Yazıyı okuduktan sonra konu hakkında hazılanan ana sayfadaki anketimize de katılımınızı bekleriz.
Şimdi sizlere internetten bulduğumuz aynı konu üzerindeki iki tezat fikrin karşılaştığı bir haber yayınlıyoruz. Konumuz son birkaç yılda, özellikle konsolların büyük bir ilerleme kaydetmesi ile birlikte akıllara gelen o malum soru; PC oyunculuğu ölüd mü, ölmedi mi?
Bugün VG247’de yayınlanan bir habere göre eski Microsoft yöneticisi Ray Ozzie artık “post-PC dünyasında” yani PC’nin geride kaldığı bir dünyada yaşadıklarını iddia etti. Lakin PC’nin kullanılabilirliğinin ise hala devam ettiğini de sözlerine ekledi.
Bill Gates’in Microsoft’taki teknoloji vizyonerliği görevini bırakmasının ardından bu görevi devralmış olan Ozzie katıldığı bir teknoloji konferansında şunları söyledi:
“İnsanlar ‘PC’nin geride kaldığı bir dünyada mı yaşıyoruz?’ diye mi tartışıyorlar? Bunu neden tartışıyorlar ki? Elbette artık post-PC döneminde yaşıyoruz. Lakin bu demek değil ki PC öldü, bunun tek anlamı şu ki, eskiden onlardan PC diye bahsettiğimiz durumlardaki cihazlar için artık farklı isimler kullanıyor olmamız.”
Öte yandan kar amacı güdmeden, dünya üzerindeki PC oyunculuğunu büyütmek niyeti ile kurulan ve bu endüstrinin lokomotifi olan PC Gaming Alliance (PCGA)’ın yaptığı geleneksel “Horizons” araştırma raporunda ise 2011 yılının PC oyunculuğu alanındaki gelişimi satış rakamları ile açıklandı. Dernek adına DFC Intelligence araştırma firması tarafından hazırlanan raporda 2011’in sonu itibari ile yıllık satış oranları ve 2015’e kadar tüm dünya üzerindeki PC oyunculuğu yazılım endüstrisini kapsayan ana hatları bulunuyor.
Rapora göre küresel PC oyun pazarı 2011’de de sürpriz bir şekilde büyümeye devam ederek 18.6 milyar dolarlık rekor bir seviyeye ulaştı. Bu da 2010 yılındaki büyümeden %15 daha fazla bir gelişim olduğunu gösteriyor. Coğrafyaya bakılmaksızın takip edilen pazar segmentleri 2011’in genel PC gelirinde bir düşüş yaşandığını gösterirken Çin’in global pazara oranla yaklaşık iki katlık büyümesi ise %27’lik bir artış ile devam ediyor. 2011’de ülkenin oyunlardan elde ettiği gelir 6 milyon dolar.
Buna ek olarak Kore, Japonya, Amerika, Britanya ve Almanya’nın yetişkin oyunlar pazarları toplamı ise bu 2011’de %11 gibi gözle görülür bir artış yaşayarak toplamda 8 milyar dolarlık gelir elde etti.
2010 yılından 2011’e kadar yapılan PC oyunculuğu alanındaki yatırımların ise sektöre büyük katkı sağladığı bir gerçek. Aralık ayı neticesinde halka arzlarda Zynga ve Nexon yılı lider kapattılar ve her ikisi de 7 milyar dolar dolarlık hisse senedi satışı yaptı. Zynga 2011’de gelirini neredeyse ikiye katlayarak 1.1 milyar dolarlık bir kazanç elde ederken Nexon’da benzer bir başarı gösterdi.
Öte yandan son zamanların gözde oyun çeşidi olan F2P’ler de belli ki sektörün oldukça işine yaramış. Nitekim Alman firması Bigpoint sağladığı F2P oyunları ile 2011’de 350 milyon dolarlık bir kazanç sağlayarak firmanın ününü ülke sınırları dışına taşırdı.
Lakin PC oyunculuğu konusundaki yatırımların liderliğini hala Asya firmaları çekiyor. Özellikle yerel pazarda inanılmaz bir iktidar kuran Asya firmaları küresel anlamda da giderek büyüyor. 2011’de en çok göze çarpan başarı ise Çin firması Tencent’in Riot Games’i 400 milyon dolara satın alması.
Sonuç olarak raporda PC oyunculuğunun 2015’e kadar yaklaşık 25.5 milyar dolarlık bir artış ile %37’lik büyüme yaşayacağı düşünülüyor. Bu artışın en büyük etkeni ise genişbant bağlantılar ve dijital dağıtım çözümlerindeki zorlukların azalması ile küresel temeldeki ödeme metodları.
Şimdi başa dönüp ve bu iki görüşü karşılaştıracak olursak, belki Ray Ozzie konuşmasında da bahsettiği gibi “öldü” kavramını PC’nin adı için kullanmış, lakin bir cihazın isminin öldüğünü söylüyorsanız o kavramı tümden öldürüyorsunuz demektir. Dolayısı ile “post-PC” denildiği zaman çağı geçmiş ve artık fazla kullanılmayan bir teknolojiden bahsediliyor. Lakin gördüğünüz gibi PCGA’in raporunda ise PC oyunculuğunun dolayısı ile PC’nin (çünkü oyunlarında yanında prosefyonel yazılım satışları da mevcut) en iyi yılının 2011 olduğu gösteriliyor.
Siz ne dersiniz? Post-PC zamanında mıyız veya oraya doğru mu gidiyoruz? Yoksa bunların hepsi bir aldatmaca mı?