Ratchet and Clank: Nexus
Son olarak karşımıza Ratchet & Clank: All 4 One’la çıkan seri, o dönem biraz olsun yolundan sapmış gibi görünüyordu. Resistance serisiyle PS3’ün platforma özel FPS olayını çözen Insomniac, konsolun “marka” halini alması beklenen platformer’ı Ratchet & Clank’le aynı hedefi bir türlü tutturamamıştı. Peki ya firma yeni oyun Ratchet & Clank: Nexus’la birlikte yeni nesle geçiş sırasında başarıyı yakalayabilecek mi?
Vida, somun, cıvata
Nexus (Yurt dışında Into the Nexus olarak biliniyor), yaratıcı fantastik dünyalar kavramına tam anlamıyla geri dönmüş. Daha hemen başta kendinizi bir uzay gemisinde buluyorken, bir sonraki sahnede manyetik ayakkabılarınızla tutunacağınız bir yüzey arıyor halde buluyorsunuz kendinizi. Hatta sonrasında açık uzayda bu yüzeylerin peşinden gidiyorsunuz. Ratchet ve Clank bu hikâyede galaksi boyunca bir kaçağı kovalıyor.
Genel olarak oyunda belli bir gezegene gidiyor, etrafı araştırıp bazı görevleri yerine getiriyor ve sonrasında bir diğer gezegende bu rutininize devam ediyorsunuz. Ancak oyun bu rutini yıkmayı başarıyor. Her gezegende veya küçük hikâyede, işleri ilginç hale sokan durumlar ortaya çıkıyor.
Bu durumları destekleyen şeyler ise silahlar. Kara delik yaratan bombalar mı dersiniz, karşınızdakini buz kestiren “winterizer” tipi eğlenceli silahlar mı dersiniz, oldukça ilginç bir cephaneye sahibiz. Bu silahlarla ilgili daha da garip olan şey ise yükseltmelerinin detaylı seviyeleri. Raritanyum adı verilen krisalleri toplayarak, silahlarınızın özelliklerini arttırmanız mümkün. Bunu da bal peteği şeklindeki bir arayüzle yapıyorsunuz. Silahınızın menzilini, verdiği hasarı, mühimmat kapasitesini arttırmanız mümkün. Ayrıca farklı küçük özellikler de eklenebiliyor.
Devamı diğer sayfada
>>>>>>>>>>>>>>>>
Küçük de bir robot
Yanımızda bir de pek sesi çıkmayan Clank isimli robotumuz da bulunuyor. Her ne kadar pek konuşmasa da kendine ait “Netherverse” isimli 2 boyutlu bölümüne sahip. Burada Clank’in etrafındaki yer çekimini kontrol ediyorsunuz.
Biraz da genel olarak oyunun görselliğinden bahsedelim. Atmosfer ve görsellik oyunda oldukça önemli bir yer kaplıyor. Özellikle karakter tasarımları ve karakter animasyonları başarılı. Yüz animasyonlarında bir nevi son dönem animasyon filmlerdeki (Özellikle Disney’in) duygu derinliği yakalanmış. Bununla birlikte çevrenin atmosfere etkisi oldukça yoğun. Fakat yine de bir yapaylık bizi rahatsız ediyor.
Sesler ve seslendirmeler ise oldukça başarılı. Zaten bir GTA 5 seslendirmesi bekleyecek değiliz Ratchet & Clank’ten. Belki de Türk oyuncusu için tek problem, seslendirmelerin Türkçe olmaması. Sly Cooper serisinin son oyununda Türkçe dublaj olması, ister istemez Sony’den beklentileri yükseltiyor.
Peki yeni nesilden önce neden?
Insomniac’ın bu tercihi açıkçası bana ilginç geldi. Yeni nesil PS4 piyasaya çıkmışken neden PS3’e bir Ratchet & Clank oyunu çıkarmayı planlamışlar anlamak biraz zor. Hem de PS4’ün şu an sağlam bir platform oyunu olmadığını düşününce bu hamle, ister istemez stratejik bir hata gibi duruyor. Ancak bu durumun tek mantıklı açıklaması, Insomniac’ın PS3’ün son payını toplama çabası gibi görünüyor.
Yine de firma, Ratchet & Clank: Nexus’la birlikte seriyi rayına yeniden oturtmuş. Sırada ise yeni nesildeki Ratchet & Clank oyunu var. Bakalım ikilinin maceraları PS4’te nasıl görünecek.