Oyun İncelemeleri

PlanetSide 2

2012 Gerçekten oyunculuk adına çok enteresan bir yıldı. Bundan 5 sene önce çok büyük bir devrim olacağı söylenen 2012 yılı, çoğu açıdan bir geçiş yılından fazlası olamadı. Bu önemsiz bir durum mu? Hiç değil, sadece hevesle 2.5 – 3 yıldır yeni jenerasyona geçmeyi bekleyen oyuncular biraz daha bekleyecek, çünkü 2012 içinde olmuş olan her şey aslında çok büyük bir 2013’ün hazırlığı! PlanetSide 2 gibi!

Öncelikle eğri oturup doğru konuşalım, piyasada kaliteli Free to Play oyun bulmak gerçekten zor hatta imkansıza oldukça yakın, örnekler mevcut fakat genel olarak parasını ödeyerek oynadığınız devasalar daha fazla hizmeti ve imkanı sağlarken genel kalite olarak daha yüksek olabiliyorlar. PlanetSide 2’nin hangi sınıfa girdiğini henüz söyleyip incelemenin keyfini kaçırmak istemiyorum fakat F2P konusunda güzel günler bizi bekler!

PlanetSide 2 nedir peki? Daha önceden Sony Online Entertainment tarafından 2003 yılında çıkartılan fakat çok ses getirmeyen orijinal PlanetSide’ın yeni versiyonu diyebiliriz. 7 Haziran 2011’de çıkacağı açıklandığında çok büyük bir heyecan ile karşılaşmamıştı belki fakat vaad ettiği şeyler oldukça büyüktü, vaad ettiği şeylerin yarısını bile gerçekleştiren oyunlar artık günümüzde başarılı sayılırken PlanetSide 2’nin yarısından fazlasını başarması çok iyi bir gösterge bence.

PlanetSide 2 aslında bir MMOFPS. MMOFPS türünde çok nadir örnekler çok nadir popülarite yakalabildiler, bu sebeple SOE’nin tekrar bu türe eğilmesi takdire şayan. Hem de devasa bir haritada sürekli olarak devam eden bir savaşın parçası olduğunuz bir MMOFPS, bu inanılmaz bir iş gücü, planlama ve bütçe gerektirmekte, buna bir de yeni jenerasyona yakın güzellikte grafikler ve muhteşem bir fizik motoru ekleyin, alın size PlanetSide 2!

İlk PlanetSide’ın hikayesi çok ciddi ve detaylı değildi, SOE bunun farkında olacak ki ekibe ödüllü yazar Marv Wolfman’ı ekleyerek oldukça detaylı ve ciddi bir kronoloji oluşturmuş durumda, çok fazla bahsedip PlanetSide 2 için oluşturulan hikayenin tadını kaçırmak istemiyorum, oyunun içine girerken atmosferle birlikte bu hikayenin tadını çıkartmanızı tercih etmekteyim fakat şunu söyleyebilirim, genel olarak 175 sene önce bulunan Auraxis gezegeninin dominasyonu için üç topluluktan biri adına savaşıyorsunuz.

Bunlardan ilki Terran Republic, Terran Republic dünyanın ana fraksiyonlarından birisi ve genel olarak askeri güçleri ve otoriter yönetimi sayesinde yasaları korumaya çalışmakta, ilk bakışta iyi adamlar gibi görünseler de hiçbir şey göründüğü gibi değildir. İkincisi ise New Conglomerate, New Conglomerate Terran Republic’in karşısında duran özgürlük savaşçıları olarak lanse ediliyor, korsanlar, endüstri devleri ve suçlulardan oluşan bu grup Terran Republic’in Auraxis üzerindeki baskısını kırmaya çalışıyor. Üçüncü fraksiyonumuz ise Vanu Sovereignty, Vanular antik teknolojilerin gizemli güçleri sayesinde insanlığın evrileceğini ve bu evrimin insanoğlunun ulaşması gereken yegane şey olduğunu savunmaktalar, genel olarak uzaylı teknolojisi kullanıyorlar, bence oynaması en eğlenceli sınıfta onlar.

Oyuna MMORPG dememekten kendimi zor alıyorum çünkü nefis hazırlanmış sınıflar var. Genel olarak altı kategoriye ayrılan bu sınıflar sırasıyla Light Assault, Heavy Assault, Medic, Engineer,Infiltrator, Mechanized Assaut Exo-Suit (MAX) olarak değişmekte. Her sınıf gerçekten gerekliliklerini fazlasıyla yerine getirebilecek donanımlara sahip. Özellikle Infiltrator gibi saklanabilen sınıfları seçip, düşman üssünün yüz metre ötesinde pozisyon alıp, saatlerce karlı havada üsse giren bütün düşmanları bir bir avlamak gerçekten Sniper meydan okumalarını sevenler için inanılmaz bir tecrübe, hele sonra o üssü tek başınıza aldığınızda yaşadığınız “başarmışlık” hissiyatı muazzam.

Oyun içinde sınıfları değiştirebiliyorsunuz tabii, karakterinizi yarattıktan sonra sınıfımı değiştiremeyeceğim korkusu yaşamanıza gerek yok, gönlünüzde farklı durumlara farklı sınıflar açıp keyfini çıkartabiliyorsunuz.

Sınıflar ve sınıflarla birlikte gelen silahlar dışında PlanetSide 2’nin en vurucu yanlarından birisi inanılmaz araçlar ve bu araçlarla savaşın seyrini değiştirmek. Her fraksiyon için genel olarak 5 araç var, bunlardan 5 tanesi genel , yani seçtiğiniz fraksiyona özel değil, bir de her fraksiyonun birer kendine özel gemisi ve zırhlı tankı var. Vanu fraksiyonu The Scythe isimli gemiyi kullanırken Terran’lar Mosquito isimli modellere sahipler, bu konuda bir taş kağıt makas sistemi mevcut ve bence bu oyunu dengeye kavuşturan en önemli özelliklerden biri.

Grafiklerden ve müziklerden en son bahsetmeyi kafama koymuştum, çünkü oyunun en güzel yanlarından birisi bu. PlanetSide 2’nin kullandığı motor oldukça yeni ve şu anda bu motoru kullanan tek oyun olma özelliği taşıyor. Forelight Engine nVidia’nın PyysX API’sini kullanan, yeni jenerasyona kapı açan bir motor. Özellikle güçlü bir bilgisayarınız varsa PlanetSide 2’de grafikleri son ayarlara getirdiğinizde gerçekten inanılmaz bir görsellik ve sunum olduğunu fark ediyorsunuz.  Forelight ile yapılan bir başka proje ise efsanevi MMORPG Everquest’in yeni jenerasyon devamı olacak olan Everquest Next projesi, yani şunu söyleyebilirim ki dünya çapında çoğu oyun editörü böyle düşünmekte, Forelight Engine yeni jenerasyona dair ilk motorlardan birisi ve büyük ihtimalle daha bu motorun gücünden faydalanan pek çok oyun göreceğiz, bu sebeple incelemenin başında yeni jenerasyondan bahsetmek istedim çünkü PlanetSide 2 bence yeni jenerasyonun ilk habercilerinden birisi.

PlanetSide 2 F2P yani bedava bir oyun dedik, peki ama bu kadar kaliteli bir oyun nasıl bedava olabiliyor? Çoğu yapımcının da artık geçtiği “Freemimum” modelini kullanan PS 2 bu sayede hem geliştirilcilerine para kazandırmayı hem de kalitesini korumayı başarıyor. Oyunun içinde satın alabileceğiniz ve sadece görselliği değiştiren pek çok eşya var, bunun dışında oyunun dükkan kısmından satın alabileceğiniz güçlü silahları isterseniz oyunun içinde birikim yaparakta alabilmektesiniz, yani “parası olan kazanır” durumu yok, aynı model League of Legends gibi pek çok popüler oyunda da hali hazırda bu sistemi kullanılmaktaydı zaten.

Peki son karar nedir? PlanetSide 2 zaten bedava, ben de MMOFPS’yi geçtim, FPS bile oynamayan, sevmeyen bir insan olarak bu oyunun çok güzel olduğunu söylüyorum, hemen Steam’e gidin, daha ne bekliyorsunuz!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu