Blog

Oyunların dinamiklerini inceliyoruz #2: Ultima Online – “Artifacts”

Ultima Online’ın uçsuz bucaksız olan evreni, oldukça geniş ve bir o kadar da geliştirilmeye müsait altyapılara sahiptir. Biz oyunculara bahşedilen bu eğlenceli oluşum, hem yapımcılar hem de yazılımcı oyuncular tarafından defalarca değiştirilebilir bir haldeyken ayrıca kendi içerisinde değiştirilmeden kullanıldığında bile bu yapıma vakit harcayanlara son derece keyif verecek sistemler barındırıyor. Bildiğiniz üzere serimizin ana konusu olan oyun dinamikleri adına bu yazımızda siz kıymetli okuyucularımızla beraber Ultima Online’da (UO’da) bulunan “artifacts” mekanizmasına şöyle bir göz atacağız. Türkiye sunucularında pek rastlanılmayan ancak yurt dışında, özellikle RunUO tabanlı sunucularda, sıkça görebileceğiniz “artifacts” modelinin kelime anlamından başlayarak içeriğimizi oluşturmaya başlayalım.

İngiliz Cambridge sözlüğüne göre “geçmiş bir zamanda üretilmiş nesne (tıpkı bir araç gibi)” anlamını taşıyan “artifact” kelimesi, bir anlamda insan eliyle oluşturulmuş ve uzun bir süre varlığını koruyabildiği için antika olarak sayılan değerli eşya kavramı olarak biliniyor. Bu bağlamda, Ultima Online’ın kendi hikayesinde çeşitli dönemler bulunmaktadır. Yapımcılar tarafından oluşturulan bazı özel eşyaların arka planında kendi hikayeleri mevcuttur ve bunlar geçmiş zamanlardan gelmektedir (hazinede çıkan eşyalar, miras kalmış eşyalar, canavarlar tarafından ele geçirilmiş insan yapımı eşyalar vesaire). Evrenin dengelerini göz önünde bulunduran sunucu sahipleri, bu kıymetli araçlara, sunucularının dengelerini alt üst etmeyecek şekilde, diğer eşyalardan farklı güçlere sahip olacak şekilde birtakım özellikler verirler. Görüldüğü üzere sistemin temel işleyişi, kelimenin kendi anlamını baz alarak oluşturulmuş. Buna ek olarak, bu oyunu oynayanların kesinlikle hatırlayacağı üzere yapımın kendi içerisinde çeşitli zindanlar, bölgeler, hazineler ve oyunculara daha birçok kazanç sağlayan yerler mevcuttur. Değerli ve eski eserler olarak adlandırabileceğimiz eşyalar, UO haritasının farklı bölümlerinde ortaya çıkarlar. Bu varlıkları elde eden kullanıcılar, kendileri için büyük avantajlar elde ederler. Bazı avantajlar, “ekonomik avantaj” olarak karakterlere yansırken bazı avantajlar ise düello konusunda kan kokusunu benimsemiş savaşçılara özel güçler sağlarlar. Peki bu avantajlara nasıl ulaşılır, bu konuyu biraz irdelemek gerekir.

Değerli eserleri elde etmenin birden fazla yolu vardır. Bu yöntemler arasında en popüler yöntemlerden biri, hırsızlıktır. Şahsıma göre Orta Çağ’da geçen düzende yer alan hırsızlar, hem ticari anlamda hem de silah anlamında paha biçilemez birçok objeyi,  profesyonel bir şekilde, ceplerine indirebiliyorlar. Hırsızlığı tercih etmeyen kullanıcılar ise zindanlarda gezerek, canavarları keserek, zanaatkârlığını konuşturarak veya sunucuların özel etkinliklerine katılarak hırsızların elde ettiği aynı kazançları elde edebiliyorlar (bazı eşyalar sadece bir yöntemle elde edilebiliyor). 1990’lı yılların sonunda ve 2000’li yılların başında bu oyunu oynayanların bildiği gibi bu eşyalara eskiden “artifact” denilmiyordu. Bu kavramın yerine “retro-fitted” kavramı kullanılıyordu. “Retto-fitted” kelimesi, teknoloji bakımından yenilenmiş demektir. Bu ufak bilgiyi de atlamadan diğer konulara geçmemiz gerektiğini düşünüyorum.

Artifact olarak tanımlanan eşyalar, ilk olarak UO’nun “Age of Shadows” (AoS) paketinde ortaya çıktı. 28 Şubat 2003 yılında piyasaya sunulan AoS, oyuncular tarafından çok beğenilmişti. Bu sistemle bağlantılı olarak Origins Systems tarafından oyunculara yapılan ilgili duyuruda, bu tarz eşyalara sahip olmak isteyen kullanıcıların Doom zindanına gitmesi gerektiği belirtildi. Doom zindanını diğer zindanlardan ayıran en farklı özelliği, kendisinin UO evrenindeki en güçlü ve en kötü canavarı kendi içerisinde barındırmasıdır: “Dark Father“. 

Dark Father, bütün kötülüklerin babası olarak evrende yer almaktadır ve nadir bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Tek bir kişinin, hatta bir partinin bile kesemeyeceği kadar güçlü olan Dark Father, neredeyse sunucudaki bütün güçlü savaşçıların kendisine saldırmasıyla alt edilebilen bir yaratıktır. UO’nun “Stygian Abyss” isimli ek paketinin çıkmasına kadar en büyük ve en zor zindan olarak tanımlanan Doom, birçok oyuncuyu zengin ederken birçok oyuncuyu da madara etti. Konumuza geri dönecek olursak Doom zindanında savaşarak elde edilebilecek eşyaların dışında ayrıca bir de “rare” olarak adlandırılan ve sadece çalınarak elde edilebilen objeler ortaya çıktı. Bu objeler, genellikle ev dekorunda kullanılan objelerdir. Hırsızlık ile sadece bir kişinin elde edebildiği değerli tabloların, değerli aletlerin ve değerli antikaların parasal anlamda ticari değerleri son derece yüksek meblağlardır. Kısacası hem canavar öldürerek hem de hırsızlık yaparak kazanç elde edebildiğiniz sistem, aslında ilk zamanlarda oyuncular tarafından biraz yanlış anlaşıldı. Oyuncular, yapımcı şirket tarafından yapılan ilgili açıklamadan hemen sonra direkt olarak Doom zindanındaki canavarları kesmeye yöneldi ancak hesap edemedikleri faktör, hırsızlığın da bir kazanç kapısı olarak Doom’da kullanılabileceği idi.

“Artifact” mekanizmasının çok fazla detayına inmeden (çünkü bu yazının amacı işleyişe dair temel bilgileri sizlere sunmak) sistemle ilgili diğer temel bilgileri sizlere aktarmaya devam etmek istiyorum. 2004 yılında sürücü koltuğuna geçen Electronic Arts, “Paragon” sistemini devreye soktu. Bu sistemin ilk “artifact” versiyonundan farkı, oyunculara “minor artifacts” seçeneğini sunmasıdır. Bu opsiyon ile beraber artık evrende iki çeşit değerli eşya türü oluştu: “Major Artifacts” ve “Minor Artifacts“. Bu iki kavramın kendi dilimizdeki anlamları, sırasıyla, ana eserler ve küçük (ikincil anlamında) eserler olarak bilinmektedir. Önemli bir bilgiyi sizlere iletmem gerekirse Paragon görevlerinde düşen eşyalar aslında “artifact” özelliğine sahip eşyalar değillerdir ancak kullanıcılar, bu etkinlikten düşen eşyalara “küçük/ikincil eserler” tanımını yaptılar ve bu tanım öylece kalıplaştı. Paragon olarak adlandırılan işleyiş, “Treasures of Tokuno” isimli etkinlikte de kullanıldı. İçerisinde özel eşyalar barındıran Tokuno hazineleri, bir dönem için oyuncuların gözdesiydi. 30 Ağustos 2005 tarihinde yayımlanan Mondain’s Legacy adındaki ek paketle beraber bu hazinelerin değeri düştü. “Hazinelerin değeri neden düştü?” sorusunun cevabı, hazine avcılığı ile elde edilen birçok ikincil eşyanın artık zanaatkârlar tarafından da üretilebilir objelere çevrilmesidir.
Halloween 2006” ve “Ophidian Invasion” isimli etkinliklerle beraber yeni ve değerli  başka eşyalar sunuculara eklendi. Bu etkinlikler, görev yapılma mantığı ile hazırlanan etkinliklerdi ve oyuncular, birbirleriyle kıyasıya mücadele ettiler. Bu görevlerin oyunculara sadece değerli eşyalar kazandıran düz “artifact” mekanizmasından farkı (örneğin “Truth and Redemption” görevi), görevleri başarıyla tamamlayan kullanıcılara hem son derece verimli eşyalar kazandırması hem de “The Redeemer” (kurtarıcı, mesih, kurtarıcı kimse) unvanını vermesidir. Takvim yaprakları 2007 senesini gösterdiğinde, UO’nun onuncu yıl etkinlikleri gerçekleştirildi. Onuncu yıla özel olarak “Anti-Virtue Dragons” isimli yeni bir düzenek hazırlandı. Bu düzeneğin, bir önceki düzenek olan Paragon düzeneğinden farkı, “artifact” özelliği taşıyan fazilet (erdem) temalı yeni objelerin kazanılmasının kapılarını oyunculara açmasıdır. Yapımcı firma, bu hamleye müteakip olarak o dönemde bulunan bazı değerli eşyaları, özellikle Stygian Abyss ve High Seas versiyonunda yer alan bazı kıymetli araçları (bütün objelerin bu sınıftan çıkarılması için ilgili forumlarda tartışmalar yapıldı), “nadir yapay doku” (“Artifact Rarity“) sınıfından çıkarttı. Bu özel duruma binaen sizlere, Despise isimli zindanda yağmalama eylemlerinizi yapmanızı öneririm.
Değerli araç ve gereç yağmalamanız adına sizler için UO’nun orijinal içeriklerine şöyle bir göz attım ve oyunun sizlere tavsiye ettiği “artifact” bölgelerini aşağıda yazdım. Buna göre:
1 – Doom Zindanı
2 – Tokuno Adası
3 –Anti-Virtue” Zindanı (çıkış tarihi olan 2007 yılında geçici bir etkinlik şeklinde tasarlandı fakat şimdi kalıcı bir dizayn olarak oyunda yer alıyor)
 
4 – Stygian Abyss ve Underworld Zindanları
5 – Wrong Zindanı (kanımca en kolay zindan)
Yukarıdaki zindanlardan, “Artifact Rarity” sıfatına sahip olan eşyaları düşürebilirsiniz. Bunun dışında aşağıdaki listede, oyuncular tarafından piyasada “Artifact Rarity” olarak sayılan ancak gerçekte bu unvana sahip olmayan (yine de bu unvana sahip eşyaların taşıdığı özel güçlerin benzerlerini taşıyan eşyalar) eşyaların düştüğü mekanlar yer alıyor:
1 – Ararat Bölgesi’nin Yaratıkları | “Shadowlords” isimli yaratıkları kesmeye yönelin.
2 – Ararat Bölgesi’nin Çalınabilen Eşyaları | Bu bölgede çalınabilen bazı eşyalar mevcuttur. “Stealing” isimli yeteneğinizin 100.0 olması şart.
3 – Champion Spawn” Etkinliği | Etkinlik yöneticileri tarafından bir kopyası oluşturulmuş özel eşyalar buradan düşüyor
4 – Covetous Zindanı’nın Yaratıkları | “Cora the Sorceress” isimli yaratıkları kesin.
5 – Despise Zindanı’nın Yaratıkları | Zindanda bulunan “Adrian the Glorious Lord” ve “Andros the Dread Lord” isimli yaratıkları yok edin.
6 – High Seas Canavarları
7 – Ilshenar Bölgesi’nin Paragon’a Bağlı Olan Canavarları | Buradan “ikincil” değerdeki eşyalar düşüyor.
8 – Denizler | Paragon’a bağlı olan “Leviathan” isimli deniz yaratığını kesin. Buradan “ikincil” değerdeki eşyalar düşüyor (bu canavarları denizden avlamak için balıkçı ağı kullanın).  
9 – Mondain’s Legacy Canavarları | Sadece Mondain’s Legacy versiyonunu kullanan sunucularda bulabileceğiniz “Peerless” sınıfına ait canavarları kesin. Buradan “ikincil” değerdeki eşyalar düşüyor.
10 – Diğer Yol ile Elde Edilen Eşyalar | Tıpkı “The Reedemer” unvanını kazandığınız etkinliklerden elde edebileceğiniz ikincil değerdeki eşyalar buradan düşüyor.

Yukarıda size bazı canavarların görsellerini hazırladım (diğerlerinin görsellerini internet üzerinden rahatça bulabilirsiniz). Şimdi, değerli eşyaların bulunduğu diğer bölgelere bir göz atalım:

11 –Peerless” Canavarları | “Medusa“, “Chief Paroxysmus“, “Stygian Dragon“, “Monstrous Interred Grizzle“, “Lady Melisande“, “Travesty, Shimmering Effusion” ve”Dread Horn” isimli canavarları kesin.

12 –Shadowguard” Canavarları | “Time of Legends” eklentisine sahip olan sunucularda yer alan yaratıklardır. “Valley of Eodon” vadisindeki canavarları kesin.

13 – “Stygian Abyss” Canavarları | Stygian Abyss Dungeon, Tomb of Kings ve Underworld isimli zindanlara gidin.

14 – Hazine Haritalarında Yer Alan Bölgeler | “Paragon” isimli sisteme bağlıdırlar ve ikincil değerdeki eşyalar düşer.

15 – Tokuno Bölgesi’nin Hazineleri | “Tokuno Hazineleri” isimli etkinlik artık yapılmıyor. Bu bağlamda, bu hazinelerden çıkan eşyaların yerini “Lesser Artifacts” sınıfında bulunan eşyalar aldı. Buradan hareketle artık yapmanız gereken şey, on adet “Lesser Artifact” sınıfında bulunan eşyayı, imparatorluğa bağlı olan Zento şehrinin ticaret bakanına götürmeniz (ticaret bakanının adı, Ihara Soko). İlgili bakana daha az değerli olan eşyalardan on adet götürmeyi başarırsanız ticaret bakanı size “Greater Artifact” sınıfında bulunan bir eşya hediye edecektir. Bu sınıfta bulunan eşyaların değeri, Tokuno Hazineleri’nden çıkan eşyalarla aynıdır. “Lesser Artifact” etiketli eşyaları pazarlarda da bulabilirsiniz. Bunların dışında, üretilen değerli eşyalar da mevcuttur. Kalitelerinden dolayı “artifact” olarak oyuncuların gözünde kıymetli olan bu objelerin üretiminde kullanılan malzemelere, “Peerless” sınıfındaki yaratıkları keserek ulaşabilirsiniz.

Yazımızın sonuna gelmiş bulunmaktayız. Bu içeriği okuyan bütün okuyuculara teşekkür ederiz. Bir sonraki inceleme yazımızda görüşmek üzere. Esenle kalın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu