Nvidia GeForce GTX TITAN X
Her yeni yılın ilk çeyreği, PC oyuncuları için heyecan dolu bir dönemdir. Oyun dünyasının en seçkin GPU üreticileri, amiral gemisi ekran kartı modellerini genellikle bu dönemde ortaya çıkarır. Nitekim, tarih bu yıl da kendini tekrarladı ve NVIDIA’nın üst düzey oyuncu ekran kartı GeForce GTX TITAN X ile tanışma fırsatı bulduk.
NVIDIA GeForce GTX TITAN X inceleme çalışmalarımızı 2013 yılında tanıtılan ilk nesil Titan ekran kartı ile karşılaştırmalı olarak gerçekleştireceğiz. Bu yüzden, öncelikle biraz ilk nesil GeForce GTX Titan’a değinelim. Kepler mimarisinin eseri olan GK110 GPU’lu Titan, uzunca bir süre tek GPU’lu sistemler için temin edilebilecek en üst düzey kartlardan biri olmayı başarmıştı.
6 GB GDDR5 VRAM içeren aygıt, tam 2688 adet CUDA çekirdeği içeriyordu ve tek hassasiyetli işlemlerde 4500 Gigaflop, çift hassasiyetli işlemlerde ise 1500 Gigaflop gücündeydi. Zaman içinde yenilenen Titan, hız aşırmaya tabi tutulan GK110 GPU’lu Titan Black ve çift GPU’lu Titan Z ile yeniden piyasada boy göstererek büyük ilgi görmüştü.
Bir süredir ofisimizde ağırladığımız GeForce GTX TITAN X, inceleme çalışmalarımızda algıladığımız kadarıyla basit bir güncelleme kartı olmaktan ziyadesiyle uzak. Ne de olsa, Kepler mimarili GK110’dan, Maxwell mimarili GM200’e geçiş öyle ya da böyle birçok farkı beraberinde getirmek zorundaydı.
Yeni nesil Maxwell GPU mimarisi, Kepler tabanlı eşdeğer GPU’lara kıyasla çekirdek başına düşen performans miktarını %135 oranında artırıyor ve harcanan Watt başına elde edilen performansı ise ikiye katlıyor. Bu da, üreticinin 28 nm TSMC sürecinin izin verdiği sınırlarda kalarak daha verimli GPU’lar üretmesini sağlıyor.
Maxwell mimarili GTX TITAN X, ilk nesil Titan’dan yalnızca 1,12 kat fazla CUDA çekirdeği içeriyor. Kartı, GTX 980 ile kıyasladığımızda ise bu oran 1,5 kata ulaşıyor. 1000 MHz saat frekansı ile hız yarışında GTX Titan’ı ve Titan Black’i geride bırakan GTX TITAN X, VRAM alanında ağabeylerini ikiye katlıyor. Bünyesinde tam 12 GB GDDR5 video bellek içeren aygıt, bu özelliğine rağmen kendisinden önceki modeller ile aynı ısıl tasarım enerjisine (TDP) sahip.
Daha fazla işlem gücü sağlamasına rağmen daha tasarruflu olmayı başaran TITAN X, GTX 980’den bariz biçimde daha fazla enerji harcıyor. Fakat, oyun tutkunlarının elektrik faturalarına eklenecek fazladan birkaç lirayı umursayacaklarını sanmıyoruz.
NVIDIA GeForce GTX TITAN X, GTX 9xx ailesinin birçok özelliğini miras alıyor. Voxel Global Illumination (VXGI) teknolojisi ile, dolaylı ışığı dinamik olarak render’layabilen aygıt, Multi-Frame Anti-Aliasing (MFAA) desteği sayesinde daha keskin görüntüleri daha az işlem gücü harcayarak elde edebiliyor.
4K çözünürlüğü, henüz oyun dünyasında hak ettiği yeri bulamadı. Birçok oyuncu gerek ekonomik nedenlerden dolayı, gerek yüksek çözünürlüğe ihtiyaç duymadıklarını düşünmelerinden dolayı, 2K’dan yukarıdaki görüntü kalitelerine adım atmamayı tercih ediyor. Fakat, Maxwell mimarili kartlar ile birlikte, bilgisayarları yakmadan 4K’nın hakkını vermemiz mümkün olacak gibi görünüyor. Henüz elinde 4K desteği sunan bir monitör bulunmayan oyuncular ise, Dynamic Super Resolution (DSR) desteği sayesinde 4K kalitesinde işlenen grafikleri 1080p düzeyine indirgeyerek görüntüleme şansı yakalayacaklar.
Sonraki sayfa: Tasarım
Tasarım
Genel yayın koordinatörümüz Murat Oktay’ın Fransa’daki TITAN X basın etkinliğinden bizlere eriştirdiği ilk GeForce GTX TITAN X görüntüleri, aygıtın alışıldık NVIDIA referans soğutma sistemi ile beraber geleceğini ortaya koyuyordu. Ofisimizde ağırladığımız TITAN X, yakışıklı mı yakışıklı metal soğutma düzeneği ile oldukça ağırbaşlı bir görüntüye sahip.
Alengirli soğutucu tasarımlarını ASUS, Gigabyte, EVGA ve MSI’a bırakan NVIDIA, bize soracak olursanız çok iyi bir hareket etmiş. TITAN X, koyu gövde rengini hesaba katmazsanız, NVIDIA GeForce GTX 980 referans modelinin ikizi gibi görünüyor.
Fakat, TITAN X’in arka yüzünü çevirdiğimizde, GTX 980 ile olan benzerliğin sona erdiğini görüyoruz. TITAN X’in arka yüzünde soğutma plakası bulunmuyor. Bu durum, kasamızın içindeki hava akımına bağlı olarak kartın soğuma hızını birazcık düşürebilir. Yine de, kartın benchmark değerlerinin bu eksiklikten farkedilir derecede etkileneceğini sanmıyoruz.
NVIDIA, Maxwell mimarisi sayesinde GeForce GTX TITAN X’in aynı hacme daha fazla güç sığdırmasını sağlasa da, enerji gereksinimi hala oldukça yüksek. Bir adet 8 pin’li ve bir adet de 6 pin’li güç girişi ile desteklenen TITAN X’in bu iğne sayısının hakkını verecek kadar yüksek enerji tüketeceğinden şüpheniz olmasın.
SLI teknolojisi desteklemeyen bir amiral gemisi ekran kartı görmek son derece komik olurdu. Neyse ki NVIDIA GeForce GTX TITAN X, 4 adede kadar çoklu GPU kullanımına destek veriyor. Bir elin nesi var, iki elin sesi var. Dört elin neşesine ise değmeyin gitsin.
Ancak, bu incelememizde kartın SLI performansına değinemiyoruz. Belki OEM üreticilerden bir kıyak gelir de, 4 TITAN X’i bir arada görme şansımız olur.
NVIDIA’nın referans kartı oldukça cömert bir giriş çıkış arayüzü ile donatılıyor. 3 adet DisplayPort, 1 adet HDMI 2.0 yuvası ve bir DVI neredeyse her türlü test sistemine fazlasıyla yeter de artar bile.
Sonraki sayfa: Performans Testleri ve Oyunlar
Performans Testleri ve Oyunlar
NVIDIA GeForce GTX TITAN X’in sunduğu teknik özelliklerin ve aygıtın tasarım detaylarının dedikodusunu yeterince yaptık. Fakat, üretici hangi işlemciyi sunarsa sunsun, hangi miktar video bellek tercih ederse etsin, nihai sonuçlar kullanım deneyimi ve istatistiksel verilerde gizlidir.
Test sistemimiz
Daha evvelki inceleme çalışmalarımızda NVIDIA GPU’lu birçok ekran kartını maruz bıraktığımız PC’mizin özelliklerini aşağıdaki CPU-Z pencerelerinden gözleyebilirsiniz.
Anakart: ASUS Maximus VI Extreme (Intel Z87)
İşlemci: Intel Core i5-4670 @3.40GHz
RAM: 2 x 8 GB DDR3
Kasa: Cooler Master Cosmos SE
Güç Kaynağı: Cooler Master Silent Pro 850W
Depolama birimleri: Samsung SSD 840 Pro + WD Black 2TB
İşletim Sistemi: Windows 8.1 64-bit
NVIDIA GeForce sürücü versiyonu: 347.84
3D Mark Fire Strike Extreme ve Ultra testleri
Yukarıda listelediğimiz sistemde, normal şartlar altında Gigabyte’ın Windforce soğutuculu ilk nesil Titan ekran kartlarından birini kullanıyoruz. Test çalışmamız için ideal bir denek oluşturan ilk nesil Titan’ın 3DMark Fire Strike Extreme ve Fire Strike Ultra test sonuçlarını, yeni nesil TITAN X’in skorları ile karşılaştıracağız. Full HD kalitesindeki Fire Strike testini bu incelemede es geçiyoruz. Ne de olsa, 1080p çözünürlükte iki kartın da üst sınırları zorlayacağından şüphemiz yok.
Öncelikle, Gigabyte GTX Titan’ın 3D Mark sonuçlarını görelim. Benchmark başlıklarına, 3D Mark bağlantılarını ilintiledik. İstediğiniz sonuçlara dilediğiniz gibi girip karşılaştırabilirsiniz.
Gigabyte GV-NTITANOC-6GD-B – 3D Mark Fire Strike (2K)
Gigabyte GV-NTITANOC-6GD-B – 3D Mark Fire Strike Ultra (4K)
Şimdi de, NVIDIA GeForce GTX TITAN X’in sonuçlarına göz atalım. Bakalım, NVIDIA’nın Maxwell mimarili yeni nesil GPU’su bahsettiğimiz testlerde neler başarabilecek.
NVIDIA GeForce GTX TITAN X – 3D Mark Fire Strike Extreme (2K)
NVIDIA GeForce GTX TITAN X – 3D Mark Fire Strike Ultra (4K)
NVIDIA’nın 2015 model TITAN X’i, 2K çözünürlükteki Fire Strike Extreme testinde, 2013 model GK110 GPU’lu ve hız aşırmalı Titan’a %45 oranında fark attı. En iddialı oyunları bile 2K’da rahatlıkla çalıştırabileceğinden şüphe duymadığımız TITAN X’in 4K çözünürlükte da gayet iddialı olduğunu görüyoruz. Nitekim, Fire Strike Ultra sonuçlarımızı kıyaslayacak olursak, iki kartın 4K performansı arasında %57’den fazla fark oluştuğu görülecektir.
3D Mark Fire Strike Extreme ve Ultra modlarında elde ettiğimiz benchmark skorları, yeni nesil NVIDIA Maxwell GPU’lu ekran kartının “TITAN” ismini hak ettiğini açık bir şekilde gösteriyor.
Fire Strike Extreme testinde, Gigabyte imzalı Titan modelini adeta yerle bir eden TITANX referans kartı, PowerColor AMD Radeon R9 290x’e de açıkça üstünlük sağlıyor. GTX 980’in de, R9 290x’in kaderini paylaşacağına dair hiç şüphemiz yok. Bununla birlikte, TITANX’in benchmark değerlerini Radeon R9 295X2 ya da NVIDIA Titan Z gibi çift GPU’lu modellerle kıyaslamak tam bir adaletsizlik olacaktır. 2014 model üst düzey GPU’ların tümü ve 2013 model üst düzey GPU’lar, SLI ya da Crossfire ile çoklu kullanımda TITAN X’i rahatlıkla geçmeyi başaracaktır.
Sentetik benchmark sonuçlarıyla haşır neşir olmak, sayılardan hoşlanan bireyler için son derece zevkli bir uğraş olsa gerek. Fakat, TITAN X’in potansiyelini en güzel gösteren şey, oyun performansından başkası değil. Oyun testlerimizdeki ilk uğrak noktamız, SEGA’nın 2014 yılında yayımladığı korku oyunu Alien Isolation’du. İkinci sırada ise Turtle Rock Studios’un geliştirdiği asimetrik çoklu oyunculu yapım Evolva bulunuyordu. Son olarak da, birazcık Orta Dünya’yı ziyaret etmek istedik. Middle-Earth: Shadow of Mordor, hem yüksek grafik gereksinimi ile hem de dahili benchmark modülü ile incelememize son derece faydalı oldu.
Alien Isolation
Alien Isolation çok fazla aksiyon içermese de, görsel efekt hususunda elini korkak alıştırmayan bir yapım. Yaratıktan saklanırken ölüm korkusunu iliklerinize kadar yaşatan oyunun 4K kalitesindeki hali ile, 1080p’deki görüntüsü arasında dağlar kadar fark bulunuyor. 2K düzeyinde karşılaştığımız görsellik bile, insanı Full HD oyunlarla geçirdiği yıllardan adeta tiksindiriyor. NVIDIA TITAN X’in gerek 2K (2560 x 1440 piksel) düzeyinde, gerekse de 4K’da sunduğu FPS oranları ziyadesiyle tatmin ediciydi. Alien Isolation oynadığımız süre zarfında, 3180 x 2160 piksel (4K) çözünürlükte ortalama 59 FPS görsek de ara sıra teklemelerle karşılaşmadık değil. Yine de, eşsiz kalitedeki kaplamalar ve gerçekçi animasyonlar için bu çözünürlüğe yatırım yapmaya değer.
Evolve
Evolve, 4 arkadaşınızla bir yaratığın peşine düştüğünüz bir oyun. Tabii eğer isterseniz yaratık kisvesine bürünüp 5 avcı tarafından kovalanmanız da mümkün. Son yıllarda karşılaştığımız en garip oyun konseptlerinden birini içeren Evolve, grafiksel yönden oldukça tatminkar bir yapımdı. TITAN X’in sunduğu efekt zenginliği, Full HD çözünürlükte muhteşemdi fakat bu kartın hakkını verebilmeniz için en azından 2K kalitesindeki bir monitörü tercih etmek durumundasınız.
Middle-Earth: Shadow of Mordor
Middle Earth: Shadow of Mordor’u bundan aylar önce gelişkin bir oyuncu dizüstü bilgisayarında 1080p kalitesinde oynadığımızda grafiklerine hayran kalmıştık. O dönemde tecrübe ettiğim oyun ile NVIDIA TITAN X’in gücünü ardına alan Shadow of Mordor arasında dağlar kadar fark görmek bizleri son derece şaşırttı. Dokuların yaşattığı his, silah modellemeleri, karakterlerdeki ufak detaylar adeta başka bir oyundaymışız gibi hissetmemize neden oldu.
Sonraki sayfa: Yorum
NVIDIA GeForce GTX TITAN X’in sunduğu görüntü kalitesi, kelimenin tam anlamı ile “olmuş” denilecek düzeyde. Maxwell mimarili ekran kartı, kendisinden önce gelen bütün tek GPU’lu oyuncu odaklı grafik çözümlerinden daha yüksek performans sağlamayı başarıyor. Bu durumu 3D Mark benchmark sonuçları sayesinde rahatlıkla görmemiz mümkün oluyor.
GTX TITAN X’in içerdiği 3000 CUDA çekirdeğinin boşu boşuna orada durmadığını, 4K kalitesinde denediğimiz oyunlarda rahatlıkla hissedebildik. Nitekim, Evolve gibi bir yapımda 4K çözünürlükte 30 fps vermek her yiğidin harcı değil. Normal şartlar altında böyle bir performans yakalayabilmemiz için SLI ya da Crossfire teknolojileri ile birden fazla GPU kullanmak zorunda kalırdık.
DSR teknolojisi sayesinde, oyunları monitörlerin doğal çözünürlüğünün yukarısındaki kalitelerde hesaplayan NVIDIA TITAN X, bu grafikleri doğal çözünürlüğe indirgeyebiliyor. Bu sayede, yüksek çözünürlüklü dokulardan ve modellemelerden Full HD kalitesinde bile istifade etmek mümkün oluyor.
NVIDIA GeForce GTX TITAN X’i yüksek kalite için kesenin ağzını açmaktan çekinmeyen okurlarımıza şiddetle tavsiye ederiz.
Puan: 9 / 10
Fiyat: 999 $ (Yurdışı fiyatı)
Çekirdek sayısı: 3072 CUDA çekirdeği
Doku birimi: 192
ROP: 96
Saat hızı: 1002
Boost hızı: 1075
Bellek hızı: 1753 MHz
Bellek arabirimi: 384-bit
Bant genişliği: 336 GB/s
VRAM: 12 GB GDDR5
Transistör sayısı: 8 milyar
Isıl tasarım enerjisi (TDP): 250 Watt
Üretim süreci: 28 nm TSMC
Çoklu GPU: SLI ile 4 GPU’ya kadar çoklu kullanım
Bağlantı arayüzü: 3 x DisplayPort, 1 x HDMI, 1 x DVI