Makale

Rotamız, Online Evrenler 87

Rotamız, Online Evrenler 87. bölümüyle sizlerle. Bu hafta online evrenlere hep beraber dalacağız ve neler olmuş, neler bitmiş, neler olacak öğreneceğiz. Her ay deliler gibi para harcadıklarımızdan tutun, F2P oyunlardan da nasiplendiklerimiz olacak.

Steampunk, Orta Dünya, Mısır… Bizim hayal ettiğimiz dünyaların birer oyun haline gelmesi eminim ki hepinizi heyecanlandırmaya yetiyordur. Yeri geldiğinde bir Tanrı olup dünyayı insanların başına yıkıyorsunuz, yeri gelince tarihe geçecek bir kahraman oluyorsunuz. Ama ana fikrimiz her zaman: birilerini kurtarmak oluyor.

Sadece MMORPG olarak düşünmek istediğimizde ilk aklımıza kim geliyor? Lütfen bana Wow demeyin, tamam oldukça başarılı olabilir ama ondan çok daha iyileri var. Yani kısmen, en azından bilinen. Bir şekilde savunmaya çalışıyorum da beceremedim çaktırmayın. Sizin bildiğiniz ilk MMORPG hangisi? Sıralayın bakalım. Benim aklıma gelen ilk isim MUD. Multi-User Dimension ismiyle anılan MUD, görevinizin canavarları öldürmek olduğu bir MMORPG oyunu.  Dungeons & Dragons serisiyle ün yapmış olan MUD, 1975’e kadar geçmişe dönüyor.

Bu kadar bilgiden sonra sizin de düşüncelerinizi almak isterim. Online evren çok geniş, beraber genişletelim. Bu hafta neler olmuş bir bakalım.

Lord of the Rings Online
2013 yılında LOTRO takipçileri oyunda değişiklik olması için yalvarır durumdalar. Aslına bakılacak olursa, oyun içerisinde çok da göz batmasa bile, kontrol edilmesi gereken belirli detaylar var. Bunun üzerine LOTRO’nun yaratıcı firması sizin de fikirlerinizi alma kararı almış. Kendi forumlarından takip ettikleri bir başlık var. Aslında hemen hemen bir çok oyunun, kendi forumları olduğunu zaten biliyoruz. Yalnız LOTRO, bu konuda oldukça geri planda kalmıştı. GM’lerin ilgisizliği, twitter adreslerindeki patlamadan da belli oldu. Buna el atmaya karar veren yaratıcılar, bundan sonra “feedback” sistemine geçtiklerini belirttiler. Sizce LOTRO oynanmaya değer bir oyun mu?

Final Fantasy XIV: A Realm Reborn (FFXIV: ARR)
Square Enix’in neredeyse bütün yatırımını harcadığı ve harcamaya devam ettiği FF serisi online oyunuyla devam ediyor. Her hafta gündeme düşen bir haberle karşımıza çıkan FFXIV: ARR, zindanlarından tutun, karakter yaratılışına kadar tüm detayları vermiş durumda. Peki neden bu detaylar verildi? Sanıyorum ki Square Enix, bu sefer gerçekten korkuyor. Çünkü ilk online oyunları kadar kötü içeriklerle karşımıza çıkarsa, sonuçları bir hayli korkunç olacak. Geçtiğimiz hafta firma, oyunla ilgili bilgileri detaylandırdıklarını belirtti. Ayrıca kullanıcıların da kendilerine fikir vermeye devam ettikleri için, teşekkür ettiklerini de söyledi. Bu bağlamda, Square Enix kullancılarını kaybetmemek için türlü türlü röportajlar yapıyor ve her seferinde combat sisteminin de değiştiğini belirtiyorlar.

TERA
Söz konusu farklı bir MMORPG olunca, TERA sevilen oyunlardan biri haline geldi. Özellikle dişi karakterlerin fizik ve kostümlerinin, erkeklere göre daha güzel ve detaylı olması biraz olsun tepki aldı. Bunun nedeniyse muhtemelen fazla açık olmalarıydı. Oysa hemen hemen her oyunda kaşrımıza çıkan bu “açıklık” kavramının bu kadar büyütülmesi bana saçma geliyor. Neyse, asıl konumuz, TERA’nın yeni bir güncellemeyle karşımıza çıkacak olması. Gameforge, EU versiyonu için iki farklı sistemden bahsetti. Bu sistemler F2P için geçerli. İsterseniz “veteran”, isterseniz “bedava” olarak iki seçenecek sunulmuş durumda. İkisi arasındaki fark, oyunu bilen ve bilmeyen şeklinde ayrılmış. F2P seçenlerin level kısıtlaması olmayacağını da belirtelim.

Şubat ayına bu kadar az zaman kalmışken, işte yayımlanan videolardan biri. İşinize yarayabilir.

Pathfinder Online
The Pathfinder Online yaratıcıları güzel bir haber verdi. Oyunun Mac versiyonu için hazırlandıklarını ve aynı şekilde PC versiyonunda da çalışmaya devam ettiklerini belirtti. İki versiyonu da aynı tarihte çıkartacak gibiler. Kickstarter’ın neler yapacağını göreceğiz. Online evrenler gittikçe genişlerken, Pathfinder Online bizlere neler katacak göreceğiz.

Bu haftalık bu kadar. Tüm soru ve görüşlerinizi ceyda@merlininkazani.com adresine gönderebilirsiniz. Bol oyunlu saatler dilerim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu