Rewrite

Yönetmen: Tensho
Stüdyo: 8-bit
Senaryo: Takashi Aoshima, Tatsuya Takayashi
Müzik: Jun Maeda, Shinji Orito
Tür: Aksiyon, Fantastik, Romantik
Süre: 13 Bölüm

Aynı adlı visual novel’den (görsel roman) uyarlanan Rewrite, Japonya’da (doğal olarak) Kazamatsuri adındaki kurgu şehirde geçiyor. Alışageldiğimiz nüfus kalabalığı veya fazla binalı şehirlerden ziyade Kazamatsuri yeşilleriyle ünlüdür. Şehrin her köşesinde kocaman ağaçlar ve çeşitli bitki türleri vardır. Kültürüne de bir hayli önem veren şehirde Kotaro Tennouji, prestijli bir listeye gitmektedir ve aynı zamanda doğaüstü olaylar (occult) kulübünün de bir üyesidir. Lakin her animede olduğu gibi Kotaro sıradan bir genç değildir. Kazamatsuri şehrinde bulunan farklı bir boyuta adım atabildiği gibi özel güçlere de sahiptir. Kendisinin vücudunu istediği gibi yeniden yazabilme (rewrite) yeteneği vardır. İstediği zaman güçlenebiliyor, istediği zaman hızlanabiliyordur. Kotaro güçlerini kullanarak kulübündeki beş kız arkadaşı ile beraber Kazamatsuri’yi saran gizemli olayları araştırmaya koyulmuştur.

Rewrite’ın anime uyarlaması için herkesin birleştiği kanı; animenin kötü bir uyarlama ve visual novel türündeki oyununa hakaret niteliğinde olması. Ben oyununu oynamadığım için elbette böyle bir yorum yapamam lakin anime serisini oyundan bağımsız olarak ele aldığımızda da maalesef iyi olmadığını rahatça söyleyebilirim. Animasyonlar zayıf, karakter tasarımları yavan, hikaye sarmıyor ve odaklanamadığınız için bir süre sonra ben ne izliyorum diyebiliyorsunuz. Hikayeye baktığınızda Kazamatsuri şehrinin açığa çıkarılmayı bekleyen bir gizemi var sanabilirsiniz. Ben de öyle sandım ama değilmiş. Bir oğlan var ve harem animesi gibi etrafa kızlarla çevrili, o kadar. Senaryoda ani kırılmalar, şaşırtıcı gelişmeler beklemeyin. Birkaç formalite bölümden sonra olaylar dünyayı kurtarmaya, arkadaşlığın önemi, ben herkesi severim – kurtarırım gibi klasik klişelere bürünüyor.

Hikayesinin vasatlığı kadar Rewrite’ın çizimleri de maalesef tatminkar değil. CGI kullanımı animelerde zaten zahmetli bir mevzu. İyi kullanırsınız, kötü kullanırsınız, az kullanırsınız, çok kullanırsınız… Rewrite ise ne yazık ki kötü kategorisine giriyor. CGI fazla sırıtıyor ve sanki ekrana elle kağıt yapıştırmışım gibi aykırı duruyor. Komiklik mimiklerinde kullanılan ateş efektlerinden canavarlara (ah o canavarlar…) kadar olmamış, olmamış ve olmamış. Aynı şeyler karakterler için de geçerli. Öncelikle karakterlerin çizimlerinde o kadar tembellik yapıl mı ki anlatamam. Bir yüz çizilmiş ve sadece göz ile saçları değiştirilmiş. Kotaro klişe sapık bir karakter ama iyi kalplı ve dünyayı kurtarmak isteyen bir genç. Saf arkadaşı, çabuk sinirlenen arkadaşı (hepsi kız tabii ki) derken klişe karakterler havuzunda boğulup gidiyorlar.

Japonya’da ünlü bir visual novel yapımcısı olan Key’e ait yapımın anime uyarlamasının yönetmeni Tensho olarak tanınan Tanaka Motoki. Çeşitli projelerde çeşitli görevlerde yer alan yönetmenin açıkçası öne çıkan bir çalışması yok. Keza stüdyo 8-bit için de kaliteli yapımlar sunan bir anime stüdyosu diyemem. Shinji Orito, Jun Maeda ve müziklerin bestelenmesinde yer alan diğer isimler daha kariyerli. Zaten animenin en iyi yanı için müzikleri diyebilirim. Açılış parçaları Philosophyz ve End of the World adlı parçalar gayet güzel. Keza kapanış parçaları Sasayaka na Hajimari ile Word of Dawn fena parçalar sayılmazlar.

Rewrite, her ne kadar ağır eleştirilere maruz kalsa da (ben de bu kervana katıldım) 11 bölümlük ikinci sezonu 2017 yılında yayınlanacak. Potansiyeli var mıydı? Visual noveli türünün en iyi yapımlarından birisi olarak lanse ediliyor. Yani vardı. Lakin uyarlamada izlenen farklı yol maalesef Rewrite’ın 2016’nın hayal kırıklıklarından birisi haline getirdi. İkinci sezona normalde dönüp bakmazdım bile ama siz değerli okuyuculara izlenimlerimi aktarabilmek için bu küçük zahmete katlanacağım 🙂 Bir sonraki yazıda görüşmek üzere, hoşça kalın.

Exit mobile version