Razer Viper 8K İnceleme : Farklı ürün gamlarına da yönelen Razer firmasının en deneyimli olduğu noktalardan birisi şüphesiz oyuncu faresi. Geçtiğimiz dönemlerde Deathadder V2 ve Viper Ultimate gibi modellerini incelemiştik. Razer Viper 8K modeli ise adından da anlaşılabileceği gibi özellikleri ile farklı bir kulvara yöneliyor. Razer Viper 8K incelemesinde ise hem en hızlı oyuncu farelerinden birine hem de bu modelin diğer özelliklerine göz atacağız.
Razer Viper 8K İncelemesi
[reklam=496]
Razer Viper 8K aslında biraz önce de bahsettiğim gibi Viper ve Viper Ultimate modellerine oldukça benziyor. Hatta tasarım anlamında bu iki modelin bazı ufak farklılıklar dışında neredeyse aynı olduklarını da söyleyebiliriz. Sağ ve sol tarafta tutuşu daha kolaylaştıran tırtıkların yer aldığı bu modelde de her iki tarafta ikili bir tuş kombinasyonuna yer verilmiş. Genelde oval hatların olduğu bu görünüm tekerleğin hemen gerisinde duran keskin hatlarla birlikte daha şık bir görünüme kavuşmuş. Yine aynı şekilde sırt kısmında klasik olarak Razer logosu ışıklandırılmış ve bu sayede şık bir görünüm sağlanmış.
Sadece 71 gram ağırlığında olan Viper 8K, pençe olarak tabir edebileceğimiz bir tutuş biçimine sahip. Eğer benim gibi uzun parmaklara sahipseniz özellikle bu şekilde kullanmanız gerekiyor. Kısa bir kullanım sonrasında ise hem tasarıma hem de ergonomisine alışmaya başlıyorsunuz. Ben uzun bir süre Razer Deathadder modellerini kullandım. Uzun parmak için tam tutuş sağlayan bu modelden Viper Ultimate modeline geçtiğimde biraz zorlanmıştım. Fakat kısa bir süre sonra alıştığım ve çok daha rahat kullandığım bir modele dönüştü. Uzun bir süredir de Viper Ultimate modelini kullandığım için aynı ergonomiye sahip olan Viper 8K modeline geçtiğimde aynı konforu bulduğumu söyleyebilirim. Tabi bulduğum bir diğer şey ise hız oldu.
Tasarım olarak hemen hemen aynı olsalar da Viper 8K modeli adından da anlaşılabileceği gibi firmanın şimdiye kadar yapmış olduğu en hızlı oyuncu faresi olma özelliğini taşıyor. Razer’ın üst düzey fokus sensörü ve optik tetikleyicileri ile birlikte bu farenin en büyük özelliği 8000 hz tepkime süresine, aslında mouse polling denen özelliğe sahip.
Mouse Polling nedir?
Mouse Polling için kısaca tepki süresi diyebiliriz. Yani Monitörlerde nasıl bir tepki süresi varsa kullandığımız farelerde de yaptığınız hareket ve bilgisayar arasındaki akışı gösteren bir tepki süresi bulunuyor. Normal fare modellerinde 125, 500 hatta 1000 olarak gördüğümüz bu tepki süresi Razer Viper 8K modelinde ise tam 8000 Hz’e çıkartılmış durumda. Bu da bu aralıkta yapacağınız ayar ile birlikte oynadığınız oyuna göre farklı performanslar almanızı sağlıyor diyebiliriz.
Yani tek kişilik oyunlarda daha düşük bir profil ayarlarken CS: Go, League of Legends ya da Valorant gibi anlık tepkilerin bile çok önemli olduğu oyunlarda daha yüksek bir profil ayarlaması yapabiliyorsunuz. 125 Hz’den tutun da 4K ya da 8K oranlarına kadar geniş bir yelpaze sunulmuş. Razer Synapse uygulaması sayesinde RGB ışıklandırmaları başta olmak üzere tüm bu profil ayarlamalarını yapmak da mümkün.
Tabi tepki süresinin aynı şekilde geri bildirimini alabilmeniz için yüksek Hz oranına sahip bir monitöre de ihtiyaç duyuyorsunuz diyebiliriz. Düşük modellerde bu tepki süresini anlayabilmek çok daha zorlaşıyor. Bu bağlamda firmanın Viper 8K modelini ileriye dönük ve rekabete dayalı oyunlar için uygun bir kullanım amacıyla ürettiğini de söyleyebiliriz. Yani bu modeli aldığınızda yıllar boyunca kullanabileceğiniz özellikte bir fare almış oluyorsunuz. Zaten alışılmışın aksine Razer bu model için bir sistem gereksinimi de yayınlamış durumda. Baktığımızda işlemci olarak Ryzen 5 3600 ya da intel 8.nesil işlemci ile birlikte GTA 1080 ve üzeri GPU önerildiğini de görüyoruz.
En hızlı oyuncu faresi
Razer Viper 8K için ileriye dönük dememin en büyük sebebi oyunlar için bu denli yüksek bir kullanımın şu an için gereksiz olması. Oynadığım oyunlarda özellikle rekabete dayalı yapımlarda bu hız farkını net bir şekilde hissettim. Yani 60 ya da 75 hz’lik bir monitörden 144 ya da 244 hz’lık bir monitöre geçtiğinizi düşünün. Gerçekten de iyi bir mouse pad’e de sahipseniz bu farklı bazı oyunlarda algılayabiliyorsunuz.
Fakat çoğu oyunda yüksek profil bazı problemleri de beraberinde getiriyor. Kontrol zorlaşıyor ve düşük profilde daha rahat bir kullanım yakaladığınızı fark ediyorsunuz. Bu nedenle genelde en yüksek çıktığım profil ayarı 2k seviyesinde oldu. Yani sahip olduğunuz GPU ile oyunlarda alabileceğiniz maksimum FPS değerinin 120 olduğunu ama monitörünüzün 500 – 600 Hz desteklediğini düşünün. İşte Razer Viper 8K ile benzer bir durumla karşılaşıyorsunuz. Bu nedenle bu modelin ileriye dönük bir kullanım sunduğunu söyleyebilirim.
Bir süredir 16.000’den 20.000 DPI değerine geçen razer, bu modelde de yüksek bir DPI oranı sunmuş. Yeni fokus sensörü ile birlikte Razer Viper 8K modelinde de firmanın kendi özel sensörlerine yer verilmiş. Yani mekanik bir basımdan ziyade daha çok lazer üzerinden işleyişe sahip olan bir sistemi bulunuyor. Bu sayede mekanik basımlardan ortaya çıkabilecek gecikmeler ve bazı problemler engellenmiş, kullanıcının çok daha hızlı tepkiler alması sağlanmış da diyebiliriz. Tabi işin içerisinde mekanik bir basış yerine lazer sisteminin kullanılması, aşınma ve yıpranmalar engellendiği için bu farenin ömrünü de uzatan en büyük etkenlerin başında geliyor.
Sonuç
Sonuç olarak Razer Viper 8K şu anda alabileceğiniz en hızlı oyuncu faresi ve dediğim gibi ileriye dönük bir kullanım sunuyor. Bunun yanı sıra daha düşük profilde de yapacağınız özel ayarlamalar ile birlikte oyundan oyuna çok farklı performanslar almanız da sağlanmış. Eğer rekabete dayalı oyunlarda iddialıysanız ve iyi bir sisteme de sahipseniz göz atmanız gereken modellerden biri olduğunu söyleyebilirim.