Rush Bros
Müzik tabanlı oyunlar oldum olası çekici gelmiştir. Bunlar ister Guitar Hero gibi ritim üzerine olsun, ister Maestro! Green Groove gibi platform üzerine olsun, her türde müzik oyunu, hem oynaması zevkli hem de dinlemesi insanı eğlendiren oyunlar olmuştur.
Rush Bros’u da ilk gördüğümde umut verici bir yapım olacağını düşünmüştüm. Geliştirici XYLA Entertainment, oyunda oyuncunun yüklediği müziklerin de kullanılabileceğini ve bölümlerin bu müziklere göre değişiklik göstereceğini söylediğinde de oldukça ilgilenmeye başlamıştım.
Bakalım Rush Bros bizi gerçekten etkileyebildi mi?
Elektronik müzik
Rush Bros bir 2 boyutlu platform oyunu. Oyundaki amacımız genel olarak çeşitli engelleri aşıp bölümün sonuna olabildiğince kısa sürede ulaşmak. Üç adet oyun modumuz bulunuyor. Bunlar Tek Kişilik, İki Kişilik ve Çevrimiçi modlar.
Tek kişilik modda bölümleri olabildiğince çabuk bitiriyorsunuz. Bölümü bir kez daha oynadığınızda, önceki zamanınız bir “hayalet” oyuncuyla gösteriliyor ve ona karşı yarışıyorsunuz. İki kişilik modda ekran ikiye bölünüyor ve oyuncular birbirlerinin oyununda olmadan birbirlerini aynı bölümde geçmeye çalışıyorlar. Bu sırada özel güçler alarak birbirlerinin oyunlarına müdahalede bulunabiliyorlar. Örneğin bir özel güçle birlikte rakibinizin seviyesini baş aşağı döndürüyorsunuz. Çevrimiçi mod ise iki kişilik modun aynısı. Sadece rakibinizle İnternet üzerinden oynuyorsunuz.
Bölüm tasarımları son dönem platform oyunlarına oldukça benziyor. Sivri uçlu çıkıntılar, testereler ve açılması için düğmelere ihtiyaç duyan kapılar gibi engeller bulunuyor. Bölümler genel olarak basit başlıyor ve sonlara doğru zorlaşıyorlar. Bu da oyuncunun oyunu öğrenmesiyle birlikte zor bölümleri aşmasını kolaylaştırıyor. Fakat her ne kadar bazı bölümler kolay gözükse de, oyunda anlam veremediğimiz bir kontrol gecikmesi bulunuyor. Platform oyunlarında refleks hayatta kalmanız ve boşluktan aşağı düşmeniz arasındaki farktır. Rush Bros’taki gecikme, refleksinizin yanlış çalışmasına ve çoğu yerde aşağı düşüp ölmenize sebep oluyor. Bu da sizi tamamen öldürmese de sürenizden yemenize sebep oluyor.
Kendi müziğini kendin yap
Oyunun belki de en çok önem verilen kısmı, oyuncunun kendi müziğini oyuna yükleyebilmesi ve bu müziğin bölümlerde büyük değişiklikler yaratacak olması. Fakat iddia edilen kadar büyük değişikliklere neden olmuyor bu özellik. Genellikle yüklediğiniz müzik, arka planın hareketlerini kontrol ediyormuş gibi gözüküyor. Bunun dışında ne engellerde büyük bir değişiklik yaratıyor, ne de oynayış stilinize bir etki ediyor. Açıkçası oyunun kendisinde de az sayıda şarkı bulunması nedeniyle bu özellik ya tamamlanamamış, ya da istenen etkiyi verememiş.
Grafiksel anlamda oyun tam bir renk cümbüşü. 2 boyutlu bir platform oyunu için oldukça eğlenceli görselleri bulunuyor. Ancak bir süre sonra bu renk cümbüşünden bunalabiliyorsunuz. Daha dingin bölümler arar oluyorsunuz. Hatta “Acaba Limbo açıp oynasam mı?” diye düşündüğünüz bile oluyor.
Kısacası Rush Bros güzel bir fikrin pek de başarılı olamayan bir uygulaması. Eğer farklı bir platform oyunu arıyorsanız ve elinizde pek fazla seçenek kalmadıysa, Rush Bros denemeye değer. Oyunun arayüzünün Türkçe olduğunu ve oyunda Infected Mushroom’un müziklerinin de kullanıldığını belirtelim.