Makale

Resident Evil: Operation Raccoon City

Resident Evil: Operation Raccoon City (REORC) duyurulduktan sonra arka arkaya resimler, videolar, detaylar ve eleştiriler gelmeye başladı.  Aslında eleştirilere katılmamak elde değil, Resident Evil tamamen özünden uzaklaşmış durumda. Yalnız bazı noktaları hatırlatmakta fayda var.  Resident Evil’ın ana senaryosu dışında çıkartılan bölümler için bunu dikkate almamakta fayda var.

Ana senaryoyu takip etmeyen ve yan oyunlardan bir tanesi olan REORC’de bu kategoriye alabiliriz.

Survival-Horror (Hayatta kalma mücadelesi verilen korku oyunları) olarak bilinen, ama her çıkan seride tamamen bu ana olgudan çıkan oyunları görmeye devam edeceğiz gibi gözüküyor. Resident Evil hakkında o kadar çok eleştirilen konular var ki bunu yazmaya çalışırsak sayfalar yetmez. Biz,   daha çıkmadan ve çok eleştirilen REORC’ye geri dönelim.

Masachika Kawata bir yandan oyunla ilgili eleştirilere cevap veriyor, diğer yandan ise çıkacak oyun hakkında detayları açıklamaya devam ediyor. Eleştiriler ve detaylar hakkında söylediklerine bir bakalım.

1998 yılında Raccoon şehrinde patlak veren,  Tyrant Virüsü’nün  (T-Virüs) yarattığı kaosu başka bir açıdan oyunculara aktarmak istiyoruz. Bu açı, oyuncuların alışık olduğu karakterler dışında başka karakterlerle sunulacaktır.

Biz bu oyunda ana senaryoyu ve tarihi elbette değiştiremeyiz, Raccoon sokaklarında başlayan ve Afrika çöllerine kadar uzanan hikayenin gidişatını değil,  geriye dönüp 1998 yılının eylül ayında nükler silahlarla tamamen haritadan silinen olayların başına dönüyoruz. Bir nevi haritayı yeniden yaratacak değiliz.

Resident Evil 2 ve 3. serilerde karşımıza çıkan, hepsi olmasa da karakterleri ve yaratıkları görme şansına sahip olacaksınız. Oyunda diğer serilere göre biraz daha şiddet ön planda olacak.

Günümüzde tür olarak Third Person Shooter kısaca (TPS) popülerliğini koruyor, biz de çok düşünerek takım tabanlı REORC oyununa TPS tarzının yakışacağını düşündük ve uygulamaya karar verdik.

Oyunun tarz olarak Left 4 Dead oyununa benzediği yönünde eleştiriler geliyor. Açıkça ve kesin olarak şunu söyleyebilirim. İki oyunun birbiriyle hiçbir alakası yoktur ve olmayacaktır. REORC yeni bir Resident Evil oyunudur, biz de bu yeni oyuna yenilikçi bir yaklaşım içinde olacağız, diğer serilere göre farklı bir Resident Evil bulacaksınız.

Biliyorsunuz oyunun beklenilen önceliği her zaman korku tarzında olmasıdır, biz de bu unsuru mümkün olduğunca oyun içinde uygulamaya çalışacağız. Takdir edersiniz ki son 10 yılda Resident Evil adına her şey değişti, bu değişikliklere TPS tarzınıda eklersek bu oyunun nasıl bir değişim içinde olduğunu anlayacaksınız.

Leon’u öldürmek veya öldürmemek işte bütün mesele bu!

“Leon’u öldürebilir veya koruyabilirsiniz” işte biz bunu söylemiştik. Daha açıklayıcı olursak,     Bu oyunda Leon’u öldüreceksek  dördüncü oyunda bizim karşımıza nasıl çıkabilir?  Herhalde bu söylemimden sonra Leon fanatikleri ne demek istediğimi anlamışlardır.

Raccoon şehrine, Raccoon polis bölümüne yeni atanmış çaylak bir polis var. Bu polis kendisini şehrin tamamı zombilerle işgal edilmiş halde olayların içerisinde buluyor, hem de göreve başladığının ilk  gününde. Gerisini zaten ana senaryodan biliyorsunuz, ama daha geniş detaylarını ise REORC oyununda bulacaksınız.

Zombiler varsa gerisi teferruat

Özlenen ve beklenen zombiler oyunun ana unsurlarından birisi olacak, karşınıza çıkacak en büyük düşman topluluğuna sahip olacaklar. Bu kalabalık ister istemez oyuncuların işlerini zorlaştıracak. Bunun için sadece savaşmak zorunda kalmayacaksınız, zombileri kendi üstünüze çekmek yerine, o an etrafta olan normal insanları yaralayıp zombileri onların üstlerine gönderebileceksiniz.

Ancak bu durum diğer insanlar gibi oyunda yöneteceğiniz karakterler içinde geçerli olacak.  Eğer bu karakterlerde kanama ve yaralanma durumu söz konusu ise, oyun ekranınızın kenarları kırmızı rengi alacak. Bu durumda zombiler saldırmaya başlayacaklar. Bu durumdan kurtulmak için, diğer oyunlarda olduğu gibi ekranınızın yani sağlık durumunuzun zaman geçtikçe eski halini alacağını sanmayın. Eski serilerde olduğu gibi sağlık bitkilerinden veya can spreylerinden yararlanabileceksiniz.

Herkes düşman!

Kendi
ekibiniz haricinde karşınıza çıkacak her canlıyı düşmanınız olarak görebilirsiniz.  Zombiler, tyrantlar, Hunterlar hatta normal insanlar bile… T-Virüsünün yarattığı bu kaos bu panik herkesi delirtecek. İnsanlar sizlere ateş edebilecekler, bomba atabilecekler, artık sizler düşünün nasıl bir atmosferin içinde olacağınızı. Bilhassa avcılara çok dikkat edin; sürekli peşinizde olacaklar!

Bizlere uzak gizemli karakterler!

Karakterler hakkında biraz bilgi vermemiz gerekirse eğer, hikayenin gidişatına göre kendilerine has yetenekleri ve silahları olacak. Gizlilik (Predatör tarzı), kamufle olmak, adam kaçırmak, taklitçilik tarzında bazı yeteneklere sahip olabilirsiniz.

Oyunda oynayabileceğiniz karakterler Vector, Spectre, BeltWay ve Bertha karakterleridir. Hangi karakteri kendinize uygun buluyorsanız onu seçebilirsiniz.

Oynanış ve puan sistemi

Seçtiğiniz karakterlerinizin yeteneklerini ve silahlarını güçlendirmek için mutlaka puanlara ihtiyaç duyacaksınız. Bu puanları da oyunda karşınıza çıkacak düşmanları yok ederek sağlayabilirsiniz. Aynı anda birden fazla zombi öldürebilirseniz yüksek puanlar alabilirsiniz. (Headshot) kafadan vurmak sizlere ekstra puanlar kazandıracaktır (15 puan). Oyunun bazı bölümlerinde kontrol noktaları olacak. Bu noktalar sayesinde silah, cephane,  sağlık malzemeleri almak için odaları göreceksiniz (Bir nevi eski serilerde bulunan save odaları gibi).

Oynanış olarak diğer oyunların yanı sıra zengin içeriğe sahip olacaksınız. Tek kişilik (Single Player),  iki kişilik (Co-Op) ve dört kişilik online olarak oynayabileceksiniz. Ekstra olarak Campaing ve Versus modlar da bulunacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu