Oyun Haberleri

PlayStation 4 hakkındaki tüm dedikodular

Yeni nesil Xbox’ın spekülasyonlarının ardından şimdi de PS4’ün dedikoduları gündemde.

Sony, şimdilik PS3 ve NGP’ye konsantre olmuş gözükse de, bir sonraki PlayStation konsolu üzerinde çalışmakta olduğunu tahmin etmek pek de zor değil.

PS3’ün ardından gelmesi beklenen yeni nesil PlayStation hakkındaki spekülasyonları ve beklentileri sizlerle bu derlemede paylaşacağız. Şimdi PS4’te bizi neler beklediğine değinmeye başlayalım.

PS4 Cell işlemciyi terkedip x86’ya geçebilir

Şubat 2011’de Sony/IBM ortak çalışmasıyla yürütülen PowerPC çipi projesinin başarısız olduğuna dair spekülasyonlar ortaya çıkmıştı. Sony, muhtemelen daha ileri düzeyde ve çok çekirdekli bir işlemci üzerinde çalışmakta ve 3 milyar doları bu iş için ayırdığı söyleniyor.

İşte bu çalışmanın sebepleri:

1. PlayStation 3 ile daha yüksek uyumluluk sağlayabilecek olması.
2. 2015’te (PS4’ün muhtemel çıkış tarihi) oyun geliştiricilerinin çok çekirdekli işlemciler üzerinde daha rahat oyun geliştirebilecek olması.
3. Toshiba’nın Cell fabrikasını 400 milyon sterline Sony’ye satmış olması.

PS4’te neler göreceğiz?

PS4’te yüksek bir ihtimalle 32nm’lik Cell işlemci göreceğiz. 16SPE bulunması beklenen bu işlemci, PS3’ün çipini ikiye katlayacak bir güce sahip olacak.

Blu-Ray player’ın PS4’te de olup olmayacağını tahmin etmek zor, fakat bir fiziksel sürücü ya da buna benzer bir dış öğenin bulunacağı muhtemel. Çünkü dijital sertifika ya da dijital download yöntemiyle oyun yüklemek Play Station kullanıcıları tarafından epey zor olacaktır. Oyunların boyutları şimdi bile 20-25 GB boyutlardayken, 2015 yılında daha da büyük oyunlar göreceğimizden eminiz. Bütün PS kullanıcılarının yüksek hızlı bağlantıya sahip olamayacağını Sony’nin de göz önünde bulundurması gerekecektir.

Play Station 4’te kontrolör olarak yine klasik gamepad ile karşılaşacağımızı şimdiden söyleyebiliriz. Dr. Richard Marks (Sony Computer Entertainment’ın Amerika AR-GE müdürü) bir sonraki konsolun öncelikle sistem donanımını geliştirmeye öncelik vereceğiz diyor ve kontroller konusunda devrimsel bir değişiklik olup olmayacağına dair bilgi vermiyor.

Eğer PS4’te Nintendo Wii ya da Kinect gibi bir devrimsel değişiklik yaşanacak olsaydı şimdiden spekülasyonları başlardı diye tahmin ediyoruz.

PS4’ün çıkış tarihi konusundaki spekülasyonlar

Sony, PS3 için 10 yıl civarı bir ömür biçti ve bir sonraki Play Station’un bu öngörü doğrultusunda 2015 ya da 2016 yıllarında piyasaya çıkması bekleniyor. PS3’te halen tam kapasite oyun çalışmadığından söz edilen günümüz teknoloji dünyasında PS4 için hala zaman olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Bir sonraki nesil taşınabilir konsol NGP’nin çıkması, Xperia Play’in çıkması ve Play Station Move gibi yeni teknolojilerin piyasadaki hakimiyetini arttırmasıyla birlikte Sony’nin daha uzun bir yolu olduğu gözüküyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu