Oyuncu Aksesuarları

Razer ManO’War 7.1 Kulaklık

Bugünkü inceleme masamıza konuk olan ürün Razer ManO’War 7.1 kulaklık. Öncelikle kablolu model olduğunu belirtmeliyim. Günümüzde oyun kalitesini arttırmak için kasa içi donanımın dışında masaüstü donanımların da çok önemli yere sahip olduklarını unutmamalıyız. Bunu oynadığınız oyunlara göre klavye, mouse seçimi yapmanız  ve sevdiğiniz ses rengine göre tercih etmeniz gereken kulaklık modeli olarak ikiye söyleyebiliriz. Nedenine değinecek olursak, kasa içi donanımların oyunda direk FPS değerlerine ve bu sayede akıcılığına etki etmesini söyleyebiliriz. Evet, gerçekten çok önemli bir konu fakat bunun yanında yanlış tercih edilen mouse, klavye ve kulaklık üçlemesi sizi en sevdiğiniz oyunlarda bile yarı yolda bırakabilir. Elinize ve tutuş şeklinize uymayan bir mouse aldığınız takdirde hem performansınız kötü olur, hem de bileğinize kramp girebilir.  Zamanında başıma geldiğinden biliyorum. Bununla birlikte klavyenin bu kadar etkili olabileceğini söyleyemem fakat önceden kullandığınız klavyede fazla mikro tuşu varsa ve siz bunları kullanıyorsanız daha az mikrolu ürünlerde sıkıntı yaşayabilirsiniz. Kulaklıkta bunlara benzer örnekler verebiliriz. Belki kullandığınız ürün çok kalitelidir, fakat eskidiği için değiştirmeniz gerekiyordur. Araştırmadan yada sadece fiyatına bakıp bu iyidir kanısına varırsanız sonu hüsran olabilir. En önemli konu denemeden kulaklık almayın derim ben. Önce gidin deneyin içinize sinerse alın. Çünkü her kulaklığın ses rengi yani basları, tizleri, frekansı vb. farkı olur. Hatta ve hatta kulaklıkta kullanılan materyaller ve tasarımları bile sesin farklılaşmasına sebebiyet verebilir. Bu kadar ön bilgiden sonra Razer ManO’War hakkında ki incelememize geçebiliriz.

Kutu ve Kutu İçeriği

Kutu ve kutu içeriğine göz atarsak, gerçekten kaliteli bir kulaklık hissiyatını daha kutuyu gördüğünüz anda size yansıtıyor. Materyal açısından kalın kartondan yapılmış ve Razer’ın klasik renkleri olan yeşil, siyah üzerine yoğunlaşmışlar. Kutusunu açtığımızda ise tüm ihtişamıyla ManO’War bizi karşılıyor. Şeffaf plastikten oluşan koruyucuyu kaldırdığımızda yine kalite açısından keyif veren bir görüntü ile karşı karşıya kalıyoruz. Genelde ürünleri kutusuna tellerle tutturup oraya monte ederler. ManO’War’da ise kauçuk kelepçeler kullanılmış ve hiç zorlanmadan kulaklığı kutusundan çıkarabiliyorsunuz. Bu durum kolaylığın yanında herhangi olabilecek çizilme risklerini de sıfıra indirgiyor. Kutu içerisinden çıkan diğer malzemeler ise garanti belgesi, kullanım klavuzu, bir adet 3,5mmlik kabloyu USB’ye çevirme adaptörü, bir adet 160cmlik 3.5mm uzatma kablosu çıkıyor.

Tasarım ve Ergonami

Kulaklığın tasarımına kısaca değinelim istiyorum. En az 3-4 saat kullandığım kulaklık, herhangi bir ağrı, acı ve ya sıkıntılı bir durum yaşatmadı. Zaten kulak yastıkları çok yumuşak olduğu için kafanızın ve kulağınızın şeklini alıyor. Bunun dışında yastıkların değiştirilebilir olduğunu ve ekstra ücret karşılığında belirli yerlerden alabileceğinizi hatırlatalım. Kulak yastıkları ve kulağınızın denk geldiği kısım oldukça büyük. Hatta kulaklığı dev olarak yorumlayabiliriz. İlk görüşte ağır olabilir şeklindeki ön yargılarım elime aldığım an yüz seksen derece değişti. Çünkü bu büyüklükteki bir kulaklığa göre fazla hafifti. Ardından tek elimde tutmayı denedim ve burada benim canımı sıkan bir durum oldu. Çünkü sağa sola ve ya en ufak bir sarsıntıda kulaklık hoparlör kısımlar oynuyor. Bana kalırsa aşırı hassas ve gereksiz derecede oynuyor. Şöyle bir şey  var ki, kulaklık kafamda olduğu süre boyunca tek kulağımı açıp, bana söylenenleri dinlemeye çalıştım fakat farklı şekildeki eğiminden dolayı bu şekilde rahat bir kullanım söz konusu değil. Bu konudan rahatsız olduğumu dile getirmem gerekir. Kulaklıkta kullanılan renk ise kutusunun aksine düz siyah kullanılmış. Kafa bandı genel olarak mat olsa da ince detaylarda parlak siyah kullanımı var. Bu sayede yekpare bir görünümün dışına çıkılmış. Kulak yastıklarında olduğu gibi kafa bandındı da aynı malzemeden üretilmiş. Çok yumuşak ve ince olmasına karşın rahatsız etmedi. Fakat kısa saçlı kişilere rahatsızlık verebilir. Nedeni ise kafa bandında kullanılan malzemenin ince ve fazla yumuşak olması. Boyut ayarında ise sağda ve solda 11’er taneden toplamda 22 adet ayar var. Fakat bu ayar kısmı, deminde belirttiğim gibi en ufak harekette oynayabildiği için kolayca kırılabilir. Bu nedenle düşürmemeye özen gösterin. Malum kulaklıkların hasar aldığı ilk noktalar bu kısımlar oluyor. Bunun dışında kablolarına göz atarsak, kulaklığa bağlı olan, 3,5mm USB çevirici ve uzatma kablosu dahil üçü de kumaş kaplanmış. Bu sayede kolay kolay hasar alabileceğini sanmıyorum.

Teknik Özellikleri ve Ses kalitesi

Razer ManO’war 7.1’in teknik özelliklerini göz önüne alırsak:

   Frekans aralığı: 20 – 20,000 Hz
   Empedans: 32 Ω ¬ at 1 kHz
   Hassasiyet (@1 kHz): 118dB
   Güç (Max): 30 mW
   Ses sürücüleri: Neodimyum mıknatıslı 50mm
   Bağlantı arayüzü: 3.5mm Analog
   Ağırlık: 332 g

Mikrofon özellikleri ise şu şekilde:

   Frekans aralığı: 100 – 10,000 Hz
   Sinyal gürültü oranı: > 55 dB
   Hassasiyet (@1 kHz): -42 ± 3 dB

Tabii ki de bu değerlere baktığımızda pek bir şey anlamak mümkün değil. Aklımıza ilk gelecek şey çoğu kulaklıkla aynı frekans aralığında olduğudur. Empedans değeri 32 Ohm olduğu için telefon ve mobil aygıtlarda da yüksek seviyede ses verebiliyor. Fakat 7.1 olarak çalışmadığını belirtelim.

Razer ManO’War 7.1 kablolu kulaklıkla ilgili olarak ilk söyleyebileceğim, sanal 7.1 olduğudur. Şayet Razer Taimat 7.1 ile gerçek 7.1 deneyimine kavuştuklarını belirtti fakat tüketiciye göre o kadar kaliteli olmadığını farz ediyorum. Çünkü okuduğum ve dinlediğim tüketici tecrübeleri bütün sesin karıştığı gerçek 7.1’de olsa yeterli performansı veremediği yönündeydi. Büyük ihtimalle Razer bu yüzden sanal bir kulaklıkla karşımıza çıktı. Oyuncu kulaklığı olduğunu söyleyip, sanal 7.1’de olsa bu sefer gerçekten başarılı bir ürün ortaya çıktığını belirtmeliyim. Genel olarak tiz performansının daha iyi olduğunu, kulaklığı taktığınız anda anlayabiliyorsunuz. Oyun oynarken verdiği bas o anlık tepkimelerde yeterli gelse de, müzik için kullanıldığında biraz boş kalıyor. Fakat tizlerin güzelliği sayesinde çok daha berrak ve net geri dönüşler alabiliyorsunuz. Kendi görüşüme göre, basları ve yüksek ses seviyesini severim fakat bu kulaklıkta beni kendine çeken şey tizleri oldu. Kulaklığın gerçek anlamda hiç bir şekilde bozulmayan berrak bir ses rengi var. Oyun konusunda kullandığım diğer kulaklıklara göre daha fazla ses vermesiyle ve keyif veren 7.1 performansıyla gözüme girmeyi başardı. Özellikle AstoundSound GenAudio ile yaptığım testte beklentilerimin fazlasıyla üzerine çıkmayı başardı. Üst düzey 7.1 performansı olduğu için bu açıdan sizleri üzeceğini sanmıyorum. Bu performansa bir de kristal berraklığında ki ses kalitesi eklediğimiz zaman üst sınıf bir kulaklık olduğunu kabul etmemek elde değil. Son bir kez bas konusuna değinmek istiyorum. Yazımın başında basların hafif ve boş kaldığını belirtmiştim. Oyun kulaklığı olduğu için bu durumu göz ardı edebiliriz. Ama tabii ki de bu durum hiç bir zaman müzik dinleyemezsiniz anlamına gelmiyor. Sadece basları yetersiz gelebilir ki herkes bas sevmez zaten.  Razer Synapse üzerinden ekolayzır ayarlarını istediğiniz şekilde yapabiliyorsunuz. Bunun dışında uygulamayı yüklediğiniz sıra ilk açıldığında 7.1 sürücüsünün ayarlarını kolay bir şekilde yapabiliyorsunuz. Diğer tüm Razer ekipmanlarını kontrol edebildiğiniz gibi giriş yaptığınızda da bulut ağı üzerinden başka bilgisayarlarda aynı verileri bulabiliyorsunuz. Ayrıca Razer ManO’War, Xbox ve PS4 sistemlerinde de çalıştığını belirtmek gerekir. Fakat bir sıkıntı var, PS4’e bağladığım sıra da 7.1’in devre dışı kaldığını fark ettim. Yani PS4’e bağlayıp 7.1 hayallerimiz suya düşüyor. Tabii ki bu denli yüksek fiyat etiketine sahip olan üründe can sıkıcı bir durum.

Mikrofondan da kısaca bahsedelim ve incelememizin sonuna gelelim. Frekans aralığı olarak 100-10,000Hz olarak belirtilmiş. Oynadığım oyunlarda arkadaşlarımdan aldığım geri bildirimlere göre daha önceden kullandığım bütün kulaklıklardan daha kaliteli, net ve tok bir ses vermiş. mikrofonun kullanım şekli ise kulaklığa bağlı olan kablonun üzerinde açıp kapama anahtarı bulunuyor. Bu sayede kolaylıkla açıp kapayabiliyorsunuz. Ayrıca kulaklığın üzerine sürgülü biçimde monte edilmiş. Yani istediğiniz zaman ortadan kaldırabilir istediğiniz zaman bulunduğu yerden çıkarabilirsiniz. Bunun yanında mikrofonun ayarlanabilir olduğunu ekleyeyim. İstediğiniz açıyla ve şekilde kullanma imkanı sunulmuş.

Sonuç

Cümlelerimizi toparlayacak olursak, 120 dolar fiyat etiketine sahip olsa da ülkemizde ne yazık ki 800-900 lira dolaylarında satılıyor. Ses kalitesi ve 7.1 performansı tekdire şayan olan Razer ManO’War gerek oyun, gerek film ve müziklerde yüksek seviye bir kulaklık olduğunu kullanıcıya hissettiriyor. Eğer bütçeniz yetiyorsa ve oyuncu kulaklığı arıyorsanız kesinlikle ilk düşünmeniz gereken ürünlerden biri. Ayrıca kablosuz olan modeldeki ışıklandırmalardan yoksun olması beni şaşırttı. Bu durumu nadir eksilerinden biri olarak düşünüyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu