Rage’i Borderlands’den ayıran 5 nokta
id Software’ın geliştirmekte olduğu FPS oyunu Rage, 4 Ekim’de Kuzey Amerika’da, 7 Ekim’de de Avrupa’da raflarda yerini alacak. id Tech 5 grafik motoruyla geliştirilen yapım, bünyesinde RPG ve yarış elementlerini de barındırıyor. Rage’de Mad Max ve Fallout’dan esinlenmeler olduğu biliniyor. Ancak oyunu Borderlands’e benzetenler de bir hayli fazla. Peki gerçekten öyle mi? Gelin birlikte bakalım.
2007 yılına gelindiğinde önce id Software, sonrasında da Gearbox Software gösterdi yeni oyunlarını. id Software, 11 Haziran 2007 tarihinde Apple’ın geliştiriciler konferansında oyuna dair ilk teknoloji demo videosunu göstermişti.
Borderlands’in kendini göstermesi ise, eylül 2007’deki Game Informer dergisine denk geliyor. Dolayısıyla Rage’in Borderlands’ten kopya çektiğini söylemek görüldüğü üzere çok yanlış.
1. Hikaye yapıları farklı:
Borderlands’in hikayesi, Pandora’da geçiyor. Kimsenin arayıp da bulamadığı, aramaya gidenlerin zaten geri dönemediği teknolojileri aramaya koyuluyorduk oyunda. Genellikle dış mekanlarda yol aldığımız yapımda, en önemli amacımız en kısa zamanda gelişim sağlayıp tüm düşmanlara karşı savaşabilecek konuma gelmemizdi. Zaten Borderlands’in senaryo modunun co-op oynanışa çok uygun olduğu ve bu şekilde oynandığı takdirde daha fazla zevkli olduğu da biliniyor.
Rage’in hikayesinde ise, gelecekteki bir zaman diliminde dünyamıza çarpan göktaşının bıraktığı etkiler sonucunda hayatta kalmaya çalışan insanlardan birini kontrol ediyoruz. Aslında çarpma önceden tahmin ediliyor ve çarpma sonrasında insan yaşamının yeniden inşa edilmesi için bazı önemli bilim adamları dondurularak yer altındaki vault’lara yerleştiriliyor. Ne var ki düşünülenlerle gerçekleşenler aynı olmuyor. Ayrıca Rage’in senaryo modu, daha çok tek kişilik aksiyona odaklı ve co-op modu da senaryodan bağımsız.
2. Modifiye imkanları
Borderlands’te kullanabileceğimiz çok farklı silahlar, zırhlar bulunuyordu. Ancak bu silahlara tam anlamda müdahale edip, istediğimiz gibi geliştiremiyorduk onları. Borderlands 2’de bu durum üzerine de odaklanan yapımcılar, artık daha detaylı bir envanter hazırlayacaktır tabii ki.
Rage’de ise silah ve araçların gelişimi çok önemli. Silahlarımıza birçok irili ufaklı eklentiler takarak daha etkin çözümler üretebileceğiz. Ayrıca kullanacağımız arabanın da silahlarını, zırhını, lastiğini hatta nos düzeneğini bile geliştirebileceğiz. Bu gibi detaylar basit görünebilir, ama gerçekten önemli.
3. Araç kullanımının önemi
Borderlands’te araç kullanarak giriştiğimiz savaşlar pek fazla değildi. Onun dışında bir yerden bir yere hızlıca gitmek için kullanıyoruz arabaları. Ancak bu oyuncunun seçimine bağlı olduğu için arabaların hayati bir öneminin olduğu pek söylenemez.
Rage’de ise, arabanız sizin ayrılmaz bir parçanız olacak. Arabanızı üstte de belirttiğim gibi korumalı ve geliştirmelisiniz, çünkü oyun boyunca katılacağınız yarışlarda ve heyecanlı kovalamacalarda arabanıza kesinlikle ihtiyacınız olacak.
4. Multiplayer
Borderlands’de ister LAN, isterseniz de online olarak co-op şekilde maceraya atılabiliyordunuz. Oyunun belirli bölgeleri sadece bu tip kapışmalar için hazırlanmış arenalarla süslüydü ve bu bölgelerde sadece dişe diş online mücadeleler gerçekleştiriliyordu.
Rage’de de co-op oyun modu bulunuyor. Ancak senaryo modundan biraz farklı, iki kişilik görev tabanlı olarak. Bunun dışında oyun boyunca geliştirdiğiniz arabanızı da yanınıza alıp, birbirinizi yok etmek için amansız mücadeleler verdiğiniz online yarış moduna da adım atabileceksiniz. Araç kullanımı, burada da gösteriyor kendini.
5. Mini oyunlar
Borderlands’te senaryo görevleri dışında, istersek yan görevleri yapabiliyor, böylelikle hem gelişim puanı elde ediyor, hem de para kazanıyorduk. Ancak senaryo ve yan görevler dışında oyunda “mini oyunlar” olarak tabir edilen bir unsur bulunmuyordu.
Rage’de ise, birçok mini oyun olacak. Videolardan da görüldüğü üzere barbutun gelecekteki versiyonu olarak gösterebileceğimiz zarla oynanan ve yanlış atıldığı takdirde hologram karakterin öldüğü, böylece paranın da kaybedildiği mini oyunlar var. Mutant Bash TV isimli televizyon programını da unutmamamız gerekiyor.
Son bir ufak not olarak da Rage’in grafik motoru, Borderlands gibi karton tarzda görseller sunmuyor. Gerçeğe daha yakın olduğunu ve burada görsel bir tarz farkı olduğunu da söyleyebiliriz.