Makale

PC, oyuncular için halen en iyi oyun platformu!

Öncelikle belirtmem gereken bir olay var. Ben oyunculuk ve editörlük hayatım boyunca PC ağırlıklı olmak üzere genel olarak iki tarafa da eşit yaklaşmayı tercih ettim. Benim için PC oyunculuğunun cazibesi bir yana, konsol oyunlarının özel oyunları yeri geldiğinde tahtı ele geçirdi. Yeri geldi gecemi gündüzümü Rome: Total War’da tükettim, yeri geldi God of War ile ihtişamın tadını aldım. Yeri geldi, geç edindiğim için Uncharted’ı uzunca bir süre uzaktan izleyerek yetindim (sonra acısını fena çıkarttım), yeri geldi hayranlıkla Gears of War’un aksiyon oyunlarına çizdiği yolu takip ettim.

İşin temeline indiğimdeyse hep bir PC oyuncusu olduğumu fark ettim. Kütüphanemdeki oyunlardan tutun, Steam oyunlarıma kadar bugüne kadar tüm oyun yatırımımı PC için yapmışım. Elime 3-5 kuruş geçince gidip kendi bütçeme en uygun ekran kartını almışım.

Her ne kadar oyun satışlarına yansımasa da PC oyunculuğu dünya genelinde büyük bir patlama yaşıyor. Satış konusuna bir şey diyemiyorum çünkü insanoğlu olarak bir şeyi bedava elde edebiliyorsak, bunun yanlış veya doğru olduğunu pek kafaya takmıyoruz. Bu durum büyük firmaların PC platformunu es geçmelerine neden olurken, aynı zamanda F2P modeline geçiş sağlıyor.

Böyle bir şeyi tartışırken korsan oyunları denklemin dışına almak gerekiyor. Eğer oynayabiliyor olsaydık, her konsolda, her platformda korsan oynardık. Xbox 360 bunun en büyük kanıtı olarak gösterilebilir. Korsan oyunculuğun iki tarafa da (PC’ye elbette ki daha çok) tüm platformlara ve geliştiricilere zarar verdiğini varsayabiliriz.

Peki, cidden hangisi? PC mi konsol mu?

Benim cevabım PC değil ama hep yakın olduğum platform PC oldu. Zaten bunu yukarıda da yazdım. PC oyunculuğu bir şekilde her zaman bana daha iyi bir performans sundu. Sadece sistem ve donanımdan bahsetmiyorum. Aynı zamanda erişebilirlik açısından ortada her zaman büyük bir fark var.

Konsolların ve konsol oyunlarının insanlara daha sosyal bir oyun deneyimi yaşattığını düşünüyorum. Arkadaşlarınızı toplarsınız ve iki el FIFA atarsınız, Go Kart oyunu oynarsınız, hep beraber Heavy Rain izlersiniz… Bunlar hakikaten konsolların en değerli yanı ama bundan yıllar önce 56K modemlerimizde Half-Life ve Quake III oynarken de inanılmaz eğleniyorduk.

Aslına bakarsanız şu an bile istesek Half-Life ve Quake oynayabiliriz. PC oyunculuğunun erişim imkanı her geçen yıl konsollara göre kat be kat artmakta. Bugün canınız sıkılsa hemen açıp bir StarCraft atabilirsiniz ama eğer doğru konsolunuz yoksa bazı konsol oyunları sizin için geçmişte kalmıştır. O oyunlar için sunulan emulator desteğinin yine PC’den gelmesiyse ironin son noktası olabilir.

Aradaki grafik ve performans farkına değinmek gerekirse PC’nin halihazırda çok ama çok üstün olduğu gerçeğini kabul etmek gerekiyor. Aynı zamanda aşırı sağlam bir ekran kartının, konsol fiyatı olduğunu da görmemezlikten gelememek gerekiyor. Şu bir gerçek: Hangi konsolu çıkartırsanız çıkartın, eninde sonunda PC’ler sizin grafiklerinizi geçecektir.

Son dönemde fps ve çözünürlük oranlarının böylesine tartışılıyor olmasının nedeniyse, bu sefer PC’lerin çok çabuk daha iyi performansa erişmesi oldu. Hatta konsollar piyasaya sürüldüğünde orta seviye oyun bilgisayarları fersah fersah daha iyi grafikler sunabiliyordu. Ben PlayStation 3 çıktığı dönemki grafikleri hatırlıyorum. Oyun tanıtım videolarını izlerken, resmen dibim düşüyordu.

Şu an ise çıkacak her konsol oyunun downgrade yiyip yemeyeceğini tartışıyoruz. Duruma en güzel örnek olarak Battlefield: Hardline verilebilir. Oyun konsollarda 60fps çalışabilmek için çözünürlüğünden feragat etmek zorunda kaldı. PlayStation 900p çözünürlük sunarken, Xbox One, Xbox 360 dönemlerine kadar gidip, oyunu 720p olarak çalıştırdı. İşin performans kısmında, birkaç yıl sonra 4K çözünürlük PC oyunculuğu için bir standart haline gelecek ve işte o zaman ipin ucu fena kaçacak.

Biz pek bahsetmesek de işin bir de hiç azımsanamayacak ölçüdeki simülasyon tarafı var. Forza ve GT serileri oyunculara belli ölçüde bu hissi aşılamaya çalışsa da, rFactor gerçeği ve sürüsüyle simülasyon oyunu PC platformunun tercihinde başrolü oynuyor.

Sanırım PC oyunculuğu her ne olursa olsun en iyi seçenekleri sunan oyun platformu olma özelliğini kaybetmiyor. Ya sizin tercihiniz nedir? Yoksa PC oyunculuğu yıllar önce gücünü kaybetti mi? Fikirlerinizi gerçekten merak ediyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu