Makale

Oyun Akademisi #43

Eskiden oyunlarda hayal gücümüze bırakılan, gelişen teknoloji ile birlikte daha çok göz önüne çıkıyor. Şimdi bu bir gerçek, bunu yadırgamanın alemi yok. Özellikle rol yapma oyunlarında kara ekran ile geçilen pek çok sahne, artık epey canlı canlı, detaylarıyla birlikte ekranımızda.

Peki ama bu gerekli mi? Gerçekten video oyunlarının hikayeleri içerisinde romantik yakınlaşmaları vermek için ağır cinsel sahnelere gerek var mı ve oyuncular bundan rahatsız oluyor mu?

Leisure Suit Larry veya Strip Poker tadında, bunları eksene alan oyunları bir kenara bırakırsak, Mass Effect gibi bir bilim kurgu serisinde, cinselliğin yeri nedir sizce?

Bütün bu sorulara, endüstri babında bir cevap vermek aslında pek kolay değil çünkü hikaye için gerekliliğin nerede başlayıp yapımcı firma için nerede bittiğini tam olarak kestiremiyoruz.

Düşündüğümüz vakit, BioWare oyunlarını bu konuyla ilgili örnek olarak verebiliriz. Mass Effect özellikle bu işin tepe noktasını oluşturuyor fakat BioWare’in yapımlarını “oyuncuyu seks ile ödüllendiriyor” diye nitelendirmek, bence büyük bir haksızlık. Dikkatli baktığımız vakit, Mass Effect’te cinsellik içeren sahneler, tamamen oyuncuya bırakılmış durumda. Sözü geçen sahneleri görmek için oyuncu önce karakterlerle yakınlık kurmalı, sonra bu yakınlığı tercih ederse romantizme dönüştürmeli. Bütün bunların sonunda, şayet yine tercih ederse, bunu devam ettirebilir.

Yani genel olarak, oyun sizi cinsellikle ödüllendirmiyor fakat bir rol yapma oyunu olduğu için, karakterlerle kurduğunuz ilişkilerin gerçekliği açısından, böyle bir sahneyi görmenize imkan tanıyor. Peki ama ana karakterimizin Liara ile veya başka bir karakter ile sevişmesini izlemek neden bu kadar önemli?

Şöyle düşünün, sürekli olarak ölüm riskinin yüksek olduğu bir görevdesiniz. Bu görev içerisinde, beraber vakit geçirdiğiniz karakterlerin birisinden hoşlanmaya başlıyorsunuz (bunu sizi ana karakter olarak gördüğümü varsayarak okuyun.) Bunun sonucunda, doğal olarak bir yakınlaşma ve bu yakınlaşmayla birlikte başka bir hissiyat daha ortaya çıkıyor: kaybetme korkusu.

Evet, BioWare, oyunlarında bunu kullanmayı iyi biliyor. Böyle bir interaksiyon ise, seride pek çok farklı noktanın irdelenmesini sağlıyor. Sadakat, kaybetme korkusunun yanında bunlardan biri. Mesela Mass Effect 1’de beraber olduğunuz karakterle olan ilişkinizi ikinci oyunda devam ettirecek misiniz? BioWare, Mass Effect’te sadakatinizi ölçmek için gerçek dünyada olduğu gibi elinden geleni yapmış. Örneğin ikinci oyunda Miranda Lawson ile yakınlaşarak, ilk oyunda yaşadıklarının üzerine sil baştan çeken kaç kişi oldu? Ben, ilk oyunda Liara ile yaşadıklarımı, Mass Effect 3’ün son anına kadar devam ettirdim ve asla Liara’ya karşı olan hislerime ihanet etmedim mesela. Ama bunu kaç oyuncu yaptı?

Bütün bu temaların işlenişi, BioWare’in oyunlarında seks sahnelerini sadece koca bir hikayenin noktası, virgülü kadar önemli yapıyor diyebilirim, fakat madalyonun diğer yüzü böyle değil maalesef

.

Mesela Far Cry 3’ü ele alalım. Far Cry 3’ün en sevmediğim yanlarından biri sanırım içerdiği manasız seks sahnesiydi. Evet, hikayesel olarak böyle bir şeye girişmiş olmalarını anlıyorum fakat bunu bu kadar grafik bir şekilde, neredeyse pornografik olarak vermelerinin iddiası, kesinlikle BioWare’in seksi kullanımıyla aynı değil, yani tekrar etmem gerekirse, bir yapımda seks sadece karakterler arasında  güven anlamında “son bariyerin” kalkması anlamına gelirken, Far Cry 3’te sadece tartışma yaratsın diye koyulmuş bir sahne hissiyatı veriyor. (ki bence öyle)

Bence bu, oyunların kaçınması gereken bir şey. Buradan devam ederken, bir sonraki örneğimiz Witcher’a gelelim.

Witcher, kendi dünyamızın erkek egemen toplumu ile çok farklı değerlere sahip bir dünya sunmuyor. Seksi, bir satış noktası olarak göstermese bile, bunun vurgusunu oldukça sağlam bir şekilde yapıyor diyebilirim. Peki ama neden? Far Cry 3’te olan anlamsız seks sahnesinin aksine, CD Projekt RED’in bazı nedenleri var.

Witcher’da, dikkat ederseniz bu sahneler, kendi dünyamızın cinsiyet sorunlarına parallelik yapması açısından, oyuncuyu rahatsız edecek kadar bariz kullanılmıştır. Örnek vermek gerekirse, Triss ile Geralt’ın arasında geçenler, sadece seks değil, duygusal yükü olan ve oyunda bazı şeyleri zorlaştıran noktalar olarak karşımıza çıkar.

Witcher ve Mass Effect gibi örnekler günümüzde tabii ki çoğalmaya başladı, kadın erkek ilişkilerini gerçekçi çatılarda inceleyen ve bunları hikayenin aktif parçaları haline getiren oyunlar yavaş yavaş geliyor. BioWare’in yapımları ve CD Projekt RED’in çabaları, beğenmiyor olsanız bile bu konuda önemli adımlar olarak değerlendirilebilir.

Son dönemde, Beyond: Two Souls bu duruma en iyi örneklerden biri sanırım, Jodie Holmes’un yaşadığımız dünyada özel güçleri olan bir kadın olarak, ne kadar özel güçleri olursa olsun, hemcinslerinin her gün yaşadığı şeyleri kendisinin de yaşıyor olması ve bunun oyuncuya epey gerçekçi bir şekilde verilmesi, eminim oynayan bütün erkek oyuncuların kadınlara olan bakışında pozitif farklar yaratmıştır.

Bence kadınları ve kadınlarla olan ilişkileri hikayesine katması gereken bir yapım, bütün bu sorumlulukların bilincinde olarak bunu yapmalı, Far Cry 3’te olduğu gibi sadece kadın bedeni üzerinden şok etkisiyle reklam yapmaya çalışmak, Ubisoft ekibinde çalışanların olayı bu şekilde görmediğini belli ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu