Makale

Oynanış Süresi En Uzun Oyunlar

Yıllardır onlarca oyunu oynayıp bitirdik. Kimisinin tadı damağımızda kaldı, kimisinden nefretle kaçıp, fersah fersah uzaklaştık. Ekranların başında günlerce vakit geçirdik. Bazı oyunlar birkaç saatte tükenip giderken bazıları vardı ki günler değil haftalarca oynasak bile bitmek bilmiyordu. Biz de ödediğimiz paraları sonuna kadar hak eden bu oyunları dosya konusu yapalım dedik. Tabii bunu yaparken futbol ya da basketbol gibi spor oyunlarının yanı sıra World of Worldcraft gibi MMO’ları da listeye katarsam elbette ilk sırada yer alacaklarından, bu oyunları listeden çıkartarak, gerçekten sonu olan oyunlardan bahsetmek istiyorum.

Baldur’s Gate
Bioware’in başyapıtı Baldur’s Gate 1998 yılında çıktığı zaman yer yerinden oynamıştı. Oyun dünyasına bomba gibi düşen bu oyunun çıkışından bu yana 14 sene geçmiş olmasına rağmen hayranları tarafından hala oynanmaktadır. Yüzlerce saatlik oynanış süresinin yanında, bitmek bilmeyen yan görevleriyle gönüllerde taht kuran Baldur’s Gate’in yeni sürümü Enhanced Edition Kasım ayının sonunda hayranlarıyla buluşacak. Yeni oyun seriyi eskiden beri takip edenlerin dışında, tanışma fırsatı bulamayan oyuncular için de mükemmel bir fırsat.


The Elder Scrolls IV: Oblivion

2006 yılında dünyaya gelen Oblivion, sayısız ödüle layık görülerek haklı başarısını defalarca tescillemiştir. Oyunda bir orman evine girip basit bir eşyayı çaktırmadan aşırdığınızda , hapse girmeniz kuvvetle muhtemeldir. Belki bu tip durumlardan belki de uçsuz bucaksız evreninden dolayıdır ki Oblivion 100 saati aşan oynanış süresiyle kendinden çokça söz ettiriyor.

Borderlands – Borderlands 2
RPG unsurlarının çok iyi serpiştirildiği, son dönemlerin en ilgi çekici oyunudur Borderlands. Cel-Shaded grafik türüyle de bir hayli ilgi çeken oyun, yüzü aşkın görevleriyle 20-25 saatlik oynanış süresi sunuyordu. Günümüz FPS anlayışına ağır bir darbe indirerek kısa senaryolu askeri FPS’lere taş çıkartan Borderlands, devam oyunuyla üzerine katarak başarısını sürdürdü. İkinci oyunuyla 45 saati geçen oyun süresi sunarak sevenleri üzmedi ve ödenen paraların hakkını fazlasıyla verdi.

Grand Theft Auto Serisi
GTA’nın senaryo modu dahi saatler sürerken, yan görevlerle beraber bu süre kat kat artmaktadır. Ayrıca senaryonun tamamlanmasıyla  şehrin tüm imkanlarını kullanarak özgürlüğün tadını çıkartan oyuncular, GTA’yı yüzlerce saat  oynasa bile oyunun sonunu getiremez. Kuş tüyleri vb toplanacak öğelerin peşinde koşturmak bile saatler sürerken, bu oyun nasıl bitirilebilir ki ?

Dragon Age: Origins
Sadece senaryoyu tamamlamaya çalışsanız bile en az yirmi saat başından kalkamayacağınız Dragon Age: Origins, yan görevlerle birlikte 60 saate yakın oynanış süresi barındırıyor. Yaptığınız seçimlere göre şekillenen oyun dinamiği, oyunu tekrar tekrar oynatarak oynanış süresini iki-üç katına çıkartıyor. Türkçe yamasının da çıkmasıyla birlikte, İngilizce sıkıntısı çeken Türk oyun severlerin, serinin ilk oyununu mutlaka satın alıp oynaması gerekiyor.

The Ledeng of Zelda: Twilight Princess
Nintendo bu oyunu tam anlamıyla bitirebilmek için yüz saatten fazla oynamamız gerektiğini savunmuştu. Oyun çıktığı zaman  Nintendo’nun çok haklı olduğunu görmüştük. Yan görevleri yapmayı bir kenara bırakın ana görevleri çok hızlı yapsanız bile, oyunu bitirebilmek için otuz saatten fazla zamana ihtiyacınız var. Kaldı ki oyunun tadını çıkarıp, tüm görevleri itinayla yapmaya kalkarsanız, bu oyunun ömürlük olduğunu anlayacaksınız. Ne yazık ki oyunu oynayabilmeniz için bir adet Nintendo Wii’ye ihtiyacınız var.

Batman: Arkham City
Son dönemde inanılmaz bir çıkış yaparak bizleri şaşırtan Batman oyunlarının oynanış süreleri de geçiştirilemeyecek kadar önemli. Öyle ki Batman: Arkham City yirmi beş saatlik ana görev, on beş saatlik yan görev süreleriyle dolu dolu gelmişti. Batman hayranlarının yanı sıra, bu türü seven tüm oyuncular Batman’e tam puan vermişti ki sebeplerinden birisi de şüphesiz oynanış sürelerindeki uzunluktu.

Fallout Serisi
RPG oyunlarının en iyi temsilcilerinden Fallout’un tüm oyunları bu listeye girecek düzeyde. Özellikle Fallout 3’ün ek paketleri ve modlarıyla birlikte iki yüz saati aşkın oyun süresi olduğunu söyleyebilirim. Düşünün. Bir oyun satın alıyorsunuz ve sizi en az iki yüz saat eğlendiriyor. İnsanoğlu başka ne isteyebilir ki?

RPG oyunlarının oynanış süresi olarak diğer türlere fark attığı bir gerçek. Ancak bu gerçeği hiçe sayıp RPG oyunlarını listeye dahil etmemek onlara haksızlık olurdu. Listeye dahil edilmesi gereken onlarca oyun daha vardır mutlaka. Ayrıca siz o oyunların tamamını biliyor olabilirsiniz. O halde yorumlarınızla bu yazıya katkıda bulunmaya ne dersiniz ?

Teşekkürler.

Haftaya görüşmek üzere.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu