Makale

Oyun Akademisi #48

Minecraft’ı hepiniz az buçuk duymuşsunuzdur. Çıktığı zamandan beri bir fenomen haline gelen, Mojang’ın yegane yapımı, bir oyun olmaktan çıkıp başlı başına bir norm olalı, epey bir zaman geçti.

Sürekli olarak dönüp dolaşıp hep oynadığım, sistemimden asla kaldırmadığım nadir oyunlardan birisi olarak, hayatımda ciddi anlamda yer etti.

İşin bu kısmı üzerine çok düşünmeye başladım son günlerde, sürekli olarak oynamasam bile, belirli periyodlarla arkadaşlarımla beraber sunucu kurup oynadığım Minecraft, oyundan çok bir terapiye dönüşmüş durumda.

Peki ama böylesi bir durum ne anlama geliyor?  Sürekli olarak hayatınızın bir parçası olan Minecraft’ı böylesine vazgeçilemez yapan şeyler ne?

1-    Nostalji
Minecraft kesinlikle piksel grafikleriyle oyuncuların nostalji damarına hitap ediyor. Bunu yapan pek çok oyun var fakat Minecraft, modern oyun anlayışıyla ve kendi kültürüyle bunu gerçekten çok güçlü bir şekilde hissettiriyor. Minecraft oynadığınız zaman Retro bir oyun oynamış gibi değil, Retro bir oyunun estetiklerine sahip yepyeni bir yapımla vaktinizi geçirdiğinizi hissediyorsunuz.

2-    Korunma Hissiyatı
İnsanın en ilkel içgüdüsü büyük ihtimalle kendisini koruma ihtiyacıdır. Her şeyden önce hayatta tehditlere karşı kendimizi korumayı ve güvenli yaşamayı istediğimiz için, Minecraft’ta bir ev yapıp sürekli olarak onun güvenilir sınırlarında yaşamak, insanın en önemli yanlarından birisine hitap ediyor.

3-    Yaratıcılık Hissiyatı
Her insan yaratıcılığa sahiptir kendi sınırları içerisinde fakat herkes resim yapamaz, müzik besteleyemez veya şarkı söyleyemez. Ama herkes Minecraft’ın mantığını anlayıp muhteşem yapıtlar oluşturabilir. Mühendis beyinler oyunun içerisinde işlemciler yaparken, sanatsal beyinler heykeller, kaleler inşa eder, böylece yaratıcı yanımıza çok başarılı bir şekilde dokunulmuş hissederiz.

4-    Dünya Yaratımı
Tamamen sizin dokunuşlarınızla şekillenen bir dünyadan bahsediyoruz. İlk evinizi yapıp, kendinizi güvene aldıktan sonra çevrenizi yavaş yavaş genişletip, içerisinde bulunduğunuz dünyanın kurallarını koyan olmak, herkes için çekici geliyor.

5-    Hem Sosyal Hem Kişisel Bir Tecrübe
Minecraft’ı arkadaşlarınızla oynamaktan sıkılırsanız, tamamen kendi dünyanızı yaratıp tek kişilik modda keyifli bir şekilde bir şeyler yaratabilirsiniz. Eğer Survival modundan sıkılırsanız, Creative modunda sınırlarınız olmadan istediğinizi yapabilirsiniz.

6-    Yaratıcı Oyun Topluluğu
Minecraft topluluğu belki dünya üzerinde en aktif oyun topluluklarından biri. Kendi aralarında oynamalarını geçtim, büyük sunucularda bir araya geliniyor, videolar çekiliyor, milyonlarca izlenen Minecraft programları var, Minecraft etkinlikleri var, var oğlu var. Bu insanların hepsinin ortak noktası bu yaratıcı platforma olan sevgileri.

7-    Minecraft Oynamak Havalı
Minecraft bir oyundan fazlası olduğu için, o topluluğun bir parçası olmak ve bu topluluğun ortak noktasının yaratıcılık olması, insanların hoşuna gidiyor. Minecraft oynamak, kaykay kaymak gibi havalı bir hobi olarak görülüyor.

8-    Minecraft’ın Mitolojisi Var
Sürekli olarak genişleyen dünya haritası ve hiç bitmeyen maceralar, Minecraft’ın kendi mitolojisini yaratmasına imkan sağladı. Herobrine gibi pek çok hikaye, Minecraft kullanıcıları tarafından kulaktan kulağa dolaşarak oyunun gizemli bir tarafını yarattı. İnsanlar bunların dahil olduğu bir dünyada yer almaktan dolayı keyifli.

9-    Güncellemeler Asla Bitmiyor
Mojang, çeşitli periyodlar ile Minecraft’ı güncelleyip oyuna yeni şeyler eklemekten çekinmiyor. Kendi dili içerisinde oyuna eklenen hiçbir şey ise nerede sırıtmıyor. Mesela en yeni güncelleme ile oyuna atlar geldi. Artık oyuncular ata binip dünyayı daha hızlı keşfedebiliyorlar.

10-    Mojang’ın Saygınlığı
Mojang, Minecraft’tan elde ettiği gelirler sayesinde başka firmalarla veya yayıncılarla iş yapmıyor. Tamamen kendi işlerini kendileri sevdikleri şekilde yapan bu ekip, oyuncular tarafından seviliyor ve sayılıyor. Mojang’ın CEO’su Notch o kadar saygı duyulan bir isim ki, Skyrim’de “Notched Pickaxe” diye bir eşya var. (Tabii sonra Scrolls yüzünden davalık oluyorlar o ayrı)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu