Oyun İncelemeleri

Roller Coaster Tycoon 2

RollerCoaster efsanesi yine, yeniden

Yazılarımı okuyanlar tycoon tarzı oyunları pek beceremediğimi bilirler. En son Beach Life ile haşır neşir olduktan sonra tabi ki RollerCoaster 2’yi beklemekten vazgeçmemiştim. Nede olsa oynayabildiğim ve zevk alabildiğim nadir tycoon oyunlarından. RollerCoaster ilk çıktığında beni en çok etkileyen özelliği bir çok ayarı ve ayrıntıyı içinde barındırmasına rağmen menülerinin hazırlanışı itibari ile kolaylıkla her şeyi yapabilmemdi. Genelde bu tür oyunlarını oynamak isteyip sıkılanların ortak derdi oynanabilirliktir. Bazıları sıkılmadan oyunun her ayrıntısını inceleyip oynarken, benimde içinde bulunduğun çoğunluk ise daha basit ama ayrıntılı şekilde hazırlanmış menüleri istiyor. RollerCoaster bunu gerçekten iyi yapabilmiş bir oyundu. İşler böyleyken çoğu kişi RollerCoaster Tycoon 2’yi beklemeye koyuldu. 

Yiyorsa şu Coaster’a bin, hadi…

Oyuna girdiğinizde ilk fark edeceğiniz şey hiçbir şeyin değişmemiş olması. Aslında ben menülerin değişmesini bekliyordum. Ama hiçbir şeye ellenmemiş. Aynı eskisinde olduğu gibi. Neyse. Park yapımına koyulduğunuzda ise yavaş yavaş şaşırmalar başlıyor. Bilindiği gibi bundan önce RollerCoaster için ek görev paketleri çıkmıştı. Ama ben ilk defa bir oyunda bu kadar çok kurulabilecek alet gördüm. Ana hatlarıyla oyuna başladığınızda oynayabileceğiniz 5 mod var. Bunlar ise kendi aralarında ayrılıyorlar. Boyutlarına ve zorluk seviyelerine göre. Ortalama içlerinden 5 harita çıkıyor. Yani toplamda 25 adet oynanabilir harita var oyunda. Mantık ve istenilenler önceki oyun ile aynı. Belli bir zamanda belirli bir müşterinin parkta olması, parkı belirli bir seviyeye çıkartmak gibi. Haritalarda çok bir değişiklik yok. Kullanabileceklerinizde de bir değişiklik yok. Eskisinde olduğu gibi buldozer ile yolları düzeltebilir, ağaçları kaldırabilirsiniz. 

Ters dönen makinelerden düşen paraları toplamak

RollerCoaster Tycoon 2’de gerçekten her şey abartılmış. Coaster menüsüne girdiğinizde oynadığınız bölüme göre 4-7 arası seçenek çıkıyor. Bu seçeneklere tıkladığınızda ise içlerinden 2-20 arası yapılabilir Coaster çıkıyor ki gerçekten abartı bir rakam bu. Birde listeden değil de her makineyi kendiniz özel olarak tasarlayabildiğinizi söylesem tam olur herhalde. Sadece Coaster’lar değil diğer aletler içinde bu durum söz konusu. Yapabileceğiniz onlarca makine var. Zaten ilk bölümlerde bunları yapmak imkansız çünkü yer size yetmiyor. İlerledikçe parkı inanılmaz büyük ve ihtişamlı yapabilirsiniz. Bir park için en önemli şey tabi ki müşteriler. Parkı açtığınız gibi müşterilerin saldırısına uğruyorsunuz. Burada dikkatimi çeken bir şey oldu. Eski oyunda müşteriler eğlencenin yanında yiyecek, içecek, şapka, balon almak gibi yan dükkanlara çok ihtiyaç duyuyorlardı. Hatta bir çok şeyin parasını bu dükkanlardan çıkarmak mümkündü. Nedense burada bu olaya rastlayamadım. Kurduğum hiçbir yan dükkan doğru dürüst iş yapmadı ve eksilere düştü. Gerçekten müşterilerde bir gariplik var. Sadece bu konuda değil Coaster’lar dışında kuracağınız diğer makinelere de pek tenezzül etmiyorlar. Araçların yanında etrafı güzel gösterecek ağaçlar, süsler, çiçekler, heykeller de var. Bu konuda da hiç kısılmaya gidilmemiş. Menülere girdiğinizde istemediğini kadar çok şey var.

Kafayı kullanarak yırtmak

Eski oyunda tamamen eğlenmek amaçlı kullandığım bir olay vardı. İlk önce makineyi tam dolmadan çalışmayacak şekilde kurar, fiyatları aşağıya çeker ve kısa zamanda doldururdum. Daha sonra çıkışı girişe bağlar, aletleri çalıştırır ve fiyatı uçururdum. Doğal olarak çıkan müşteriler gidecek başka bir yer olmadığından direk girişe yönelir, gene gidecek başka bir yol olmadığından parasına bakmadan içeriye girerlerdi. Böylelikle kısa yoldan para kazanabilirdim. Oyun çıkmadan önce bu tür bir olaya kesin bir çare bulmuşlardır diyordum ama gördüm ki bulmamışlar yada bulmak istememişler. Bu anlattığım olay RollerCoaster 2’de de geçerli ve gayet düzgün işliyor. Oyun grafik ve ses olarak aynı. Hiçbir fark yok. Eskisi gibi 2D grafikler ama gayet güzel. Müziklerde değişiklikler var. Mesela her alet için farklı tarz müzik çalabiliyorsunuz. Çok büyük bir Coaster için korkunç bir müzik çalmak zevkli oluyor. Yada çarpışan otolarda Rock tarzı müzik çalmak hoş. 

Son Sözler:

Uzun zamandır bu oyunun çıkmasını bekliyordum ama biraz hayal kırıklığı yarattı bende. Daha önce çıkan ek paketlerden pek bir farkını göremedim. Kullanabileceğiniz paralar arasına EURO’nun eklenmesi ilginç. Kurabileceğiniz onlarca makine, dükkan çeşidi var. Bunun dışında oyun beni tekrar başına oturtamadı. Bunlara rağmen RollerCoaster Tycoon 2 kendi çapında gayet güzel bir oyun. Hatta daha önce bu tür oyunları oynamamış oyuncular için çok iyi bir başlangıç olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu