Rehber

Red Alert 2

Başlamadan Önce

Başka bir rehberle tekrar huzurlarınızdayım arkadaşlar.. Hiç kimse dibini kaldırıp hangi oyunun rehberini istediği yönünde mail atmadığı için Red Alert 2’nin rehberini hazırlamayı kendi kendime vazife edindim. İşbu rehber, strateji oyunlarında “ace” rütbesinde olmadığınız varsayılarak hazırlandı ve oyun 1.02 versiyonunda, medium zorluk seviyesinde oynandı. Eğer “ben şahane oyuncuyum, tüm stratejileri havada karada ikiye katlarım” gibi bir iddianız varsa başka bir sayfaya geçmenizi şiddetle tavsiye ediyorum, hem boşuna vakit kaybetmez hem de “o görev öyle mi açıklanır, bak ben yazayım da gör” şeklinde takriben 20 word sayfası tutan mailler gönderme zahmetine girmemiş olursunuz..

Yeni başlayanlar, toplanın etrafıma.. Bu bir strateji oyunu ve adım adım bir çözüm yazmak söz konusu değil, ben o görev için kullandığım stratejiyi anlatacağım, ister onu aynen kullanır ister sadece bir fikir edinmek için bakarsınız. Daha iyi bir fikriniz olduğuna inanıyorsanız, uygulamaktan çekinmeyin. Neticede bu bir adventure değil ve çözüme göre oynamazsanız görevi başaramazsınız gibi bir şey de yok..

Tüm C&C oyunları aynı prensibe dayanır: İyiler her zaman için karada güçsüz, havada rakipsizdir ve kötüler de her zaman için karada güçlü havada zayıftır.. Red Alert 2’de de böyle. Açıkçası Rusları oynuyorsanız ne kadar “yeni başlayan” olursanız olun, kaybetmeniz imkansız gibi bir şey. Red Alert 2 çok zor bir oyun da değil, o yüzden bu türe alışmak için mükemmel bir oyun olduğu kanaatindeyim. Kendi başınıza ilerlemeye çalışın, zorlanıyorsanız rehbere bakın ve şahane ara demoların keyfini çıkarın.. İşte başlıyoruz.
Birimler ve Araçlar
AMERİKA

G.I. Standart piyadeniz. Üzerine çift tıklarsanız siper alıyor ve bu durumdayken atış gücü ve dayanıklılığı artıyor. Çatışma sonrası sağ kalanlar rütbe kazanıyor ve daha da “gelişiyor”. Ne kadar gelişiyor derseniz, “üç şeritli” olanlara saldırmadan önce iyi düşünün derim! Böyle bir birim, siper almış durumdayken bir Rhino Tankını kahvaltı niyetine yiyebiliyor, üstelik kendini iyileştirme gücü de var. “Üç şeritli” her birimin kendini iyileştirme yeteneği var zaten. G.I.’lar oyundaki en güçlü anti tank ünitelerinden. Ancak doğru kullanılmaları gerekiyor. G.I.’ larınızı sniper’lardan koruyun! IFV ile birleştirmeyin! Yüksek yerlere veya ağaçlık alanların içine saklayın. 10-15 doğru yerleştirilmiş G.I. ve 2 IFV’ye bindirilmiş Crono Legioner sizi bütün saldırılardan korur. (Hava saldırıları hariç, V3’ler de menzillerinden dolayı hava saldırısına giriyor!)

Rocketeer Sırtına jet motoru takılmış piyade. Bunları sadece üssünden uzaklaşmış war miner avlamak için kullanmanızı öneriyorum, eğer yakınlarda flak cannon varsa üretme zahmetine girmeyin çünkü anında ölüyorlar. Atış güçleri çok düşük ancak iki araç (flak trak ve flak cannon) ve bir birim (flak trooper) dışında düşmanları yok. Dediğim gibi, üsten uzaklaşmış piyade ve araç avlamak için kullanın bunları ama çok etkili olmalarını da beklemeyin. Tiberian Sun oynayanlar Jump Jet rush olayını bilirler. Aynı taktik Red Alert 2’de de geçerli. O yüzden erken gelen 10-15 Jump Jet sonunuz olabilir. Oyunun başında gerekli yerlere Missile Turret’ları dikmeyi unutmayın.

Spy Adı üstünde, casus! Daha çok multiplayer’da kullanılabilecek bir birim, sizin birimlerinizden biri gibi görünüyorlar ve onları tespit edebilen tek güç attack dog’lar. (Engineer’lar da aynı görevi görüyor. Dedector denilen bu özellik, düşman spy’ larını görmeye yarar. Kendi üssünüzde engineer’ınız varsa köpekler gibi onları tespit eder ama engineer saldırmaz; onun yerine yakındaki piyade ve tanklar saldırır. Aynı şekilde attack drone adı verilen Rus terör ünitesi de spyları tespit etmeye tank ve piyade yok etmeye yarar.) İşlevleri ne derseniz, bunlardan birini düşman binalarına sokabilirseniz özel bazı birimler üretebiliyorsunuz, ancak en kullanışlı tarafları power plant’lere girdiklerinde gücü bir süreliğine kesmeleri ve bu süre boyunca üssün savunmasının düşmesi. Üretim yapmak ve örneğin prism tower’ları çalıştırmak için enerjiye ihtiyaç duyarsınız, spy bu enerjinizi çalıyor işte. Sıkı bir saldırı öncesi kullanılırsa çok etkili olabilecek bir birim, ama ancak multiplayer’da. Single player için üretme zahmetine girmeyin, multiplayer’da ise fırsat bulursanız kullanın, ne olur ne olmaz diye kendi power plant’lerinizin etrafına da birkaç dog yerleştirin. En etkili saldırısı barracks, war factory ve tech center’a sokulmasıdır. Standart olarak barracks’a sokulduğunda bütün saldırı piyade birimleriniz (veteran) olarak üretilmeye başlar. War factory’e sokarsanız bütün tank türü saldırı üniteleriniz, Kirovlar ve Nighthawk Transport’lar aynı şekilde veteran olarak üretilirler. Soviet Tech Center’a soktuğunuzda ise secret unit Prism Commando Yuri sizin olur. Barracks’taki icon’u aktif hale geçer. Fiyatı $1000’dır. Düşman ünitelerini aynen Yuri gibi çalmaya yarar. Ally Tech Center’ına sokarsanız Crono Commando Seal sizin olur. Single Play’deki Seal’ların karadaki özelliklerine sahip olan bu ünitenin fiyatı $2000. Neden bu kadar değerli derseniz; aynen Crono Legioner gibi kendi kendini ışınlama yeteneğine sahip. Seal’ların özel MP5’ini kullanıyor ve bina yok etmek için bire bir. IFV’ye konduğunda ise aynen Seal özelliği gibi Elite Marine etkisi yaparak çok güçlü ateş gücü sağlıyor. Düşman Rafinery’sine girdiğinde ise credit’leri çalıyor..

Attack Dog Piyade katili. Tek başına üç dört piyadeyi ham yapabiliyor. C&C serilerinde, piyadeye karşı en etkili güç yine piyadedir, yani adamın üstüne son teknoloji otuz tane füze yağdırsanız veya on tankla birden ateş etseniz ölmez de, başka bir piyadeyi kullanırsanız ölür. İşte attack dog piyadeye karşı piyade kullanmanızı gereksiz kılıyor, düşman üssünü dağıtmaya gittiğinizde yanınıza boşuna piyade almayın, iki üç tane attack dog yeterli.Tanya O anlatılmaz.. O bir katil, bir femme fatale, bir uzman.. Hayalimdeki kadın! Böyleleri sadece Amerika’da yetişiyor, bizdekiler halen “Memoliye aşık gerzek Köylü Kızı” kimliğini aşamadılar.. Tanya’nın menzili yok gibi bir şey, her türlü piyadeyi tek atışta yere indiriyor, ayrıca her türlü binayı da bomba koyarak tek seferde havaya uçurabiliyor. Yalnız ölürse (single player’da) görev kaybedilmiş oluyor ona göre.. Denize indirilmiş birkaç Tanya sizi denizden gelebilecek Juggernout ve Aircraft saldırılarına karşı çok rahat koruyabilir. Eski C&C serilerinde anti piyade olarak kullandığınız Tanya’lar bu sefer Great Britain’in Sniperları karşısında adeta panayır ördeğine dönüyor ve çaresiz kalıyor.

Navy SEAL Tanya’nın erkek olanı. Single oynanan bölümde Sealları IFV ile birleştirdiğinizde oyunun en güçlü anti piyade tankını elde etmiş oluyorsunuz. Üstelik binalara karşıda etkili. Ancak Tanya’nın elite dual barettası hiçbir işe yaramıyor. Bu üniteler o kadar güçlü ki, multiplayde yapamıyorsunuz…

Dolphin Yunus. Tek kelimeyle bu! Hey gidi Flipper, ne yapmışlar sana.. Deniz araçlarına karşı kullanılıyor. Single player’da son görevler hariç karşınıza çıkmayacak, multiplayer’da ise kullanışlı olabilir. Yalnız Rusların buna karşılık gelen silahı mürekkep balığı ve onlar yunusları çiğ çiğ yiyor..

Engineer Oyunun kaderini değiştirebilecek birim. Tiberian Sun’da en çok kullanılan taktiklerden biri bunlardan bir APC dolusu yapıp çatışmanın ortasında düşman üssüne salmaktı. Girdiği binayı sahipleniyor, yani o bina sizin oluyor. Düşmanın en önemli binasını ele geçirip sonra da yok edemeden onu satmanın keyfi başkadır! Akıllıca kullanılırsa çok tehlikeli olabilecek bir birim.. Köprü ve binaları tamir etmeye de yarıyor tabii J

Chrono Legionnaire İstediği yere “ışınlanabilen” bir birim. Zırhı yok gibi bir şey, silahı etkili ancak şöyle bir problem var, ışınlandığı yer kabak gibi belli oluyor ve Uzay Yolu’nun aksine, zart diye ortamda belirmiyor, ortaya çıkana kadar çok değerli dört beş saniye geçiyor ve bu sürede tamamen savunmasız.. İnternetin en güçlü clanlarından olan Namaz Clan’dan bir alıntı yapacağım şimdi size. Bu değerli formülü yabancı bir web sitesinde tesadüfen gören bir [NC] oyuncusu şu şekilde zikretmiş olayı:

1 IFV + 1 Chrono Legionnaire = Chrono Tank! Bunun gibi birkaç formül daha var tabi. Onları da yeri geldikçe yazacağım. Chrono Tank ne işe yarar diyeceksiniz. Hemen söyleyeyim; dondurucu Railgun kullanır. Ateş ettiği birim 3 saniye donar. Bu sırada o üniteye ateş edemezsiniz. Eğer 3 kere daha aynı tanka ateş ederse tank yok olur! Yani patlatıp yok etmek yerine ışınlayıp tarihin karanlık sayfalarına gömmüş olursunuz. Aynı şekilde binalara ve özellikle de power plant’lere karşı koyabilirsiniz. Nuclear Powert Plant’leri de bunlarla yok etmeye özen gösterin. Elite Chrono Tanklar ise çok daha hızlı, uzaktan ve daha az atışta bina ve üniteleri yok ederler. Vurulduklarında kendi kendilerine sağlıklarını tazelerler. Zırhları da daha güçlüdür. İki Harrier normalde bir tankı çok rahat yok eder ama elite olmuş bir Chrono Tank’ı asla yok edemezler.

Psi Commando Spy’ınızı Rus Battle Lab’ına sokarsanız üretebildiğiniz bir birim. Yuri’nin özelliklerine sahip, ancak binaları Tanya gibi tek seferde havaya uçurabiliyor. Hiç kullanmadım, kullananı görmedim.

Chrono Miner Haritanın sağına soluna dağılmış renkli taşlara benzeyen şeyler, sizin para kaynağınız arkadaşlar. Bu taşları bulunduğu yerden toplayıp üssünüze getirmek de Miner’ın işi. Kilit bir birim, onu kaybederseniz para kazanamazsınız, para kazanamayınca da üretim yapamazsınız.. Zor görevlerde en az iki refinery ve iki üç tane miner yapmanız menfaatiniz icabıdır. Biraz abartmış olabilirim ama ekonomik açıdan rahat olmak istersiniz değil mi? Chrono Miner kendini savunamıyor ancak maden toplama işini bitirdiği anda üsse “ışınlanıyor”.

Grizzly Battle Tank Temel ve en ucuz tankınız. Rütbe atlamadığı ve gruplar halinde kullanmadığınız sürece ateş gücü çok fazla değil. Piyadelere karşı kesinlikle kullanmayın, hiçbir işe yaramıyor. Bunları gruplar halinde üretip bina yok etmek için harcayın.

IFV Infantry Fighting Vehicle. İçine yerleştirdiğiniz piyade türüne göre farklı bir araç oluyor. Örneğin GI yerleştirdiğinizde tekerlekli bir makineli tüfek oluyor, engineer koyduğunuzda hareketli bir tamir aracı oluyor. Farklı kombinasyonlarla farklı sonuçlar elde etmeniz mümkün. Aslında single’da en kullanışlı ünite. İyi kullanıldığı zaman oyunu kazandıran bir ünite. Chrono Legionnaire ile birleştirip kullandığınızda ise oyunun en etkili ünitesi oluyor. Elite olduğunda ise hiç durmadan en ağır missilleri ateşliyor. Tam bir yıkım aracına dönüşüyor.

Mirage Tank Hareketsiz dururken “kamuflaj” yapan ve görünmeyen tank. Saldırıya geçtiğinde ya da hareket ettiğinde bu özelliğini kaybediyor. Tuhaf bir şekilde piyadelere karşı oldukça etkili, binalara verdiği zarar ise çok az. Single player’da hiç işinize yaramayacaktır, piyade öldürmek için daha ucuz birimler ve bina yok etmek için de daha kuvvetli bir sürü araç mevcut. Multiplayer’da ise sürpriz saldırılar yapmak için kullanılabilir.

Prism Tank İşte bu! Mümkün olduğunca çok üretin, ne kadar fazla olursa o kadar iyi, çünkü sayıları arttıkça (yanyana durdukları sürece) güçleri de artıyor. Piyade bina dinlemeyen çok kuvvetli bir araç. Rütbe kazanmışsa üç tanesi bir üssü dümdüz edebiliyor. Yüksek bir menzili ve duvarların üstünden ateş edebilme yeteneği var. Zırhı zayıf, ama olur o kadar..

Harrier Uçak. Uçuyor.. Haritayı hızlı bir şekilde açmak için üretebilirsiniz. İkişerli gruplar halinde anti tank ünitesi olarak çiziksiz masrafsız ve en hızlı şekilde kullanabilirsiniz. Multiplay’de ise Korenin Black Hawk adındaki F4 Phantom uçakları hem tanklara hem de binalara karşı çok etkili. Ama unutmayın taktik saldırılarda anti tank ünitesi olarak ikişerli, anti turret olarak ise üçerli ve dörderli kullanmanız gerek.

Nighthawk Transport Özellikle multiplayer’da etkili olabilir çünkü taşıma kapasitesi epey fazla. Kısaca, düşman üssünün ortasına indirebileceğiniz bir helikopter.. Ancak zırhı çok zayıf ve silahı da çok güçsüz, üstelik düştüğü zaman içindeki bütün birimler de nalları dikiyor.. Single player için gerekli olduğunu düşünmüyorum. Helikopter bir de makinalı tüfek taşıyor. Anti piyade ve anti attack dog olarak kullanabilirsiniz. Deniz ve göllere gönderdiğinizde ise o nokta üzerinde sürekli sabit kalır. Eş zamanlı saldırılar için 4-5 tanesinin düşman base’ninin arkasında havada asılı bekletip saldırı anında indirebilirsiniz. Multiplayer’in vazgeçilmezleri arasında olan bir ünitedir.

Destroyer Denizaltı avcısı. Denizaltıları sadece belirli birimler görebiliyor, bu da onlardan biri. Kıyıya yakın kara hedefleri için kullanabileceği bir de topu var fakat çok güçsüz.. Her zaman için donanmanızda bulundurun yoksa transport’larınız görünmeyen bir şey tarafından birer birer batırılırken sadece seyredersiniz.

Aegis Cruiser SAM füzeleri atan deniz aracı. Başka hiçbir şey yapamıyor.. Ancak Sovyet Dreadnought’larına karşı en önemli savunmalarınızdan biri. Asıl görevi uçak gemilerinizi savunmasız oldukları denizde hava saldırılarından korumaktır. Her uçak gemisinin yanına en az 3-4 tane vermeyi unutmayın.

Aircraft Carrier Prism tankın denizdeki karşılığı denebilir.. En güçlü deniz birimi. Birden fazla uçağı aynı anda havalandırabiliyor ve bunlar hem kara hem de deniz hedeflerini vurabiliyor. Çok da dayanıklı. Üretilebilecek aşamaya gelinmesi oldukça uzun sürüyor ve üretim süresi de kısa sayılmaz, yine de deniz olan bir haritada oynuyorsanız üretmek zorundasınız, ondan daha güçlüsü yok.. Ancak diğer iki gemi olmadan hiçbir işe yaramaz ve savunmasız kalırlar. Her bir uçak gemisi için 3-4 Destroyer ve 3-4 Cruiser yapmanız gerekir.RUSYA

Conscript Standart piyade. GI’lardan daha güçsüz ve dayanıksız, siper alma durumu da yok. Ama GI’lardan daha ucuz..

Flak Trooper Ufak şarapnel parçaları atan piyade. Bina, piyade ve araçlara karşı çok etkisiz, bunu rocketeer ve Harrier avlamak için kullanacaksınız. Fakat bu işi flak trak ve flak cannon çok daha iyi yapıyor zaten.. Flak trak ve cannon üretemiyorsanız, hızlı ve ucuz bir alternatif, bunun dışında bir işe yaramıyor.

Tesla Trooper Gayet faydalı! Yıldırım atan bir silaha sahip ve verdiği zarar da tatminkar.. Bunlardan birini Tesla Coil’lerin yanına yerleştirdiğinizde Coil’in gücünün artmasını sağlıyorlar. Conscript yerine bundan üretin, daha pahalı ama daha etkili. Rütbe alınca chain lightning atar. Cloning Facility’i yaptıktan sonra üretmeye başlayın ki tanesi $250’a gelsin! 🙂

Engineer Özellikleri Amerikan engineer’ları ile aynı.

Crazy Ivan Hareketli araçlara ve binalara zaman ayarlı bombalar yerleştirebiliyor. Oyunu belki on defa bitirdim, hala da ne işe yaradığını anlamış değilim. Hiçbir işe yaramıyor, kesinlikle üretmeyin.

Yuri Attack dog’lar hariç her türlü düşman piyade ve aracını kontrol altına alabiliyor. Aynı anda sadece bir birimi kontrol edebiliyor, bu yüzden çok kullanışlı değil üstelik pahalı da.. Zorunlu olarak kullanmanız gereken single player görevler dışında boşuna üretmeyin bence, bir faydası varsa bile ben bulamadım. Ancak deploy ettiğinizde EMP shock vawe yayar! Buda mekanik üniteleri durdur. IFV’ye koyduğunuzda daha uzaktan ve savunmalı olarak düşman ünitesini kontrol altına alır. 6-7 tane yaparsanız sizi bir birlik tanktan korur. (Birlik kavramı Starcraft’tan gelmektedir, tam olarak 12 tank eder.)

Attack dog / spy Özellikleri Amerikan benzerleriyle aynı.

Chrono Ivan Spy’ı Amerikan Battle Lab’a soktuğunuzda üretebiliyorsunuz, istediği yere ışınlanabilen bir Crazy Ivan’ınız oluyor. Saçma!

War Miner Amerikan miner’ından farklı olarak üsse ışınlanamıyor ama çok etkili bir silahı var, yaklaşanı pişman ediyor! Bunun dışında Amerikan miner’ıyla aynı.

Rhino Tank Bu da standart ve en ucuz Sovyet tankı. Grizzly Tank’tan biraz daha güçlü ve pahalı, ama daha yavaş.

Flak Truck Şarapnel parçaları atan araç. Flak Trooper’ın tekerlekli ve daha güçlü olanı. Bina ve piyadelere karşı etkisi yok gibi bir şey.. Taşıyıcı olarak da kullanabilirsiniz. 12 tane yapıp 12×5=60 tane Tesla Trooper koyarsanız; düşmanınız bu dandik tankların geldiğini sanacaktır. Hepsi seçili iken “D” tuşuna basıp boşalttığınızda ise katliam olacaktır.

Tesla Tank Prism tankın Sovyet karşılığı. Hatta Prism tanktan daha güçlü ve hızlı, ancak prism tankların şöyle bir avantajı var; bir araya geldiklerinde güçleri inanılmaz artıyor. Tesla tanklarda ise bu yok. Apocalypse’ten sonra en iyi birim.

Kirov Airship Dev bir zeplin düşünün, oyundaki en iyi silaha sahip olsun.. Bunlardan biri tek başına bir üssü yok edebiliyor! Çok dayanıklı ve güçlüler, ancak inanılmaz pahalılar ve üretimleri de çok yavaş. Kendileri de çok yavaş hareket ediyor, hatta o kadar yavaşlar ki onlar hedefe ulaşana kadar siz görevi tamamlayabilirsiniz. Fakat bir kez hedefin üstüne geldikleri zaman, onları hiçbir şey durduramıyor.. Ayrıca rütbe alıp elite olduklarında hem hızlanıyor hem de attıkları bombalar elektrikte saçmaya başlıyor!

Terror Drone Araçlara yapışıp etkisiz hale getiriyor (bir repair bay’e girmezse bir süre sonra o araç patlıyor) ve piyadeleri adeta biçiyorlar. Kendileri örümcek şeklinde küçük robotlar oluyor ve gayet etkililer. Miner’lara bunlardan bir tane yapıştırın, debelenip dursunlar! Piyadeye karşı da en az attack dog kadar etkili. Üretin! Başka yorumum yok!

V3 Füze ateşleyen kamyonlar.. Hantallar ama yüksek bir menzilleri var, füzeleri de gayet etkili. Ben kullanmayı bir türlü beceremediğimden fazla üretmedim, fakat faydalı bir birim olduğunu belirteyim.

Apocalypse Evvet.. Tank dediğin bu işte! Çok yavaşlar ama müthiş güçlüler. Hele rütbe kazanmışlarsa karşılarında hiçbir şey duramıyor. Rütbe kazanmış bir Apocalypse, tek başına iki atışta bir Construction Yard’ı devirebiliyor, bilmem anlatabildim mi? Sadece bunlardan üretseniz bile yeter.. Her orduda bulunmalı!

Sea Scorpion Şarapnel atan gemi. Aegis Cruiser kadar etkili değil ve zırhı da zayıf, ancak oldukça hızlı, haritayı açmak için birebir.

Typhoon Submarine Yalnızca belirli birimler tarafından görülebiliyor, bu en büyük avantajı. Maalesef pek güçlü değiller ama düşman gemilerine karşı kullanacağınız temel (hatta tek) silahınız bu.

Dreadnought Denizdeki Apocalypse.. Pahalı olabilirler ama menzilleri çok yüksek ve aynı anda iki füze birden ateşleyebiliyorlar. Hareketsiz hedeflere karşı kullanın çünkü füzeleri ateşlemeleri uzun sürüyor ve füzelerin yönü değiştirilemiyor. Bu sebeple hareketli hedeflere karşı kullanılamıyor, ama karadaki tüm sabit hedefler için mükemmel bir silah. A must have!

Squid Dev mürekkep balıkları.. Yunus ve gemileri ham yapabiliyorlar, üstelik bunlar da sadece belirli birimler tarafından görülebiliyor. Single player’da son görevlere kadar karşınıza çıkmayacak, çıktığında ise durmayın üretin.Multiplayer İpuçları ve Genel Taktikler

– Hangi ülkeyi seçeceğinize iyi karar verin.

Her ülkenin “bonus” bir birimi var, bazıları çok kullanışlı, bazıları ise işe yaramaz. Tüm ülkelerin bonus birimleri şunlar:

Amerika. (Paratroopers)

Haritanın istediğiniz bir yerine indirebileceğiniz GI’lar. Kullanmayı biliyorsanız çok etkili ve stratejik öneme sahip bir avantaj. İnen GI’ların sayısı çok fazla değil ve rütbesizler, yani aslında normalde etkili olmaları biraz zor. Ancak düşman iyice zayıflamışken veya dikkatleri başka yöne çekmek için iyi bir zamanlamayla kullanılırsa büyük avantaj sağlıyor. Bu tür oyunlarda çok iyi değilseniz tercih edilebilecek bir bonus değil, fakat iyi bir oyuncunun elinde adeta kabus oluyor.. Üstelik ücretsiz.

İngiltere. (Sniper)

Yüksek menzili olan ve her türlü piyadeyi tek atışta indirebilen bir birim. Ateş etmesi uzun zaman alıyor, bu yüzden üstüne üç dört piyadeyi gönderirseniz hepsini vuramadan kendi ölüyor.. Pek tercih edilebilecek bir birim değil.

Irak. (Desolator)

Bu birime sahip olduğunuz sürece piyadelerden korkmanıza gerek kalmıyor.. Üstüne çift tıklarsanız çok geniş bir alana radyasyon yayıyor ve bu alana giren her piyade anında ruhunu teslim ediyor. Fakat iki tane tankla bile işini bitirebilirsiniz.. Bunun yanına bir de Apocalypse koyarsanız o bölgeden hiçbir şeyin geçemeyeceğine emin olabilirsiniz!

Küba. (Terrorist)

Üstünde taşıdığı küçük bir bombayı patlatabiliyor. Bombanın etkisi çok fazla değil, üstelik bir binanın yanına yeterince yaklaşamadan ölüyor çünkü zırhı çok zayıf. Kesinlikle tercih edilebilecek bir birim değil.

Libya. (Demolition Truck)

Multiplayer’da en çok seçilen ülke bu. Demolition Truck, küçük bir nükleer bomba taşıyan bir kamyon, herhangi bir binanın yanında patlattığınızda o bina tarihe karışıyor.. Bir tanesi duvarlarla çevrelenmemişse tek başına Construction Yard’ı havaya uçurabiliyor. Ancak son çıkan patch’de (1.04) gücü oldukça azaltılmış. Yine de hala en etkili birim, büyük avantaj sağlıyor.

Fransa. (Grand Cannon)

Yüksek menzilli ve güçlü bir top. Ancak çok yavaş ve çok pahalı, hızla hareket edebilen birimlere karşı tamamen kullanışsız. Sabit birimlere karşı çok etkili ama bunlardan bir tanesini düşman üssünün yakınlarına kurabiliyorsanız oyunu zaten kazanmışsınızdır.. Boşverin.

Almanya. (Tank Destroyers)

Ne işe yaradığı belli olmayan tuhaf bir birim daha.. Tanklara karşı çok etkili olan bir tank olması bekleniyor, fakat pek öyle değil maalesef. Apocalypse’ler bunları kahvaltı niyetine yiyor. Çok daha iyi ülkeler var, boşverin..

Kore. (Black Eagle)

Bildiğimiz Harrier jetlerinin çok daha güçlü olanları. 7-8 tanesi bir Construction Yard’ı yıkabiliyor. Üstelik normal Harrier’larla aynı paraya üretebilirsiniz. Savunmaya yönelik bir oyun oynuyorsanız ve rakibiniz de havada güçsüzse, tercih edilebilecek bir birim. Ancak verimli kullanabilmek için yine iyi bir oyuncu olmanız gerekiyor.

Rusya. (Tesla Tank)

Bunun birimler bölümünde açıklanan Tesla Tank’tan bir farkı yok.. Güçlü bir birim, ama Apocalypse varken tercih edilmiyor. Bunun yerine Apocalypse üretin ve başka bir ülke seçin en iyisi. Bir “yeni başlayan”sanız, benim tavsiyem Libya ya da Irak’ı seçmeniz olacak.

– Haritayı tanıyın.

Multiplayer haritaların hepsini bilgisayara karşı oynayabiliyorsunuz. Haritayı tanımak için mükemmel bir fırsat.. Nerede hangi bonuslar var, daha zengin maden yatakları nerede, saldırı için hangi nokta daha uygun vs. hepsini kolayca öğrenebilirsiniz. Bol bol pratik yapın. Bir deniz haritasındaysanız, deniz üstünlüğünü ele geçirmeye çalışın. Köprüler olan bir haritadaysanız, onları yok edin (Tanya veya SEAL’leri seçip normalde engineer’ları soktuğunuz yere tıklayarak yapabilirsiniz) ve düşmanı alternatif rotalar bulmaya zorlayın. Binalar olan bir haritadaysanız, mümkün olduğunca çok binaya asker sokun.

– Attack dog’lar.

Üssünüzün içinde her zaman için 4-5 tane attack dog bulundurmaya çalışın. Sürpriz bir saldırı yapan engineer’lara bir sürpriz de siz yaparsınız! Ayrıca spy’lara karşı tek savunmanız onlar.

– Spy’ları kullanmayı öğrenin.

Power plant’lere girdiklerinde tüm üssün savunmasını indirebiliyorlar, üstelik tek düşmanları da attack dog’lar. Spy’ları kesinlikle hareketsiz tutmayın, aksi halde görülebilirler..

– Wall yapın.

Yapabildiğiniz sürece wall yapın. Hem üsse girilmesini zorlaştırır, hem de baş belası terror drone’ları üsten uzak tutar. Ayrıca çevresinde wall olan bir binaya piyadeler saldıramaz, unutmayın. Böyle bir binaya ancak tanklar saldırabilir, bu da biraz daha rahat etmenizi sağlar.

– MCV yapın.

Construction Yard’ı kurmak için kullandığınız kamyonları hatırlıyor musunuz? Pek çok karşılaşma bu fırsatı vermeyecek kadar kısa sürer, ancak en iyi taktiklerden biri bir MCV daha yapıp gözlerden uzak bir yere ikinci bir üs kurmaktır. Birinci üssü gerçek üssünüzmüş gibi gösterin ve düşman elinde olan her şeyle oraya geldiğinde, diğer üste ürettiklerinizle ona saldırın. Neyin vurduğunu bile anlamayacaktır! Ayrıca superweapon açık oynuyorsanız, ikinci bir üs kurmak en iyi savunmalardan biridir…

– Refinery yapın.

Bir miner hiçbir zaman yetmez.. Zaten birden fazla miner yapmak zorundasınız, ama birden fazla refinery yapmayı da unutmayın. Bunları birbirinden oldukça uzağa yerleştirin ki, bir superweapon saldırısında ikisi de yok olmasın ya da düşman ikisine birden aynı anda girişemesin..

– Birimlerinizi kontrol etmeyi öğrenin.

Örneğin tanklarla piyadeleri ayırmayı öğrenin. Yeni başlayanların en sık yaptığı hata, her türlü birimi aynı anda seçip tek bir hedefe saldırtmaktır. Birimlerinizi gruplara ayırın, örneğin piyadelerin hepsini seçip Ctrl+1’e basın, bundan sonra “1” tuşuna bastığınızda piyadeler seçilmiş olacak. Tüm birimlerinizi aynı hedefe saldırtmak yerine, piyadeleri farklı, tankları farklı hedeflere yöneltin. Kısayol tuşlarını iyi öğrenin. Örneğin birimlerinizin belirli bir bölgede nöbet tutmasını istiyorsanız, tek yapmanız gereken hepsini seçip “G” tuşuna basmak. Bunu yapmazsanız bazen burunlarının dibindeki düşmana bile saldırmayabilirler..

– Sinirlenmeyin.

Bu bir oyun! Yenilebilirsiniz de.. Bol bol alay eden, bir oyunu kazandı diye kendisini çok zeki zanneden bir sürü sersemle karşılaşacaksınız, sinirlerinizi bozmayın. Bir sorun olursa Merlin’in Kazanına mail atın, topluca gidip dövelim.. Yalnız tarifemiz bele odun indirme halinde 500 milyon, topuğa sıkma durumunda 1 milyardır, haberiniz olsun..

Hala beceremiyorsanız

Hile yapın.

Red Alert 2 için bildik hile kodları yok, trainer’lar kullanmanız gerekiyor. Bu trainer’lar oyunun versiyonlarına göre ayarlanmıştır, indireceğiniz bir trainer’ın oyununuzun versiyonuyla uyuşmasına dikkat edin. Ayrıca bunlar için kimse sorumluluk almaz haberiniz ola.. Yani tüm oyun çökerse “tüketici hakkı” diye bir şey söz konusu olmuyor, belirteyim..

(Berkay’ın notu) Trainer için kasmayın! Kendiniz hack edin! C&C serisi en kolay hack edilen oyun türüdür. Redalert2.mix yada adı her neyse o dosyayı açıp, rules.ini kısmını bulun. Anlamsız karakterlerden aşağı yukarı bin satır aşağıda 400 sayfalık bir dosya. Rules.ini başlığından itibaren aşağıya kadar seçin. Daha sonra kopyala yapıştır ile ayrı dosya yaratıp içine kaydedin ve dosyanızı Red Alert 2’nin yüklü olduğu dizine rules.ini olarak kaydedin. Sonrada istediğiniz değişikliği İngilizce’nizin yettiği kadar yapıp oynayın!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu