nVidia GTX570
AMD ile Nvidia’nın GPU üretimindeki kapışmaları devam ediyor. GTX400 serisi kartlarına GTX480 ve GTX470 ile giriş yapan Nvidia, GTX500 serisine de benzer bir şekilde giriş yapıyor. Geçtiğimiz günlerde piyasaya sürülen GTX580’i beğendiğimizi söylemiştik hatırlarsanız. Daha yüksek performans, daha iyi soğutma ve daha sessiz çalışma… GTX500 serisinin 580 ile iyi bir giriş yaptığını söylememiz mümkün… Peki ya GTX570 ne alemde? Türkiye’de ilk defa test merkezimize konuk olan GTX570’e yakından bakalım…
Bir kaç gün önce piyasaya sürülen GTX580 ile boy ve dış görünüş ile bire bir aynı olan GTX570 de plastik kaplı bir soğutucu kullanıyor. Sade bir görünüme sahip olan bu soğutucu kapağı, üzerinde firmaların kendi etiketlerini yapıştırmaları için geniş bir alan bırakmış. Elimizdeki kart %100 referans olduğu için, bu kısım Nvidia’nın renkleri, logosu ve çizgileriyle kaplanmış. Aslına bakarsanız kocaman marka logoları veya garip resimler yerine, bu tasarım daha çok hoşuma gitti. Daha sade, Nvidia olduğu daha belirgin ve en önemlisi simsiyah! Tabii bu benim keyfi bir durum için kişisel fikrim. Sonra “ekran kartının görünümüne laf eden donanım editörü mü olur!” demeyin arkamdan. Ama ne yalan söyleyim, Nvidia logoları gayet yakışmış karta…
Kartın soğutulması işlemi, sağ uç taraftaki fandan çekilen havanın içteki ısı yapraklarının arasından geçip arka taraftan atılmasıyla gerçekleşiyor. Yalnız bu metal ısı yapraklarındaki bir fark, tıpkı GTX580’deki gibi “ısı borusu” kullanmadan serinliği iletebiliyor olması. Yaprakların dip tarafını, PCB’ye bakan yüzeyini kaplayan geniş bakır bloğu, soğuyan metal yapraklardaki ısıyı GPU yüzeyine ileterek gerekli serinliği sağlıyor. Soğutucunun ilginç göründüğü kesin. Eğer bu soğutucu şekli kart üreticileri tarafından tutulursa, bundan sonra kartların sağından solundan çıkmış bakır ısı boruları göremeyebiliriz. Yani bundan sonra kartlar çok daha sade görünebilir.
Kartın arka panelinde 2 tane DVI ve 1 tane Mini HDMI portu sizleri bekliyor. Tabii diğer slotta da sıcak hava çıkış ızgarası…
Nvidia GTX570’in sol üst tarafında 2 tane SLI köprüsü bulunuyor. Eğer bu
işlerin fanatiğiyseniz, gidip 4 tane GTX570 alarak Quad SLI
yapabilirsiniz. Gerçi o kadar fanatik olduktan sonra, o havayla 4 tane
GTX580 de alınır. Siz kullansanız da, kullanmasanız da o portlar kart
üzerinde var ve kart, yanına arkadaşlarını bekliyor durumda. Artık
tercih sizin.
Kartın üst tarafında “2 tane” olan bir diğer şey ise 6 pinlik güç girişi. Nvidia’nın yeni üst seviye ekran kartı GTX570, çalışmak için 2 tane ekstra güç girişine ihtiyaç duyuyor. 225 watt TDP değerine sahip olan kart, abisinden 19 watt daha az tüketerek çevreciliğiyle az da olsa öne çıkıyor. Düşük güç tüketiminin yanında kartla ilgili en güzel detay ise, sıcaklık testlerinde kartı 76 derecenin üzerinde görememiş olmam. Kart bir hayli serin çalışıyor. Bu kadar serin olunca tabii soğutucu fanı da “yata yata” çalışıyor. Bu da sessizlik olarak geri dönüyor. Ah GTX480 aah diyorum Nvidia’nın yeni kartlarını tanıdıktan sonra. Crysis oynarken kartın sesinden oyunu duyamadığım için volümü yükseltmem gerekmiş olmasına mı yanayım, odanın hamam gibi olmasına mı, yoksa kartı yerinden sökerken elimin yanmış olmasına mı… Evet, bunların hepsi geride kalmış görünüyor. GTX570 ile bu tip bir durumla karşılaşmanız pek de mümkün görünmüyor.
Nvidia’nın kartlarının teknik özellikleri, tahmin ediyorum ki donanım editörlerine ve satıcılara zorluk çıkarması için elden geçiriliyor. Hep mi acayip rakamlar olur? 732 MHz GPU hızı, 1464 MHz Cuda işlemcisi hızı… Bu değerler nasıl akılda kalabilir ki? Neyse, konumuza dönelim. GPU’nun ve 480 tane Cuda işlemcisinin hızlarını söylediğimize göre, belleklerin durumundan da bahsedebiliriz. Nvidia GTX570, 1280 MB sığalı GDDR5 bellek kullanıyor. 320 bit bellek arabirimi üzerinde çalışan bu belleklerin frekansları ise 3800 MHz’e (hele şükür düzgün bir sayı…) ayarlanmış.
Kartın teknik özellikleri bu şekilde… O zaman artık testlerimize göz atabiliriz…
Techno-Labs’in yorumu
350 avro seviyesindeki fiyatı ile GTX580’den biraz daha “alınabilir” bir fiyata sahip olan GTX570, fiyatına göre iyi sayılabilecek bir performansa ve diğer özelliklere sahip. Diğer özelliklerden kastım, sessizlik ve serinlik tabii ki. GTX580 ile arasında performans olarak hatrı sayılır bir fark olsa da, fiyat olarak da böyle bir farkın bulunuyor olmasyla ön plana çıkıveriyor GTX 570. DirectX 11’de yüksek tessellation ayarlarında döktüren (dökülen değil, yanlışlık olmasın) kart, yeni nesil oyunlarda iyi bir performans yakalamanıza olanak sağlayacaktır. Uzun lafın kısası, kartın herhangi bir eksiğini göremedik. Ama yine de az daha ucuz olasaydı ya…
Puan: 9 / 10
Artılar
Çok sessiz
Çok serin
Performansı, fiyatına göre gayet iyi
Eksiler
GTX 480’e göre performans olarak daha fazla fark atmasını beklerdik
Fiyatı:
USA – 329 Dolar
Avrupa – 349 Avro
İngiltere – 289 Sterlin