Makale

Oyun esnasında yapılan istem dışı hareketler – Bölüm 1

Oyunlar, hayatımızın önemli birer parçası. Bazen sadece eğlenmek için, bazen ise sanal dünyada gerçek bir dünya kurmak için oynarız oyunları. Her zaman her şey güllük gülistanlık olacak değil ya, bizi sinir eden, şaşırtan, zor durumda bırakan durumlarla da karşı karşıya kalabiliyoruz. Kimi zaman verdiğimiz tepkinin farkında olmuyoruz, kimin zaman “Keşke o kadar sert davranmasaydım klavyeye” nidaları eşliğinde ve farkındalığıyla yeni bir klavye veya gamepad almak için elektronik marketlerin yolunu tutuyoruz.

Peki neler yapıyoruz biz oyun oynarken? Mutlaka herkesin unutamadığı deneyimleri vardır. Biz de genel olarak birçok oyuncunun yaşadığı/yaşayabileceği olayların bazılarından kısaca söz edeceğiz şimdi. İyi okumalar.

Bu arada, eğer anlatmak istiyorsanız, sizin de ilginç oyun deneyimlerinizi okumaktan memnun oluruz.

* Oyuncunun korkup, yüzünü bir anda ekrandan geriye doğru çekmesi

Genellikle korku oyunlarında yaşanan bir durum. Üzerinize koşarak gelen veya zıplayan bir yaratık varsa ve bu çok ani oluyorsa, dengenizi kaybedip düşmenize bile sebep olabilir. Bu etkinin sağlanması için illa korku oyunu oynamanız gerekmiyor tabii. Eğer oyuna kendinizi kaptırmış ve bir noktaya odaklı hareket ediyor veya bekliyorsanız, tam da o sırada beklemediğiniz bir hareketlilik yaşanırsa, doğal olarak koruma mekanizmanız harekete geçer ve sizi “zarar görmemeniz için” ekrandan uzaklaşmaya yöneltir. Evet, her ne kadar oyunlardaki tehlikeler sanal olsa da, bu size kısa süreliğine gerçek gelir.

Normal monitörler böyle etki bırakıyorsa, tamamen 3D özellikli monitörlerle oynadığımızda neler olabilir, bunu düşünemiyoruz…



 

* Futbol oyunlarının etkisinde kalıp, boşlukta şut çekmek

Çekişmeli futbol karşılaşmaları gibisi yoktur. Hele online oynuyor ve son dakikalarda riskli bir skorla mücadele ediyorsanız, bunun sizin için gerçek maçtan farkı yoktur. En ufak hatanın nelere mal olacağını bildiğiniz için streslisinizdir ve ne içerden, ne de dışardan birinin müdahale etmesi sizi mutlu etmeyecektir (Anne sesi: Hadi yeter bu kadar. Yemek hazır. Git etmek al. Faturayı öde, gibi…” Saha içindeki özellikle ikili mücadeleler ve şut pozisyonları, otomatikman sadece ellerinizin tuşlara daha heyecanla gitmesini değil, ayaklarınızın da boşlukta topa vurma veya şut çekme hissine kapılmasını sağlayabilir. Eğer etrafta kırılıp dökülecek eşyalar varsa, çoğu zaman da ebeveynlerin kızacağı tablolara imza atabilirsiniz.


Ek olarak futbol heyecanı bazen öyle artar ki, oyundaki spikeri duymamaya başlar, kendiniz spikerlik yapmaya başlarsınız.


* Kendini keskin nişancı sanıp, gerçekten nefes tutmak

Evet, ilginç, ama bu da yapılabiliyor. Görevde gizlilik çok önemli, tek seferde iş bitirmek de bir o kadar önemli. Diyelim ki save yapmak da yok, onun yerine checkpoint sistemi var ve yapacağınız tek hata, size bölümü en baştan oynatabilir. Dolayısıyla bu unsurlar, ekstra baskı demektir. Son dönemde çıkan oyunların gerçekçiliğe eskiye nazaran daha fazla önem vermesi, hedef sabitleme ve nefes tutma gibi detaylar, bazen oyuncunun kendisi tarafından da tekrarlanabiliyor. Oyundaki sanal karakterinize nefes tutmasını emrederken, bir bakmışsınız siz de nefes tutuyorsunuz. Belki böyle yaparak empati yapıyorsunuz, ama kendinizi oyuna fazla kaptırdığınız da bir gerçek.

Ek olarak, siper arkasında duruyorsunuz, bazen çıkıp bakıyorsunuz, bazen kafa uzatıyorsunuz tamam da, monitör önünde yukarıya bakmanın, eğilmenin bir anlamı yok. Görüş açınızda bir farklılık olmuyor. Yine de yapıyorsunuz değil mi, hepimiz yapıyoruz. “Acaba şu köşenin orada ne var?” diye düşünerek kaç kişi kafasını sağa doğru uzattı?


Evet, yarış oyunlarında da bu durumla karşılaşılabiliyor ek olarak. Viraj alırken yolu daha iyi görmek için kafanızı uzatıyor olabilir misiniz?


* Yamuk bir yüz ifadesi. Oyun çok mu zor?

Bir MMO veya RPG oynuyorsunuz, çok zor bir boss’la karşılaştınız. Hem sizin canınız çok azaldı, hem de öldürmesi çok zor olan boss’un. Ne yaparsınız? O kadar emek vermişsiniz, ufak bir dokunuşla koca yaratığı öldürebileceksiniz, ancak hata yaparsanız tüm emekleriniz boşa gidecek. İşte böyle bir durumda, kontrolörleri daha hararetli şekilde kullanırken, dil dışarı çıkar, gözlerden biri kısılır, dudaklar yamulur ve eğer sizi biri görürse, “Ne oldu bu çocuğa yahu?” sorusuyla panik olabilir.

Evet, ağız-burun yamulması gibi faaliyetleri sadece solo atan gitaristler ve pozisyonlara giren futbolcular yapmıyor. Aynı zamanda sıkı oyuncular da yapıyor, yapmaya da devam edecektir! Yukardaki MMO örneği ise, bu durumlardan yalnızca bir tanesidir.



 

* Anlık sinirin getirdikleri


Maalesef genellikle maddi karşılıklarının olduğu getirilerdir. Hepimiz bu durumlarla karşılaştık ve karşılaşacağız. Kendi adıma örnek vermem gerekirse, Need for Speed Underground ilk çıktığında, deli gibi oynadığım bir oyundu. Ancak en hoşuma gitmeyen yönü, üç tur boyunca birinci götürdüğüm yarışın son düzlüğüne girdiğimde, trafikten alakasız bir arabanın önüme çıkması ve ona çarpmam sonucunda beni birincilikten etmesiydi. Düşünün, roket hızında hareket eden arabaların önüne bir anda kaplumbağa misali çıkmak da ne demek?


Benzer durumlar: Futbol oyunlarında son dakikada yenen goller, tüm bölüm boyunca birçok düşmanı öldürmenize rağmen geriye kalan son kişinin sizi öldürmesi gibi durumlarda da yaşanabiliyor. Olan hem bizim sinirlerimize, hem de o an elimizde ne varsa ona oluyor maalesef. Bayram edenler ise, genellikle elektronik marketleri oluyor.


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu