece 165W TDP ile gerçekleştirildiğini gözardı etmemek gerek.

Isı değerleri

GPU Temp ile yaptığımız ölçümlerde NVIDIA GeForce GTX 980′in 30 derece ile 80 derece arasında çalıştığını gördük. Kart 10-15 dakika işlem yapmadan durduğunda 30 dereceye kadar soğuyabiliyor. En yüksek işlem gücü gerektiren anlarda da maksimum 80 derece sıcaklığa ulaşıyor. Bu ekran kartını test ederken 3DMark FireStrike Extreme gibi inanılmaz zorlu bir süreçte bile 81 dereceyi göremedik. Bu değerin referans karta ait olduğunu, diğer firmalar tarafından üretilecek olan GTX 980′lerin daha da serin çalışabileceğini göz önünde bulundurmak gerek.

NVIDIA, rakibi AMD‘ye göre daha düşük nanometre değerlerine ulaşabilmiş olmasının avantajını her anlamda yaşıyor. Maxwell mikromimarisi, ısı iletimi konusunda da, verimlilik konusunda da çok iddialı görünüyor. Isı testlerimizin görselleri sizlerle:

NVIDIA GeForce GTX 980 fazla ısınmayan, fazla gürültü yapmayan, çok az güç tüketen ve tükettiği gücü çok verimli kullanan bir ekran kartı olmuş. Titanfall, Battlefield 4 ve Assassin’s Creed IV gibi çok gelişmiş grafiklere sahip oyunları, maksimum grafik ayarlarında, 2560×1400 piksel çözünürlük ve 144Hz tazeleme hızında G-SYNC teknolojisiyle oynamak büyüleyici bir tecrübeydi.

Konuyu bir sonuca bağlamak gerekirse, NVIDIA GeForce GTX 980 parasının hakkını fazlasıyla veren, hatta uzun vadede 165W’lık güç tüketimi sayesinde fiyatının büyük bir kısmını tasarrufuyla geri kazandıran bir üst düzey ekran kartı olmuş. Oyunları seven ve bu alanda para harcamaktan çekinmeyen okuyucularımıza NVIDIA GeForce GTX 980′i gönül rahatlığıyla tavsiye ediyoruz.

Puan: 9 / 10
Fiyat: 1729TL

Exit mobile version