Ürün İnceleme

POCO M5 inceleme

Fiyatı ve özellikleri ile merak edilen modellerden biri olan POCO M5 incelemesi ile karşınızdayız. Telefonu iki haftadır test ediyorum ve bu videoda da hem kullanım deneyimine hem de kamera performansına birlikte bakacağız.

POCO M5 incelemesi

Tasarım

Öncelikle telefonun tasarımından başlayalım. Çünkü tasarımda çok görmediğimiz, çok alışık olmadığımız bir yapı kullanılmış. Cihazın arka tarafına baktığımızda deri benzeri bir plastik yapı kullanıldığını görüyoruz. Bu hem cihazı tasarım olarak farklı, şık bir yapıya sokmuş hem de darbelere karşı baya baya dayanıklı hale getirmiş. Üstelik parmak izi gibi birçok telefonun başbelası olan sıkıntı da minimuma indirilmiş. Arka taraftaki bu farklı yapı kamera dizilimini de içeren geniş bir şeritle hareketlendirilmiş. Burada üçlü kamera dizilimi ile birlikte flaş ışığını da görüyoruz.

Ön tarafa baktığımızda POCO M5, damla çentik ile karşımıza çıkıyor. Çerçeve yapısı bulunduğu segmente göre iyi bir seviyede. 6.58 inç ekran ile birlikte %83’lük bir ekran gövde oranı yakalanmış. 1080 x 2408 çözünürlüğe sahip olan bu ekranda 90 Hz yenileme hızına sahip olması önemli bir avantaj. 

Telefonun parmak izi sensörü sağ tarafta ses açma ve kapama tuşlarının altında yer alıyor. Açıkçası güç tuşu olarak da kullanılan bu yapıyı ben çok sevmiyorum. Çünkü telefonu elinize aldığınızda, avucunuzda tuttuğunuzda, yolda yürürken falan bile sanki açmaya çalışıyormuşsunuz gibi avuç içinizi taramaya çalışıyor. neyse ki parmak izi sensörü dışında yüz tanıma özelliği de gayet hızlı çalışıyor.

Telefonun sol tarafında sim kart yuvasına, alt kısmında ise Tip C poru ile birlikte hoparlör mazgalına yer verilmiş. Üst tarafa baktığımızda ise 3.5mm’lik jak girişini görüyoruz. Kullanım tarafında ise parmak izi sensörünü saymazsak gayet beğendiğim bir model oldu. 201 gram ağırlığa rağmen ergonomik olarak rahat bir kullanım sağlanmış.

POCO M5 performans detayları

Teknik özelliklerine geçtiğimizde telefonda MediaTek’in Helio G99 işlemcisini görüyoruz. Bu işlemci son dönemde fiyat performans odaklı telefnlarda kullanılan bir işlemci. G serisinin en üst işlemcilerinden biri ve performans olarak segmentine göre iyi bir iş çıkarıyor. 8 çekirdekli olan ve 6 nm mimarisine sahip olan bu işlemci dışında telefonun Ram ve Depolama tarafında iki farklı sürümü bulunuyor. 

Bizdeki versiyon 4 GB Ram ve 64 GB depolama alanına sahip. Bunun dışında dilerseniz 6 GB Ram ve 128 GB versiyonunu da alabiliyorsunuz. Açıkçası arada fiyat olarak 150 – 200 TL gibi bir fark var. Bu ndenle kesinlikle 6 GB versiyonu almanızı tavsiye ediyorum. Neyse ki telefonda çift sim desteği ile birlikte SD kart desteğine de yer verilmiş. Malum günümüz şartlarında 64 ve 128 GB yetersiz gelebilir. SD kart ile bu oranı yükseltmek mümkün.

Yaptığımız testlerde işlemcinin tekli çekirdekte 550 çoklu çekirdekte ise 1934 skorunu aldığını görüyoruz. Oyun tarafına baktığımızda PUBG, CoD Mobile ya da Genshin Impact gibi yapımları akıcı bir şekilde oynayabiliyorsunuz. Fakat grafik ayarlarını tabi düşürmeniz gerekiyor.  

Performans tarafında ise günlük kullanımda bir sıkıntı ile karşılaşmadım. Arayüz stabil ve 90 Hz yenileme hızıyla birlikte akıcı bir kullanım sağlanmış. bazen arama kısmında çok nadir takılmalar ile karşılaştım ama onun dışında performansını beğendiğimi söyleyebilirim.

POCO M5 kamera performansı

Gelelim kamera performansına. Telefonun arka tarafında başta da belirttiğim gibi üçlü kamera bulunuyor. Ana kameramız 50 MP ve f1.8 diyafram aralığına sahip. Bu kamerada HDR, sahne algılama ve portre modu gibi klasik özellikler bulunuyor. Bunun dışında 2.4 diyafram aralığına sahip derinlik kamerası ve yine 2MP olan bir makro kamerası bulunuyor.

Tıpkı ana  kamerada olduğu gibi makro çekimlerde de iyi bir ışık kaynağı şart. Yani düzgün ışıkla çektiğinizde gerçekten güzel kareler yakalayabiliyorsunuz. Fakat ışık kaynağı azaldıkça karıncalanma gibi etkiler daha çok kendisini belli ediyor. Gece modunda ışığı daha iyi aldığı için biraz daha net fotoğraflar çekmek mümkün kılınmış.  

Ön tarafta portre modu da bulunan 5 MP’lik bir selfie kamerasına yer verilmiş. Hem önde hem de arka tarafta 1080P 30 FPS video kaydı bulunuyor. Açıkçası 60 FPS daha iyi olabilirdi ama zaten adroid telefonlarda en üst segmentlerde bile video işleri yeni yeni rayına oturdu diyebiliriz. Doğal olarak bu segmentte bulunan modeller ile çok vlog tarzı çekimler yapmak mümkün değil. Stabilizasyon sıkıntısı ve ışık patlama etkileri kendisini belli ediyor.

Bluetooth 5.3 desteği de bulunan POCO M5 modelinde tam 5.000 mAh’lik bataryaya yer verilmiş. İşlemcinin de performanslı çalıştığını göz önüne alırsak çok rahat bir kullanım sunuyor. Hele ki 60 FPS modunda kullanırsanız pil süresini daha da uzatmak mümkün. Telefonda 18 Watt’lık hızlı şarj desteği de bulunuyor.

Sonuç olarak MI UI 13 arayüzüne sahip olan POCO M5 modeli bu segmentte fiyatına göre alabileceğiniz iyi modellerden birisi. Malum fiyatlar çok uçtu, bu özelliklerde telefonların artık 7.5 – 8bin bandından başladığını görüyoruz. Bu nedenle fiyat anlamında bir avantaj sağlanmış. Fakat almak istiyorum diyorsanız başta da belirttiğim gibi bizim test ettiğimiz 4GB’lık versiyon yerine 6GB’lık versiyonu almanızı tavsiye ederim. 

Ayrıca bakınız: POCO F4 GT inceleme

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu