Oyun Ön İncelemeleri

Ryse: Son of Rome

Crysis, hangimizi etkilemedi ki? Kaldıki bundan Microsoft’un sahibi Bill Gates bile etkilenip, hatta büyük bir pişmanlık duyduğunu da belirtmişti. Pişmanlık duymasının sebebi olarak, 2006’da bu oyunu ve bu üç kardeşi kendi bünyelerine katmadıkları için oldukça üzgün olduğunu itiraf etmiş. Ayrıca Crysis, keşke bizim ellerimizde çıkan bir yapım olsaydı diye belirtmişti.

Görülen şu ki, Bill Gates gibi insanlar bile hata yapabiliyor ve pişmanlık duyabiliyor. Milyon dolarları olsa da, onu başarılı kılan şey sahip olduğu zekâsı ve mütevazılığ. Pişmanlığını ve hatasını Crytek’in elini sıkarak düzeltmek istemiş. Hem de Microsoft Game Studios iş birliği ve Ryse: Son of Rome kalitesiyle.


İçinde “Cry” kelimesi geçmeyen bir oyun mu?
Tabii biz oyuncular Far Cry’a, Crysis’e, Crysis: Warhead’a alıştığımız o günler de E3 2010’u takip ederken, Crytek’in Crysis 2 gösterisine odaklanmışken, ‘’Codename: Kingdoms’’ ile Crytek yine şaşkına düşürmüştü. Aradan geçen bir seneden itibaren yeni bir fragman ile oyunun adını ‘’Ryse’’ olarak yenilemişlerdi. İçinde ilk defa ‘’cry’’ kelimesi geçmeyen bir Crytek duyurusu olmuştu. O an arada bir başına ‘’C’’ harfi koymayı unutmuşlar gibi espriler de yapmıştık. 2011’den sonra oyundan bir daha haber alamadık.

Sene 2013: Xbox 360 nesli geride kalıyor, Xbox One çıkmak üzere, Ryse galiba iptal oldu veya rafa kaldırıldı derken ‘’Ryse: Son of Rome’’ adında son hali ile tekrardan karşımıza çıktı. İlk defa gameplay videosu gösterime sunulan oyun, eskiye oranla dikkatleri üzerine çekti ve daha iyi bir şekilde karşımıza çıktı. 2010 ve 2011 videolarına göre oldukça değişmiş ve grafikler üst düzeyde farklılaşmıştı. Grafik motoru Cry Engine 3’den, Cry Engine’a da geçilmiş olabilir. Konu ile ilgili detaylara birazdan geleceğim.

Ryse’a baktığımda şunu görüyorum. Tür olarak ‘’TPS’’ kamera açısına sahip ama oynanış olarak farklı ve bambaşka deneyim sunacağı apaçık ortada. Yani L.A. Noire’ın TPS olup, oynanışının farklı olması gibi. Daha önce Crytek’in CEO’su Cevat Yerli’nin bir açıklamasında ise Ryse, yepyeni bir tür olacak diye belirtilmişti. Gameplay videosuna baktığımızda ise joystick tuşları daha ön plana çıkıyor. God of War serisinde en güçlü düşmanı öldürürken yaptığımız hızlı zaman olayları gibi. Tabii Ryse’da bunları normal düşmanlara karşı yapıyoruz.

Romanın Oğlu
Oyunun oldukça sağlam bir hikâyeye sahip olacağı belirtildi ama Ryse’ın hikâyesi hakkında pek detay verilmedi. Düşüncelerime bakacak olursanız; Roma imparatorluğundan itibaren 1400 yıldır egemenlik sürdüren Bizans ile tarihin derinliklerine inen bir takım olaylara denk geleceğimizde aşikâr.

Oyunun tamamen Roma döneminde bir Roma savaşçısını yönlendirmeye dayalı olduğu belirtiliyor. Ayrıca oyunun en güzel özelliği Kinect için tasarlanmış olması. Kinect karşısında bir savaşçı olarak tüm hareketleriniz oyuna yansıyacak ve zaferleri böyle yaşayarak kazanacak olmanız. Diğer Kinect oyunlarına elveda diyebilirsiniz.

Ryse: Son of Rome adında çıkacağına göre, oyun tuttuğu zaman aklıma yeni bir tür, yeni bir seri gelecek gibi his var. Assassin’s Creed serilerinde olduğu gibi değişen tarihsel hikâyeler. Mesala: Ryse 2: Osmanlı Torunu gibi (Tabi ben uydurdum bunu). İmkânsız bir proje de değil. Nasıl ki Call of Duty: Ghosts bir hayran fikriydi ve şimdi gerçekleşiyor. Belki Crytek, bu yazımdan sonra bunu gerçekleştirir. Hiç belli olmaz oyun dünyasına.

THQ’nun batmasının ardından Crytek’in satın aldığı Vigil ekibi, yeni adı ile Crytek USA’da, Ryse’ın yapımına yardım ettiği de belirtildi. Oyunu geliştiren firma Crytek Budapeşte iken, Frankfurt ekibinden de yardım alındı. 150 kişilik ekip ile geliştirilen oyuna Darksiders’ın teknik kalitesinin Cry Engine farkı ile Ryse’a aktarılması da oldukça umut verici.

Yeni motor, yeni grafikler
Cry Engine demişken, demin bahsettiğim detaylara inelim. Oyun ilk önce Xbox 360 için duyuruldu ve ardından Cry Engine 3 ile çıkacağı belirtildi. Geçen şu zaman diliminde oldukça geniş bir teknik değişikliğe gidilmiş olmalı ki; Yeni grafik motorunun geçenlerde yeni nesil için duyurulan Cry Engine olduğu da açık ve net şekilde ortada. Hatta son fragmanlarda ise Cry Engine 3 değil, sadece Cry Engine olarak bahsediliyor.

Gameplay videosuna ve E3’lerde yayınlanan Cry Engine 3’lü videolara bakacak olursak aradaki bariz fark oldukça öne çıkıyor ve yeni Cry Engine fragmanında öne çıkan oyunlardan biri de Ryse’dı. 2011 fragmanı ve 2013 fragmanları ve görselleri arasında oldukça büyük bir fark var.

Sözlerimi noktalamadan önce belirtmek isterim ki: Xbox One’ın çıkış oyunu olacak olan Ryse, yeni cihazı almak için gereken en önemli sebep. Üstüne Türkçe Dublaj oldu mu da tadından yenmez ama nitekim ilerleyen yıllarda Windows 9 ile PC’ye gelebilir ümidi de yok değil. 2013 sonbaharında çıkacak olan oyun, bakalım bizi nasıl karşılacak? 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu