POCO F4 GT inceleme: Poco’nun amiral gemisi modeli Poco F4 GT modelini bir süredir kullanıyorum. Özellikle tasarımı ve oyuna odaklı olması ile dikkat çeken bu modelin genel özelliklerine ama daha da önemlisi kullanıcı deneyimine birlikte bakalım.
Tetik tuşlu telefon: Poco F4 GT inceleme
Kutu içeriği
Öncelikle cihazın kuru içeriğine baktığımızda klasik olarak telefonun kendisine, birazdan detaylarına bakacağımız 120 Watt’lık şarj adaptörüne, oyun oynarken sizi rahatsız etmeyecek şekilde tasarlanan şarj kablosuna ve dokümanlar dışında bazı güzel ekstralara yer verildiğini daha görüyoruz.
Poco kutu içeriğinde sizi uzun bir süre idare edebilecek şeffaf bir kılıfa ve Tip C’den 3.5 mm dönüştürücüye yer vermiş. Bir dönem bu dönüştürücülere yer veren modelleri sık sık görüyorduk fakat son dönemde bunu yapan firma neredeyse kalmadı. O nedenle kablolu kulaklık ya da mikrofon tarzı ekstra bir aparat kullananlar için gayet önemli bir ekstra olduğunu söylememiz gerek.
Tasarım
Poco F4 GT modeli son dönemde gördüğüm en farklı tasarımlardan birisine sahip. Genel hatları benzer olsa da firma ufak dokunuşlar ile bu telefonu olabildiğince farklı kılmayı başarmış. Öncelikle cam alışıma sahip olan telefonun yan tasarlarında ise metal kullanıldığını görüyoruz. Telefonun sağ tarafında parmak izi sensörüne sahip açma kapama tuşu ile birlikte iki adet tetik tuşuna yer verilmiş. Bu tetik tuşlarının hemen iç kısmında ise kilit anahtarları bulunuyor. Kilidi açtığınızda tetik tuşları ortaya çıkıyor. Bu tuşların kullanımına birazdan detaylı bir şekilde değineceğim.
Sol tarafa baktığımızda ses tuşları ile birlikte sim yuvasını görüyoruz. Alt kısımda ise tabi ki Tip C girişi yer alıyor. Telefonun alt ve üst tarafında ikişer adet olmak üzere toplan dört adet hoparlör çıkışına yer verilmiş. Üstelik JBL desteği ile tasarlanan bu kısımda kaliteli bir stereo ses deneyimi sağlanmış. Ayrıca telefonun alt, üst ve sol tarafında üç adet mikrofon bulunuyor. Böylelikle oyun oynarken eliniz birini kapatsa bile net bir sesli sohbet için her senaryo düşünülmüş. Ses kalitesi konusunda tatmin edici bir performans sunuyor.
Telefonun arka tarafına baktığımızda üçlü kamera dizilimi görüyoruz. Bu kamera diziliminin kenar kısımlarında RBG ışıklandırma yer alıyor ve şarj ederken, fotoğraf çekerken ya da farklı senaryolarda bildirim ışığı oalrak kullanıldığını görüyorsunuz. kameraların sağ tarafında ise yine farklı bir flaş ışığına yer verilmiş.
Yine tasarımda arka taraf fazlasıyla dikkat çekici tasarlanmış. kamera dizilimi, ortadaki parlak şerit, sağ ve sol tarafta yer alan desenler ile şık bir görünüm sağlanmış. Tasarım kısmındaki en sevmediğim nokta ise telefonun fazlasıyla parmak izi tutuyor oluşu. Kısa bir kullanım sonrası parmak izlerini net bir şekilde görebiliyorsunuz.
Ekran
6.67 inçlik bir Amoled ekrana sahip olan Poco F4 GT modelinin ekranında nokta çentik kullanılmış. Telefonun ekran kasa oranı ise %86 seviyesinde. 800 nit parlaklığa sahip olan bu ekran hem renk doygunluğu hem de netlik bakımından oldukça tatmin edici. HDR 10+, Dolby Vision gibi özelliklere de sahip olan ekranda 120 Hz yenileme hızı bulunuyor. Tepkime tarafında ise 480 Hz’e kadar çıkılmış. Bu da oyunlarda neredeyse kayıpsız bir geri dönüş anlamına gelmekte.
Teknik Özellikler
Telefonun teknik özelliklerine baktığımızda ise karşımıza güçlü bir işlemci çıkıyor. Bu telefonda şu anda en güçlü işlemcilerden biri olan Snapdragon 8 Gen 1 işlemcisi kullanılmış. Ram tarafında ise 8 ve 12 GB seçeneği sunulmuş. 256 GB depolama alanı bulunan telefonda sd kart desteği ise maalesef bulunmuyor. Teknik taraftaki en büyük eksiğinin bu olduğunu söyleyebilirim.
Tabi telefon oyunlara odaklı tasarlanınca soğutma anlamında da özel bir tasarıma imza atılmış. Uzun süre oyun oynadığınızda bile rakiplerine kıyasla daha az ısınıyor. Sıcaklık olarak 40 dereceyi geçtiğini hiç görmedim. Genele maksimum 36-37 derecelere çıktığını görüyorsunuz.
Bluetooth 5.2 ve NFC bağlantısı bulunan telefonda ayrıca WiFi 6E desteğine de yer verilmiş. Yani evinizde WiFi 6E kullanan modem ya da yönlendirici var ise bağlantı konusunda alabileceğiniz en iyi sonuçları alacağınızı söylemek mümkün.
Kamera
Gelelim kamera performansına. Telefonda ana kamera olarak 64 MP’lik Sony’nin IMX 686 sensörü kullanılmış. 8 MP 120 derece geniş açı lensi ve 2MP’lik bir makro lensi görüyoruz. Kamera performansını oldukça beğendim. Dolgun renkler ve özellikle gün ışığında net sonuçlar görmek mümkün. Keskinlik ve dinamik aralık farkını hissettiriyor. Portre modunda herhangi bir taşma söz konusu değil. Diğer taraftan odaklanma tarafında çok hızlı. Hani hareketli cisimleri bile çekerken çok hızlı bir şekilde odak yakalıyor.
Makro çekimleri standart bir yapıda diyebilirim. Renkler ve netlik iyi. Bu konudaki tek sıkıntım otomatik makro moduna geçmemesi. Bu tarz çekimlerde menüden seçim yapmanız gerekiyor. Gece çekimlerinde telefon otomatik bir şekilde devreye giriyor ve güzel sonuçlar ile karşılaşıyorsunuz. Yine de gece çekim modunu aktif ettiğinizde daha keskin sonuçlar almak mümkün. Geniş açı lensinde ise gece çekim özelliği bulunmuyor. Çekmeye çalıştığınızda çok karanlık ve karıncalı görseller ile karşılaşıyorsunuz.
Ön tarafta 20 MP’lik bir Selfie kamerasına yer verilmiş. Tıpkı arka kamera gibi başarılı portre çekimleri yapmak mümkün. Video tarafına geçtiğimizde arka tarafta 4K 60 FPS’e kadar kayıt imkanı sunulduğunu görüyoruz. Ön tarafta ise 1080P’de 60 FPS video kaydı yapabiliyorsunuz.
Daha önce birçok incelemede belirttiğim gibi birkaç model dışında Android tarafında video performanslarını çok beğenmiyorum. Fakat Poco F4 GT modeli bir amiral gemisi olmasının hakkını veriyor ve video tarafında güzel bir performans ile karşımıza çıkıyor. Doğal renkler ve en önemlisi stabil bir çekimle karşılaşıyorsunuz. Değişen ışıkta renklerin birbirine girmesi gibi bir problem de yaşanmıyor. Kısacası video performansını gerçekten beğendiğimi söyleyebilirim.
Kullanım Deneyimleri
Poco F4 GT modeli Android 12 sürümü ve MIUI 13 arayüzü ile birlikte geliyor. Poco’nun geliştirmeye devam ettiği bu arayüz oldukça stabil bir kullanıma sahip. Oyun boost modu ve ekran kaydı gibi bazı yazılım özelliklerine yer verilmiş. Üstelik ekran kaydında 90 FPS olarak kayıt edebiliyorsunuz. Kullanım tarafında tabi ki tetik tuşlarının farkı hissediliyor. Bu tetik tuşlarına fotoğraf, flaş ışığı gibi kısa yollar eklemek mümkün. Zaten tetik tuşları için ayrı bir ayarlama menüsüne de yer verilmiş. Hatta burada tetik kilitlerini açarken çıkacak ses efektini bile seçebiliyorsunuz.
Oyun tarafında ise tetik tuşları gerçekten farklı bir deneyim sunuyor. Araba yarışlarında sağ sol, gaz fren olarak kullanabildiğiniz gibi PUBG Mobile tarzı oyunlarda hedef alma ve ateş etme olarak kullanıyorsunuz. Bu şekilde oyun oynamak hem daha kolaylaşıyor hem de ekranı parmağınız ile kapatmadığınız için oyuna daha fazla odaklanmanız sağlanıyor.
Bu tarz tetik tuşu görevi gören aksesuarlar da var ama unutmayın, bu tarz aksesuarları her zaman yanımızda taşımamız mümkün değil. Poco F4 GT tetik tuşları oyun tarafında tatmin edici bir kullanım sağlamış.
Batarya ve Şarj Özellikleri
Telefonda toplamda 4700 mAh’lik iki hücreli batarya yapısı kullanılmış. Bu iki hücreli yapı telefonu çok daha kısa bir sürede şarj etmenize olanak sağlıyor. Zaten kutu içeriğinden çıkan 120 Watt şarj adaptörü de devreye girince yaklaşık 20 dakikada telefonu 0’dan %100 seviyesine getirebiliyorsunuz.
Sonuç
Sonuç olarak Poco F4 GT modeli tam anlamıyla oyun odaklı bir telefon olmayı başarmış. Tetik tuşlarını kullanmak keyifli. Oyun odaklı bir telefon olmasına rağmen hantal bir tasarım yok ve günlük kullanımda da tatmin edici bir performans sunuyor.
Biliyorsunuz fiyat konusunda döviz kuru ve vergiler işin içine girince yorum yapmak çok zorlaştı. Yurt dışı fiyatını göz önüne aldığımızda çok avantajlı fakat yurt içine girince işler tabi ki karmaşık bir hal almaya başlıyor ve bu durum tüm markalar için geçerli. Diğer taraftan bu işlemcinin kullanıldığı en uygun modellerden biri olduğunun da altını çizmek gerek.
Poco F4 GT Teknik Özellikler
Tasarım
- Yükseklik: 162,5 mm
- Genişlik: 76,7 mm
- Kalınlık: 8,5 mm
- Ağırlık: 210 g
Teknik Detaylar
- İşlemci: Snapdragon® 8 1. Nesil
- üretim süreci: 4 nm
- CPU: Sekiz çekirdekli Qualcomm® Kryo™ CPU, 3,0 GHz’ye kadar
- GPU: Qualcomm® Adreno™ GPU
- Yapay Zeka: 7. Nesil Qualcomm® Yapay Zeka Motoru
- Snapdragon® X65 5G Modem
- Depolama ve Ram: 8 GB + 128 GB | 12 GB + 256 GB
Soğutma sistemi
- LiquidCool 3.0 Teknolojisi
Ekran
- 6,67 inç düz AMOLED DotDisplay
- Çözünürlük: 2400 × 1080 FHD+
- En boy oranı: 20:9
- Yenileme hızı: Maksimum 120 Hz
- Dokunmatik örnekleme hızı: 480 Hz’ye kadar
- Parlaklık: HBM 800 nit (tipik)
- Kontrast oranı: 5.000.000:1
- Renk: 1,07 milyar renk
- DCI-P3 geniş renk gamı
- HDR10+
- Delta E ? 0,30; JNCD ? 0,18
- 1920 Hz Yüksek Frekanslı PWM Karartma
- Corning® Gorilla® Glass Victus®
- TrueColor Ekran
- Güneş Işığı Modu
- Okuma Modu
- DisplayMate A+
Pil ve Şarj
- 4700 mAh (tipik) pil
- Akıllı 120 W HyperCharge
- Ürünle birlikte gelen 120 W şarj cihazı
Arka kamera
- 64 MP + 8 MP + 2 MP üçlü kamera
- Titreşim Sensörü
- 64 MP ana kamera
- Sensör modeli: IMX686
- Sensör boyutu: 1/1,73 inç
- Piksel boyutu: 0,8 µm;1,6 µm (4’ü 1 arada)
- Diyafram: ƒ/1,9
- AF modu: PDAF
- 8 MP ultra geniş açılı kamera
- Diyafram: ƒ/2,2
- FOV: 120°
- 2 MP makro kamera
- Diyafram: ƒ/2,4
- Arka kamera fotoğraf özellikleri
- Gece modu
- Fotoğraf kopyaları
- Arka kamera video kaydı
- 3840 × 2160 | 60 fps, 30 fps
- 1920 × 1080 | 60 fps, 30 fps
- 1280 × 720 | 30 fps
- Ağır çekim video:
- 1920 × 1080 | 120 fps
- 1280 × 720 | 960 fps, 240 fps, 120 fps
Ön kamera
- 20 MP ön kamera
- Sensör modeli: IMX596
- Diyafram: ƒ/2,4
Güvenlik ve Kimlik Doğrulama
- Yana monte parmak izi sensörü
- Yapay Zeka Destekli Yüzle Kilit Açma