Sizinkiler

PC ve konsol oyunculuğu üzerine

Aşağıda yer alan “PC ve konsol oyunculuğu üzerine” hakkındaki güzel imakale yazısı, Milamber nick’li okurumuz Özgün Karabulut tarafından hazırlanmıştır. Kendisine katkılarından dolayı teşekkür ediyoruz. Sizler de her türlü yazınızı mektup2@merlininkazani.com adresine gönderebilirsiniz. Yazı gönderme koşulları için tıklayın

Oyunlardaki mazim atarilerle başladı yani oyunculuğa konsolla başladım diyebiliriz. 90’lı yıllarda sahip olduğum bu aletle (çıkışı 70’lerin sonu) evde tek başına, mario, street fighter ,mortal combat, batman, superman, pac man ve daha aklıma gelmeyen bir sürü oyun oynadım.

Kaset takarak oynanan bu oyunlar şimdiki yeni nesil konsol oyunculuğuna ön ayak oldular. Daha sonra 1994 yılında piyasaya çıkarılan Playstation bu emektar cihazı yavaş yavaş tarihe gömdü ve oyuncular arasında yerini hızla aldı. O zamanlar için devrim niteliğinde olan grafikleri, VCD oynatabilmesi ve müzik CD’lerini çalabilmesi, sonraki yılların temellerini atacak oyunları Dünya çapında milyonlarca satmasını sağladı ve böylece günümüze kadar gelen ve bazıları da hala devam eden serilerin ilk oyunlarını çıkardı.

Bunun yanında aynı tarihlerde Commodore 64’ü görüyoruz. Commodare sahibi olmadığımdan oyunlarını incelediğimi ve tarihçesi hakkında bilgi aldığımı söylemeliyim. Commodore da, Atari 2600 ve serisinin yaptığının benzerini yaparak PC oyunculuğunun temellerini atmıştır. Orta yaşlı nesiller bilirler, bu cihaz özellikle onlar için efsanedir ve hepsi onun oyunlarından büyük zevk aldıklarını söylerler. Fazla alternatifi olmayan oyun dünyasında Sony bu durumu değiştirerek Playstation’u piyasaya sürdü ve sonu gelmeyen rekabetin ve kıyaslamaların fitilini ateşlemiş oldu.

PC ve Playstation 90’lar ve 2000’lerin başında daha gelişime aç, üretimi sürekli düzeyde olduğundan o dönem birbirinden güzel efsane oyunlar yapıldı ve bunların seri haline gelmesi kesinleşti. Konsol yapımlarının devamının geleceğini açıklayan Sony 2000’lerin başında kendine konsollar çapında ilk ciddi rakibini de bulmuş oldu; Xbox. Bu konsol diğerlerine göre çok yeni de olsa, kısa zamanda büyük başarı yakalayıp oyun pazarında etkili olmaya başladı, ancak şu bir gerçek ki farklı oyunları bulunsa da Playstation’la genelde aynı oyunlar piyasaya sürülüyor ve seçim şansı biz oyunculara bırakılıyor.

Günümüz…
Yazının başında oyunlarla ilgili ilk anılarımı atari ile yaşadığımı söylemiştim daha sonra pek çok konsol ve PC’ye sahip oldum. Bu yüzden tarafsız olabileceğimi düşünüyorum, her iki tarafın da birçok artısı ve eksisi var ancak ikisinin rekabetinden biz oyuncular karlı çıkıyoruz, bu unutulmaması gereken tek gerçek.

Konsollar bir defa alındığında yenisi çıkana kadar tekrar yenilenmesi gerekmeyen ve sabit bir grafik anlayışıyla oyunculara sunulan cihazlardır. Genelde TV’ye bağlanan konsollar oyuncuya büyük ekranlarda, yüksek bir teknolojiyle hizmet sunuyorlar. PC oyuncularına göre daha rahat bir ortamda oynanabilen konsollar günümüzde PC’ye rakip olabilmek için içlerine internet ve DVD-Bluray özelliklerini de katarak kullanıcılarına hiçbir eksikliği yaşatmamaya çalışsalar da şunu unutmamalıyız ki konsolların temeli her zaman bir oyun aracı olmalarıdır. Açık bir şekilde konsolların sonrada PC’nin artı ve eksilerini görelim ki doğru bir kıyaslama yapma olanağımız olsun.

KONSOLUN ARTILARI
1)Bir kere alındıktan sonra donanım için herhangi bir masraf çıkarmaması
2)Daha büyük ekranlarda rahat bir ortamda oynamaya olanak vermesi
3)Kendini yenilemeye gerek duymadan (yeni nesilleri çıkmadan) uzun yıllar kullanılabilmesi
4)Kolay taşınılabilir, ufak ve şık tasarımları
5)Oyun kurma, virüslerle uğraşma, harddisk yer sorunu vs olmaması
6)Optimizasyon sorunu yok
7)Metal Gear Solid, God Of War, Red Dead Redemptation, Heavy Rain, Gears Of War, Uncharted, Killzone, Gran Turismo, Fight Night gibi sadece konsollara özgü efsane oyunlar.
8)Çoğu oyunun PC’den önce konsollara çıkması
9)Cihaz manasında pek çok alternatifinin bulunması (XBox  ,Playstation, Wii, vs…)

KONSOLUN EKSİLERİ
1)PC ile kıyaslandığında grafiklerin yetersiz kalması ve herhangi bir grafik ayarı yapılamaması
2)FPS oyunlarında alışması zor kontroller
3)Aynı anda pek çok işlemi yapamıyor oluşu
4)İnterneti etkin olarak kullanamama
5)Yüksek fiyatlı oyunlar ve zor bulunan indirimler
6)Büyük oranda oyuna yönelik olduğundan kullanıcının ekstra bir PC ye sahip olması gerekliliği
7)Strateji oyunlarının oynanamıyor oluşu
8)MMORPG oyunlarının oynanamaması
Konsollarda durum böyle birde Pc cephesine bakalım…

Vazgeçilmez bir aşktır PC oyunculuğu
Ne kadar, PC oyunculuğu ölmek üzere dense de bu benim katılmadığım bir fikir. Son yıllarda oyuncuların bir kısmının konsollara kaydığı doğru olabilir, ancak bu PC’nin öleceği anlamına gelmez. Hala devası bir PC oyuncu kitlesi var bunun büyük bölümünü online oyuncular oluştursa da, single player takılan oyuncular da az değiller ve bitecek gibi görünmüyorlar.

Zaten bu tür tartışmaların mantığını anlamak pek mümkün değil sanal ortamlarda demogoloji yapmak isteyen bir kesim ortaya böyle bir tartışma atmış ve bu da kamuoyunun ilgisini çekmiştir. Belki PC’ye bazı oyunlar geç çıkıyor ya da hiç çıkmayabiliyor ya da konsol oyuncuları strateji, devasa online oyunları oynayamayabiliyorlar ama bir teraziye koyduğumuzda her iki tarafında dengede olduğunu görebiliriz. Ancak şu da bir gerçek ki son yıllarda PC biraz daha ihmal ediliyor bu da sinir bozucu bir durum, korsan oyunlar ve internetten yasa dışı yollarla indirme maalesef yapımcıların PC oyunculuğunu geri plana itmesine yol açtı.

Gelelim PC’nin artı ve eksilerine.

PC’NİN EKSİLERİ
1)Oldukça yaygınlaşmış korsan oyunlar
2)Oyun kurulumu ve harddisk kapasite sorunu
3)Geniş internet ağının getirdiği virüs tehdidi
4)Bazı oyunların konsoldan sonra çıkması ve bazılarının hiç çıkmaması
5)Oyunlardaki yüksek sistem ihtiyaçları
6)Donanımı yenileme gereği ve ortalama bir makinenin ömrünün 2-3 sene olması

PC’NİN ARTILARI
1)Aynı anda pek çok işlem yapabilme
2)Yüksek grafik kalitesi ve bunu ayarlayabilme
3)MMORPG türündeki muhteşem oyunları oynayabilme şansı
4)Klavye, fare ikilisinin kontrolünün rahat olması(özellikle FPS’lerde)
5)İnternet üzerinden yapılan büyük indirimlerle ucuza oyunlar oynayabilme şansı
6)Strateji gibi büyük bir türün oynanabilmesi
7)Total War, Civilization, Football Manager, World Of Warcraft, Guild Wars, Company of Heroes, Command&Conquer, Diablo vs gibi PC’ye özel oyunlar
8)Gamepad sayesinde (kasayı TV’ye de bağlarsanız) konsolun hissini veriyor oluşu

Sonuç
Evet, her iki tarafında artı ve eksilerini tarafsız bir şekilde incelemeye çalıştım. Yıllarca hem konsol hem de PC kullandığımdan daha tarafsız bir yazı yazabildiğime inanıyorum. Şu an PC kullanmaktayım. Benim de tercihimden şikayetlerim elbette var ama bu onu sevmediğim anlamına gelmez. Şu unutulmamalı ki bu yazıda yazdıklarım tamamen benim kişisel düşüncelerimdir ve genele vurulmaması gerekir. Eğer yazdıklarımda eksik yada yanlış yerler görürseniz hatalarımı tamamlamanızı rica ediyorum.
 
Herkese iyi oyunlar.

Yarın Fuat Alpay’dan “I am Alive” incelemesi sizlerle olacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu