Ürün İnceleme

Oyuncu canavarı Zotac MEK1 (G1107TK701B-BE-W3P) İncelemesi

Zotac MEK1 (G1107TK701B-BE-W3P)  oyuncu bilgisayarı test merkezimizde. Oyunculuk terimi gelişen teknoloji ile birlikte değişime ayak uydurarak profesyonelleşti. Özellikle oyuncu ekipmanları bu değişimden en çok etkilenen donanım ürünleri olarak karşımıza çıkıyor. Ancak tabii ki oyunculuk daha doğrusu profesyonel oyunculuk denildiğinde bilgisayarlarımız işin kalbini ve temelini oluşturuyor. Performans tarafında ise bilgisayar türleri arasında büyük bir rekabet mevcut. Laptop’lar ile masaüstü bilgisayarlar arasındaki bu savaşta laptop’lar taşınabilirlikleri ile öne çıkarken, masaüstü bilgisayarlar ise performansları ile ön planda yer alıyor.

Günümüzde ise özellikle ülkemizdeki dolar kuru dolayısı ile bir zamanların popüler masaüstü bilgisayar elde etme yolu toplama bilgisayarlar yavaş yavaş tarihe karışmaya başladı. Çünkü artık üzerinde marka damgası bulunan bilgisayarlar, toplama bilgisayarlara kıyasla çok daha uygun fiyatlara satın alınabiliyor. Bizler de bugün özellikle ekran kartları ile donanım tarafında yakından tanınan ve kalitesi ile bilinen Zotac’ın MEK1 isimli masaüstü canavarını inceleme masamıza yatırdık. 

Tasarım

Masaüstü bilgisayarlar normal şartlarda ağır, büyük ve kaba olarak bilinir. Bu sebeplerde ötürü özellikle salonlarda saklanması ya da kullanılması zordur. Ancak Zotac MEK1, içerisindeki tüm canavar donanımlara rağmen kompakt yapısı ile isterseniz masanızın üzerinde, isterseniz de salonda saklayacak kadar hoş bir tasarıma sahip. Oldukça ince yapısı ile yan yatırıp tv standınızda dahi kullanabileceğiniz MEK1, üzerindeki ışıklandırması sayesinde hem gece hem de gündüz göze oldukça hoş geliyor. Ayrıca üzerindeki ışıklandırmanın RGB olduğunu ve renk değiştirip farklı efektler verilebildiğini de belirtelim. 

Kasamızın ön kısmında aşağı doğru kaydırılabilen bir kapak bulunuyor. Bu kapağın altında ise Açma-Kapama butonu, iki adet USB 3.0, mikrofon ve kulaklık girişleri bulunuyor. Açma kapama butonunun da ışıklandırmaya sahip olduğunu ve karanlık ortamlarda rahatça bulunabildiğinin altını çizelima. Buton ve USB ölümünün ltında ise Zotac’ın karizmatik amblemi bizleri karşılıyor. Parlak bir malzemeden yapılan bu amblem, kasanın karizmasını tamamlayan etkenlerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Arka tarafta ise 4 adet USB 3, 5 adet ses jakı, çift Ethernet girişi bulunuyor.

Kasanın yan kısımları ise yine RGB led aydınlatma ile süslenmiş. Havalandırma ızgaraları ile birlikte sert ve agresif bir görünümü tamamlayan MEK1, ızgaraların genişliğine ve testler esnasındaki ısı değerlerine bakıldığında havalandırma konusunda da başarılı sonuçlar veriyor. Kasa dik tutulduğu takdirde alt kısımdaki LED’lerin yeri aydınlatması ve ortama verdiği hava görsel bütünlüğü tamamlayan etkenlerden biri.

Zotac MEK1 kutusundan çıkan ayakları sayesinde masa üzerinde dik şekilde kullanılabildiği gibi yatak şekilde de kullanılabiliyor. Ancak yatay kullanıldığı takdirde kasanın sağ tarafa doğru yatırılmasında fayda var. Çünkü kasanın üst kısmına yatay şekilde yerleştirilen ekran kartının havalandırma ızgaraları kasanın sol üst kısmında bulunuyor. Havalandırmanın engellenmesi halinde ısınma sorunlarının baş göstermesi işten bile değil.

Teknik detaylardan bahsetmek gerekirse kasamızın ağırlığının 8.9 kilogram olduğunu belirtelim. Gerçi masaüstü bilgisayarı pek sağa sola taşımayacak olsak da, yine de gerek duyulduğunda çok zorlanmayacağımızın altını çizmek gerekiyor. Uzunluk tarafında ise 418 mm ile neredeyse bir laptop uzunluğunda olan kasamız, ayakları takılmadığı takdirde 118 mm’lik genişliğe sahip. 

Önemli olan iç güzellik diyen kullanıcılarımıza ise pek iyi haberlerimiz yok. Kasanın kapağını açtığımızda karşımıza ne yazık ki büyük bir karmaşa çıkıyor. Ancak böylesine güçlü bir sistemin, böylesine ufak bir kasada karşımıza çıkması, içerideki karmaşayı haklı çıkarıyor. Standart sistemlerde alışık olduğumuz ekran kartının anakart üzerinde alt tarafta yer alması, daha önce de belirtmiş olduğumuz gibi Zotac MEK1‘da söz konusu değil. Kasanın arka tarafına yerleştirilen Nvidia GTX 1070 Ti, özel kablolar yardımı ile anakartımıza bağlanmış vaziyette. Diğer taraftan kasanın neredeyse her boşluğundan geçen kablolar iç tasarımı bozuyor olsa da, yine belirtmiş olduğumuz gibi böylesine kompakt tasarıma sahip bir kasada bu iş başka şekilde yapılamazdı. Zaten kasanın kapağının saydam olmadığını hesaba katarsak, içerideki karmaşanın kullanıcıya hiçbir etkisi olmayacağını ve soğutma tarafında da sorun yaşanmadığını gönül rahatlığı ile söyleyebiliriz. Ayrıca ızgaraların da toz filtlerine sahip olduğunu belirtelim.

Performans ve Donanım

Zotac MEK1, boyut olarak satın alabileceğiniz en küçük kasalardan biri, ancak bu sizi performansının da küçük olacağı yönünde yanıltmasın. Zotac MEK1’i donanım ve performans tarafında tam bir canavar. Nvidia’nın en son nesil Pascal mimarili GTX 1070 Ti‘yı ile donatılan MEK1, 2432 stream işlemcisi ve 8 GB’lık GDDR5 hafızası ile üstüne yüklenecek tüm yüklerin rahatlıkla altından kalkabilecek bir yapıya sahip. 1070 Ti’yın abisi konumunda bulunan GTX 1080‘nin 2560 Stream işlemcisi ve GDDR5X hafızası olduğunu ön plana koyarsak arada uçurumlar olmadığını söyleyebiliriz.

Nvidia’nın orta üst seviyedeki üyesi GTX 1070 Ti, Zotac MEK1’in içerisinde 1607 MHz hızında çalışıyor. İhtiyaç duyulduğunda yani oyun içerisinde ise bu hızını 1800 MHz‘e kadar yükseltebiliyor. Ancak kartın overclock yapmaya müsait olmadığını belirtelim. Kompakt yapısı itibari ile ısınma sorunu ile karşılaşılabileceği için Zotac Overclock imkanını en baştan kapatmış. Ayrıca kart ile yaptığımız tüm benchmark testlerinde ve oyunlarda en yüksek ısı derecesi olarak 85 dereceyi gördük. Ortalama sıcaklığın ise 81 derece gibi fazlasıyla kabul edilebilir seviyelerde olduğunu belirtelim. Ayrıca en yoğun anlarda dahi kasanın çok fazla ses çıkarmaması da beğenimizi kazandı.

Şimdi tabii ki birçoğunuzun merakla beklediği performans testlerine gelelim. Zaten Zotac MEK1 gerçek potansiyelini de burada ortaya çıkarıyor. Full HD yani 1920 x 1080 piksel çözünürlüğünde  Middle-Earth: Shadow of Mordor‘da yaptığımız testlerde ortalama olarak 129 FPS vermeyi başaran Zotac MEK1, başarılı sonuçlar aldı. Rise of the Tomb Raider‘da ise bilgisayarımız ortalama olarak 106 FPS alarak bizleri memnun edebilmeyi başardı. Optimizasyon tarafında sorunları bulunan Deus-Ex Mankind Divided‘da ise 64 FPS alarak yine yeterli gösterebileceğimiz sonuçlara ulaştık.

Full HD çözünürlükte modern oyunların tamamında 60 FPS’i rahatlıkla aşmayı başaran Zotac MEK1, 2K yani 1440P çözünürlükte de yeterli performans sunmayı başarıyor. Rise of the Tomb Raider’da 2K çözünürlükte ortalama 80 FPS veren kasamız, Shadow of Mordor‘da ise ortalama 96 FPS verdi. Optimizasyon tarafında sorunlu olan Deus Ex‘de ise 60 FPS‘in altına düşüyoruz. 2K Çözünürlükte ve Very High ayarlarda Deus Ex ortalama 54 FPS verebiliyor. Sistemimiz yine 2K çözünürlükte Witcher 3‘te 63, Fallout 4‘te ise 59 FPS ortalama ile oyun deneyimi sunabiliyor.

Şimdi gelelim zurnanın zırt dediği yere. Böylesine güçlü bir sistem alındığında ve kompakt yapısını da ele alıp, sistemi salonda TV’ye bağlayabileceğinizi düşündüğünüzde 4K çözünürlükte de büyük öneme sahip. Zotac MEK1 1070 Ti ve Intel Core i7 7700‘ün gücünü arkasına alarak 4K çözünürlükte de etkileyici sonuçlar vermeyi başardı. Rise of the Tomb Raider’ı 4K çözünürlükte ortalama 40 FPS’de çalıştıran bilgisayarımız Deus Ex’te 28 FPS, Fallout 4’te ise yine 4K çözünürlükte ortalama 30 FPS vermeyi başardı. Grafik ayarlarını düşürdüğünüzde ise 60 FPS‘e yaklaşmayı başardık.

Performans tarafında 1080P‘de tüm beklentileri karşılayan Zotac MEK1, 2K çözünürlükte de yüksek ayarlarda 60 FPS‘i rahatlıkla yakalamayı başarıyor. 4K çözünürlükte ise 30 FPS‘i hedeflediğinizde yine kullanıcısını memnun edebiliyor. Nvidia’nın GTX 1070 Ti‘ı, 2K çözünürlükte önümüzdeki ortalama 3 yıl boyunca tüm oyunları yüksek ayarlarda oynatabilecek kapasiteye sahip. İşlemci ve diğer  donanım ekipmanları da ekran kartını destekleyecek kadar güçlü.

Kaby Lake mimarili Intel Core i7 7700‘den güç alan MEK1, 4 adet fiziksel çekirdeğe sahip. Hyper-Threading özelliği 4 fiziksel çekirdeği ikiye bölerek toplamda 8 çekirdeğe yükseltebilen i7 7700, çoklu işlem kapasitesinde beklentileri karşılayabiliyor. Ancak işlemcinin 7700 olması, yani daha yüksek işlem kapasitesine sahip olan 7700K olmaması muadiline göre biraz daha düşük frekanslarda çalışmasına neden oluyor. Her bir çekirdeği 3.6 GHz hızında çalışan 7700, tam yük altında ise frekans hızı 4.2 GHz‘e kadar yükseltebiliyor. Intel Core i7 7700K‘da ise tam yük altında hız 4.5 GHz hızına kadar yükseltilebiliyordu.

İşlemcinin gücünü ölçmek için yaptığımız Geekbench testinde tek çekirdekte etkileyici diyebileceğimiz 4614 puan almayı başaran CPU’muz, çoklu çekirdek testinde ise 14.750 puan almayı başarıyor. Coffee Lake mimarili Core i7’lere kıyasla 3/2’lik performans sergileyen MEK1, çoklu çekirdek testinde 7700K’nın 3000 puan gerisinde kalıyor.

RAM tarafında ise 16 GB DDR4 RAM ile desteklenen Zotac MEK1, RAM’lerini 2400 MHz gibi günümüz için yeterli bir frekans hızında çalıştırıyor. Önümüzdeki yıllarda ise RAM miktarını arttırarak yüksek performans almaya devam etme imkanımız bulunuyor.

Zotac’ın kompakt masaüstü bilgisayarı MEK1 hafıza tarafında da beklentileri fazlasıyla karşılıyor. İçerisinde bulunan 240 GB’lık ZOTAC M.2 SSD’si sayesinde 2750 MB/s’lik okuma 1550 MB/s’lik ise yazma hızına ulaşan MEK1, oyunlarda yükleme sürelerini unutturacak kadar hızlı. Ayrıca ekstra 1 TB boyutunda HDD’nin de kullanımıza sunulduğunu belirtelim.

Son Sözler

İncelememizin başında da belirtmiş olduğumuz gibi Zotac kompakt oyuncu bilgisayarı MEK1, performans tarafında kullanıcıların tüm beklentilerini karşılamayı başarıyor. Hafif yapısı sayesinde LAN partileri için de taşıması kolay olan veya salonunun görünümünü bozmadan televizyonunda bir konsol gibi PC’de oyun oynamak isteyen kullanıcılar için kesinlikle tercih edilebilir bir ürün olmayı başarmış. Türkiye satış fiyatı henüz kesinleşmese de 8.000 ila 10.000 TL arasında bir fiyat bandına oturacağını tahmin ediyoruz. Günümüz döviz kurunu hesaba katıp, aynı sistemi toplamama şekilde almaya kalktığımızda da karşımıza 10.000 TL civarında bir fiyat etiketi çıkıyor. Ancak direkt olarak hazır sistemi almak çok daha mantıklı bir hareket olarak görülüyor. Uzun lafın kısası Zotac MEK1 beklentilerimizi fazlasıyla karşılayan bir ürün olduğu gibi Merlin’in Kazanı tarafından Editörün Seçimi ödülünü almaya da hak kazanıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu