Makale

Oyun mu firmadan, firma mı oyundan çıkar?

Eskilerden beri bir soru, babadan oğula, anadan kıza sorulagelmiştir: Tavuk mu yumurtadan çıkar? Yumurta mı tavuktan?

Bu soru Aristo, Plutarkhos ve Romalı filozof Makrobyus’un aklını çelmiş, günümüzde ise Yaratılışçılar ve Evrimciler arasındaki tartışmaların odak noktasında olmuştur. Biz ise benzer bir soruyla haşır neşir olacağız: Oyun mu firmadan çıkar? Firma mı oyundan?

Pek çoğunuzun “Tabi ki oyun firmadan çıkar” diyeceğini biliyorum. Ancak bazı oyunlar var ki, firmanın adı duyulmamışken kendisi klasik olmuş, basit bir firmayı sektörün önemli bir ismi haline getirmiş, çalışanlarını zengin etmiş durumda.

Gelin bakalım FİRMA MI OYUNDAN ÇIKAR? OYUN MU FİRMA’DAN?

Zengin eden kuşlar

2009’da piyasaya çıkan Angry Birds, daha o güne kadar kimsenin adını sanını duymadığı bir firmayı, Rovio’yu kısa bir sürede zengin etti. O günden bugüne 12 milyondan fazla satılan ve tüm platformlarda 700 milyondan fazla kez indirilen oyun, popüler kültür ikonlarından biri haline geldi.

Orijinal oyun çok sevildiği için Rovio, “Seasons”, “Rio”, “Magic” ve son olarak “Space” gibi özel oyunları da kullanıcılara sundu.

Bugün bir elektronik markete gittiğinizde Angry Birds iPhone kabı, kulaklığı, peluş oyuncağı, hoparlörü ve birçok farklı ürününu rahatça bulabiliyorsunuz. Bu da markanın gücünü ortaya koyuyor. Oyunun ülkemizde Behzat Ç. dahil TV ve beyazperdede birçok kez göründüğünü de söyleyelim.

Bu örnekte sorumuzun cevabı:

FİRMA OYUNDAN ÇIKAR.

Her sene bir futbol oyunu

1993’ten beri, özellikle ülkemizdeki her erkek oyuncu, düzenli olarak bir oyun serisini bekliyor: FIFA. EA Sports’un ilk olarak FIFA International Soccer ismiyle piyasaya sunduğu seri, özellikle lisanslı olması nedeniyle oldukça sevilmişti. Rakipleri Kick Off, European Club Soccer ve Sensible Soccer’a karşı izometrik bir açıdan oynana ilk oyunlar, günümüzde FIFA 12’nin –biraz hatalı da olsa- başarılı fizik motoruna kadar gelmiş durumda.

Sonuçta FIFA serisi, çok kötü bir oyun çıkarsa da, serinin gücüyle birlikte ortalama bir satış ortamı yakalayacak bir düzeyde.

Bu örnekte sorumuzun cevabı:

OYUN FİRMADAN ÇIKAR.

FPS’lerin kaderini değiştiren oyun

İlk olarak 1998’in sonlarında piyasaya çıkan Half-Life, kimsenin ummadığı bir anda ortaya çıkmıştı. Daha önce bırakın FPS’yi, herhangi bir oyun konusunda adı duyulmamış olan Valve Software, Microsoft çalışanları Gabe Newell ve Mike Harrington tarafından kurulmuştu. Firma Half-Life’la birlikte FPS’lerde “önümüze çıkan her şeyi öldürme” dönemini kapamış oldu.

Yoktan bir FPS hikayesini başlatmakla birlikte Valve, bugün Steam gibi bir platforma varan hikayesini de başlatmış oldu.

Bu örnekte sorumuzun cevabı:

FİRMA OYUNDAN ÇIKAR.

Epik oyunlar burada üretiliyor

Unreal motoru artık neredeyse tüm oyunlarda kullanılır oldu. Bunun nedeni de tabi ki 1998’de çıkan FPS, Unreal’di. Epic Games’in ürettiği ve Unreal motorunun tanındığı oyunla birlikte yepyeni ve kaliteli bir oyundu. Epic Games’in bu seriyi sürdürdüğünü biliyoruz. Ancak firma Gears of War gibi yepyeni bir markayı da yaratan firma.

Xbox sahiplerinin kalplerinde özel bir yeri olan seri, son olarak karşımıza Gears of War 3’le çıkmış ve diğer konsol ve PC sahiplerinin ağzının suyu akarak izlemelerine neden olmuştu.

Bu örnekte sorumuzun cevabı:

OYUN FİRMADAN ÇIKAR.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu