Oynadık! God of War Ragnarok ilk bakış
God of War Ragnarok, şüphesiz bu yılın en çok beklenen yapımlarından birisi. 9 Kasım’da çıkacak olan oyun geçtiğimiz günlerde elimize ulaştı. Her ne kadar inceleme ambargosu için biraz daha beklememiz gerekse de Sony, oldukça erken gönderdiği bu oyun için God of War Ragnarok ilk bakış içeriğine de izin vermiş durumda.
Biz her ne kadar oyunu saatler boyunca oynamış olsak da bu içeriğimizde ilk birkaç saatlik bölümde sunulanları ambargo kuralları dahilinde size aktaracak ve muhtemelen kafanızdaki birçok soru işaretini de gidermiş olacağız. Şimdi gelin inceleme öncesinde bu güzel yemeğin tadına bakmak için bir kaşık sallayalım.
God of War Ragnarok ilk bakış
2018 yılında çıkan God of War bildiğiniz gibi önüne geleni acımasızca doğrayan bir karakterin çok farklı bir yönünü göstermişti bizlere. her ne kadar büyük bir maceranın içerisine sürüklenmiş olsak da hikayenin merkezinde hep baba oğul ilişkisi yer alıyordu. Bunu şahane bir şekilde ele alan oyun, benzer ama Atreus’un büyümesi itibari ile farklı tatlar katılan bir yapıya bürünmüş.
2018 yılında çıkan oyun her anlamda bir yapımın nasıl değişim göstermesi gerektiğini bizlere sunmuştu. God of Ragnarok bu değişimi fazla bozmuyor, yani oyun temel olarak benzer dinamiklere sahip. Fakat hem hikaye genişlemesi hem de yeni dinamikler ile bu yapı üzerine bazı yenilikler inşa edilmiş.
Oynanış anlamında önceki oyunda olduğu gibi çok radikal bir değişiklik bekleyen oyuncular biraz hayal kırıklığına uğrayabilir. Yani God of War Ragnarok’u oynamaya başladığınızda hele hele ilk oyunun PC sürümünü yeni oynadıysanız çok tanıdık bir yapı ile karşılaşacaksınız. Bu tabi ki oynanışın kötü olduğu anlamına gelmiyor, eklenen yenilikler ile geliştirilmiş özellikle bazı dinamikler ile çok daha eğlenceli bir yapıya bürünmüş. Fakat işin iskeletinde doğal olarak 2018 yılında çıkan oyundaki yapı kullanılmış.
Hikaye tarafında olaylar tabi ki ilk oyunda da anlatıldığı üzere kaldığı yerden devam ediyor. Atreus, yayınlanan God of War Ragnarok fragmanlarında da görebileceğiniz üzere daha da büyümüş. Bu büyüme karakter duygularına başta olmak üzere oyuna da önemli ölçüde katkı sağlıyor. Kratos’taki değişim ise bu oyunda kendisini daha net çizgiler ile hissettiriyor.
Atreus ile baba oğul ilişkisi üzerine kurulan bağların bu oyunda nasıl gelişim gösterdiğini daha net bir şekilde görebiliyoruz. Kratos oğlunun büyümesinden dolayı gururlu ama aynı zamanda temkini elden bırakacak kadar rahat değil. Suratı yine turşu satıyor tabi, o kısımda karakterden beklediğimiz tonlamayı yine fazlasıyla buluyoruz.
Zaten oyunun bu yazımızda bahsedeceğimiz ilk birkaç saatlik bölümünde, karakter gelişiminin ne kadar ilerlediği üzerine kurulduğunu söyleyebiliriz. İlk oyunda da gördüğümüz o inişli çıkışlı ilişki bu oyunda da devam ediyor ama bağlar çok daha kuvvetli bir hale gelmiş. Tabi zaman zaman atar gider konularında iki karakterin de işi inada bindirdiğini görebiliyoruz. Zaten bu da oyunun bildiğiniz gibi en keyifli noktalarından birisi ve bu durum ilerde yaşanacaklar konusunda meraklanmanıza sebep oluyor.
Dövüş kısmında dediğim gibi köklü bir değişim yok. Baltanız ile düşmanları ikiye bölerken Kaos Kılıçları ile daha atik ve hızlı saldırılara devam ediyorsunuz. Her iki silaha da daha oyunun en başından sahip olmak ilk oyunun 2.yarısındaki o zenginliği devam ettirmiş. Kratos, Atreus ile birlikte rakiplerine karşı daha uyumlu bir şekilde savaşıyor. Ayrıca bu sefer etrafla etkileşim biraz daha fazla tutulmuş. Atreus’un ana silahı ok, yay ikilisi olsa da yakın dövüşe girmekten kaçırmıyor. Sizin zayıflattığınız ya da sersemlettiğiniz düşmanları n işini bıçakla bitirebiliyor.
Dövüş sisteminde tabi karakter gelişimi ile birlikte daha fazla detay ortaya çıkıyor. İlk oyundan aşina olduğumuz Runik saldırılar dışında özel vuruşların sayısı arttırılmış. Baltamızı çağırdığımız üçgen tuşu, bu oyundaki dövüş sisteminde daha efektif bir şekilde kullanılıyor. Tabi yine baltayı bu tuşla çağırıyoruz ama özel saldırılarda da farklı kombinasyonlarda kullanıyoruz. mesela Kaos Bıçaklarında basılı tuttuğunuzda Kratos bıçakları bir tesbih gibi sallıyor ve ucunun alev almasını sağlayabiliyor.
Tabi bunu yapmamızın asıl sebebi element hasarından faydalanabilmek. Yani buzul bir düşmana bu şekilde daldığınızda daha fazla hasar vermiş oluyorsunuz. ya da aynı şekilde baltanızda bu yeteneği kullandığınızda ucunu donduruyor ve rakiplerinizin donmasını sağlıyorsunuz. Aynı şekilde donan rakiplere hızlı geçiş yapıp Kaos Bıçakları ile dalınca doğal olarak verdiğiniz hasar da artmış oluyor. Ayrıca dövüş sistemi eklenen platform ve çevre etkileri ile biraz daha zenginleştirilmiş. Yani yukarda yer alan bi çıkıntıdan rakibin kafasına atlayabiliyor ya da savaş alanındaki bir kütüğü, kayayı rakibinizin kafasına kafasına vurabiliyorsunuz.
Kombo sistemi aslında yine bu dövüş olayının merkezinde yatıyor. her ne kadar tek bir tuşa pat pat basmak gibi gözükse de aslında bu şekilde oynadığınızda oyunun daha zorlayıcı olduğunu söylemem mümkün. Kombo yapmaya ve silahlar arasındaki geçişi ilk oyunda olduğu gibi dengelemeye başladığınızda hem dövüş sisteminden daha fazla keyif alıyor hem de zorlu rakipleri bile çok kolay bir şekilde geçiyorsunuz. Tabi sakınma dinamiğini ve kalkan kontra ataklarını da unutmayalım.
Bu sefer Kratos ve Atreus için yetenek puanları ikiye ayrılmış. Hal böyle olunca oyundaki yetenek ağacında puanları dağıtmanız daha kolaylaşıyor. Zaten buradaki yetenekleri açtıkça iki karakterin de dövüş alanında daha etkili olduğunu oyun size hissettiriyor. Yine ilk oyunda olduğu gibi karakter ekipmanları dışında zırh değişimi ve güncellemeleri de yerini korumuş.
God of War Ragnarok için şimdilik aktarabileceğimiz detaylar bunlar. Oyun hikaye anlatımı konusunda yine muazzam bir iş çıkarıyor ve tek kamera kullanımı ile sinematik taraftaki başarısını devam ettiriyor. Oynanış ve genel dinamiklerin bazı ekstralar katılarak ilk oyunun iskeleti üzerine kurulmuş. Çok farklı ya da büyük bir değişim beklentisi olanların, ilk birkaç saatlik süreçteki deneyimim ile üzebileceğini ama God of War’u büyük bir keyifle oynayan oyun severleri ise fazlasıyla tatmin edeceğini söyleyebilirim.
Oyunun inceleme ambargosu 3 Kasım’da sona erecek. Oyunu bu tarih itibari ile daha geniş bir şekilde ele alacak ve görsel detayları konusunda da gerekli bilgileri sizlere aktaracağız.