Razer BlackWidow Ultimate
Özellikle oyuncular için ürettiği birbirinden iyi fareleri ile anılan Amerikan firması Razer bu sefer bambaşka bir klavye ile bize konuk oluyor.
Razer, ürünlerinin isimlerini genellikle tehlikeli hayvanlardan seçiyor. Fareler isimleri Deathadder, Mamba gibi yılanlardan alırken, klavyeler ise genellikle Tarantula, Lycosa vs. gibi örümcek türlerinin adlarını taşıyor. Şu an masanın üzerinde duran bu gayet hoş klavye ise bir black widow yani karadul. Adı gibi simsiyah ve gayet iddialı duran bu klavyenin en önemli özelliği ise mekanik bir klavye olması.
Mekanik Klavye Nedir?
Günümüzde piyasadaki klavyelerin yaklaşık %90’ı rubber dome adı verilen teknolojiyi kullanmaktadır. Hiç TV nizin uzaktan kumandasını yere düşürüp kırdığınız oldu mu? Eğer içini gördüyseniz tuş mekanizmasının, bastırınca üzerinde temas noktaları olan devrelerin bulunduğu yeşil renkli fiberglas mukavvaya değen silikon kubbelerden oluştuğunu görmüşsünüzdür. Rubber dome, adı üzerinde bu kubbelerden türetilmiş aynı basitlikte ve ucuzlukta bir teknolojidir.
Şu an PC nizde kullandığınız klavyenin, uzaktan kumandanız, cep telefonunuz ya da mikrodalga fırınınızın tuş takımlarından tek farkı bu kubbelerin üzerlerinde nispeten daha büyük plastik tuşların bulunmasıdır. Avantajları sadece ucuz olmalarıdır. Dezavantajları ise zaten halihazırda tuşa sonuna kadar basmadan giriş yapamıyorken zamanla silikonun aşınmasıyla ortaya çıkan basılı kalma ve daha da kuvvetli bastırma ihtiyacı olarak ortaya çıkmaktadır.
İncelediğimiz BlackWidow Ultimate ise mekanik tuşlar kullanan mekanik bir klavyedir. Yani her tuşun altında gerçek birer düğme vardır. Commodore 64 veya IBM PC kullananlar hatırlayacaklardır, klavyeleri yaylı mekanizmadır. Mekanik klavyeler de kullanım hissi açısından epey benzemektedirler. Yaklaşık 20 yıllık bir teknoloji peki nasıl oluyor da çok çok daha iyi oluyor? Cevabı düğmelerinde gizli. BlackWidow Ultimate, dünyadaki mekanik klavye düğmesi üreten yegane firmalardan biri olan Alman Cherry’nin MX Blue adlı düğmelerini kullanmakta. Bu düğmelerin özelliği hem tactile feedback, (yani tuşa bastığınızda, tuş dibe inmeden hemen önce parmağınızla hissedebileceğiniz bir direnç noktası) hem de audio feedback yani ses çıkarıyor olmaları. Klavyenin tuşlarına bastığınız ilk anda bu sese hemen dikkat edeceksiniz. Çünkü sıradan bir klavyeye göre gerçekten de bariz belli olan çok enteresan ve değişik bir ses bu. Bazılarını rahatsız edebilir ancak ben kesinlikle bunun çok seksi bir hadise olduğunu düşünüyorum.
Yarattığı etki sizi geçmişe götürebilir ya da derin fantezilere sürükleyebilir. Hızlı bir şekilde yazı yazarken çıkan şakırtı ve şukurtular kendinizi FBI’ı çökertmeye çalışan bir hacker gibi hissettirebilir. Kulağınız böyle mest oluyorken asıl etkiyi parmaklarınızda hissediyorsunuz. Sıradan rubber dome klavyelere göre tuşlar çok daha hassaslar. Ayrıca bastığınız tuşun işlemesi için düğmenin sonuna kadar basılması da gerekmiyor. Ancak daha önce bahsettiğim tactile feedback sayesinde bastığınız tuşun yanındakine yanlışlıkla basma ihtimaliniz de neredeyse yok. Bu da size ışık hızında ve hatasız yazabilme özelliği olarak geri dönüyor. Bu klavyeyi kullanmaya başladıktan sonra eskisine göre çok daha hızlı yazabildiğinizin farkına varacaksınız. Tuşlardaki direnç ve basma hissi özellikle FPS oyunlarında ilk başlarda tuhaf gelebilir. Fakat parmaklarınız (ve kulaklarınız) iyice alıştıktan sonra üzerinde 32’ LCD Monitör, klima ve espresso makinesi olsa dahi bir daha hiçbir rubber dome klavyeye tenezzül etmeyeceğinizi rahatlıkla söyleyebilirim.
Diğer Mekanik Klavyelerden Ayıran Özellikler ve Tasarım
Mekanik klavyeler anladığınız üzere çok marjinal bir kullanma hissine sahip oldukları için hitap ettikleri pazar da genellikle elit kesimden oluşuyor. Cherry’nin her biri birbirinden farklı özelliklere sahip MX Black, Brown, Red, Clear gibi düğmelerini veya bunların kombinasyonları bulunduran değişik klavyelerine rastlamak mümkün. Hatta bir markada üzerinde harf, rakam veya işaret baskısı bulunmayan komple siyah bir klavye bile var. Ancak Razer, BlackWidow Ultimate’ı piyasaya çıkarana kadar aydınlatması olan mekanik bir klavye yoktu.
Bu sayede oyuncu klavyesi olduğunu iddia eden fakat aslında 10 dolarlık bir rubber dome klavyenin üstüne gereksiz bir sürü üzellik eklenmiş genel pazara hitap eden bir ürün ile elit kesime hitap eden bir ürün arasında ilk defa bir köprü kurulmuş oluyor. Razer’ın başlattığını diğer bazı firmalar da devam ettirip kendi aydınlatmalı değişik düğme kombinasyonlu mekanik modellerini teker teker çıkarmaya başladılar. Razer dışında diğer markaların aydınlatmalı mekanik klavyelerinin satışı ise ülkemizde maalesef yapılmıyor. Razer, ürüne gereksiz multimedya butonları koyup tasarımı rezil etmek yerine aynı laptoplardaki gibi sağ Windows tuşunu iptal etmiş ve yerine Fn tuşu koymuş. Sesi açıp kapamak, ses/görüntü dosyasını oynatmak veya durdurmak için Fn ve F tuşlarının kombinasyonlarından yararlanıyorsunuz.
Aynı zamanda Fn + F12 tuşuna basarak aydınlatmayı kapalı, düşük, orta, yüksek ve nabız olarak ayarlayabiliyorsunuz. En düşük ayarda piyasadaki diğer klavyelerle yaklaşık bir aydınlatma sağlanırken, ayarı yükseğe getirdiğinizde tuşlar o kadar parlak oluyor ki fotoğraf makinemiz görüntüyü yakalamakta zorlandı. Bunun nedeni mekanik klavyelerin tasarımıyla alakalı. Tuşlar ile tuşların bastıkları düğmelerin arasında geniş bir boşluk olduğu için Razer her tuşa kendi ledini koyabilmeyi başarmış. Yani space bar’ı ve Fn tuşunu saymazsak bu klavyedeki 110 tuş için tam 110 adet led kullanılmış.
Ancak harf ve rakamların yanındaki alt ve shift kombinasyonlarında kullanılan işaretlemelerin aydınlatılmamış olmaları şaşırtıcı bir kusur. Nabız özelliği ise ışığın Razer’ın farelerindeki gibi yavaş yavaş yanıp sönmesine yarıyor. Bu modu kullanan olacağını pek sanmıyorum. Ayrıca klavyenin alt kısmının tam ortasında ufak ve her zamanki gibi şık aydınlatmalı bir Razer logosu var. Bunun dışında sayısal bölümün üstünde alışagelmiş num, scroll ve caps lock ışıkları var. Klavyenin dış kaplamasının altından ışıdıkları için tuşların aydınlatmalarının yanında epey sönük kalıyorlar. Ayrıca bir oyun klavyesinde olmazsa olmaz bir özellik olarak, Fn + F11 tuşuna bastığınızda sol Windows tuşu devre dışı kalıyor, böylelikle karşılaşmanın ortasında yanlışlıkla masaüstüne dönüp klavyeyi yumruklama durumu olmuyor. Bu özelliğin açık ya da kapalı olup olmadığını yine numerik bölümün üstünde yanan başka bir ledden anlayabiliyorsunuz.
Tasarımın kötü denilebilecek tek tarafı klavyenin etrafının parlak siyahla kaplı olması. Bu kaplama parmak izlerini mıknatıs gibi çekiyor ve dikkat etmezseniz çok çabuk çizilebiliyor. Tuşlar ise sert plastikten yapılmış fakat malzeme kalitesi çok iyi olduğu için parmaklarınızda çok sağlam ve stabil bir his bırakıyorlar. Kullanılan font ise çok şık ve retro. Ancak maalesef Türkçe karakter desteği yok. Çoğu aydınlatmalı klavyenin en büyük problemlerinden biri olan tuş soyulmasını ise zaman gösterecek. Fakat tekrar belirecek olursam, kullanılan malzeme ve baskı şekli pek soyulacakmış gibi durmuyor.
Son olarak klavyenin sağ tarafında bir adet USB, mikrofon ve kulaklık girişi bulunuyor. Bu girişlerin sağda konumlandırılması kablosuz bir fare kullanıyorsanız sorun teşkil etmeyecektir fakat kablolu Mouse kullanıyorsanız kablolara takılma ihtimaliniz var. Razer’ın bunu düşünüp girişleri üste alması gerekirdi. Ayrıca USB girişi çoğu klavyedeki gibi hiçbir şeyi çalıştırmayan güçsüz bir USB 1.0 giriş olmak yerine klavyenin kendi USB kablosunun yanındaki kabloyu takarak çalışan bir uzatma işlevi görüyor. Yani bu kabloyu kullandığınızda klavyedeki USB girişi bağladığınız yerin hızı ve gücünde çalışıyor. Ayrıca kulaklık ve mikrofon için kullanılan kabloları da ses kartınıza takmadan girişleri kullanamıyorsunuz. Bu kadar giriş klavyenin kendi kablosunun biraz kalın olmasına ve kasanın arkasına saçaklı bir şekilde gitmesine sebep oluyor.
Yazılım ve Programlanabilirlik
Bu klavyeyi diğer mekanik klavyelerden ayıran başka bir özellik ise macro tuşları. Klavyenin sol tarafında konumlandırılan 5 adet makro tuşuna ister yazılımla isterseniz de gerçek zamanlı olarak macro kaydedebiliyorsunuz. Ayrıca sadece bu 5 tuşa değil, klavyedeki herhangi başka bir tuşa da istediğiniz makro kombinasyonunu kaydedebilmeniz mümkün. Program arayüzü anlaşılır şekilde dizayn edilmiş.
Mekanik klavyelerde olmasa da olur diyebileceğimiz NKRO özelliği Razer BlackWidow Ultimate’ta da yok. Basitçe anlatmak gerekirse N-key Roll Over 6dan fazla tuşa basmanız gerektiğinizde tuşların kilitlenmemesine hepsinin basmasına ve çalışmasına yarıyor. Gerçek dünyada aynı anda 6 tuşa kim neden basar bilemiyorum. O yüzden bu özelliğin olmaması pek bir şey ifade etmiyor.
Klavyede bilek desteğinin olmaması bir kusur sayılsa da ergonomik açıdan herhangi bir kusur yok.
Başka önemli gözüken bir problem ise bazı kullanıcıların yaşadıkları tuş sıkışması. İnternette yapılan bazı yorumlarda kullanıcılar klavye bir süre kullanıldıktan sonra space tuşunun alt tuşlarına değmeye başladığını söylüyorlar. Razer Türkiye distribütörü Fireball Bilgisayar kendilerine henüz böyle bir problemle geri dönüş yapılmadığını belirtti. Ben de şahsen böyle bir probleme rastlamadım. Ülkemizdeki BlackWidow’ların bu sorun giderilmiş yeni sürümler olmaları kuvvetle muhtemel. Ancak sizin başınıza bu hadise gelse dahi tuşları söküp ufak bir zımpara işleminden sonra problemi sonsuza kadar ortadan kaldırabilme seçeneğiniz var. O yüzden bu da önemli bir kusur olarak gözükmüyor.
Böyle elit bir klavyenin doğal olarak elit bir de fiyatı var: yaklaşık 311 TL. Bazılarının hayallerini suya düşürecek kadar pahalı bir fiyatı olmasına rağmen BlackWidow Ultimate’ın sırf mekanik bir klavye olması dahi bu bedeli hafifletmeye yetiyor. Ne de olsa üstüne altın semer vurulmuş 10 dolarlık rubber dome bir klavye değil. İçindeki metal plakanın klavyeyi ilk elinize aldığınızdaki ağırlığı bunu kanıtlar nitelikte. Yine de bu mükemmellikte bir klavye isteyip aydınlatmasız ve USB, mikrofon-kulaklık çıkışsız da yaşayabilirim diyenler için Razer’ın içinde Ultimate ibaresi geçmeyen bir BlackWidow’u daha var. Saydığım özellikler dışında birebir aynı ve 100 TL daha ucuz. Dragon Age 2 sizce dünyanın gelmiş geçmiş en iyi CRPG oyunu ise: Razer’ın incelemesini yaptığımız BlackWidow Ultimate’tan 34 TL daha pahalı olan BlackWidow Ultimate Dragon Age II Edition adlı özel versiyonu oyun temalı kaplaması ve kırmızı aydınlatmasıyla size hitap edebilir. Sonuç olarak hangi versiyonunu alırsanız alın, mekanik bir klavye kullandıktan sonra geriye asla dönmeyeceksiniz.
Artılar:
Cherry MX Blue mekanik düğmelerin sunduğu konfor, kontrol ve hız tartışılmaz derecede iyi
Her tuş için 1 LEDden oluşan başarılı aydınlatma
Macro tuşları ve tamamen programlanabilir normal tuşlar
Tank kadar sağlam malzeme kalitesi
Eksiler:
Yüksek fiyat
İngilizce tuşlar
Tuşların sesleri ortamdaki diğer kişileri rahatsız edebilir
Aydınlatmanın rengi değişmiyor
Bileklik yok
Çabuk kirlenebilen parlak kaplama
Mekanik klavye bağımlılık yaratabilir
Puan: 9/10