Router Nedir? Ne İşe Yarar?
Router nedir? Ne işe yarar?
Router, veri paketlerini bilgisayar ağları arasında almak, analiz etmek ve iletmek için tasarlanmış fiziksel veya sanal bir internet çalışma cihazıdır. Bir router, belirli bir veri paketinin hedef IP adresini inceler ve paketleri aktarmanın en iyi yoluna karar vermek için başlıkları ve yönlendirme tablolarını kullanır. Router geliştiren bazı popüler şirketler var; Cisco, 3Com, HP, D-Link gibi. By makalemizde “Router nedir?”, “Router ne işe yarar?” sorularını cevaplamaya çalışacağız.
- LAN (Yerel Alan Ağı) ve WAN (Geniş Alan Ağı) ortamlarında bir yönlendirici kullanılır. Örneğin, ofislerde bağlantı için kullanılır ve ayrıca Bhopal’dan ile gibi uzak ağlar arasında bağlantı kurabilirsiniz.
- Ağdaki diğer yönlendiricilerle bilgi paylaşır.
- Verileri bir ağ üzerinden aktarmak için yönlendirme protokolünü kullanır.
- Ayrıca, anahtarlar ve hub’lar gibi diğer ağ cihazlarından daha pahalıdır.
Router Nedir? Ne İşe Yarar?
Bir router, OSI modelinin üçüncü katmanında çalışır ve bir bilgisayarın IP adresini temel alır. İki veya daha fazla ağ arasında iletişim kurmak için ICMP gibi protokoller kullanır. Ağ paketlerini kaynaktan hedefe otomatik olarak geçirmek için en iyi yolu hesaplayabildiği için akıllı bir cihaz olarak da bilinir.
Sanal yönlendirici, fiziksel bir yönlendiriciyle aynı işlevleri gerçekleştiren bir yazılım işlevi veya yazılım tabanlı çerçevedir. Bir sanal yönlendiriciyi varsayılan ağ geçidi olarak yapılandırarak yapılan sanal yönlendirici yedekleme protokolü ile ağın güvenilirliğini artırmak için kullanılabilir. Sanal bir yönlendirici, ticari sunucularda çalışır, güvenlik duvarı, paket filtreleme ve geniş alan ağı optimizasyon yetenekleri gibi diğer ağ işlevleriyle birlikte verileri iletir.
Router neden kullanılır?
Bir yönlendirici, hub, switch vb. gibi diğer ağ cihazlarına kıyasla daha yeteneklidir, çünkü bu cihazlar yalnızca ağın temel işlevlerini gerçekleştirebilir. Örneğin, bir hub, esas olarak verileri bağlı cihazlar arasında iletişim için kullanılır, ancak aktarılan verilerle hiçbir şeyi analiz edemeyen veya değiştiremeyen temel bir ağ cihazıdır. Öte yandan router, verileri bir ağ üzerinden aktarırken analiz etme ve değiştirme yeteneğine sahiptir ve başka bir ağa gönderebilir. Örneğin, genel olarak routerlar, birden çok cihaz arasında tek bir ağ bağlantısının paylaşılmasına izin verir.
Router nasıl çalışır?
- Bir router belirli bir paket başlığının hedef IP adresini analiz eder ve paketin bir sonraki yoluna karar vermek için bunu yönlendirme tablosu ile karşılaştırır. Yönlendirme tablolarının listesi, verileri belirli bir ağ hedefine aktarmak için talimatlar sağlar. Verileri verilen IP adresine iletmenin en iyi yolunu hesaplayan bir dizi kurala sahiptirler.
- Routerlar diğer cihazlar ve internet arasında iletişime izin vermek için kablo, fiber veya DSL modem gibi bir iletişim yolu kullanır. Yönlendiricilerin çoğu, farklı cihazları aynı anda internete bağlamak için birkaç bağlantı noktasına sahiptir. Verilerin nereye gönderileceğini ve trafiğin nereden geldiğini belirlemek için yönlendirme tablolarını kullanır.
- Yönlendirme tablosu esas olarak yönlendirici tarafından kullanılan varsayılan yolu tanımlar. Bu nedenle, belirli bir paket için verileri iletmenin en iyi yolunu bulamayabilir. Örneğin, tek bir varsayılan yol üzerindeki ofis yönlendiricisi, tüm ağları kendi internet servis sağlayıcısına yönlendirir.
- Routerda (ya da Türkçe adı ile yönlendirici) statik ve dinamik olmak üzere iki tür tablo vardır. Statik yönlendirme tabloları elle yapılandırılır ve dinamik yönlendirme tabloları, ağ etkinliğine bağlı olarak dinamik yönlendiriciler tarafından otomatik olarak güncellenir.
Router’ların Özellikleri
- Bir router, OSI modelinin 3. katmanı (Ağ Katmanı) üzerinde çalışır ve bitişiğindeki cihazlarla IP adresleri ve alt ağ yardımı ile iletişim kurabilir.
- Bir yönlendirici, gigabit, hızlı Ethernet ve STM bağlantı bağlantı noktası gibi farklı bağlantı noktası türleriyle yüksek hızlı internet bağlantısı sağlar.
- Kullanıcıların bağlantı noktasını ağdaki gereksinimlerine göre yapılandırmasına olanak tanır.
- Yönlendiricilerin ana bileşenleri, merkezi işlem birimi (CPU), flash bellek, RAM, Uçucu Olmayan RAM, konsol, ağ ve arayüz kartıdır.
- Yönlendiriciler, alt ağı sağlam bir ağ olarak kabul ederek trafiği büyük bir ağ sistemindeki yönlendirebilir.
- Yönlendiriciler, istenmeyen parazitleri filtreler ve ayrıca veri kapsülleme ve dekapsülasyon işlemini gerçekleştirir.
- Yönlendiriciler, her zaman ana ve bağımlı modda çalıştığı için yedeklilik sağlar.
- Kullanıcıların birkaç LAN ve WAN’a bağlanmasına izin verir.
- Ayrıca, bir yönlendirici, verileri iletmek için çeşitli yollar oluşturur.
Router Uygulamaları
Bir yönlendiricinin kullanıldığı çeşitli alanlar vardır:
- Yönlendiriciler, donanım ekipmanını BSC, MGW, IN, SGSN ve diğer sunucular gibi uzak konum ağlarına bağlamak için kullanılır.
- Bağlantı için yüksek STM bağlantıları kullandığından hızlı veri aktarımı için destek sağlar; bu nedenle hem kablolu hem de kablosuz iletişimde kullanılır.
- İnternet servis sağlayıcıları, verileri kaynaktan hedefe e-posta, web sayfası, görüntü, ses veya video dosyası biçiminde göndermek için yaygın olarak yönlendiricileri kullanır. Ayrıca, hedefin bir IP adresi yardımıyla dünyanın her yerine veri gönderebilir.
- Yönlendiriciler erişim kısıtlamaları sunar. Birkaç kullanıcının genel verilere erişmesine ve diğerlerinin yalnızca kendileri için tanımlanan birkaç veriye erişmesine izin verecek şekilde yapılandırılabilir.
- Yönlendiriciler ayrıca WAN iletişimleri için yazılım testi yapanlar tarafından da kullanılır.
- Kablosuz ağlarda VPN yönlendiricilerde yapılandırılarak internet, video, veri, ses ve donanım kaynaklarının paylaşılmasına izin veren istemci-sunucu modelinde kullanılabilir.
- Modern routerlar, donanım içinde dahili USB bağlantı noktalarına sahiptir. Harici depolama cihazları, verileri depolamak ve paylaşmak için yönlendiricilerle birlikte kullanılabilir.
- Routerlar, NOC merkezi olarak bilinen bir organizasyonun operasyon ve bakım merkezini kurmak için kullanılır. Uzak bir konumdaki tüm ekipman, optik kablo üzerindeki yönlendiricilerle merkezi bir konuma bağlanır ve bu da ana bağlantı ve koruma bağlantı topolojisi aracılığıyla yedekleme sunar.
Router Türleri
Ağ iletişiminde çeşitli yönlendirici türleri vardır; aşağıda verilmiştir:
Kablosuz Yönlendirici
Kablosuz yönlendiriciler, dizüstü bilgisayarlara, akıllı telefonlara ve Wi-Fi ağ özelliklerine sahip diğer cihazlara Wi-Fi bağlantısı sunmak için kullanılır ve ayrıca az sayıda kablolu ağ sistemi için standart ethernet yönlendirmesi sağlayabilir.
Kablosuz routerlar, evinizde veya ofisinizde kablosuz bir sinyal üretebilir ve bilgisayarların belirli bir aralıktaki yönlendiricilerle bağlantı kurmasına ve interneti kullanmasına olanak tanır. Bağlantı iç mekandaysa, kablosuz yönlendiricinin menzili yaklaşık 45 metredir ve bağlantı dışarıdayken menzili 90 metre kadardır.
Ayrıca, bir şifre ile daha güvenli kablosuz yönlendiriciler yapabilir veya IP adresinizi alabilirsiniz. Daha sonra, cihazınızla birlikte gelecek bir kullanıcı kimliği ve şifre kullanarak oturum açabilirsiniz.
Brouter
Brouter, switch ve router’ın birleşimidir. Ağlar arasında bir köprü gibi veri aktarımına izin verir ve bir router gibi, bir ağ içindeki verileri ayrı sistemlere de yönlendirebilir. Böylece, diğer verileri başka bir ağa aktarırken, gelen bazı verileri doğru sistemlere yönlendirerek bu iki köprü ve yönlendirici işlevini birleştirir.
Çekirdek yönlendirici
Çekirdek yönlendirici, bir ağ içindeki verileri yönlendirebilen, ancak ağlar arasında verileri yönlendiremeyen bir yönlendirici türüdür. Tüm ağ cihazlarını birbirine bağlamaya yardımcı olduğu için bir bilgisayar iletişim sistemi cihazı ve ağların omurgasıdır. İnternet servis sağlayıcıları (ISP’ler) tarafından kullanılır ve ayrıca çeşitli hızlı ve güçlü veri iletişim arayüzleri sağlar.
Kenar yönlendiricisi
Kenar yönlendiricisi, bir ağın sınırına yerleştirilmiş daha düşük kapasiteli bir aygıttır. Dahili bir ağın harici ağlara bağlanmasına izin verir. Aynı zamanda erişim yönlendiricisi olarak da adlandırılır. İnternet üzerinden uzak ağlarla bağlantı sağlamak için Harici BGP (Sınır Ağ Geçidi Protokolü) kullanır.
Geniş bant yönlendiriciler
Geniş bant yönlendiriciler genellikle bilgisayarlara yüksek hızlı internet erişimi sağlamak için kullanılır. İnternete telefonla bağlandığınızda ve IP üzerinden ses teknolojisini (VOIP) kullandığınızda gereklidir.
Tüm geniş bant yönlendiriciler, dizüstü bilgisayar ve masaüstü sistemlerini bağlamak için üç veya dört Ethernet bağlantı noktası seçeneğine sahiptir. Geniş bantlı bir yönlendirici, İnternet servis sağlayıcısı (ISS) tarafından yapılandırılır ve sağlanır. Aynı zamanda geniş bantlı modem, asimetrik dijital abone hattı (ADSL) veya dijital abone hattı (DSL) modemi olarak da bilinir.
Routerların Faydaları
Bir router’ın pek çok faydası vardır:
Güvenlik
Router, LAN’lar yayın modunda çalıştığı için güvenliği sağlar. Bilgi ağ üzerinden iletilir ve tüm kablo sistemini geçer. Veriler her istasyon için mevcut olsa da, özellikle adreslenen istasyon verileri okur.
Performans geliştirme
Bireysel ağ içindeki performansı artırır. Örneğin, bir ağda 14 iş istasyonu varsa ve tümü yaklaşık olarak aynı hacimde trafik oluşturuyorsa. 14 iş istasyonunun trafiği, tek bir ağda aynı kablodan geçer. Ancak ağ, her biri 7 iş istasyonuna sahip iki alt ağa bölünürse, trafik yükü yarı yarıya azalır. Ağların her birinin kendi sunucuları ve sabit diski olduğundan, daha az PC ağ kablolama sistemine ihtiyaç duyacaktır.
Güvenilirlik
Routerlar güvenilirlik sağlar. Sunucu durduğunda bir ağ çökerse veya kabloda bir arıza varsa, yönlendirici hizmetleri ve diğer ağlar etkilenmeyecektir. Yönlendiriciler etkilenen ağı ayırırken, etkilenmeyen ağlar çalışmayı ve herhangi bir veri kaybını kesintiye uğratmadan bağlı kalır.
Ağ İletişimi Menzili
Ağ oluşturmada, cihazları bağlamak için bir kablo kullanılır, ancak uzunluğu 1000 metreyi geçemez. Bir yönlendirici, bir tekrarlayıcı işlevini gerçekleştirerek (sinyalleri yeniden oluşturarak) bu sınırlamanın üstesinden gelebilir. Maksimum kablo aralığı aşılmadan önce bir yönlendirici kurulduğu sürece fiziksel aralık, belirli bir kurulumun gerekliliğine göre olabilir.
Router nasıl satın alınır?
Yönlendirici satın alırken akılda tutulması gereken birçok nokta vardır:
Bağlantı Türü
Hangi yönlendirici türünü satın almanız gerektiği, sahip olduğunuz bağlantının türüne bağlıdır. Örneğin, BSNL veya MTNL gibi telefon hizmeti sağlayıcılarınızdan internet bağlantısını kullanmak istiyorsanız, bir ADSL yönlendiricisine ihtiyacınız olacaktır. Bu yönlendiricide, bağlantınız ile size sağlanan donanımı kullanmanız gerekir. Bu yönlendiricinin bazı cephelerde sınırlı işlevleri olsa da.
Alternatif olarak, kablosuz bir bağlantı üzerinden yazıcı da dahil olmak üzere depolamayı paylaşmanıza olanak tanıyan gelişmiş bir yönlendirici satın alabilirsiniz. Yerel kablo operatörü tarafından sağlanan bağlantıyı kullanırsanız, ADSL olmayan bir yönlendiriciye ihtiyacınız olacaktır.
Standart
Routerlar, 802.11ac, 802.11n, vb. Gibi standartları destekler. 802.11ac standardını destekleyen yönlendiriciler, veri aktarım hızını 802.11n standart yönlendiricilerin hızının üç katından daha fazla artırır. Normal 2.4GHz bandına kıyasla daha az kalabalık olan 5GHz frekans bandını kullanır. Ayrıca, dosya aktarımları ve akışlı ortam içeriği için daha iyi ağ performansı sağlar.
802.11ac standardını destekleyen yönlendiriciler, eski cihazlarınızın da sorunsuz çalışabilmesini sağlayan ‘n’ standardıyla uyumlu oldukları için faydalıdır. Alternatif olarak; ‘n’ standart yönlendiriciler satın alarak biraz para biriktirebilir ve gereksinimlerinizi tam olarak karşılayabilirsiniz.
Çift bant:
‘n’ standart yönlendiricilerin çoğu 2,4 GHz frekansında çalışır, ancak çift bantlı bir yönlendirici 5 GHz bandını desteklediği için daha iyidir. Ayrıca, 5 GHz’de akıllı telefonlar ve dizüstü bilgisayarlara bağlanabilirken, diğer yönlendiriciler yalnızca 2,4 GHz üzerinde çalışabilir.
USB bağlantı noktası
USB bağlantı noktalarına sahip yönlendiriciler, bu kaynakları ağ üzerinden paylaşmak için yazıcılar da dahil olmak üzere flash sürücüleri takmanıza olanak tanır. Bu fonksiyonlar, internet kullanmadan kablosuz ağ içerisinde kullanılabildikleri için küçük bir alan için uygundur.
Bazı yönlendiriciler, ana bağlantınız kesildiğinde 3G veri dongle’ları ile yedek internet sağlar. Ancak bu yönlendiriciler yalnızca belirli markalarla çalışır. Bu nedenle, bir yönlendirici satın almadan önce, kullandığınız dongle’ı destekleyip desteklemediğini kontrol edin.
Çoklu antenler
Harici antenler, yönlendiricinizin genel menzilini artıracak kadar güçlüdür ve birden çok duvar veya kapı boyunca sinyallere ihtiyaç duyduğunuz ortamlar için uygundur.