Oyun Ön İncelemeleri

Prey 2

Gece vakti sokaktan bazı tıkırtılar gelebilir. Belki bir kedi, çöplüğü karıştırıyordur veya gecenin karanlığında huzur bulmak isteyen biri geziyordur. Çalan araba alarmı mı? O da pek önemli bir şey olmasa gerek. Yine de bir kontrol etmekte fayda var. Ama o da ne? Gökyüzündeki o devasa şey de ne öyle? Peki ya üzerime doğru tuttuğu ışık? Tanrım! Ya Elvis gerçekten yaşıyorsa, ya “uzaylılar tarafından kaçırıldı” söylentileri gerçekse yoksa The Independent Day filminin ikincisi için çekimleri mi başladı?..

İlk Prey çok iyiydi! Oyun yapısı, portalları, müzikleri ve fizikleriyle otoriteler tarafından rahatlıkla geçer notlar almış, bununla da kalmayıp “yılın en iyi FPS oyunu” ödülünü dahi Human Head Studios’a kazandırmıştı. Ardından ikinci oyun için de çalışmalar başlamış, ancak kısa süre sonra ortama sessizlik hakim olmuştu. Sonra gece oldu. Yine tıkırtılar gelmeye başladı sokaklardan. Human Head çalışanları pencerelere yönelmiştiler ki, ilk paragrafta bahsettiğim gökyüzündeki devasa araç ve akabinde parlak bir ışık beliriverdi. Evet, uzaylılar gerçekten var!

Dar koridorlardan koca bir gezegene açılan kapı

Prey 2, sıradan bir devam oyunu değil. Köklü değişiklerle geliyor. Hatta ilk oyunda en önemli özellik olarak gösterilen portal teknolojisine yeni yapımda veda edebiliriz. Çünkü portalların Shphere gemisinin parçası olduğu belirtilirken Prey 2’de yeni oyuncular için yeni bir deneyim sunulması amaçlanıyor. Ana karakter mi? Hatırlarsanız yerli ırka mensup bir karakterimiz vardı. “Ah keşke hiç o bara gitmeseydim” dediğini duyar gibiyim. Tommy’di değil mi? Tommy, oralarda bir yerlerde bizi bekliyordur, eminiz, ama şimdiki adamımız başka, bir kanun adamı ve ne yazık ki şanssız bir insan. Belki de şanslıdır, olamaz mı?

İlk oyunu oynayanlar, maceranın nasıl başladığını hatırlıyordur (oynamayanlar için detay vermeyelim). İkinci oyunda da benzer bir açılışın olacağını söyleyerek, başrolde de Killian Samuels’ın olduğunu belirtmek istiyorum. Samuels, uzaylılar tarafından kaçırılıyor ve Exodus gezegenine getiriliyor. Bu aşamadan sonra “kelle avcısı” kimliğine bürünen adamımız, içinde bulunduğu durumdan kurtulmak ve henüz yabancısı olduğu; bir yanı karanlık, bir yanı aydınlık olarak ayrılmış gezegende yolunu bulmaya çalışıyor. Daha doğrusu bizim yardımımızla çalışacak.

Samuels’ı çok amaçlı bir İsviçre çakısı olarak tanımlayabiliriz. Zira kendisi, duruma göre hem yapacağı hamleyi, hem de gideceği yolu belirleyebilecek. Sam Fisher gibi gizlenip avını bekleyebilecek veya Altair gibi yüksek yapılara tırmanarak olmadık yerlerden düşmanlarına sürprizler hazırlayabilecek. Kullanabileceğimiz çeşitli ekipmanları ve silahları da unutmayalım. Prey 2’de beş temel silah tipi yer alıyor, ancak bunların 40 adet farklı kombinasyonu da var. Yapımcıların belirttiğine göre Prey 2, dinamik mücadele ve açık dünya keşfine odaklı bir oyun. Dolayısıyla şimdi de gelelim üzerinde taban tepeceğimiz gezegene…

Önümüzde keşfedilmeyi bekleyen koca bir gezegen var. Evet, ilk oyundaki dar koridorları unutun. Prey 2’de olabildiğince özgürüz. Çünkü ilk Prey’deki The Sphere gemisini artık umursamıyoruz, bizim işimiz Exodus gezegeninde. İşte yapımcıların en çok zorlandığı nokta belki de bu. Lineer oynanış yapısını bozarak open world’e geçiş yapmak kolay olmasa gerek. Bunun mümkün olması için oyun motorunda sıfırdan yapılanmaya gidilmiş. Hatta üç yıllık geliştirme süreci boyunca tekrar tekrar başa dönülmüş, ama elde edilen sonuçtan yapımcılar memnun. Şimdi hangi mekanda, kimle konuşmalıyız, kimin üzerini aramalı, kimin hakkında bilgi toplamalıyız, bunların derdine düşeceğiz.


Gelelim grafiklere

Prey 2’de ilk oyunda da tercih edilen id Tech 4’ün geliştirilmiş bir sürümü kullanılıyor. Kısa süre önce id Software’ın yeni motoru id Tech 5’e geçiş yapıldığı haberleri ortada geziniyordu ki, yapımcılardan konu hakkında açıklama gecikmedi. Human Head çalışanları, özellikle dokularda ve ışıklandırmalarda birçok geliştirmenin yapıldığını belirtiyor. Yine bir diğer bilgiye göre Prey 2’nin ana platformu Xbox 360 olarak belirlenmiş. Peki Kinect, Move, 3D gibi yeni teknolojilere destek verecek mi derseniz, hayır vermeyecek diyebiliriz.

Multiplayer konusuna gelmek istediğimizde ise, Prey 2 bizi durduruyor. Çünkü oyunda çoklu oyuncu seçenekleri yer almayacak. Zira yetkililer, “unutulmaz bir tek kişilik oyun deneyimi sunmak istiyoruz” diyor, başka da bir şey demiyor. Ana senaryo 15 saat civarında tamamlanabilecekken, oyuncular isterlerse yan görevlerle de ilgilenerek bu oyun süresini daha da artırabilecek.

Eğer ilk oyunu hala denemediyseniz ve Prey 2 dikkatinizi çektiyse, mutlaka ilk oyunu bitirin. Prey 2’nin en erken 2012 yılında çıkması bekleniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu