Playstation ve Linux El Ele
“Kullanıcıya doyasıya oyun” amacıyla ortaya çıkan konsollar 100 oyunlu basit kutulardan sektörize olmuş, teknolojiyi devamlı zorlayan gelişmiş bir pazara döndüler. Günümüz konsollarıyla VCD, DVD izlemek internete bağlanmak artık bir hayal değil, gereksinim haline gelmiş durumda.
Konsolların kullanım alanlarının bu denli gelişmesi üreticilerin de sınırlarını zorlamasına neden oluyor. PlayStation ilk çıktığında “Bu aletin bir işletim sistemi olsa nasıl olurdu?” diye fantastik bir soru sormuştum kendimce. Neticede aletin grafik kaspasitesi yüksekti ve işlemcisi de fena değildi, donanımın hazır olduğu düşünüldüğünde, iş yazılıma kalıyordu. Bu tıkanmayı QNX, AmigaOS(workbench) veya tost makinalarına kadar girmeyi başaran Linux başarabilirdi ancak.
Penguen’i Yarınca İçinden Çıkanlar
Geleceğe kılavuzluk eden hayallerim Sony’nin PlayStation 2 için Linux Kit adı altında çıkan ürünüyle son buldu. Bu kit’in içinde öncelikle açık kod olarak geliştirilen ve programcılar ile network uzmanlarının gözdesi olan unix tabanlı sevimli maskot pengueni de logosu yapmış LINUX bulunmakta. Bu Linux, PlayStation 2 için özel olarak derlenmiş 2 DVD’den oluşmakta. Unutmadan paketin içinden çıkacak sürümün RedHat benzeri olacağı belirtiliyor. Ne de olsa işletim sistemini PlayStation’a uyarladığımıza göre 40gb bir hdd (hemen belirtelim bu hdd memory kart olarak kullanılamıyor), standart RJ45 portunu kullanan 10/100Mbps ağ adaptörü, VGA monitör kablosu ve klavye ile mouse’dan oluşmakta. Tüm bunların bedeli ise 249 paund.
Bir kısım PS2 sahiplerinin aklına takılabilecek diğer bir soruda büyük ihtimalle şudur; ”Peki 40gb hdd yi aldık eve geldik, bu disk benim 8MB’lık Memory Card’ımın görevini görmeyecekse ne işe yarayacak?” Ne işe yarayacağından bahsetmeden önce iyi niyetimizle en azından şu an için Sony’nin bir satış stratejisi planları içinde olduğunu düşünebiliriz. Evet ne yazık ki az önce de belirttiğimiz gibi koskoca HDD’yi Memory Card olarak kullanamıyoruz. Peki Sony istese böyle bir olay gerçekteştiremez miydi? Bu sorunun cevaı tabii ki de evet, bal gibi de gerçekleştirebilirdi. Fakat bunun sonucunda Sony’nin bir yan geliri olan donanım kazancı, yani Memory Card satışları düşerdi. PlayStation 2 kullanıcılarının büyük çoğunluğu bu HDD ve Linux olayı tam olarak belli olmadan önce piyasaya çıkacak olan HDD ile birlikte sınırsız veri depolama, Memory Card olayına son! hayalleri kuruyorlardı elbette. Şu ana kadar da bu hayaller silinip gitti, Sony belki ileriki bir zamanda Linux’un sonraki çıkacak versiyonlarıyla birlikte bu hayalleri gerçekleştirir. Fakat görünüşe göre bu kısa bir zaman zarfında pek olası bir şey değil.
Gelelim şu 40gb hdd ile neler yapabileceğimize, bu hdd olayı Japonya’da ilk ortaya çıktığı zaman da hdd’nin Memory Card için kullanılamadığı belirtilmişti. Fakat aldığımız oyunları makineye Install edebilecek ve böylece Loading zamanlarını kısaltabileceğimiz söylenmişti. Peki bu 249 paundu (evet, kitin fiyatı) sadece yükleme zamanlarının kısaltılması için mi vereceğim diyenler için cevap kesin: Hayır! Sony Computer Entertainmnet. Hdd ve Linux’umuzla birlikte artık PS2’lerimizde MP3 dinleyebileceğiz. Bunun dışında Sony’nin geniş bant olanaklarından yararlanabileceğiz. Ayrıca büyük ihtimalle oyunların demo ve Video’larını da PS2’lerimize taşıyabileceğiz… PS2 ve Linux işbirliğinin ayrıntıları önümüzdeki günlerde daha bir netlik kazanacak ve işler tam anlamıyla rayına oturacaktır. Biz de size bu haberleri taşımaya devam edeceğiz. Bu arada Sony’nin AOL ve Cisco gibi büyük devlerle de geçtiğimiz aylarda ortak çalışma kararları doğrultusunda bir dizi anlaşmalar imzaladığını hatırlatmakta fayda
var.
Linux’umu PS2’mde nasıl çalıştıracağım?
Bu sistemi çalıştırmak için PSX’inizde 8mb hafıza kartı ve kurulum aşamasında sync-on-green özelliğine sahip bir monitör gerekmekte. Daha ayrıntılı bilgi almak için www.linuxplay.com adresine uğrayabilirsiniz. Bu donanım bende var diyorsanız kit’i almak konusunda Sony sadece online siparişleri kabul etmekte. Bunu da bu kit’i alacak kitleye yanlış bir ürün sunmamak için yapıyorlar. Hedef kitle PS2 sahibi, programlamaya hevesli ve Linux’a da meraklı kullanıcıları kapsamakta. Hatta tanıtımlarda paketin içinden “programlama becerilerinizi geliştiren dökuman” çıkmayacaktır ibaresine bile rastlanmakta.
Paketle ilgili en çok merak edilen sorulara verilen cevaplar arasında bu kit yüklü bir PS2’nin LAN üzerinden veya ethernet üzerinden gerçekleşen bağlantıyla internete erişim sağlanabileceği. Dolayısıyla dial-up bağlantıların geçersiz olma durumu da gözönünde bulundurulmalı. Bunun yanında Dual Shock 2 gibi kontrol cihazlarının Linux tarafından tanınıyor olması da iyi bir artı. Bir diğer önemli “Linux mütehassısı” konusu ve sorusu olan kernel güncelleme ise ne yazık ki kullanıcı tarafından mümkün olmayacak. Neticede “rom” gözüyle bakılan PS2 kernel’i güncellenmiş şekilde resmi bir biçimde
https://playstation2-linux.com adresinden yayınlanacak.
Ben bu setin Sony’nin bir yemi olarak düşünüyorum. Karşı bir atak X-box ve dolayısıyla Windows uyumlu bir konsoldan gelecektir. Peki bu durum nereye kadar gidecek onu kestirmek güç olacak. Konsol için işletim sistemi planları tutarsa günümüz PC donanımları tarih olabilir. Olumsuz bir durumda sabun köpüğüyle de karşılaşabiliriz. Bu ince çizgiyi biz değil üreticiler belirleyecekler.