Quakecon 2010 raporu
Bir Quakecon’u daha geride bıraktık, ama ne olursa olsun tarihin en farklı Quakecon’uydu bu düzenlenen. Buna sebebiyet verebilecek çok şey gösterebiliriz; ZeniMax’in id Software’ı satın alması, bu bağlamda Bethesda oyunlarının da Quakecon’da gösterilmesi, Respawn Entertainment’ın konuk olarak fuara katılması, verilen Doom 4 sözünün tutulmaması, hediye olarak verilen iki adet 2011 Ford Shelby Mustang otomobil ve diğerleri…
O bekleyiş yok muydu…
Tamam, şunu kabul etmek gerekir ki id Software, konuşmayı pek seven bir firma değil. Bu sebepledir ki oyunları çıkana kadar, varlığı ile yokluğundan pek de haberdar olamayız. Rage için bile bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar oynanış videosuna sahibiz. O da 3 yılın birikimi olarak. Quakecon 2010, özellikle Rage ve Doom 4 için bir beklenti kapısıydı. Pro-Gamer’ları şu an ayrı tutuyorum. Tabii ki binlerce dolar ve araba ödüllü turnuvaları unutmak olmaz, ama milyonlarca oyuncuyu baz alırsak, amacımız “bilgi almak, yeni şeyler görmekti”. Hayal kırıklığına uğradığımı itiraf etmeliyim.
Fuar, turnuva, eğlence
12-15 Ağustos tarihleri arasında vuku bulan organizasyon için günler öncesinden çalışmalar başlamıştı doğal olarak. Quakecon.com ve Bethesdablog gibi sitelerde gelişmelere yer verilirken, bazı güzel sürprizler de heyecanlandırıcı olabiliyordu. id Software bu yıl, fuar için 20 dolar değerinde özel bir paket hazırladı. İçinde Rage tişörtü ve yapımcı ekibin imzaladığı Rage posteri gibi güzelliklerin bulunduğu sınırlı sayıda paket satışa sunuldu. Üzerinden 1-2 saat geçti ve hepsinin tükendiği bildirildi. Tabii ki sonuç olarak bu ücretsiz bir organizasyondu ve binlerce kişinin ziyaret etmesi bekleniyordu.
Türkiye saatiyle 10:30 sularında Todd Hollenshead, John Carmack’i davet etti sahneye. Davetten önce id Software ve Bethesda oyunlarının Quakecon boyunca Steam’de indirimli olarak satılacağından bahseden Hollenshead, ayrıca ödüller ve turnuvalar hakkında da bilgiler verdi. Buraya kadar her şey normal, heyecan düzeyleri de yukarılara çıkmak için kemerleri çözmeye hazırlanıyordu.
Quakecon sunumların Internet üzerinden canlı olarak yayımlanması da ayrıca güzel bir uygulamaydı. İstanbul’un sıcağı, gecenin o saatinde insanları bezginleştirmişken, üzerine bir de Internet’in kaplumbağa misali hızı eklenince işinden çıkılması zor bir hal alıyordu. Neyse ki düzelmesi uzun sürmedi ve kusursuz bir yayın izledim. Carmack, her zaman aynı Carmack. Bu adamı konuşurken gördüğünüz her seferinde “yahu bu nasıl olurda şeytani oyunlar yapar. Şunun duruşu, tipi, sesine bakın. Yapsa yapsa şirin oyunlar yapar” diye düşünmekten alamıyor insan kendini.
Carmack, grafik teknolojileri-id Tech 5, roketler ve tabii ki oyunlar üzerine konuşmalar yaptı. Rage’den bahsetti ve sık sık Doom ismini kullandı, ama o dudaklardan kolay kolay “Doom 4” ibaresi çıkmadı. O kadar eskiye gitti ki, hatta “ilk kez Doom’u multiplayer oynamak için masaya oturduğum anı hatırlıyorum” bile dedi. Doom 3’ten dem vurdu: “Kabul ediyorum, karanlık bir oyundu”. Geçmişte yaptıklarından, duygularından, tecrübelerinden kesitler sunuyordu Carmack, ama artık yeni çalışmalarını da göstermeliydi değil mi?
Her dakika başı “göster artık şu Doom 4’ü” demekten bayağı efor sarf etsem de, umudumu kaybetmedim. Bu sırada sevgili Carmack de rekora koşuyordu sanırım. Zira iki saati aşkın süredir ayaktaydı ve durmadan konuşuyordu. Oyun olarak ne mi gösterdi? Rage’i gösterdi, ama büyüğünü değil, küçüğünü. Onun sıkı bir iPhone fanı olduğunu bilmeyen yoktur. Cebinden iPhone’unu çıkardı ve bir vga kablosu izledi. Daha önce de sözünü ettiği şeyi gösterecekti belli ki; evet, tam 60 fps değerinde, muhteşem grafiklere sahip bir oyun. Rage, iPhone’da muazzam çalışıyordu ve bu yıl içinde çıkacağı açıklandı. İyi, hoş, güzel, ama bu tek gösterilecek şey olamazdı herhalde…
Doom 4 işkencesi
Bir yandan izliyor, bir yandan live blogları takip ediyor, diğer yandan da önemli forumlarda oyuncuların görüş ve beklentilerini okuyordum. Genel olarak bahsedilen konu, her ortamda Doom 4’tü. İster editör olsun ister okuyucu, herkes Doom 4 için beklentilerini sıralıyor, artık gösterilmesini istiyordu. Gösterildi mi peki, hayır gösterilmedi. Üstelik geçtiğimiz yıl söz verildiği halde gösterilmedi. Peki, neden?
Carmack, uzun konuşmasını tamamladıktan sonra konuklardan gelen soruları cevaplamak için sahneden ayrılmadı, bir süre sonra da bir sandalye çekip oturdu (nihayet yorulduğunu anladı). Çok şeyden bahsetti. Nine inch Nails hayranı olduğundan, küçük oğluyla Nintendo oyunları oynadığından, ama Nintendo’ya oyun yapmayacağından, Dedicated Server özelliğinden ve hatta roketlerden bile. O dakikalarda benim gibi düşünen birçok kişinin olduğunu biliyordum ki, o düşünceler mesaj panolarına bir bir dökülmeye başlamıştı: “İçinizden kimsenin aklına Doom 4’ü sormak gelmiyor mu?” Evet, aynen böyle yazdı yabancı bir sitenin editörü. Derken seyircilerden bir tanesi Doom 4’ün gösterilip gösterilmeyeceğini sordu. Cevap kısa ve üzücüydü: Doom 4 hakkında konuşmayacağım.
Bütün bir yıllık bekleyiş, bu sözlerle yok olup gitti belki de. Sebebini de Todd Hollenshead, üzülerek açıklıyordu: “Doom 4’ü oyuncuların ne kadar beklediğini biliyoruz. Bunu yapmak istemezdik, üzgünüz, ama Doom 4 henüz halka açık gösterime hazır bir oyun değil. Bu nedenle göstermeyeceğiz.”
Rage gelince, ışıklar söner
Quakecon’un ikinci günü, Rage’in özel gösterimi yapıldı. Geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da Rage’in gösterimi özel olarak yapıldı ve bu sırada yayın yapılmasına izin verilmedi. id Software’ın kreatif direktörü Tim Willits, oyun hakkında bilgi verirken, arkada da oyunun demosu gösteriliyordu. Tabii ki Tim’in “Rage, id Software’ın yepyeni oyunu” açıklaması artık biraz sıkmaya başladı doğrusu. Multiplayer nasıl olacak, co-op modlar nasıl ve tek kişilik senaryoyu da destekleyecek mi ve benzeri konular açıklık kazanmış değil. En azından Rage’in resmi çıkış tarihi belli oldu. PC, PS3, X360 ve Mac platformları için geliştirilen yapım, 12 Eylül 2011’de raflarda olacak. Bu arada şunu da belirtelim. Rage’in gösterimi yapılırken bazı teknik problemler yaşanmış ve oyunun X360 versiyonu çökmüş.
Bu oyunda, yıllar öncesinin kökleri var…
inXile Entertainment tarafından geliştirilen Hunted: The Demon’s Forge, organizasyonun en fazla fantastik öğelere sahip oyunuydu. Eski Interplay ekibinden ayrılanlar tarafından kurulan bu firma, eskilere olan saygı duruşunu gösteriyor ve yapımda Dungeons & Dragons köklerinin bulunduğunu belirtiyor.
Maceramız, karanlık bir dünyada başlıyor. Her yanı tuzaklarlar ve kötü güçlerle çevrili bir dünya. Biz de iki ortak olarak, yani E’lara ve Caddoc’ı yöneterek direnişimizi gösteriyoruz. Yapımcılar belirtiyor, oyunu oynadıkça bulunduğunuz dünya daha da kararmaya başlayacak.
Temeli co-op oynanış olan bu yapım, tasarımlar olarak gayet başarılı görünüyordu. Quakecon’daki demo gösteriminin başarılı olduğunu düşünüyorum. Ekip, bu oyunda Unreal Engine 3’ü kullanmış. Co-op oynanışın görevlere katkısı, bulmacalar ve aksiyon, olması gereken düzeydeydi. Ne yazıkki fazlasını göremedik, ama bu iki oyun moduna multiplayer oynanışı da ekleyebiliriz.
PC, PS3 ve X360 platformları için geliştirilen Hunted: The Demon’s Forge, 2011’in ilk çeyreğinde bizlerle olacak. Ayrıca Hunted için 3 farklı özel versiyon da duyuruldu. Bunlar: Darkset Pack, Griffin Pack, Demon Pack ve Assassin Pack. Hunted, Gears of War ve World of Warcraft’ın birleşme noktası olarak “Gears of Warcraft” olarak anılıyor. Bakalım oynadığımızda da bunu düşünecek miyiz?
Doom görünümlü Brink
Splash Damage’in uzun süredir büyüttüğü yeni oyunu Brink, Quakecon’un bir diğer güzelliğiydi. Yapım hakkında zaten çoğu bilgiye sahibiz; milyonlarca değişik tasarım hazırlayabiliyor, devasa yüzen bir adada mücadele edebiliyor, co-op oynanışın zevkine varabiliyoruz. Oyuna dair fuarda özel bir paket duyuruldu. Buna göre oyunu ön sipariş verirseniz, Doom 3 skinlerine de sahip olabiliyorsunuz. Kısaca özetlersek, Doom 3’te Marine’in giydiği zırhı, Brink’teki karakterimiz giyebiliyor. Ek olarak Cacodemon’ın resmini de silahımızın üzerine kazıyabiliyoruz. Brink, 2011’in İlkbahar döneminde bizlerle olacak.
Fallout: New Vegas
Fallout 3 ile paraya para demeyen Bethesda, New Vegas’da da Obsidian Entertainment’e güveniyor. Kıyamet sonrasında pek bir numarası kalmasa da Vegas, hâlâ Vegas. Zorunlu olarak artık bazı görevler yapmalı, yeri gelince savaşmalısınız, ama artık kumar oynamak da var. Gidin bir kumarhaneye ve şansınızı deneyin, ama tüm paranızı harcamayın. Bir bakmışsınız ki, cephane alacak paranız kalmamış.
New Vegas, oynanabilir bir demo olarak Quakecon’da yer alıyordu. Demoda görüldüğü kadarıyla harita gerçekten çok etkileyiciydi. Hayalet şehir misali sokaklar, caddeler, yıkık dökük ve bomboştu. Göreceğiniz tek tük insanlar ise, pek de güvenilir değil. Oblivion motorunun gelişmiş bir versiyonunu kullanan New Vegas, teknik olarak gelişmiş durmasa da kıyamet sonrası duygusunu iyi yedirebiliyor. Karakterimizin silah tutuşundaki ve ölüm animasyonlarındaki odunsuluğunu da söylemeden
geçemeyeceğim.
Bir kaç gün önce, Fallout: New Vegas’ta seslendirme yapacak sanatçılar da belli oldu. İçlerinde Altın Küre ödüllü ve Emmy ödülü adaylığı bulunan aktörler yer alıyor. İsim mi istiyorsunuz? Sanırım Ron Perlman, Matthew Perry ve Kris Kristofferson isimleri yeterlidir.
Quakecon 2010’dan kısa kısa:
* Bethesda Softworks, aileye yeni bir stüdyonun katıldığını duyurdu; Arkane Studios. Fransız menşeili bu stüdyo, daha önce Dark Messiah of Might and Magic’i geliştirmiş, Bioshock 2’nin geliştirilmesinde de katkılar sağlamıştı. Hatırlarsanız bir de The Crossing adında online FPS oyunu geliştiriyordu, ne yazık ki yapımı durduruldu. Arkane, şu an Bethesda için yeni bir oyun üzerinde çalışıyor. Duyurusu bakalım ne zaman gelecek?
* Geçen yıl söz veren Todd Hollenshead, bu yıl konuştu ve pişmanlığını dile getirdi. Doom 4’ün hazır olacağını uman Hollenshead, oyuncuları üzdüğü için üzgünmüş. Bundan sonra bu tarz açıklamalarda bulunmayacağını da ekliyor.
* John Carmack, Return to Castle: Wolfenstein ve Wolfenstein: Enemy Territory’nin kaynak kodlarının id Software FTP’sinden ücretsiz olarak edinilebildiğini duyurdu. Doom 3’ün kaynak kodları ise, muhtemelen Rage’in çıkışının ardından kullanıcılara sunulacak.
* Todd Hollenshead, id Software’ın yeni geliştirdiği grafik motoru id Tech 5’in 3. parti geliştiricilere verilmeyeceğini, motorun avantajlarından yararlanmak için sadece Bethesda bünyesindeki stüdyoların kullanabileceğini dile getirdi. Yoksa The Elder Scrolls V, id Tech 5 motoruyla mı geliştiriliyor?
* id Software Ceo’su Todd Hlollenshead, ayrıca PC oyunculuğunun ölmediğini de söyledi. Bir takım farklılıklar geçirmiş olabilir, ama PC, teknik olarak konsollarla yarışabilecek, hatta çoğu kez de geçebilecek durumda. Word of Warcraft gibi büyük serilerin olduğu bir platformun ölmesi düşünülemez haliyle.
Resimlerle Quakecon 2010
Daha fazlası için resim galerimize ve özel Quakecon künye sayfamıza göz atabilirsiniz. Quakecon 2011’de görüşmek üzere!