OTES Ti4200 64Mb
Eminim çoğu kullanıcı “bu OTES de ne anlama geliyor?” diye düşünüyordur. Outside Thermal Exhaust System yani dış ısı uzaklaştırma sistemi olarak çevirebileceğimiz bu sistem ABIT’in ne kadar ön görüş sahibi bir firma olduğunun da kanıtı. Böyle söylüyorum çünkü geçtiğimiz ay ilk örnekleri ortaya çıkan GeForce FX kartlarına baktığınızda çok benzer bir soğutma sistemiyle karşılaşmanız olası. Sistemin çalışma mantıı ise aslında çok basit. Normal ekran kartı soğutma sistemlerinde grafik çiplerinin yarattığı müthiş ısı, fan yardımıyla heatsinkler üzerinden uzaklaştırılır. Ama buradaki en önemli problem uzaklaştırılan sıcak havanın kasanın içinde kalması ve haliyle kasa içi sıcaklığını arttırmasıdır. OTES’de ise durum biraz farklı; heatsink üzerinden uzaklaşırılan sıcak hava doğrudan kasanın dışına atılıyor. Bu durumda kasa içi sıcaklığı artmamış oluyor ve çok daha sağlıklı bir soğutma mümkün oluyor.
YAKIN PLAN
ABIT Siluro GF4 Ti4200, aldığınızda oldukça sade görünümlü kutusunun içinden, normal bir kullanıcıyı oldukça tatmin edecek bileşenlerin çıktığını görebilirsiniz.
· Kullanım kılavuzu
· Sürücü CD’si
· DVI-I – D-Sub kablosu
· TV Out – S Video kablosu
· RCA adaptörü
· S Video ve RCA kabloları
Kartın paketiyle ilgilendikten sonra hemen kart üzerindeki hafıza modüllerine göz gezdiriyoruz ve bunların 3.6ns lik Hynix marka hafıza modülleri olduğunu görüyoruz..Bu da bize 550-555 Mhz lik bir hafıza işletim hızı kazandırıyor. Bildiğiniz gibi 64 Mb 128Bit DDR SDRam kartın hafıza kısmını oluşturuyor. Kartın çalışma frekanslarına baktığımızda da 275 Mhz çip, 550 Mhz hafıza hızında olduğunu da hemen belirtelim. Farkettiğiniz gibi bu kart normal 64Mb GF4 Ti4200 lere göre 50 Mhzlik bir hafıza hızı avantajıyla gelmiş oluyor.
Kartın arka kısmında klasik şekiilde DVI, Monitör ve TV çıkışlarına rastlamak mümkün. Alışıla gelmedik olan ise hava çıkışının sağlandığı ızgara. Tabii bu ızgaranın ve özel soğutmanın maliyetlerinden biri de kuşkusuz 1 adet PCI slotunun feda edilmesi oluyor.
SOĞUTMA SİSTEMİNE YAKINDAN BAKIŞ
Yazının başında da değindiğimiz gibi OTES sisteminin çalışma mantığı aslında çok basit. Dğer sistemlerin kasanın içine dağıttığı sıcak havayı doğrudan kasa dışına vererek daha iyi bir kasa içi soğutmanın sağlanmasına yardımcı oluyor. Tabii her yeniliğin veya artı performansın getirilerinin yanında götürülerinin de olduğu bir gerçek. Bu sistemin asıl götürüsü 1 adet PCI slotu. Ama bir nokta daha var ki kesinlikle atlanmaması gerek; bildiğiniz gibi fanların boyutu küçüldükçe ve dönüş hızları arttıkça ürettikleri ses de bir o kadar artıyor. Son zamanların tartışma şampiyonu GeForce FX soğutucusunda olduğu gibi (ki bu sistemin OTES ile tek farkı, kart üzerine verdiği havayı da dışardan çekmesidir) 7200 RPM hızında çalışan kart üzerindeki fan, işini oldukça gürültülü bir şekilde yapıyor.
Peki, bu kadar gürültüye katlandınız ve 1 adet PCI slotunu da kaybettiniz; kart bunun karşılığında size hiç mi birşey vermiyor? Tabii ki de veriyor! Normal saat hızlarında 10-15, overclock lu saat hızlarında ise 15-20 dereceye varan bir sıcaklık düşüşü mucizevi OTES sistemi sayesinde sizin oluyor. Tabii eğer standart bir kullanıcıysanız ve “ben overclock işlerinden anlamam” diyorsanız bunun size ne kadar yararı olur tartışılır. Sonuçta tüm GF4 kartlarında kullanılan standart soğutucular, normal saat hızlarında çalıştırılan bir kartı yeteri kadar soğutacaklardır. Bunun dışında Leadtek, Asus gibi firmaların kullandıkları soğutucular yüksek saat hızlarında çalıştırılan kartlarda bile kayda değer bir soğutma performansı sergileyeceklerdir. Ama bu soğutucu farklı! Gerçekten de oldukça yüksek saat hızlarında bile kartı sanki normal hızında çalışıyormuşçasına soğutmayı başarabiliyor OTES. Ve bu da 1 PCI kaybı ve gürültünün yaşattığı moral bozukluğunu ortadan kaldırmaya yetiyor.
PERFORMANS VE OVERCLOCK
Bildiğiniz gibi GF4 serisi piyasaya neredeyse tam 1 yıl oldu. Bu gün itibariyle aynı grafik çipini kullanan kartlar arasında pek fazla performans farkından bahsetmek mümkün değil. Bunun içindir ki yazının önemli bir bölümünü soğutma sistemine ayırdık. Çünkü bu kartı farklı kılan tek şey OTES soğutma sistemi. Tabii kartın üretim kalitesini piyasada ucuz sayılabilecek fiyatlara satılan diğer birçok kartla karşılaştırmak ABIT’e hakaret olur. Burada söylemek istediğim MSI, Leadtek, Asus gibi kalbur üstü firmaların kartlarına göre taşıdığı tek farkın OTES olduğu. Ancak “Sadece soğutma sistemi ne kadar önemi olabilir?” diye düşünüyorsanız bence durup bir kez daha düşünün. Öncelikle bu kart , NVIDIA’nın belirlediği hafıza frekansı olan 500 Mhz den 50 Mhz daha hızlı çalışıyor. Tabii bunun doğrudan OTES le bir alakası yok. 550 mhzlik çalışma frekansının sebebi 3.6 ns erişim hızındaki Hynix bellekler. Ancak ABIT’in bu kartta 3.6 ns lik bellekleri kullanmasının sebebi OTES sistemi. Yüksek frekansta çalışan bu bellek modülleri normal olarak 500 Mhz lik 4 ns belleklere göre çok da iyi overclock potansiyeline sahipler.
Fabrikadan çıkan her kart birbirinin tıpatıp aynısı olmadığından tüm Abit OTES kartları aynı düzeyde overclock layabileceğinizi söylemek mantıklı olmaz. Ancak normal soğutma siistemi kullanan bir GF4 Ti4200 ü 275-580 hızında rahatlıkla çalıştırabileceğinizi düşünürseniz OTES le önünüzün çok daha açık olduğunu anlamanız pek zor olmayacaktır. Kartın yakşalık overclock değerleri (iyi bir kasa içi soğutma ile) 325-700 Mhz civarı olabiliyor. Tabii daha önce belirttiğim gibi kasa içerisindeki sıcaklığa göre bu değerlerin artması ya da azalması mümkün. Bu konuda bir fikir edinmeniz amacıyla, kalasik bir ATX kasa ile içeresi biraz daha kalabalık (2 HD, 2 Cd-Rom, tüm PCI slotları dolu) bir kasada ABIT OTES kartının yaklaşık 15 derecelik bir sıcaklık farkı ile çalıştığını belirtmek isterim. Buradan da görülebileceği gibi bu 15 derecelik artış kartın ulaşabileceği maksimum çalışma frekansına da oldukça etki etmekte.
Belirttiğimiz overclock değerlerinde bu kartın GF4 Ti4400’ü rahatça geçtiği ve GF4 Ti4600 ile kafa kafaya geldiğini söyleyebiliriz. Ancak şunu da unutmamak gerekir ki, her kart mutlaka belirli bir overclock potansiyeline sahiptir. Siz bir GF4 Ti4200 alıp Ti4600 hızına çıksanız bile emin olun o Ti4600’da daha yüksek hızlara çıkma şansına sahiptir.
Not: Yapacağınız overclock işlemlerinden doğabilecek hasarlardan
Merlin’in Kazanı ve yazar sorumlu olmayacaktır. Bu yazı sadece rehber olma amacıyla hazırlanmıştır.
DEĞERLENDİRME
İçinde bulunduğumuz günlerde GeForce4 Ti4200 serisi ekran kartları mükemmele yakın fiyat/performans oranlarıyla dikkatleri üzerinde toplamaktalar. Genel olarak bu avantaja sahip olan bir çipi üzerinde bulunduran ABIT OTES ise haliyle daha farklı bir konumda bulunmayı ve satın alınmayı hakediyor.
Bizce bu kartı, parasını ödediği üründen en yüksek performansı almak isteyen, elindeki kartın sınırlarını zorlamaya hevesli kullanıcılar tercih etmeli. Eğer overclock düşünmeyen ya da bunu bir risk olarak kabul edip hiç yanaşmayan bir kullanıcıysanız piyasada buluanan ve nispeten daha ucuz ürünlere yönelebilirsiniz. Özellikle ABIT markasından vazgeçmeyenler için piyasada bu kartın OTES sistemine sahip olmayan versiyonunu da bulmak mümkün.
ARTILAR
· OTES
· Yüksek overclock potansiyeli
· Overclock ise oldukça yüksek performans
EKSİLER
· 1 adet PCI slotunu da AGP ile beraber işgal etmesi
· OTES sisteminin biraz gürültücü olması