Rage
Yaz ayları yaklaştıkça, hem güneşli günler bizi bekliyor, hem de biz oyuncuların sabırsızlıkla beklediği etkinlikler yaklaşıyor. Her yıl geleneksel olarak düzenlenen oyun ve eğlence fuarı E3 ve id Software’ın geleneksel olarak düzenlediği turnuva ve eğlence organizasyonu QuakeCon, bunlardan iki tanesi.
ZeniMax tarafından satın alındıktan sonra id Software’ın neler yapacağı merak konusuydu, zira hâlâ daha merak ediliyor, çünkü yapımcılardan kolay kolay açıklamalar gelmiyor. Bu sebeple tek umudumuz, bu fuarlar üzerine kurulu. Biz yine de elde yeni olarak neler var, kısaca bir bakalım…
id Software’ın gerçek gücünü göreceğiz
Doom 3’ten bu yana yeni bir oyun çıkarmayan id, geri planda kalarak Quake Wars ve Wolfenstein gibi oyunlara destek vermeyi seçti. Tabii ki 2007 yılından bu yana Rage’in geliştirildiği ve sonrasında Doom 4’ün duyurulduğu biliniyor. Stüdyonun bir bölümü Rage, diğer bölümü de Doom 4 üzerine odaklı çalışıyor. Bu çalışmalar üzerine heyecanını dile getiren Bethesda Softworks’den Pete Hines, “id Software’ın uzmanlığının FPS türüne büyük zenginlik kattığını, Doom 4 ve Rage sayesinde id Software’ın gerçek gücünü göreceğimizi” söyledi.
Rage ertelendi, ama…
Quake’in geliştirilmesinin tam 14 yıl sonrasında, ilk kez yeni bir IP olarak geliştirilen Rage, yeni bir karar doğrultusunda en erken 2011 yılında raflarda olacak. Tim Willits, ertelemeyi zorunlu göstererek, bir oyunu gerektiği gibi tamamlamadan piyasaya sürmek istemediklerini belirtti. Ayrıca yapımcı, Rage’in 2007’de duyurulmasını “erken” olarak nitelendirdi. Belli ki pişman olmuşlar. Bu bizim için biraz üzücü olsa da, oyun hakkında güzel bilgiler de geldi.
Öncelikle şuna açıklık getirelim; Rage, kıyamet sonrası bir dünyada geçiyor. Peki, neden? Bunun başlıca sebeplerinden biri John Carmack’miş. id Tech 5 motorunu geliştirdiği sırada, NASA’ya ait bazı dökümanlara da göz atıyormuş ve “Biz böyle bir oyun yapabiliriz” demiş. Carmack:”Geniş alanlar, etrafta arabalar var ve onların üzerine silahlar ekleyebiliriz.”
Rage’in en önemli yönlerinden biri: Ekonomi
Devasa bir dünyadasınız, yapmanız gereken görevler var. Silahlar, araba kullanımı ve benzeri işlevler derken, az – çok paraya ihtiyacınız oluyor. Böylelikle Tim Willits’in de dediği gibi Rage’in en önemli yönlerinden bir tanesinin “ekonomi” olduğuna tanıklık edeceğiz. Çorak araziler, haydutların gizlendiği mekânlar, mutantların mağaraları… Kısacası her yeri didik didik etmemiz gerekecek. Satılabilir değerli eşyalar, meteor parçaları ve nadir bulunabilecek parçaları da ele geçirebiliriz. Ayrıca bazı mini oyunlar sayesinde de para kazanabileceğiz.
Wasteland’e ilk adım attığımızda, istediğimiz her yere gidemeyeceğiz. Öncelikle bu dünyayı tanımamız gerekli. Bazı pratik görevleri ve meydan okumalarla ilgileneceğiz. Oyunumuzda araç yarışları önemli ve meydan okuma olarak sanırız bundan söz ediliyor.
Gitmek istediğin yer için çabalayacaksın
Açık dünya oyunlarda “hızlı seyahat etme” özelliği hepimiz biliyoruzdur. Haritadan bir noktayı işaretler ve onay verdikten sonra kendimizi orada buluruz. Tim Willits, devasa harita üzerine konuşmaya devam ediyor. Rage’de “hızlı seyahat” edemeyeceğiz. “A noktasından B noktasına hızlı seyahat yok. Bunun sebebi; bir noktadan diğerine giderken ne kadar eğlenceli olduğunu ortaya koymak istememiz. Oyun deneyiminin parçalarından biri de bu.” Tabii ki seyahatlerimiz esnasında eğlenceli müzikler de dinleyebileceğiz.
Görseller, hangi platformda nasıl?
Rage, id Tech 5 motoruyla geliştirilen ilk oyun. Multi-platform olarak hazırlandığı için her platformun özelliklerinden sonuna kadar yararlanılması amaçlanıyor. Oyunun 60 FPS değerinde çalıştığı, görsel olarak her platformda benzer olduğu ve şu anda PS3 versiyonunun X360’a göre daha stabil çalıştığı belirtildi. Oyunun ana platformunun X360 olduğu, daha önce yapılan bir açıklamada duyurulmuştu (ayrıca X360’da 2 disk olacak).
Yapımda senaryo modunun dışında, co-op oynanış ve multiplayer modlarının olması da bekleniyor. Konu hakkında ise hâlâ detay verilmiyor. Tim Willits, ekibin multiplayer için de çok sıkı çalıştığını belirtiyor, o kadar. John Carmack’in kararı doğrultusunda “dedicated server” özelliğinin olmayacağı biliniyor.
Rage’in sonu var
Rage’in hikâyesi final itibariyle sona eriyor. Herhangi bir açık kapı bırakılmıyor, ama Willits ekliyor: “Oyunun geleceği için farklı yollardan devam edilebilir.” Örnek olarak da Star Wars’u gösteriyor. Zaten id Software, Rage’in beğenilmesi halinde devamının geleceğini söylemişti.
Şimdi önümüzde E3 fuarı var. Rage için yeni video ve ekran görüntüleri, tabii ki yeni bilgiler de bekliyoruz, ancak hiç bir şey kesin değil. Çünkü id Software’ın E3’e katılıp – katılmayacağı kesinleşmedi.