Makale

Online Oyunlar Güvenli Midir?

Pek çok bilgisayar oyunu, ister konsolda, bilgisayarda, ister mobil cihazda veya sosyal ağ siteleri aracılığıyla olsun, internet üzerinden diğer oyunculara karşı çevrimiçi olarak oynanır. Oynadığınız ister Metin2 olsun, ister Hearthstone isterse de bir satranç oyunu olsun, bilgisayarınızınız başında tek olsanız da, aslında binlerce insanlar bir aradasınızdır. Karşımızdaki oyuncuların çoğu, varsayılan bir kimliği kullanarak oynar. Bu nedenle genellikle gerçekte kim olduklarının farkında bile değilsinizdir. Web ve uygulama tabanlı oyunları indirirken ve oynarken birçok riski de bir arada getirir. Peki Online Oyunlar Güvenli Midir? Hem kendimizin hem de çocuklarımızın güvenliğini nasıl sağlarız? Riskler nelerdir? Bu risklerden nasıl korunuz? Elimizden geldiğince size bu soruların cevaplarını vermeye ve korunabilmeniz için yardımcı olmaya çalışacağız.

Online Oyunlar Güvenli Midir?

Bugüne kadar oyunların faydalarından defalarca konuştuk. Bizlere kazandırdığı yetileri her zaman ön plana çıkartmaya çalıştık. Peki bu kadar çok konuşulan çevrimiçi oyunların hiç mi zararı ya da riski yok. Bugün riskleri belirlerken, aynı zamanda da alınabilecek önlemlere de yer vereceğiz.

Yeşilay’ın dün yaptığı “Sporun eeee’si olur mu?” açıklamasına göre eSpor tarzındaki oyunlar yüksek derecede bağımlılık içeriyor. Aynı zamanda başka riskleri de bir arada getiriyor. Bu konuda birçok farklı görüşe sahibiz. Ancak bugün sizlere internette oynarken, kişisel ve çevremizdekileri risklere karşı ve alabileceğiniz önlemlere dikkatinizi çekmek için bu içeriği hazırladık. Hazırlaken de Get Safe Online sitesinden faydalandık.

Online Oyunlar Güvenli Midir?

Çok oyunculu öğeye ekstra bir boyut eklemek için, oyuncular genellikle entegre sohbet veya mikrofon ve kulaklıkla sözlü olarak iletişim kurarlar. Basit satranç ve kartlardan aynı anda binlerce oyuncunun katıldığı yapımlara kadar birçok oyun bu özellikleri içerir. Giderek artan bir şekilde, çevrimiçi oyunlar, oyun içi mülk satın almak için gerçek para harcamayı içerir.

Riskler

Devasa Çok Oyunculu Çevrimiçi Rol Yapma Oyunlarında (MMORPG’ler veya MMO’lar), anonim yabancılardan oluşan bu kadar büyük bir çevrimiçi topluluğun varlığı, filtrelenme ve denetlenmesinin zorluğundan ötürü, aşağıdakiler gibi çeşitli olası riskler oluşturabilir:

• Yanlışlıkla veya dikkatsizce parola, e-posta veya ev adresi veya yaş dahil olmak üzere kişisel bilgileri vermek.
• Çevrimiçi sohbet odaları ile ilgili tüm tehlikeler.
• Size yardımcı olduğunu iddia eden ancak aslında virüs / casus yazılım içerebilen “hileleri” indirmek.
• Hesabın askıya alınması, konsolların üreticinin sunucusuna erişiminin engellenmesi veya kovuşturma dahil olmak üzere cezalara yol açabilecek oyunların korsan kopyalarını başka bir şekilde indirmek veya elde etmek.
• İşin içinde gerçek para varsa, sanal, oyun içi mülk satın alırken veya satarken suçlulara karşı dikkatli olmak – örneğin üst düzey karakterler -.
• Keder – Bir raid’e katılmanız engellendiğinde, yalnız bırakıldığınızda karşılaşabileceğiniz sorunlardan sadece bir tanesi.
• Kişisel bilgilerinizi ve hesap bilgilerinizi silmeden oyun konsollarını, PC’leri ve mobil cihazları imha etmek.
• Tam içeriğe erişmek için ödeme yapmanız gereken ‘ücretsiz’ web ve uygulama tabanlı oyunları indirme.
• Bağımlı olma tehlikesiyle aynı anda saatlerce oyun oynamak.

Güvenli Oyun

• Çevrimiçi oyunları yalnızca etkili ve güncellenmiş virüsten koruma / casus yazılım önleme yazılımınız ve güvenlik duvarı çalışırken oynayın.
• Yalnızca doğru kaynaklardan satın aldığınız ve lisansına sahip olduğunuz oyunların yetkili sürümleriyle oynayın.
• Saygın kaynaklardan satın alarak indirilen dosyaların ve yeni yazılımın orijinalliğini ve güvenliğini doğrulayın.
• Herhangi bir kişisel bilgiyi açığa çıkarmayan bir kullanıcı adı seçin. Benzer şekilde, oyununuz kişisel bir profil oluşturma yeteneğini içeriyorsa, herhangi bir kişisel bilgi vermemeye dikkat edin.
• Güçlü parolalar kullanın.
• Herhangi bir kişisel bilgiyi diğer oyunculara açıklamayın.
• Oyun yazılımını güncel tuttuğunuzdan emin olun. Multiplayer oyunların çoğu, bağlanmanıza izin vermeden önce kendilerini otomatik olarak günceller. Oyunla ilgili herhangi bir yetkisiz programı indirirken çok dikkatli olun.
• Gerçek dünyada bir bilgisayar oyunu içinde var olan “mülk” satın alırken veya satarken dolandırıcılık ihtimaline karşı dikkatli olun.
• Anında veya gelecekte herhangi bir gizli ücret olmayacağından emin olmak için üreticinin veya barındırma şirketinin hüküm ve koşullarını okuyun.
• Oyun herhangi bir şekilde elden çıkarırken satma, hurdaya çıkartma, birine verme, bağışlama vs), tüm kişisel bilgilerinizin silindiğinden emin olun. Bunu yapmanın yöntemi cihazdan cihaza değişir. Hesap bilgilerinizi silmeyi ve uygunsa oyunlarınızı yedeklemeyi veya yeni cihazınıza aktarmayı unutmayın.
• Çevrimiçi oynarken hem kendiniz hem de çocuklarınız için temel kurallar belirleyin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu